Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Advanced Squad Leader

Advanced Squad Leader on sotapeleistä tunnetuin ja arvostetuin. Parikymmentä vuotta vanha klassikko on tunnettu yksityiskohtaisena, kattavana ja erittäin vaikeana oppia. Nyt järjestelmään sisään pääseminen on olennaisesti helpompaa, kiitos uusien Starter Kit -pakettien, jotka opettavat pelin säännöt kädestä pitäen.

Varoituksen sanana todettakoon, että ASL ei ole sittenkään helppo peli ja opettelu käy yhä parhaiten kokeneen pelaajan avustuksella. Jos kykenee omatoimisesti opiskelemaan ASL:n säännöt, tulee elämässään selviämään monesta muustakin älyllisestä haasteesta ongelmitta.

Pelin idea

Advanced Squad Leader Starter Kit #1 kansiASL on matalan tason sotimista. Pelaajien ohjastamat yksiköt ovat joukkueita, puolijoukkueita ja yksittäisiä miehiä. Kukin kierros kuvaa kahta minuuttia (ja voitte olla varmoja, että kierrosten pelaaminen kestää kauemmin kuin kaksi minuuttia), skenaarion pelaa parissa tunnissa kunhan tietää mitä tekee.

Starter Kitit perustuvat asioiden opettamiseen vaiheissa. Starter Kit 1 sisältää vain pieniä jalkaväkitaisteluja. Starter Kit 2 sisältää kevyttä tykistöä ja Starter Kit 3 toi mukaan tankit ja muut ajoneuvot.

Näiden jälkeen voikin siirtyä täysimittaiseen ASL:ään, jonka lukuisat moduulit kattavat luultavasti jokseenkin koko toisen maailmansodan

Suomessa toimii ASL-harrastajien yhdistys Self-Rally Platoon Ry. Yhdistyksen kautta voi löytää peliseuraa ja opettajia auttamaan sääntöjen sisäistämisessä.

Muita sotapelejä

Advanced Squad Leader on suosituin lajityyppinsä edustajista, mutta ei suinkaan ainoa. Advanced Tobruk ja Lock’n’Load ovat genren tuoreempia edustajia. GMT Gamesin Combat Commander: Europe on korttivetoinen, tuuripitoinen ja ASL:ää selkeästi helpompi peli toisen maailmansodan pienen mittakaavan taisteluista.

Jos taas haluaa laajemman mittakaavan sotimista, aihetta käsitellään näillä sivuilla muun muassa Hammer of the Scotsin esittelyn yhteydessä.

Suunnittelija:
Julkaisija: Multi-Man Publishing
Ilmestymisvuosi: 2004-2006
Pelaajamäärä: 2
Pituus: 120-240 min

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

4 vastausta aiheeseen “Advanced Squad Leader”

Nyt taitaa olla ASL:n kuvaus kirjoitettu mututuntumalta. Ensinnäkin ASL on pilkottu hyvin ymmärrettäviin osiin, joista jokainen käsittää tietyn aihepiirin. Näistä säännöistä kerrallaan käytössä on vain murto-osa.
Se mikä ASL:stä tekee erityisen ei ole sääntöjen vaikeus (esimerkiksi suurin osa FFG:n peleistä on vaikeaselkoisempia) vaan erittäin hyvin indeksoidut säännöt.
Keskimääräiselle europelaajalle voi olla toki pelottava kokemus pelata peliä jossa sääntökirja on indeksoitu, ja jossa tarkoitus on tehdä säännöistä niin selkeät että tarvittavan tiedon löytämiseen menee pahimmillaankin vain muutamia sekunteja (esimerkiksi tietyissä FFG:n peleissä tietyn sääntökohdan etsimiseen sääntökirjasta ja erratasta voi mennä helposti kymmeniä minuutteja).
Käytännössä ASL on suhteellisen yksinkertainen peli, mutta jossa on huomattava määrä mahdollisuuksia. Opetteluun taas on olemassa Chapter K.

Perusteiltaan ASL on suhteellisen yksinkertainen. (lähtökohtana se että on edes jonkinlainen käsitys taktisesta sodankäynnistä – tai siitä miltä se näyttäisi jos siitä tehtäisiin elokuva). :D

No mutta, se on suhteellista. Sanottakoon että olen pelannut ASL:ää useammankin asiaan vihkiytymättömän kanssa, ja joka ainoa kerta sääntökirjan näyttäminen aiheuttaa pyörtymiskohtausta vastaavan tilan mutta se johtuu enemmän siitä ettei ASL:n sääntökirjan funktio ole selvä. Kun sääntökirjan referenssiluonne selviää, asiat alkavat sujua. ASL:n kohdalla korostuu ehkä kyky tietää mistä tieto löytyy, sen sijaan että pitäisi muistaa kaikki ulkoa.

ASL:ssä on vahva tarinankerronnallinen elementti joka ilmeisesti viehättää koska samat ”en koskaan pelaa sotapelejä” -henkilöt kuitenkin palaavat siihen aina uudelleen.

Vertailukohtana vaikealle voitaneen pitää esimerkiksi Fighting Wingsiä 3 edikan säännöillä. Näistä saisit ehkä tuntumaa oikeasti monimutkaiselle systeemille (huom: ei siksi että säännöt olisivat huonosti kirjoitetut, tai monimutkaiset, vaan siksi että kuvailtava asia vaatii hieman tavanomaista enemmän – itse-asiassa, paljon, paljon enemmän kuin ASL).

Aikojen saatossa on ehkä alkanut häiritsemään ASL:n maine jotenkin erityisen ylitsepääsemättömän vaikeana asiana, olipa se huumorimielessä itse aiheutettua tai ei. Jossain vaiheessa ASL:stä on muodostunut myytti joka vain kastaa kasvamistaan vaikka siihen ei juurikaan ole aihetta. Jos jotain, ASL on toki vaativa (aivan kuten vaikkapa Go), ja se vaatii esimerkiksi taloudellista panosta paljon enemmän kuin mikään muu peli, mutta se on eri asia.

ASL:stä ei tarvitse tietenkään pitää, mutta siihen liittyvää oppimiskynnystä ei myöskään kannattaisi liioitella, tai vähätellä.

Se on kyllä ihan tosiasia, että tämä juttu on kirjoitettu aikoinaan Uudet lautapelit -kirjaa varten ihan nollakokemuksella ASL:stä (ja mielenkiinto kokeillakin on kyllä ihan yhtä lailla nolla) ja sieltä kopioitu tänne.

Minulle sopisi kyllä vallan mainiosti, jos joku ASL-osaaja kirjoittaisi pelistä ihan oikean, pelikokemukseen perustuvan arvostelun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.