Kategoriat
Peliarvostelut

Bezzerwizzer Mini

Pari vuotta sitten ilmestynyt Bezzerwizzer oli perinteinen tietovisailupeli, joka antoi mahdollisuuden vastata toisten kysymyksiin, jos tunsi tietävänsä paremmin. Nyt Bezzerwizzer-peliperhettä täydentää Bezzerwizzer Mini, jossa tämä innovaatio on unohdettu, mutta tilalle on keksitty muuta jujua.

Peli on ainakin miellyttävän pieni: se on hyvin pieni purkki, jossa on nippu kortteja ja vastauslomakkeita. Näistä aineksista saadaan aikaan kelpo tietovisailu.

Pelin idea

Bezzerwizzer MiniBezzerwizzer Mini on hyvin nopea ja yksinkertainen peli. Yksi peli on vain neljä kysymystä, eli kysymyskortin yhden puolen verran. Kaikki neljä kysymystä liittyvät samaan aihepiiriin. Aihepiirejä on moneen lähtöön, oma suosikkini vastaan tulleista on ehdottomasti “Helmutit”.

Kysymykset luetaan yksi kerrallaan ja pelaajat kirjoittavat vastauksensa vastauslomakkeille. Kun kaikki neljä kysymystä on luettu, pelaajien on pisteytettävä vastauksensa. Vastauksille annetaan pisteet yhdestä neljään siten, että jokainen vastaus saa eri pistearvon.

Sitten luetaan vastaukset ja tarkistetaan miten kävi. Jos pelaaja vastasi oikein, hän saa valitsemansa pistemäärän verran pisteitä. Väärästä vastauksesta jää nollille, mutta ei menetäkään pisteitä. Jos tiesi ainoana oikean vastauksen, saa pisteet kaksinkertaisina.

Siinäpä se – yksi peli on pelattu noin viidessä minuutissa. Eihän tätä koskaan vain yhtä erää pelata, mutta peli antaa kätevästi valita, kuinka kauan haluaa pelata ja pistekirjanpitoahan voi halutessaan jatkaa pelikertojen välillä, jos haluaa mitellä tietoviisaudesta pidemmän kaavan mukaan.

Hyvä minipeli

Bezzerwizzer Mini on oikein mainio minipeli. Paketti on tosiaan pieni (10 cm × 10 cm × 4 cm) ja kun yksi erä on lyhyt, pelin kestokaan ei rajoita pelaamista. Peliä onkin helppo suositella pienen tietovisailun tarpeeseen.

Pelin säännöt ovat äärimmäisen yksinkertaiset ja ne selittää alle minuutissa, mutta niissä on sen verran omaa jippoa, että Bezzerwizzer Mini erottuu muista peleistä. Yleistiedon määrä on tärkeä etu, mutta toisten pelaajien tietämyksen aukkokohtien tunnistamisella ja sitä hyödyntävällä vastausten pisteyttämisellä voi tienata hyvät pisteet.

Kyseessä on kaikin puolin onnistunut peli, joka kulkee helposti mukana repussa tai käsilaukussa ja joka tarjoaa nopeaa tietovisailuviihdettä lähes missä tahansa.Bezzerwizzer Minin osat. Kuva: Bezzerwizzer

Faktat Bezzerwizzer Ministä

Julkaisija: Bezzerwizzer (2012)

Mutkikkuus: Erittäin yksinkertaiset, pelin säännöt opettaa muutamalla lauseella.

Onnen vaikutus: Ainahan tietovisoissa vähän tuuria on sen suhteen, millaisia kysymyksiä kohdalle osuu, mutta laajalla yleistiedolla pärjää aina.

Vuorovaikutus: Toisten pelaajien tietojen puutteiden huomaaminen auttaa pisteiden saalistamisessa.

Teema: Perustietovisaa monipuolisin aihein.

Uudelleenpelattavuus: Kysymyksiä on rajallisesti, joten ahkeralla pelaamisella ne saa kyllä kulutettua loppuun. Siinä vaiheessa pelin parinkympin hinnalle on kuitenkin saanut jo aivan riittävästi vastinetta.

Kieliriippuvuus: Peli on suomenkielinen.

Pelaajamäärä: 2+, tosin kovin suurella porukalla ainoan tietäjän tuplapisteiden kerääminen käy vaikeammaksi.

Pituus: 5 minuuttia erää kohden, pelatkaa niin monta erää kuin ehditte tai jaksatte.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *