Kategoriat
Artikkelit

Pelimerkkien käyttäminen

Monet lautapelaajat korvaavat pelien omat rahat pokerichipeillä. Väitetään, että pitkästä 18xx-matsista paperirahojen korvaaminen pelimerkeillä leikkaisi jopa tunteja peliajasta. Useimpien pelien kohdalla tällaista hyötyä ei saavuteta, mutta monet pitävät pelimerkeistä silti.

Nykyisen pokeribuumin aikana pelimerkkejä löytää mistä tahansa marketista edullisesti, mutta kaikki eivät halvimpiin merkkeihin tyydy. Suomalaisistakin nettikaupoista löytää pelimerkkejä, jotka maksavat yli euron kappale. Onko paremmista merkeistä mitään iloa pelatessa? Millaisia merkkejä lautapelaajan ylipäätään kannattaa hankkia? Onko chipeistä hyötyä? Siinä kysymyksiä, joihin on luvassa vastauksia.

Pelimerkkien hyvät puolet

Kuva: yashima/flickr
Kuva: yashima/flickr

Jos pelissä tarvitsee käsitellä paljon rahaa, pokerichipit voittavat paperirahan nopeudessa. Vaihtorahojen laskeminen ja kerääminen sujuu kätevämmin merkeillä. Mitä enemmän pelissä plärätään rahoja, sitä suurempi on hyöty.

Monet pitävät pelimerkkejä miellyttävinä. Suurikokoisten pelimerkkien näppituntuma on pieniä pahvi- tai muovilätkiä parempi. Varsinkin laadukkaat pelimerkit ovat todella miellyttäviä käsitellä.

Pelimerkeistä näkee helposti, paljonko muilla pelaajilla on rahaa. Pinon kyljestä on helppo nähdä, millaiset rahavarat vastapuolella on. Tämäkin säästää aikaa, kun ei tarvitse erikseen kysellä.

Pelimerkkien huonot puolet

Laadukkaat pelimerkit ovat kalliita ja isot salkut merkkejä ovat paitsi painavia, myös usein hankalan kokoisia. Jos pelaa muualla kuin kotonaan, merkkien raahaaminen on rasittavaa. Näppituntuma on kiva, mutta neljä pelaajaa näpräämässä merkkejään pitää ärsyttävää ääntä.

Pelimerkit paljastavat armotta omistajansa rahavarat, eikä niiden piilottaminen ole helppoa.

Kaikki pelit tuntuvat samanlaisilta, kun joka pelissä pyöritellään samoja chippejä.

Numeroilla vai ilman?

Valtaosa markettien chipeistä on numeroimattomia, eri arvojen merkit erotetaan vain väreillä. Numeroimattomat chipit ovat joustavia, numeroitujen arvot taas on helpompi muistaa. Kumpikaan ei ole itse asiassa lopulta mikään merkittävä etu. Useimmissa peleissä pärjää samoilla ykkösillä, viitosilla ja kympeillä ja numeroimattomienkin merkkien arvot muistaa helposti, varsinkin jos käyttää aina samoja värien ja arvojen yhdistelmiä.

Näin ollen kyseessä on lopulta makuasia, jonka monille ratkaisee se, että ne halvimmat markettichipit ovat tosiaan yleensä numeroimattomia.

Minkälainen setti lautapelikäyttöön tarvitaan?

Pelimerkkisalkku (12-Star Euro)
Pelimerkkisalkku (12-Star Euro)

Useimmissa peleissä pärjää melko pienellä setillä. 300 ja 500 merkin salkut ovat käteviä pokerissa, mutta lautapeleihin pääasiassa liioittelua. Pieni 100 merkin setti on aika näppärä, jos jakauma on hyvä, ja monissa peleissä vähempikin riittää.

Pienessä setissä ei kannata olla liian montaa väriä. Kolme riittää hyvin, jolloin saa ykköset, viitoset ja ison merkin, joka voi olla vähän pelistä riippuen 10 tai 25.

Isoja settejä tarvitsee varsin harvoin, lähinnä juuri 18xx-pelien pelaamiseen. Niissäkin pääsee melko pitkälle 300 merkin setillä, varsinkin kun isoimpina rahoina voi käyttää pelin omia paperirahoja — isoja seteleitä ei juuri vaihdella, niitä lähinnä kertyy loppupelissä pelaajien kartuttaessa varallisuuttaan.

Markettiseteistä Tacticilla on ProPoker-sarjassaan näppärä 100 merkin setti. Se ei ole täydellinen, sillä mukana on neljä väriä, jossa on ehdottomasti yksi liikaa, mutta ainakin setin pieni muovikotelo on todella kätevä merkkien kuljettamiseen matkoilla.

Jos ostaa merkkinsä alan erikoisliikkeestä ja saa valita, millaisen valikoiman ottaa, sopiva pieni lautapelisetti voisi olla esimerkiksi 50 x 1, 25 x 5 ja 25 x 25. Jos tuntuu siltä, että merkkien ulkoasulla on mitään merkitystä, suosittelen ostamaan kertaheitolla nätit merkit, koska jossain vaiheessa ne hankkii kuitenkin. Laadukkaat chipit kestävät pitkään ja ovat siten pitkäikäinen investointi.

Lautapelichippejä

Pokerichippejä (Coin Inlay)
Pokerichippejä (Coin Inlay)

Useimmissa pokerichipeissä on se vika, että ne ovat pokerichippejä. Merkkien koristelu on hyvin pokerivetoista. Se vähän tökkii, jos merkeillä ei koskaan pokeria pelaa. Markettichipit ovat sentään pääasiassa pelkistettyä noppakuvioista lajia, joka sopii muuhunkin kuin pokeriin, mutta tyylikkäämmissä merkeissä pokerikuviointi on päälinja.

Onneksi vaihtoehtoja löytyy. Pokerimarketin valikoimista löytyi 12-Star Euro -merkkejä, joissa on arvot euroissa, eikä minkäänlaisia pokerikuvioita. Sen sijaan merkit ovat kauniin värikkäitä. Niihinhän oli pakko tutustua ja Pokerimarketti toimittikin ystävällisesti muutaman testimerkin katseltavaksi. Pyysin samalla kokeiltavaksi Paulsonin huippulaatuisia merkkejä, joiden kappalehinta on tosiaan 1,35 euroa — siis törkeän kallis. Miten tällainen merkki pärjää vertailussa suunnilleen viiden sentin hintaiseen markettichippiin?

Kun merkit sai käsiinsä, ero on selvä. Olen testimerkkien lisäksi hypistellyt omia 30 senttiä kappaleelta maksavia metallikeskiöisiä Coin Inlay -chippejäni ja erilaisia markettimerkkejä ja karu totuus on, että rahalla saa laatua. Paulsonin todella kalliit merkit ovat näppituntumalta kaikista parhaimpia, niiden hieman karhea pinta ja terävät reunat ovat todella miellyttävät. Jos on tyytyväinen markettimerkkeihinsä, kannattaa pysytellä kaukana paremmista, niin pysyykin tyytyväisenä.

Testivoittaja

12-Star Euro -pelimerkki
12-Star Euro -pelimerkki

Testin voiton vievät 12-Star Eurot. Jos olisin nyt pelimerkkiostoksilla, ostaisin niitä. Ulkonäön suhteen kyse on tietysti makuasiasta, mutta 12-Star Eurojen kirkkaat värit, selkeät numerot ja laadukas materiaali miellyttivät, samoin se, ettei merkkien kuvioinnissa ole pokerista tietoakaan. Paulsoneissa laatu on huipussaan, mutta hinta/laatu-suhde on vähän eri luokkaa. 12-Star Eurot maksavat Pokerimarketissa 25 kappaleen paketeissa 14,75 € paketti, eli yhden merkin hinta on noin 60 senttiä.

Suosituksena todettakoon siis, että kauneutta kaipaavien kannattaa satsata kerralla pelivälineisiin vähän enemmän kuin markettimerkkien verran. Hyvistä merkeistä on pitkäksi aikaa iloa. 12-Star Eurot ovat nimensä mukaisesti erinomainen valinta europelien ystävälle, eikä joku 75-100 merkin setti ole mahdottoman kalliskaan. Merkit ovat myös kätevästi numerollisia. Myös Paulsonin merkkejä on helppo suositella, mutta niiden hinta on varmasti monille liian kova.

Markettimerkit ajavat toki saman asian, mutta itse en niitä viitsisi enää käyttää, mikäli parempia vaihtoehtoja on tarjolla.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

4 vastausta aiheeseen “Pelimerkkien käyttäminen”

Aika houkuttelevilta näyttivät nuo numeroidut pelimerkit, mutta toistaiseksi täytyy pärjätä vaan tavallisilla markettien noppakuvioisilla. Kyllä noiden chippien käyttö helpottaa rahan käyttöä esim. Power Gridissä, mutta enemmän niiden käytön syynä on ihan vaan pelifiiliksen lisääminen. Niitä on mukava kilisytellä pöytää vasten miettimisen ohella ja näyttää asiantuntevalta.

Itse olen lisäksi hankkinut pelipöytäliinaksi vihreän biljardipöytäkankaan, joka on toiselta puolelta vahakangasta. Pelit näyttävät sen päällä hienommilta ja pöydän liukkaus ei pääse haittaamaan pelailua. Käytön jälkeen pöytäliina on helppo rullata pois. Turun Eurokankaassa 140cm x 100 cm kaistale maksoi parikymppiä.

Tuollaista pöytäliinaa olen itsekin joskus harkinnut, varsinkin korttia pelatessa vähän puista pintaa pehmeämpi alusta helpottaisi korttien nostamista pöydästä. Tosin kun huomioi, miten vähän kotona pelaan, lienee turha hankinta, mutta hyvä tietää, että jos joskus on tarvetta, hinta on kohtuullinen.

Kiitokset vinkistä biljardipöytä-vahakankaan suhteen! Olen jo jonkin aikaa katsellut vastaavaa ratkaisua kaupallisten pokerimattojen suunnalta, mutta ei ole oikein toimivaa ratkaisua löytynyt. Kävin eilen ostamassa palan biljardikuosista vahakangasta tämän artikkelin kommenttien innoittamana ja hyvin tuntuu toimivan.

Vahakangas tasoittuu pöydälle vaikka sitä olisikin säilytetty taiteltuna tai rullattuna. Pelien komponentit tosiaankin erottuvat paremmin verrattuna esim. puiseen pöytäpintaan ja niiden estetiikka korostuu(!). Vahakangas selvästikin helpottaa korttien ja myös muiden komponenttien käsittelyä.

Vahakangasta on helppo leikata ja leikkauskohdat eivät vaadi saumausta tms. käsittelyä. 80 x 120 kokoinen pala tuntuisi olevan aika optimaalinen useimmille peleille ja jättää pöytätilaa (kuuden hengen pöytä) myös mahdollisia virvokkeita varten. Suosittelen.

En sitten ostanutkaan 12-Star Euroja. BuyPokerChips.com myy Sidepot Venerati -chippejä, joita sai 300 kpl noin sadalla eurolla, siis selvästi 12-Star Euroja halvemmalla. Kokosin noista hyvän setin. Ulkoasu on siivo ja merkkien laatu hyvä. Reunat kiiltävät vähäsen eivätkä ole yhtä terävät kuin Paulsoneissa, mutta itse merkin laatu on 12-Star Euroja parempi. Palvelu pelasi, paketti tuli noin viikossa suoraan kotiovella, eivätkä postikulut rasita liikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *