Kategoriat
Peliarvostelut

Bezzerwizzer

Tietovisailut ja muut triviapelit ovat lautapelaamisen peruskauraa. Bezzerwizzer on taas yksi tietovisa, mutta pelissä on nykytyyliin muutakin kuin pelkästään kysymysten kysymistä ja vastaamista. Laatikosta löytyy toki tuhansia kysymyksiä, peräti kahdestakymmenestä eri aiheesta.

Päivitys 28.9.2022: Pelin uusi laitos valittiin Vuoden partypeli -palkinnon voittajaksi 2022.

Bezzerwizzerin kansi

Yksinkertainen tietovisa

Bezzerwizzerin laatikko

Bezzerwizzeriin on keksitty varsin hauska kikka. Pelin nimen mukaisesti pelaajat pääsevät besserwisseröimään ja vastaamaan toisten kysymyksiin, jos tietää itse paremmin. Tämähän on suorastaan nerokas ominaisuus, joka aivan selvästi puuttuu Trivial Pursuitista.

Joka kierroksella pelaajille arvotaan neljä aihetta, joihin pitää vastata. Ensimmäinen aihe on yhden pisteen arvoinen, toinen kahden, kolmas kolmen ja neljäs neljän pisteen kysymys. Aiheiden arpomiseen liittyvää tuuria vähentää se, että aiheet saa järjestää haluamaansa järjestykseen.

Sitten vain kysellään ja vastaillaan. Mitään nopanheittelyä tai muuta ajanhukkaa ei ole mukana. Jos joku kerää tarpeeksi pisteitä, peli päättyy, mutta muuten arvotaan uudet aiheet ja jatketaan.

Tiedän!

Besserwisseröintiä varten jokaisella pelaajalla on kaksi B-laattaa, jotka saa käyttää kerran kierroksen aikana. Besserwisser vastaa kysymykseen varsinaisen vastaajan jälkeen ja saa pisteen, mikäli vastaa oikein ja varsinainen vastaaja ei tiennyt oikeaa vastausta. Väärästä vastauksesta besserwisser menettää pisteen. Kolme pistettä voi tienata besserwisseröimällä jo ennen kysymyksen esittämistä.

Besserwisseröinti tuo peliin ytyä, sillä toisten pelaajien vuoroilla pitää olla tarkkaan. Vain ensimmäinen halukas saa nimittäin vastata muiden kysymyksiin. Valitettavasti tilaisuuksia on kierroksen aikana vain kaksi, sen verran hauskaa toisten kysymyksiin tungetteleminen nimittäin on.

Toinen erikoismahdollisuus on Z-laatta eli Zwap, jolla voi vaihtaa kaksi aihelaattaa keskenään. Ne voivat olla omia tai toisten laattoja. Vaihdolla voi siis anastaa oman suosikkiaiheensa itselleen toiselta pelaajalta, lempata hankalan aiheen jollekulle muulle tai järjestellä muiden aiheita parempaan uskoon. Parhaassa tapauksessa voikin sotkea kahden vastapelaajan peliä vaihtamalla näiden laattoja!

Bezzerwizzer demokuva

Erikoislaatat ovat hauskoja ja piristävät peliä, sotkematta kuvioita liikaa. Vaihtojakin on vain yksi kierroksessa, joten jos sen käyttää kiusantekoon, on avuton siinä vaiheessa kun muut antavat samalla mitalla takaisin.

Kelpo tietovisa

Bezzerwizzer on näppärä peli. Se on ennen kaikkea nopea – yksi peli kestää suunnilleen kaksi kierrosta, ehkä vähän kolmatta. Osittain nopeus johtuu siitä, että kysymykset tuntuivat ainakin testipeleissä melko helpoilta. Vaikeustaso vaihtelee ja riippuu tietysti vastaajastakin, mutta melko helppo yleisvaikutelma kysymyksistä kuitenkin jäi.

Pienenä ongelmana peli vetää sellaisenaan vain neljä pelaajaa, viides olisi periaatteessa lisäpalikoilla mahdollinen, mutta sen jälkeen loppuvat aiheet (ellei sitten osta kahta peliä ja ota tuplasettiä aihelaattoja). Useammalla pelaajalla täytyy siis pelata joukkueina.

Pelin uudet oivallukset toimivat kuitenkin hyvin ja nostavat Bezzerwizzerin perinteisen tietovisailun yläpuolelle. Pelaan Bezzerwizzeriä ehdottomasti mieluummin kuin Trivial Pursuitia.

Faktat Bezzerwizzeristä

Suunnittelija:

Julkaisija: Bezzerwizzer Nordic (2010), Asmodee (2022)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat helpot, lähinnä Bezzerwizzer-laattojen käyttäminen voisi olla selvemminkin selitetty.

Onnen vaikutus: Aiheiden nostaminen sattumalta tuo tuuria peliin, samoin kysymysten vaikeustason vaihtelu. Tuuria ei kuitenkaan ole liiaksi asti, tietäminen ratkaisee.

Vuorovaikutus: Aiheiden vaihtaminen ja toisten kysymyksiin vastaaminen pakottavat seuraamaan muidenkin peliä. Vuorovaikutusta on keskimääräistä triviapeliä enemmän.

Teema: Tietovisailussa ei teemaa tarvita. Aiheita riittää 20 erilaista, joten valinnanvaraa aiheissa löytyy.

Uudelleenpelattavuus: Kysymyksiä on runsaasti, joten ne eivät lopu heti kesken.

Kieliriippuvuus: Peli on vahvasti kieliriippuvainen.

Pelaajamäärä: 2–4, enemmänkin joukkuepelinä.

Pituus: 20–30 minuuttia

close

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

6 vastausta aiheeseen “Bezzerwizzer”

Tyylikäs ja toimiva visailupeli. Jos ylipäänsä on visailupelien ystävä, niin tämä on kyllä mielestäni paras mitä olen niitä pelannut.

Loistava tietovisailu, parempi kuin Trivial Pursuit. Miinuksena pieni pelaajien määrä (4)”

Tästä onkin hieman yllättäen tullut uusi versio. Onkohan siinä kysymykset aidosti uusia?

Inke, enpä osaa sanoa, mutta Bezzerwizzeriltä tarjosivat meille testikappaletta uudesta laitoksesta, eli päivitystä tähän arvioon on luvassa, ja kysyin nyt samalla, onko kysymykset uusittu. Toivottavasti on, johan edellisestä laitoksesta on kymmenen vuotta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.