Kategoriat
Peliarvostelut

Kluster

Yritä päästä eroon magneeteista laittamalla niitä varovasti pelialueelle. Jos magneetti tarttuu muihin, joudut nostamaan kaikki tarttuneet magneetit!

Klusterin idea on erittäin yksinkertainen. Pelissä on 24 magneettia, jotka jaetaan tasan pelaajien kesken. Laita vuorollasi magneetti pelialueelle ja varo, ettei se tartu muihin. Lapset rakastavat tätä peliä ja aikuisetkin kiljahtelevat, kun magneetit yllättäen napsahtavat kiinni. 

Idea hematiittimagneeteilla pelattavasta asettelupelistä on Klusteria vanhempi: tismalleen samaan ideaan perustuva Jishaku ilmestyi jo 2008.

Kestävää hupia

Me pelaamme kahta eri versiota: perusversiossa pelialueen naruun ei saa lainkaan koskea, toisessa narua taas saa liikutella ja tehdä itselleen sen avulla tilaa.

Olemme pelanneet peliä jo reilusti yli sata kertaa, joten se on kestänyt hyvin käyttöä.. Nyt tosin lapsilla on havaittavissa pientä kyllästymistä. Uskon, että kun peli on hetken kaapissa, niin taas maistuu. Aikuisten kesken Klusteria on hauska kokeilla muutaman kerran, mutta kyllä tämä on perhe- ja lastenpeli. Magneetit ovat myös mukavia leluja tutkimusvälineitä: kuopuksemme tykkää etsiä magneettien avulla, mitä magneettista kotoa löytyy.  

Kluster Duo

Klusterista on myös kaksinpeliversio, vaikka peruspeliä voi myöskin pelata kahdestaan ongelmitta. Kluster Duossa magneetit ovat pitkulaisen muotoisia ja todella voimakkaita. Meidän mielestämme ne ovat jopa liian voimakkaita ja muotonsa vuoksi tasaisella sileällä pöydällä ne myös pyörivät toistensa luokse. Duoa pelatessa pöytäliina on tarpeen. Sileällä pinnalla peli tuntuu todella tuuripitoiselta. Jos sinulla on jo Kluster, ei Duon ostaminen todennäköisesti kannata. 

Kaksi Kluster-peliä voi yhdistää yhdeksi isoksi. Kaikki magneetit jaetaan tasan kaikkien pelaajien kesken. Pelialueen tehdään molemmista naruista niin, että on kaksi aluetta ja pelaaja voi valita kumpaan pelaa. Yhdistämällä Klusterin ja Duon pelaajamäärä nousee kuuteen. Jos sinulla on kaksi alkuperäistä Klusteria, voit pelata jopa kahdeksan pelaajan pelejä! Myynnissä on myös Kluster XL, jossa on kaksi peruspeliä ja pidempi naru.

Faktat Klusterista

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Borderline Editions (2019)

Mutkikkuus: Säännöt ovat erittäin helpot. Lapset pystyvät helposti opettamaan ne itse ystävilleen.

Onnen vaikutus: Vähäistä. Peli vaatii hyvää hienomotoriikkaa.

Vuorovaikutus: Kukin asettelee magneettinsa vuorollaan, mutta pelialue on yhteinen.

Teema: Pelissä ei ole mitään teemaa.

Uudelleenpelattavuus: Yksi erä on niin nopea, että usein perhe vaatii revanssia. Pelikertoja kertyy helposti nopeasti, mutta yksinkertaiseen peliin voi myös kyllästyä. Toisaalta tämä on hauska esitellä aina uusille pelaajille.

Saavutettavuus: Sopii kaikille, jotka eivät yritä laittaa magneetteja suuhunsa. Pelin magneetit ovat sen verran voimakkaita, että useamman magneetin syöminen on hengenvaarallista.

Pelaajamäärä: 1–4.

Pituus: 5–10 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *