Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

Sushi Go!

Kuka kokoaa itselleen arvokkaimmat sushi-annokset? Sushi Go! on yksinkertainen värväyspeli, jossa kierrätetään kortteja ja yritetään poimia parhaat.

Sushi Go! on yksinkertainen värväys- eli draftauspeli, jossa yritetään kerätä mahdollisimman hieno setti sushiannoksia. Peli on hyvin abstrakti, mutta draftausteema ja sushi sopivat sittenkin maukkaasti yhteen: Sushi Gota pelatessa on helppo kuvitella itsensä liukuhihnaperiaatteella toimivaan sushiravintolaan, jossa annokset kiertävät liukuhihnalla edessä.

Jos on peliä hankkimassa, kannattaa harkita myös Sushi Go Party! -peliä. Sushi Go Party! laajentaa pelaajamäärän jopa kahdeksaan, kun perusmalli vetää vain 3–5 pelaajaa. Pelissä on laajempi valikoima erilaisia susheja, joista valitaan jokaiseen peliin tietty setti. Näin peliin saadaan reippaasti enemmän vaihtelua.

Sushi Go:n kansi

Helppoa draftausta

Pelaaminen on monin tavoin hyvin yksinkertaista draftaamista: pelaajille jaetaan 7–9 korttia, joista valitaan yksi pelattavaksi ja annetaan kortit sitten seuraavalle pelaajalle. Uusista korteista pidetään ja pelataan taas yksi ja niin edelleen, kunnes kaikki kortit on pelattu.

Kierroksen lopuksi lasketaan pisteet. Eri sushit tuottavat pisteitä eri tavoin: makirullat tuottavat pisteitä eniten ja toiseksi eniten keränneelle pelaajalle, tempurat ja sashimit vaativat kahden tai kolmen kortin setin keräämistä, simpukoista (tai mykyistä) saa sitä enemmän pisteitä mitä enemmän niitä kerää ja nigirin pisteitä on mahdollista moninkertaistaa wasabin avulla.

Kierroksen lopuksi pelatut sushit siivotaan pois, lukuunottamatta vanukasta. Vanukas jää pöytään ja pisteytetään kolmen kierroksen jälkeen pelin lopussa, jolloin eniten vanukasta kerännyt saa pisteitä ja vähiten vanukasta saanut menettää pisteitä.

Syömäpuikot ovat ainoa poikkeus draftaamisen peruskuvioihin. Ne eivät ole syötävää ja siten pisteenlaskussa arvottomat. Myöhemmällä vuorolla on mahdollista käyttää syömäpuikot ja valita kädestä kaksi korttia. Syömäpuikot palautetaan sitten takaisin käteen, jotta seuraava pelaaja saa riittävästi kortteja, joista valita.

Sushi Go!:n kortit
Zochin saksalaisen laitoksen korttivalikoima on Tobias Schweigerin käsialaa. Kuva: Mikko Saari

Johdanto värväämiseen

Sushi Go! on hyvin yksinkertainen draftauspeli ja toimii siksi oikeastaan kenen kanssa tahansa. Säännöt ovat yksinkertaiset ja todella helppo opettaa. Pisteenlaskukin on hyvin yksinkertaista. Tämän pelin avulla on helppo tutustua draftaamisen maailmaan.

Pelistä on liikkeellä pari eri versiota. Euroopassa pelin on julkaissut Zoch, Yhdysvalloissa Gamewright. Zochin versiossa on saksankieliset kortit, mutta ohjekirja on myös englanniksi, eikä korttien kielellä ole pelaamisen kannalta mitään merkitystä.

Kuvitus on sitten toinen juttu – yleinen mielipide tuntuu olevan, että Gamewrightin versio on huomattavasti parempi. Minusta Zochillakin on ihan kelpo kuvitus, mutta Tobias Schweigerin piirtämä vanukas on kieltämättä sen näköinen, etten olisi ihan ensimmäisenä syömässä.

Lautapelit.fi:n vuonna 2020 julkaisema suomenkielinen laitos perustuu Gamewrightin versioon.

Gamewrightin susheja
Gamewrightin sushipajalla Nan Rangsiman käsissä syntyy tällaista jälkeä. Kuva: Henk Rolleman / BGG

Sushi Go Party!

Sushi Go Partyn! suola on jopa viisitoista uutta korttityyppiä. Säännöt tarjoavat erilaisia mallisettejä, joista noston ansaitsevat Lastenlista, joka sopii erinomaisesti pelin opettamiseen ja Päivällinen kahdelle, joka tuo Sushi Gon myös kahden hengen peliksi. Settien tasapainosta huolehditaan oman ruokalistan rakennussäännöillä.  

Sushi Go Partyn kansi

Aivan yksinkertaista omien settien tekeminen tasapainoisesti ei ole, sillä osa uusista sushikorteista soveltuu paremmin tietyn pelaajamäärän peleihin. Ohjekirja antaa hieman apua, mutta parhaat kombinaatiot löytyy kokeilemalla. Ensikertalaisen kannattaakin pelata valmiiksi suunnitelluilla varianteilla, joissa on jo kerrottu millaiseen peliin menu soveltuu.

Yksi esimerkki omista seteistä on värisettien keräämiseen houkutteleva setti, jota kutsuimme kello viiden teeksi: rullana Temaki, alkuruokina Dumpling, Onigiri ja Sashimi, erikoisuuksina Tea ja Menu ja jälkiruuaksi Green Tea Ice Cream.

Sushi Go Partyn koko korttivalikoima
Ylhäällä Sushi Gosta tutut sushit, alhaalla Sushi Go Partyn uudet annokset. Kuva: Pirita Riutta

Koska Sushi Go Party! sisältää kaikki tavallisen Sushi Gon kortit, samoilla säännöillä olevan pelin pystyy pelaamaan molemmilla versioilla. Pelatessa on kuitenkin helppo huomata erilainen tasapaino alkuperäisen Sushi Gon ja Sushi Go Partyn samoilla säännöillä pelaamisen välillä, joka selittyy korttien määrällä: alkuperäinen Sushi Go sisältää eri suhteessa sushikortteja.

Sushi-kortteja pöydällä ja valikoiman kortit esillä pisteytyslaudalla
Pistelautanen-korttivalikoiman annokset. Kuva: Pirita Riutta

Hyviä valintoja helpon draftin ystäville

Molemmat ovat joka tapauksessa aivan mainioita valintoja, jos hakusessa on erittäin helposti lähestyttävä draftauspeli. Peliharrastajille suosittelen järeämpiä pelejä, kuten Fairy Talea tai 7 Wondersia, mutta satunnaiseen pelailuun ja draftaamismekaniikkaan tutustumiseen Sushi Go! on nappiveto.

Faktat Sushi Go!:sta

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi (2020), GamewrightZoch (2014)

Mutkikkuus: Säännöt ovat erittäin yksinkertaiset. Perusmekaniikan opettaa hetkessä, eri korttien vaikutukset oppii viimeistään ensimmäisen pisteenlaskun yhteydessä.

Onnen vaikutus: Pelissä on reipas annos tuuriakin, mutta kyllä tässä taidollakin pärjää: olen tähän mennessä voittanut lapset joka kerta selvällä marginaalilla.

Vuorovaikutus: Draftaaminen tuo yksinkertaiseen peliin hieman vuorovaikutusta: jos mahdollista, kannattaa katsella, mitä muut pelaajat haluavat. Kaikki kortit kuitenkin pelataan, eli ihan pelkästään kiusanteon vuoksi on vähän hankala kortteja kerätä.

Teema: Sushiteema on ohut, mutta toimiva.

Uudelleenpelattavuus: Pidemmän päälle voi käydä tylsäksi. Jos peli on ahkerassa käytössä, Sushi Go Party! on vaihtelukortteineen hyvä idea. Peli on kuitenkin edullinen, joten rahoilleen saa ihan mukavasti vastinetta.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole merkittävästi tekstiä, tätä voi ihan hyvin pelata vääränkielisenäkin.

Pelaajamäärä: 3–5, Sushi Go Party!:llä 2–8.

Pituus: n. 20–30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *