Kategoriat
Peliarvostelut

Trapped

Ikä 8+. Trapped on koko perheen pelisarja, jossa lapsetkin pääsevät tutustumaan pakohuonepeleihin. Trapped-peleillä muunnat kotisi pakohuoneeksi.

Pakohuonepeli on viime vuosien menestynein uusi peligenre. Exitit, Unlockit, Deckscapet ja monet muut pelisarjat ovat pelaajien suosiossa ja niittäneet menestystä myös monissa pelialan palkintogaaloissa. Ei siis ihme, että uusia yrittäjiä on riittänyt – niin hyviä kuin vähän heikompiakin. 

Trapped on suomenkielinen Martinexin julkaisema pelisarja, joka yrittää tuoda jotain uutta ja omanlaistaan genreen. Sen idea on tehdä pelihuoneesta aito pakohuone, eikä pelkästään istuttaa pelaajia pöydän ääreen, kuten muut pakohuonepelit. Samalla se haluaa ollaa olla koko perheen pelisarja, joten pelien teemat ja tehtävät soveltuvat myös perheen pienemmille. 

Ensimmäisten pelin perusteella tavoitteet täyttyvät vähintäänkin tyydyttävästi ja sarjan jatkolle onkin odotukset korkealla. 

Tee olohuoneesta pakohuone 

”Jokainen Trapped-pelipakkaus on erilainen ja jokainen niistä sisältää kaiken, mitä tarvitset luodaksesi oman pakohuonepelin kotiisi. Pakkaus on täynnä arvoituksia ja pulmia ratkaistavaksi. Tarvitset vain joitakin perheenjäseniä tai ystäviä ja peli voi alkaa.”

Näin lupaa siis pelin pieneen tilaan mahtuvat pahvinen pakkaus. Itse pidän tällaisista tarkoituksenmukaisesta ja ekologiselta vaikuttavasta pakkaustyylistä, mutta pieni koko paljastaa heti että myös komponentit ovat pieniä, tai ainakin ohuita. Ainakin itse yllätyin tästä, koska olisin kuvauksesta odottanut ainakin joitakin hypisteltäviä esineitä tai muuten fyysisyyttä peliin. 

Meillä ensimmäisenä pelattavaksi osuneen helpon vaikeustason Tivoli-huoneen paketista löytyi ohjekirjan lisäksi nämä komponentit: 

 • vihjekirja
 • vihjesapluuna
 • 6 pistekorttia
 • 10 pulmakorttia
 • 1 ankka-ohjeet
 • 6 ankka-maalia ja seisontatukea
 • 3 punaista ja 3 vihreää pääsylippua
 • 4 julistetta
 • 1 tarra-arkki
 • kaksipuolisia teippejä
 • 1 musta paperipuristin
 • 6 kuminauhaa

Liikaa paljastamatta näistä voidaan päätellä, että jonkinlaista fyysistäkin aktiviteettia luvassa on, mutta enimmäkseen peli rakentuu korttien ja julisteiden varaan, kuten muutkin sarjan pelit.

Tivoli-pelin sisältö
Tivoli-pakohuoneen sisältö. Kuva: Peliko
Trapped: Tivoli -pelin kansi

Tivoli

Sarja 1, huone 3
2–6 pelaajaa
Ikäsuositus 8+

Tivolin aiheena on siis kiertävä tivoli erilaisine aktiviteetteineen. Pelin lähtöasetelma on se, että pelaajat lähettävät tivoliin työhakemuksen ja lähtevät työhaastatteluun. Tutun tuntuisesti tivolissa on ennustaja-eukkoa, onnenpyörää, ammuntapeliä ja taikuria. Mutta kaikkeen liittyykin jotain yllättävää ja töihin pääsee vain jos ratkoo kaikki mysteerit.  

Pelin aluksi valitaan yksi kodin huone (aidon pakohuonetunnelman luomiseksi mieluiten sellainen, jonka oven voi sulkea). Sääntökirjaan tutustumisen jälkeen levitetään pulmakortit ja julisteet kunkin kortin takaa löytyvien ohjeiden mukaan ympäri huonetta. Osa materiaaleista kiinnitetään seinään, tai eri pinnoille niin, että etupuoli on näkyvissä. Sen jälkeen aletaan ratkoa pulmia ja pelataan esimerkiksi 60 minuuttia tai kunnes kaikki pulmat on selvitetty (tämä päätetään ryhmän kesken.) 

Hieman yllättävästi tässä pelissä on myös kilpailullinen aspekti, eli jokainen voi pelata erikseen tai pienryhmissä toisiaan vastaan parhaista pisteistä. 

Tivolin tehtäväkortteja
Tivolin tehtäviä. Kuva: Tapani Aulu

Risut ja ruusut

Tivolin teema sopii täydellisesti juuri tällaiseen peliin, jossa on useita eri ”pisteitä”, joissa on etsittävää, ratkottavaa ja tehtävää. Tivoli ei järin paljon opasta pelaajia, vaan pelaajien pitää itse keksiä mitkä kortit ja julisteet liittyvät toisiinsa ja miten mikäkin pulma ratkotaan. Oikeastaan peli ei edes tarkasti selitä mikä on pulma ja mikä ei. Tässä esimerkiksi meillä oli jopa pientä epäselvyyttä olemmeko tosiaan ratkoneet kaikki vai emmen. 

Koska pulmissa ei ole varsinaisesti mitään järjestystä, jossa ne tulee suorittaa, ei peli todellakaan ole mikään putkijuoksu, kuten jotkut muut pakohuonelautapelit ovat. Tässä se muistuttaa ”oikeita” pakohuoneita, joissa myös usein ongelmat voi ratkoa eri järjestyksessä, eikä aluksi välttämättä tiedä yhtään mistä aloittaa.

Meidän porukassamma tämä teki varsinkin pelin alusta melkoista haahuilua ja tuntui kovin sekavalta. Vähän ihmettelimme sitä, että tämä oli merkitty ensimmäisen sarjan helpoimmaksi peliksi. Helpoimmalla tasolla pelin olettaisi opastavan vähän enemmän. Toisaalta pelkästään se, minne komponentit levitellään ja missä järjestyksessä ne käteen ja silmään osuvat, voi vaikuttaa paljonkin pelin koettuun helppouteen. 

Tässä piilee yksi pelin ja koko pelisarjan mahdollinen paha sudenkuoppa. Jos joku komponentti esimerkiksi tippuu seinältä ja liukuu sohvan alle, kuten meillä kävi, voi tulla pelin rikkova ongelma, koska pelipaketissa tai ohjekirjassa ei missään näy kuvaa komponenteista. Eli emme osanneet edes kaivata puuttuvaa pitkään aikaa. Vasta kun tuntui mahdottomalta ratkaista kaikki pulmat, ymmärsimme että nyt puuttuu jotain oleellista tietoa. 

Kaiken kaikkiaan nämä lienevät makuasioita, koska aitoja pakohuoneita aktiivisesti pelaaville tämä on varmasti varsin tuttua. Ja jos apua tarvitsee, vihjeillä pääsee kyllä eteenpäin ja varmasti kaikki tehtävät myös lopulta ratkeavat. 

Mielenkiintoinen pelikokemus joka tapauksessa oli ja osa pulmista oli oikein palkitsevia. Meillä 6-vuotias osasi sujuvasti pelata, joten suositusikäraja 8+ on vähän hätävarjelun liioittelua tai tarkoitettu niin, että jos ryhmässä ei ole aikuisia, kannattaa pelaajien olla vähintään 8-vuotiaita. 

Pelin voi tosiaan pelata myös pöydän ääressä levittämättä komponentteja. (Se fyysinenkin tehtävä löytyy, mutta ei spoilata sitä).

Odotamme pelisarjan jatkoa. 

Tivolin ennustaja ja muita tehtäviä
Tivolissa on ennustaja, peliautomaatteja ja onnenpyörä. Kuva: Tapani Aulu
Trapped Pankkikeikan kansi

Pankkikeikka

Sarja 1, huone 2
2–6 pelaajaa
Ikäsuositus 8+

Pankkikeikka asettaa pelaajat pankkirosvojen saappaisiin. Eikä minkä tahansa rosvokoplan, vaan menestyksekkäiden maailmankuulujen ammattilaisten. Tälle porukalle ei mikään ole mahdotonta, joten tämäkin keikka hoituu alle tunnissa, eikö vain?

Pankkikeikka kääntää perinteisen pakohuoneen päälaelleen, tässä pelissä nimittäin pitää murtautua huoneeseen sisälle eikä sieltä pois. No, kyllä sieltä sitten pitää vielä paetakin ennen kuin kello tikittää nolliin. Perinteiseen pakohuonetapaan peli on myös puhdas yhteistyöpeli, eikä tässä ole vastaavaa kilpailullista elementtiä kuin Tivolissa

Pankin valvontakameraa
Valvontakamerakuvaa pankista. Kuva: Tapani Aulu

Risut ja ruusut

Pankkikeikassa on vähän korkeampi vaikeustaso kuin Tivolissa, puzzlet ovat hieman hankalampia ja vähemmän irrallisia kuin Tivolissa. Puzzlet sopivat myös mainiosti teemaan ja tehtävissä pääsee mukavaan veijarivarkausfiilikseen. 

Pankkikeikassa menee hetki saada kokonaiskuva ja saada langanpäistä kiinni, että keksii mistä suunnasta alkaa kokonaisratkaisu purkautua. Trappedit eivät välttämättä auta pelaajia paljonkaan suoraan, mutta vihjekirjan avulla ongelmat kyllä ratkeavat varmasti. Meidän peliporukassamme yritettiin muutamia puzzleja liiankin kaukaa haetusti ja vaikeasti ja ratkaisut olivatkin pykälää helpompia kuin yritimme. Tämä on toki aivan tavallista pakohuonepeleissä ja myös toiseen suuntaan mentiin pari kertaa: oletettiin helppoa, mutta ratkaisu olikin huomattavasti monimutkaisempi. 

Valitettavasti meillä jäi taas yksi ratkaisematta omin voimin sen takia, että yksi oleellinen kortti oli pudonnut ikkunaverhon taakse. Tähän ei vihjevihkokaan oikeastaan auttanut, koska se viittasi puuttuvaan korttiin vain nimellä, eikä siitä voinut suoraan sanoa puuttuuko jokin osa vai ei. Ainakin 10 minuutin etsimisen (kello pysähdyksissä) jälkeen kortti löytyi ja pulma ratkesi, mutta toki siinä vähän turhauduttiin ja immersio pääsi karkaamaan hetkeksi. Tässä onkin selvä kehityspaikka tälle pelisarjalle, eli osien listaaminen paremmin ohjekirjaseen tai vaikka numerointi, jotta voi varmasti sanoa puuttuuko jotain.

Pankkikeikka oli kuitenkin kaiken kaikkiaan oikein toimiva setti ja meidän arvoiossamme selvästi Tivolia parempi paketti.

Pankkikeikan materiaalia: salattu sähköpostiviesti
Pankki lähettää suojattua sähköpostia. Kuva: Tapani Aulu

Faktat Trappedista

Julkaisija: Peliko (2021), SolidRoots (2020) 

Mutkikkuus: Kevyt perhepeli, aloittelijaystävällinen. 

Onnen vaikutus: Onnella ei merkitystä. 

Vuorovaikutus: Pelissä on vähän suoraa vuorovaikutusta, mutta yhteispelistä on ehdottomasti hyötyä.

Teema: Teema on peliin oikein mainio ja genreen hienosti sopiva. Aiheesta saisi varmaan toisenkin huoneen myöhemmin. 

Uudelleenpelattavuus: Peli on pakohuoneiden tapaan kerran pelattava. Komponentteja ei tarvi rikkoa, joten pelin voi antaa kyllä muiden pelattavaksi myöhemmin. 

Kieliriippuvuus: Pelissä on paljon tekstiä, joten pelaajien tulee osata lukea, mutta perhepelinä toimii hyvin, koska lapset voivat pelata aikuisten kanssa. 

Pelaajamäärä: 2–6. Todennäköisesti parempi 2–4. 

Pituus: 1–2 tuntia

close

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.