Kategoriat
Peliarvostelut

Unusual Suspects

Poliisin on selvitettävä, kuka epäillyistä on syyllinen. Silminnäkijät eivät nähneet syyllistä, mutta osaavat esittää näkemyksiä tämän luonteesta.

Poliisi on kuukausien ajan jahdannut tunnistamatonta varasta kun viimein syyllinen nähdään itse teossa. Pahaksi onneksi todistaja ei muista, miltä varas näyttää vaan miltä hän vaikuttaa ja etsivien pitää löytää syyllinen kahdentoista epäillyn joukosta todistajalle esitettyjen luonnetta, mieltymyksiä ja tapoja kartoittavien kysymyksien perusteella.

Unusual Suspects on siis sekoitus party- ja yhteistyöpeliä ja muistuttaa klassista Arvaa kuka -peliä, Deception: Murder in Hong Kongia ja Codenamesia.

Todistaja ja etsivät

Unusual Suspectsin kansiYksi pelaajista on todistaja, joka ainoana tietää syyllisen. Loput pelaajista ovat etsiviä. Etsivät esittävät vuorollaan todistajalle sattumanvaraisen kysymyksen kysymyskorttipinosta, esimerkiksi “tuoksuuko hän hyvältä?”, mihin todistaja vastaa vastauskorttien avulla “kyllä” tai “ei”, mitään muuta kommunikointitapaa todistajan ja etsivien välillä ei ole.

Vastauksen perusteella etsivien on suljettava pois vähintään yksi epäilty. Jos syyllinen suljetaan pois, kaikki pelaajat häviävät. Jos vain syyllinen on jäljellä, pelaajat voittavat.

Nopea, helppo ja hauska

Yksi erä ei kauaa kestä, maksimissaan siis yksitoista kysymystä. Erällä on kuitenkin mielenkiintoinen kaari. Kun epäiltyjä on paljon, todistajan vastaus on helppo mieltää absoluuttiseksi, mutta vain muutaman epäillyn ollessa jäljellä todistajan on syytä ottaa suhteellisempi asenne. Kukaan jäljelle jääneistä epäillyistä ei välttämättä laula kansallislaulua, mutta kun vastauksen avulla vähintään yksi väärin epäilty olisi etsivien karsittava.

Peliin on olemassa myös kilpailullisempi muunnelma sekä tiimipelivariantti, joissa tarkoituksena on käyttää tutkintaan mahdollisimman vähän aikaa, eli eliminoida väärät epäillyt pois mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Näkisin pelin myös tarjoavan kasvokuvilla pelattavan mielenkiintoisen variantin Codenamesiin.

Virallista varianttia en kuitenkaan ole kaivannut monimutkaistamaan yksinkertaista partypeliä, joka on vähemmän lautapelejä harrastavassa lähipiirissä saanut suosion, mihin mikään muu peli ei ole vielä yltänyt (Codenamesia ei kuitenkaan ole vielä esitelty). Erinomainen saavutus!

Unusual Suspects
Kuva: Cranio Creations

Faktat Unusual Suspectsista

Suunnittelija:

Julkaisija: Cranio Creations (2015)

Mutkikkuus: Pieni.

Onnen vaikutus: Pienehkö. Loppupeli voi olla haastava, jos peliä on pelannut vain “eliminointikierros kerrallaan”, muutaman samantapaisen epäillyn erotteleminen voi tällöin olla vaikeaa sattumanvaraisen kysymyksen perusteella.

Vuorovaikutus: Todistajalla on hiljainen osa, muut voivat keskustella vapaasti saaduista vastauksista syyllisen löytämiseksi.

Teema: Peliin sopiva, vaikka todistajan muisti onkin pelissä mielenkiintoisesti rajoittunut.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä. Kysymyskortteja on riittävästi, kasvokortteja saisi kuitenkin olla enemmän, nyt pakka kiertää läpi vajaalla kuudella kierroksella.

Kieliriippuvuus: Kysymyskortit ovat englanniksi, mutta yksi englantia osaava riittää. Kulttuurisidonnaisuus voi olla hieman isompi tekijä, esimerkiksi CNN- tai FOX-kanaviin perustuvat kysymykset kadottavat osan merkityksestään Suomessa.

Pelaajamäärä: 2+, parhaimmillaan 3–5 pelaajalla.

Pituus: 5–20 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *