Kategoriat
Peliarvostelut

Tiedolla tai tuurilla

Triviapelien yksi suurimmista ongelmista on, että pelaaminen ei ole kovinkaan antoisaa, jos pelaajien yleistiedossa on suuria eroja. Paras muistihirmu voittaa pelin melko varmasti — tai ainakin voittaisi, mikäli kortti- tai noppatuuri olisi myöden. Peliaika saattaa myös venyä kohtuuttomaksi, ja viimeiset ajat pelaajat vain odottavat, että joku ratkaisisi pelin. Monissa peleissä kysymysten vaikeustaso myös vaihtelee hyvin helposta mahdottomaan, mikä osaltaan voi vaikuttaa epäreilustikin pelin lopputuloksiin.

Näihin puutteisiin iskee Dominic Crapuchettesin suunnittelema Tiedolla tai tuurilla, suomenkielinen laitos muutamia vuosia sitten ilmestyneestä moneen kertaan palkitusta englanninkielisestä Wits & Wagersista. Pelissä yhdistyvät näppärästi triviatieto ja vedonlyönti, jolloin pelkkä tieto ilman riskinottoa ei välttämättä riitäkään enää voittoon.

Peli on voittanut Mensa Select -palkinnon.

Pelin idea

Tiedolla tai tuurilla on nopea, vain seitsemän kysymyksen mittainen peli. Peli etenee yksi kysymys kerrallaan. Jokaisen kysymyksen vastaus on jokin luku. Kysymyksen kuultuaan pelaajien on puolessa minuutissa vastattava omille lapuilleen, jotka sitten laitetaan suuruusjärjestykseen pelialustalle. Tämän jälkeen alkaa panostusvaihe.

Panostusvaiheessa pelaajat arvioivat, mikä annetuista vastauksista on lähinnä oikeaa, mutta ei kuitenkaan liian suuri. Esimerkiksi jos oikea vastaus olisi 1960, ja pelaajien veikkauksista löytyisivät lähimpinä arviot 1954 ja 1961, olisi ensimmäinen näistä oikea vastaus, sillä se ei ole vielä yli 1960. Pelaajat voivat asettaa pelimerkkejänsä useampiin ruutuihin ja panostaa niihin paljon kuin pystyvät. Omalle vastausvaihtoehdolleen ei ole pakko panostaa. Aina on myös mahdollista valita “Kaikki vastaukset liian suuria” -vaihtoehto. Vääristä vastauksista panokset tietenkin menetetään, mutta oikea vastausvaihtoehto voi tuoda asetetun panoksen jopa kuusinkertaisena takaisin. Kerroin riippuu oikean vastauksen ruudusta, joilla jokaisella on oma palautuskertoimensa.

Peliä pelataan seitsemän kierrosta ja lopulta eniten pelimerkkejä kerännyt on pelin voittaja. Tietysti halutessaan pelaajat voivat sopia myös jostain toisesta pelin kestosta tai kokeilla jotain muun tyyppistä pelitapaa.Tiedolla tai tuurilla

Varteenotettava vaihtoehto Trivial Pursuitille

Tiedolla tai tuurilla on raikas tapaus perinteisiin triviapeleihin verrattuna. Sen säännöt ovat yksinkertaiset ja peliaika lyhyt, joten se sopii monenlaisiin peliporukoihin. Peli toimii oikeastaan sitä paremmin, mitä enemmän siinä on pelaajia. Kuitenkin jos pelaajia on enemmän kuin seitsemän, on pelattava joukkueina, mikä sekin on varmasti mukava tapa pelata.

Tiedolla tai tuurilla on alkujaan amerikkalainen peli amerikkalaisin kysymyksin, mutta suomenkielistä laitosta on onneksi lokalisoitu, eikä pelkästään käännetty. Aiheet ovat perustriviaa sen enempää eri aihepiirejä erittelemättä. Maantieteen, urheilun, historian ja luonnontieteiden kysymykset ovat satunnaisesti sekaisin kysymyskorteissa. Kysymysten vaikeustaso vaihtelee, mutta tässä tapauksessa se on sama kaikille, koska jokainen vastaa jokaiseen kysymykseen. Hyvän arvion oikean vastauksen suuruusluokasta voi pystyä tekemään mitä ihmeellisimmistä asioista. Onnella voi pärjätä, mutta toki peli palkitsee myös oikean tiedon.

Kaiken kaikkiaan Tiedolla tai tuurilla on kokeilemisen arvoinen peli. Sen pelaaminen on hauskaa, eikä seitsemän kysymyksen aikana vielä ehdi pitkästyä, vaikka yhteenkään kysymykseen ei tietäisi edes likimain oikeaa vastausta. Jotain ihan muuta kuin ainaista Trivial Pursuitia!

Lisäosat

Alkuperäiseen Wits & Wagersiin ilmestyy syksyllä 2009 ensimmäinen lisäosa, jossa on sata uutta kysymyskorttia. Days of Wonder on lisäksi julkaissut pelistä kansainvälisen laitoksen nimellä Gambit 7. Tämä peli eroaa säännöiltään hieman Wits & Wagersista ja on tällä hetkellä saatavilla saksaksi ja ranskaksi. Englanninkielinen brittimarkkinoille lokalisoitu laitos ilmestyy vuoden 2009 aikana. Suomalaiselle pelaajalle paras ratkaisu on joka tapauksessa suomenkielinen ja suomalaisittain lokalisoitu Tiedolla tai tuurilla.

Tiedolla tai tuurilla -faktat

Suunnittelija:

Julkaisija: Competo (2008), North Star Games (2005)

Mutkikkuus: Hyvin yksinkertainen. Sopii hyvin sekä peliharrastajille että satunnaisempaankin pelailuun esimerkiksi illanistujaisissa.

Onnen vaikutus: Kohtalainen, mutta ei liian suuri. Oikealla veikkauksella voi voittaa paljonkin, mutta varma tieto palkitsee varmasti.

Vuorovaikutus: Kohtalainen. Panostusvaiheessa kaikki panostavat yhtä aikaa, ja aikarajojen sisällä panoksiaan voi muuttaa, joten toisten peliä voi tarkkailla.

Teema: Ei varsinaista teemaa. Tietokilpailu on tietokilpailu.

Uudelleenpelattavuus: Melko hyvä. Peli on lyhyt, joten uusi erä on helppo ottaa. Pelin mukana tulee kortit sataan pelikertaan.

Kieliriippuvuus: Vahvasti kieliriippuvainen, pelin painoksen kieltä on ymmärrettävä pystyäkseen pelaamaan.

Pelaajamäärä: 3–21, yli seitsemän hengen pelit pelattava joukkuepeleinä. Parhaimmillaan Tiedolla tai tuurilla lienee vähintään viidellä pelaajalla.

Pituus: 15-25 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

2 vastausta aiheeseen “Tiedolla tai tuurilla”

Teema? No onhan tässä selkeä teema: Kasino. Pyöreät eriväriset/arvoiset pelimerkit, pays x:1-tekstit, vihreä pelipöytä(liina) johon valkoisilla viivoilla merkityt paikat panoksille ja “korteille”. Kun kaveri alkoi tätä kaivamaan laatikosta niin ensimmäiseksi luulin että aletaan pelaamaan jotain pokeria :)

On selkeästi paras tietovisailupeli mitä olen pelaillut. Kaikkien vastausten esittäminen numeroina toki rajoittaa kysymystenasettelua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *