Kategoriat
Peliarvostelut

Areena – Titaanien taisto

Pelisuunnittelijalegenda Reiner Knizia tunnetaan huutokauppapeleistään, mutta hänellä on myös taipumus suunnitella pelejä, joissa mekaniikat ajavat teeman ohi. Areena – Titaanien taisto on Knizian vanhempaa tuotantoa ja tässä roomalaisesta gladiaattorihistoriasta kumpuavassa fantasiavedonlyöntipelissä teema on kuitenkin vahvasti läsnä. Pelin alkuperäinen painos oli pitkään loppuunmyyty, mutta Lautapelit.fi on nyt tuonut tämän klassikkokorttipelin suomennettuna kotimaisille markkinoille fantasiavedonlyönnin ystävien suureksi riemuksi.

Alunperin peli on ilmestynyt vuonna 1997 Avalon Hillin julkaisemana nimellä Titan: The Arena. Vuonna 2004 ilmestyi Fantasy Flightin Colossal Arena -niminen laitos, johon tämä suomenkielinenkin laitos perustuu.

Pelin idea

Areena – Titaanien taistossa pelaajat ovat vedonlyöjiä, jotka seuraavat gladiaattorien kamppailua. Areenalla taistelee kahdeksan hahmoa, joiden puolesta pelaajat voivat lyödä vetoa ja mitä aikaisemmin pelaaja vedon asettaa, sitä arvokkaampi veto on pelin lopussa. Pelin gladiaattorit ovat toinen toistaan vahvempia fantasiahahmoja, joiden erikoisominaisuuksia pelaajilla on pelin kuluessa mahdollisuus päästä käyttämään.

Areena - Titaanien taisto -kansikuvaPelissä on viisi kierrosta, jossa kussakin pelaajalla on vähintään yksi vuoro (yleensä vuoroja pelaataan kierroksen aikana useampi). Omalla vuorollaan pelaaja voi asettaa vedon, pelata kortin, heittää pois ja nostaa kortteja sekä tarkistaa putoaako joku gladiaattoreista pois kamppailusta. Vedon asettaminen tapahtuu asettamalla vedonlyöntimerkki jollekin areenalla olevista hahmoista. Vedon arvo on korkeimmillaan pelin ensimmäisellä kierroksella ja pienenee pelin loppua kohden. Ensimmäisellä kierroksella pelaaja voi myös asettaa salaisen vedon, joka on arvokkain yksittäinen veto.

Omalla vuorollaan pelaaja pelaa myös yhden kortin, joka voi olla 1-10 arvoinen taistelukortti jollekin gladiaattoreista, yleisökortti tai tuomarikortti. Taistelukortit määräävät sen, kuka hahmoista jatkaa eteenpäin; siinä vaiheessa, kun kaikille taisteville gladiaattoreille on pelattu vähintään yksi taitelukortti ja jollain hahmolla on yksin pienin kortti pelattuna, tämä hahmo putoaa pelistä pois. Taistelukortin pelatessaan pelaajalla on myös mahdollisuus käyttää hahmon erikoisominaisuutta, jos hän on hahmon takaaja eli on lyönyt hahmon puolesta arvokkaimmat vedot. Yleisökortit ovat 1-10 arvoisia kortteja, jotka toimivat jokereina eli ne voi pelata mille tahansa hahmolle, mutta niillä ei voi aktivoida hahmon erikoisominaisuutta. Tuomarikorteilla kykenee paljastamaan salaisia vetoja tai nostamaan jo pelattuja taistelukortteja pelaajan käteen takaisin.

Hahmojen erikoisominaisuudet ovat pelissä ensisijaisen tärkeitä, sillä ne rikkovat pelin tavanomaisia sääntöjä. Hahmojen erikoisominaisuuksien avulla pelaajien on mahdollista muun muassa pelata toisen kortin, estää muita pelaajia käyttämästä korttejaan ja saada takaisin vedonlyöntimerkkejä pelistä jo pudonneilta hahmoilta. Pelin mukana tulee 12 erilaista hahmoa, joista kerralla pelissä on kahdeksan, joten erilaisia hahmokombinaatioita on runsaasti ja hahmojen erikoisominaisuuksien hallitseminen on haastavaa.

Peliä jatketaan niin pitkään, että pelissä saavutetaan viidennen kierroksen loppu tai kun nostopakasta nostetaan viimeinen kortti. Tämän jälkeen pelaajat paljastavat mahdolliset salaiset vetonsa ja laskevat yhteen pelin lopussa hengissä oleviin gladiaattoreihin kohdistuneet vetonsa. Pelaaja, jonka vetojen arvon on suurin voittaa pelin.

Viekö demoni voiton titaanista vai puukottaako kyklooppi kumpaakin selkään?

Areena – Titaanien taisto on viihdyttävä peli kaikille niille, jotka pitävät fantasiateemasta ja vedonlyönnistä. Knizia on parhaimmillaan loistava vedonlyöntipelien suunnittelija ja Areena – Titaanien taisto on hyvä esimerkki tästä. Vedonlyönneissä onnistuminen vaatii taitoa, kykyä hallita korttikättään ja käyttää hahmojen erikoisominaisuuksia omaksi hyödyksi sekä oikeaa ajoitusta korttien pelaamisen suhteen. Peli on myös sopivan yksinkertainen, jotta sitä voi pelata vähemmän pelejä harrastaneiden pelaajien kanssa niin, että heillä on pelin tuurielementin kautta myös mahdollisuus menestyä pelissä (vaikka kokemus voittomahdollisuuksia nostaakin merkittävästi).

Viidellä pelaajalla peli on kaoottinen ja pelaajien kontrolli pelin kulkuun pienenee. Peli onkin parhaimmillaan kolmella tai neljällä pelaajalla. Hahmojen erikoisominaisuudet eivät myöskään ole aivan parhaalla mahdollisella tavalla balanssissa, sillä tiettyjen hahmojen erikoisominaisuudet ovat huomattavasti vahvempia kuin muiden hahmojen. Lisäksi pelin suomennoksessa häiritsee se, että korteissa olevia tekstejä ei ole käännetty kokonaan suomeksi. Hahmoluokkien otsikot ovat englanninkielisiä, eli esimerkiksi kaikki peikkokortit on otsikoitu englanninkielisellä vastineellaan troll, ja vaikkei tämä pelaamista millään tavalla haittaakaan, tuntuu ratkaisu omituiselta.

Kaiken kaikkiaan Areena – Titaanien taisto on kuitenkin mielenkiintoinen lisä suomennettujen klassikkokorttipelien joukkoon ja ehdoton valinta kaikille vedonlyönnistä ja fantasiasta kiinnostuneille pelaajille.

Faktat Areena – Titaanien taistosta

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi (2009), Fantasy Flight (2004), Avalon Hill (1997)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat yksinkertaiset, mutta pelattavien hahmojen erikoisominaisuuksien hahmottaminen vaatii muutaman pelikerran.

Onnen vaikutus: Tuottoisien vetojen asettaminen vaatii taidon ohella myös tuuria.

Vuorovaikutus: Pelaajat ovat jatkuvasti vuorovaikutuksessa keskenään.

Teema: Hämmästyttävän hyvin läsnä pelistä ottaen huomioon pelin suunnittelijan.

Uudelleenpelattavuus: Korttien erikoisominaisuuksien sisäistäminen vaatii useamman pelin, eikä peli missään nimessä ole loppuun pelattu tämän jälkeenkään.

Kieliriippuvuus: Peli on suomenkielinen, joten jokainen suomenkieltä äidinkielenään puhuva kykenee peliä pelaamaan.

Pelaajamäärä: 2-5

Pituus: 30-60 minuuttia pelaajamäärästä riippuen

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *