Kategoriat
Artikkelit

Magic: The Gathering: Cube draftin perusteet

Draftaaminen on hauska tapa pelata Magic: the Gatheringia ja cube draft on paras tapa draftata. Tämä artikkeli selvittää cuben rakentamisen perusteet ja esittelee pienemmille pelaajamäärille sopivia draftimenetelmiä.

Draftaaminen on yksi hauskimpia tapoja pelata Magic: The Gatheringia. Se tuo pakanrakennuksen osaksi pelaamista, poistaa pelaajien korttiomistuksista tulevat tasoerot ja antaa mahdollisuuden käyttää peleissä kortteja, jotka eivät muuten pääsisi lähellekään pakkoja.

Draftia on perinteisesti tehty boostereilla, missä on varjopuolena ainakin hinta: kolme boosteria maksaa kympin, joten draftin pelaaminen maksaa kympin pelaajaa kohden – se tulee pidemmän päälle kalliiksi. Onneksi draftata voi muutenkin. Yksi suosituimpia tapoja on cube draft.

Nimensä cube draft on saanut siitä, että ensimmäinen cube oli kuution muutoisessa laatikossa. Laatikosta riippumatta cube on yksinkertaisesti valikoima kortteja, jonka joku on koonnut valmiiksi käytettäväksi draftimateriaalina. Pienessä cubessa on 360 korttia, isommissa voi olla vaikkapa 540 korttia tai 720 korttia. Kortit on valikoitu suunnilleen tasapuolisesti eri väreistä siten, että kokonaisuus on kiinnostava.

Cubesta voi sitten noukkia boosterien kokoisia korttinippuja ja draftata kuten boostereilla, tai kokeilla monia erilaisia draftimalleja.

Cuben kokoamisen alkeet

Hyvä aloituskoko on 360 korttia. 360 on 8 × 3 × 15 eli kolme 15 kortin boosteria kahdeksalle pelaajalle, tällaisesta cubesta voi siis pelata hyvin jopa kahdeksalla pelaajalla ja pienemmillä pelaajamäärillä on paljon mahdollisuuksia erilaisiin draftiformaatteihin.

Hyvän perusrungon saa, kun ottaa cubeen 60 korttia jokaisesta väristä ja lisäksi 60 kortin erän monivärisiä kortteja, artefakteja ja landeja. Eri värien sisällä kannattaa jakaa suunnilleen puolet ja puolet creatureja ja muita kortteja; jos haluat poiketa tasapainosta, ota runsaammin creatureja.

Tästä peruspohjasta voi sitten lähteä säätämään. Jos haluat vähän enemmän monivärisiä kortteja, voit nipistää vähän yksivärisistä pois. Pidä kuitenkin yllä tasapainoa värien välillä: olisi hyvä, jos jokainen väri olisi suunnilleen tasapainossa. Jos draftissa kannattaa aina pelata jotain tiettyä väriä, tilanne on huono.

Mitä kortteja cubeen sitten kannattaa ottaa mukaan? Vastaus on sinänsä yksinkertainen: ota sellaista, mitä itse haluat pelata. Voimataso riippuu käytössäsi olevista korteista, etenkin jos et halua ostaa kortteja nimenomaan cubea varten. Ei haittaa, jos cubessasi ei ole voimakkaita kortteja, kunhan eri värien välillä vallitsee suunnilleen tasapaino. Valitsemalla kortteja, jotka tuntuvat kiinnostavilta ja täyttävät pakanrakennuksen perustehtävät, pääset oikein hyvin alkuun.

Monet rakentavat cubensa niin, että kukin kortti esiintyy cubessa vain kerran. Tämä on mielestäni hyvä perussääntö, josta ei kannata poiketa ilman erityisen hyvää syytä. Yksittäisistä korteista koostettuun cubeen mahtuu enemmän erilaisia kortteja.

Cube laatikossaan
Yksinkertainen pahvinen 1000 kortin laatikko toimii 360 kortin cubelle mainiosti. Kuva: Mikko Saari

Ei pelkkiä pommeja

Yksi draftaamisen perusmuistisääntö on BREAD, eli ensin otetaan pommit (Bombs), sitten poistokortit (Removal), sitten välttelevät hyökkääjät (Evasion) tai tehokkaat kortit (Efficient), sitten aggressiivisia kortteja (Aggro) ja lopuksi jätetään roskat (Duds). Tämä kannattaa pitää cubea kootessa mielessä: cube on helppo ladata täyteen kiinnostavia pommeja, mutta jos muuta ei ole, pelaaminen muuttuu helposti vähän tylsäksi.

Jos cuben kortit ovat liian kalliita ja liiaksi pommeja, kysymys on vain siitä, kuka saa ensimmäisenä ison hirviön pöytään ja pääsee tekemään sillä tuhoa. Kun tarjolla on riittävästi poistokortteja ja muita vaihtoehtoja, pelkkä ison pommin saaminen pöytään ei vielä ratkaise peliä takuuvarmasti.

Cuben pitäisi tukea sellaisia pakkatyyppejä, joita itse pidät mielenkiintoisina, mutta ei varsinaisesti haittaa, jos cube tukee eri maiden peruspiirteitä. Punaisella pitäisi olla suoraa vahinkoa, sinisellä countereita ja unsummoneita, vihreällä kasvua ja manantuotantoa ja niin edelleen. Pidä myös silmällä eri maiden mana curvea: pääpainon pitäisi jokaisessa maassa olla edullisissa korteissa, joten huolehdi että jokaiselle maalle on tarjolla riittävästi halpoja kortteja.

Grid draft
Grid draft -ruudukko. Jos saisit valita tästä yhden rivin tai sarakkeen, mitä ottaisit? Jos minä aloittaisin ottamalla keskimmäisen vaakarivin, mitä ottaisit jäljellejäävistä korteista? Kuva: Mikko Saari

Moniväriset kortit

Käytännössä draftipakat ovat usein vähintään kaksivärisiä. Tätä olisi hyvä tukea cubea suunnitellessa. Mukaan kannattaa ottaa vähintään yksi täysi kaksiväristen landien setti – mikä se on, riippuu varallisuudestasi, käytännössä esimerkiksi taplandit tai guildgatet ovat edullinen ja toimiva ratkaisu. Omassa cubessani on esimerkiksi sekä tavalliset taplandit ja guildgatet.

Lisäksi monivärisyyttä on helppo tukea sisällyttämällä cubeen kortteja, joilla voi muuten helpottaa manan fiksaamista. Artifaktit kuten Mana Cylix, Prophetic Prism ja Star Compass toimivat hyvin, mutta myös muut moniväriset manantuottajat, kuten Quirion Elves ja Llanowar Envoy, ovat käytännöllisiä.

Moniväristen korttien kohdalla tasapainotus värien välillä voi tuntua hankalalta. Otin omaan cubeeni ensin yhden täyden sarjan kaksivärisiä kortteja eli yhden jokaista kahden värin yhdistelmää, ja myöhemmin lisäsin vielä toisen sarjan (sen jälkeen pakkaa sekoittivat War of the Sparkin planeswalkerit, eikä tasapaino eri väriyhdistelmien kesken ole enää ihan täydellinen, mutta en anna sen haitata). Näin värien määrä ainakin pysyy tasapainossa. Kannattaa myös suosia hybridikortteja, eli kortteja, joita voi maksaa kahdella eri värillä manaa – tällainen kortti sopii useampaan pakkaan kuin tavallinen kaksivärinen kortti ja on siten kiinnostavampi draftattava.

Noin yleensäkin ottaen on käytännöllistä ottaa cubeen mukaan kortteja, jotka tekevät useampaa kuin yhtä asiaa: se varmistaa, että kortit kiinnostavat draftissa useampaa pelaajaa.

Cube draft -pakka
Ilman sinistä pelatusta grid draftista syntynyt väkivaltainen puna-musta-vihreä pakka. Kuva: Mikko Saari

Käytännön vinkkejä

Cube kannattaa laittaa suoraan kunnollisiin läpinäkymättömiin muoveihin. Kortteja tullaan sekoittamaan paljon, joten hyvät muovit ovat hintansa arvoiset. Lisäksi läpinäkymättömät muovit tarkoittavat, että cubeen on helppo lisätä kaksipuolisia kortteja niin halutessaan (omassa cubessani on pieni ihmissusialateema) ja lisäksi voit käyttää tarvittaessa huonolaatuisiakin kortteja. Mikäänhän ei myöskään estä käyttämästä proxy-kortteja, jos haluaa cubeensa mukaan voimakortteja, jotka olisivat liian kalliita.

Cuben varastoimiseen on monenlaisia ratkaisuja. Itse huomasin, että 360 kortin cube mahtuu mukavasti yksinkertaiseen 1000 kortin pahvilaatikkoon: siihen menee mukavasti cuben kortit, riittävästi basic landeja ja rasiallinen noppia tokeneiksi. Ainoa vika on, että loota on hiukkasen pitkä mahtuakseen kunnolla reppuun, mutta muuten ratkaisu on erittäin käytännöllinen.

Cubensa voi listata Cubetutoriin, joka osaa näyttää hyödyllisiä tilastoja cubesta ja esimerkiksi korttien mana curvesta. Cubetutorissa voi lisäksi draftata omaa cubea yksinkertaisia tekoälyjä vastaan,  ilmaiseksi tosin vain perusdraftia ja sealedia. Gridin tai Winstonin pelaaminen vaatii maksullista jäsenyyttä.

Cubetutor on myös kätevä, kun cubeaan haluaa päivittää. Cubetutor pitää kirjaa muutoksista, joten sinulle jää loki siitä, mitä on poistettu ja mitä lisätty. Kortteja lisättäessä Cubetutor osaa myös antaa ehdotuksia poistettavista korteista, mikä auttaa ylläpitämään cuben väri- ja hintatasapainoa, kun uuden kortin alta poistaa jotain suunnilleen samanlaista.

Cube draft -pakka
Voitokas pakka. Tämä nelivärinen pakka on tulos ilman punaista pelatusta grid draftista, mukana on siis kaikki värit. Kuva: Mikko Saari

Draftimuotoja

Perinteinen boosteridrafti toimii hyvin isommilla pelaajamäärillä, mutta pienemmillä pelaajamäärillä kannattaa kokeilla toisenlaisia pelitapoja.

Kaksi pelaajaa: Grid draft on oivallinen tapa draftata kahdestaan. Tarvitaan 18 yhdeksän kortin nippua. Niput levitetään yksi kerrallaan 3 × 3 -ruudukoksi, josta ensin toinen pelaaja poimii yhden rivin tai sarakkeen ja toinen sitten jonkun jäljelle jääneen rivin tai sarakkeen. Aloitusvuoro vaihtelee. Kun kaikki 18 nippua on käyty läpi, cubesta on nähty noin 160 korttia ja pelaajilla on 45–54 korttia, joista rakentaa pakka. Grid draftia on mahdollista vielä tiivistää hieman jättämällä yhden värin kortit kokonaan pois: sitä mukaa kun väriä nousee, kortit laitetaan syrjään ja tilalle otetaan uusi kortti.

Kolme pelaajaa: Kolme on hankala pelaajamäärä, koska Magic on kuitenkin kaksinpeli (onhan siihen moninpeliformaatteja, mutta Magic on kaksinpeli). Jos kolmella haluaa kuitenkin draftata ja pelata sitten kaksinpelejä, grid draft toimii kolmelle, kun täyttää gridin ensimmäisen pelaajan jälkeen. Winchester on toinen mainio kaksinpeliformaatti, joka toimii myös kolmella: siinä kootaan noin 45 korttia pelaajaa kohden (tarkalleen ottaen kannattaa ottaa neljällä jaollinen määrä, eli 92 tai 136) yhdeksi pakaksi, josta nostetaan pöydälle neljä korttia kuvapuoli ylöspäin. Aloittaja valitsee yhden kortin itselleen ja sen jälkeen kaikkiin pinoihin lisätään yksi uusi kortti. Nyt pöydällä on taas neljä pinoa, joista yhdessä on yksi kortti ja muissa kaksi. Seuraava pelaaja ottaa yhden pinon kaikki kortit, sitten jokaiseen pinoon lisätään kortti ja niin edelleen.

Neljä pelaajaa: Tenchesterissä tehdään 36 kymmenen kortin pakettia. Nämä draftataan siten, että jokainen pelaaja ottaa yhden paketin, valitsee siitä kortin ja kierrättää sitten loput kortit eteenpäin. Kun paketti palaa pelaajalle, jolta se lähti liikkeelle (jolloin jäljellä on kuusi korttia), tämä pelaaja katsoo pakettiin jääneet kortit, mutta ei ota niistä enää yhtään. Loput kortit menevät pois, pelaajat ottavat uudet 10 kortin paketit ja uusi draftikierros pelataan suuntaa vaihtaen. Tenchesteriä on mahdollista soveltaa myös viidelle pelaajalle, jolloin pitää säätää vähän korttien määrää; esimerkiksi 35 kymmenen kortin pakettia toimii hyvin.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Magic: The Gathering: Cube draftin perusteet”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *