Kategoriat
Peliarvostelut

FITS

Reiner Knizian kehittelemä moninpelattava pasianssi FITS muistuttaa Tetristä pintapuolisesti, mutta on lopulta luonteeltaan vähän toisentyylinen peli. Yhteistä on sama perusmekanismi, eli kuiluun ylhäältä putoavat palikat. FITSissä palikat ovat Tetriksen tetrominoja monipuolisempia polyominoja eli neliöistä muodostuvia muotoja.

Tällä pelillä ei ole mitään tekemistä parhaan aikuistenpelin Vuoden peli -palkinnon vuonna 2002 voittaneen Fitsin kanssa, pelit ovat vain jostain syystä samannimiset.

Pelin idea

FITSJokainen pelaaja saa samanlaisen valikoiman polyominoja, joissa on kolmesta viiteen neliötä. Näillä palasilla pitää peittää pelialuetta, joka on kuusi saraketta leveä ja kaksitoista riviä korkea. Pelaajilla on näppärät telineet, joiden sisälle sujautetaan kyseisen kierroksen pelilauta ja päälle muovi, jossa on urat, joita pitkin palaset liukuvat kätevästi paikoilleen. Alustat ovat mukavasti kaltevat ja mikä parasta, nappulat voi varastoida säilytyksen ajaksi niiden sisälle. Monikäyttöistä ja kätevää!

Peli koostuu neljästä kierroksesta, joista jokainen käyttää omaa lautaa. Kaikissa idea on pohjimmiltaan sama: pelilauta on peitettävä palikoilla. Jokainen tyhjä ruutu maksaa yhden pisteen. Tehtävä olisi helppo, mutta sitä vaikeutetaan sillä, että palikat tulevat peliin satunnaisessa järjestyksessä. Palikoita pudotellaan alaspäin, mutta toisin kuin Tetriksessä, niitä ei voi liikuttaa sivusuunnassa. Niitä ei siis voi sujauttaa toisten palikoiden alle jääviin tyhjiin koloihin.

Jokaisella kierroksella on oma erikoisuutensa. Ensimmäisellä kierroksella saa pisteitä täysistä vaakariveistä ja toisella kierroksella on ruutuja, jotka tyhjiksi jäädessään antavat 1-3 pistettä. Kolmas kierros on toisinto toisesta, mutta mukana on lisäksi häijyjä -5 pisteen ruutuja. Neljännellä kierroksella laudalla on viisi paria symboleita. Jos parista näkyy molemmat, saa 3 pistettä, mutta jos vain toinen näkyy, menettää 3 pistettä.

Rauhallista kilpailua

Joitain pelejä haukutaan moninpelipasiansseiksi suotta, mutta FITS on aito pasianssi. Pelaajilla ei ole pelin aikana mitään vuorovaikutusta, lopussa vain vertaillaan pisteitä. Noh, toisten mokailua on sentään hauska katsella. Jokainen pelaaja saa samat nappulat samassa järjestyksessä, mutta identtinen peli sentään estetään arpomalla jokaiselle erilainen aloituspalikka.

FITS toimiikin varsin hyvin yksinpelinä. Tehtäviä voi ratkoa yksin ja sääntökirjassa on näppärä pisteasteikko, johon menestystään voi kilpakumppanin puutteessa verrata. Mikään ei myöskään estä pelaamasta useammalla kuin neljällä pelaajalle, mikäli käytössä on useampi peli. Silloin tosin pelaajille tulee väkisinkin samoja aloituspalikoita (aloituspalikat arvotaan neljän suhtkoht tasa-arvoisen palikan joukosta).

FITS on mainio täytepeli tällaisten tilahahmotustehtävien ystäville. Pelaajien välistä vuorovaikutusta kaipaaville se ei tarjoa mitään, mutta palvelee toisaalta tarvittaessa myös pasianssina. Tutustumisen arvoinen tapaus, eikä suotta Spiel des Jahres -ehdokas.

Suunnittelija:
Julkaisija: Ravensburger
Ilmestymisvuosi: 2009
Pelaajamäärä: 1-4
Pituus: 20-30 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

3 vastausta aiheeseen “FITS”

Mielenkiintoinen peli Knizialta. Totesin juhannuksena, että peli toimii ihan mukavasti ei-pelaajien kanssa ja jopa perheen nuoremmat jäsenet saavat pelistä iloa irti laattoja asettelemalla. He eivät tosin kykene pelaamaan peliä normaalilla tavalla vaan heitä varten täytyy kehitellä omat henkilökohtaiset säännöt mutta kiinnostusta tuntui silti riittävän.

Toisaalta kaikki eivät välttämättä ole niin kiinnostuneita tällaisista yksinpelipalapeleistä, joissa pelaajalla ei ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa vastapelaajan peliin etenkin, jos tilan hahmottaminen on muutenkin työlästä.

Kivan NÄKÖINEN peli. En ole pelannut mutta vaikuttaa hauskalta:).
Minun mielestäni toinen FITS-peli on paljon parempi. Siinä pitää saada pelilauta TÄYTEEN noita “palikoita”. Se jolla pelilauta tulee ensimmäiseksi täyteen voittaa pelin. Siinä on kelt. vihr. pun. ja sin. “palikoita” ja niillä täytyy saada pelilautansa täyteen ennen muita. Se on TODELLA hauska peli. Mutta en tiedä tehdäänkö/myydäänkö sitä peliä enää :(. Minulla kotona ei ole sitä. Mutta yhdessä paikassa olen pelannut sitä monta kertaa;D.
Kannattaa ostaa jos edes jostain löytää =)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *