Kategoriat
Peliarvostelut

Dungeons & Dragons Dice Masters: Faerûn Under Siege

WizKids on julkaissut sarjan keräilynoppapelejä. Dungeons & Dragons Dice Masters: Faerûn Under Siege on D&D-aiheinen nopilla pelattava pakanrakennuspeli.

Nopilla taistelua fantasia hengessä tarjoaa Dungeons & Dragons Dice Masters: Faerûn Under Siege. Peli kuuluu WizKidsin alati laajenevaan Dice Masters -pelien sarjaan. Peleillä on paljon samaa, mutta jokaisessa niissä on myös riittävästi omaa, jotta pelikokemus ei ole täysin sama.

Pelin kulku

Dungeons & Dragons Dice Masters: Faerûn Under Siegen kansiAlussa pelaajat saavat kukin kahdeksan valkoista noppaa. Nämä nopat ovat pakanrakennuspeleistä kortteina tuttuja aloitusnoppia. Aloitusnopilla hankitaan pelin kuluessa käyttöön parempia noppia, hyökätään tai aktivoidaan voimia.

Aloitusnoppien lisäksi kukin pelaaja valitsee käyttöönsä maksimissaan kahdeksan erilaista korttia, joille täytyy jakaa 20 noppaa niin, että jokaisella kortilla on vähintään yksi noppa. Lisäksi valitaan molempien pelaajien käyttöön neljä yhteistä korttia, jotka ovat tyypillisesti esineitä, loitsuja tai erikoisvoimia.

Kortit ovat noppien ohella pelin tärkein elementti. Kortit sisältävät olento- tai hahmokohtaisia erikoisvoimia, joita nopan pelannut pelaaja voi käyttää. Lisäksi jokaisella kortilla olevat nopat ovat toisistaan hivenen eroavia. Nopassa on tyypillisesti kolme sivua, jotka ovat voimasymboleja ja kolme sivua, jotka kuvaavat olennon voimatasoa.

Voimasymboleilla ostetaan lisää noppia, pelataan mahtavampia olentoja kentälle ja aktivoidaan voimia. Olentoa kuvaavat sivut kertovat, minkä tasoisesta olennosta on kyse sekä mahdollisen maksun olennon pelaamisesta kentälle.

Vuorollaan jokainen pelaaja heittää korkeintaan neljää noppaa. Määrä saattaa vaihdella joskus, esimerkiksi kun tyrmäyksestä toipunut olento palaa reserviin, lasketaan se mukaan heitettävien noppien määrään.

Nopat saa heittää uudelleen yhden kerran ja saadulla tuloksella pelataan oma vuoro. Pelaaja päättää ostaako parempia noppia, siirtääkö joukkojaan kentälle tai passaako. Kun nopat on pelattu, vuorossa oleva pelaaja päättää hyökkääkö ja millä nopilla. Tärkeää on muistaa, että noppia on syytä jättää myös puolustukseen vastustajan vuoroa silmällä pitäen. Vastustaja päättää, torjuuko hän hyökkäystä omilla nopillaan vai päästääkö hyökkäyksen kokonaan tai osittain läpi.

Tällä tavalla pelataan kunnes toisen pelaajan kestopisteet laskevat nollaan, jolloin tämä pelaaja häviää pelin.Dungeons & Dragons Dicemasters Faerûn Under Siegen sisältö

Taktista nopparallia

Dice Masters on noppapeliksi yllättävän taktinen ja paljon pelanneet pelaajat saavat selvän etulyönti aseman.

Pidän noppapelien pelaamisesta, mutta en ole aiemmin ollut niiden suurin ihailija. Pelattuani Faerûn Under Siegeä muutamia pelejä, täytyy myöntää että peli on mielenkiintoinen, melko kevyt ja hyvin tehty. Se pääsee varmasti pöydälle useasti, raskaammat pelit kun tuppaavat vaatimaan oman erikseen järjestetyn aikansa ja porukan kokoamisen pelaamaan.

Faerûn Under Siege on sopivan mittainen ja useimmat pelit pelaa alle tuntiin. Peli ei myöskään kuormita pelaajia kasalla erikois- tai poikkeussääntöjä, joten aloittelijakin pääsee mukaan suhteellisen helposti. Alussa on toki hieman opettelemista, jotta muistaa mitä kortit tekevät ja oppii hyödyntämään niiden mahdollistamia taktiikoita hyvin.

Peli on alunperin suunniteltu kaksinpeliksi, mutta myös kaksi vastaan kaksi -peliä on mahdollista pelata, jos kortteja noppia on riittävästi. Noppia ja kortteja taas saa hankkimalla erillisiä boostereita, joissa jokaisessa on kaksi korttia sekä kaksi noppaa. Kortit on jaettu keräilykorttipeleille tyypilliseen tapaan yleisistä erittäin harvinaisiin kortteihin. Erittäin harvinainen kortti ei ole automaattisesti se paras, vaan paras kortti on se, joka sopii muihin omassa pelissä käytettyihin kortteihin.

Nopat ovat erivärisiä, yleensä selkeitä lukea ja niitä on paljon. Täyden setin omistajalla on helposti 500 noppaa hallussaan ja noin 150 korttia. Täydellisyyttä haluavien on syytä hankkia keräilijän paketti, jossa on yksi korttiharvinaisuus mukana.

Aloituspaketilla pääsee hyvin alkuun, mutta enemmän pelaaville suosittelen boostereiden hankkimista, jota maksavat hivenen yli euron kappale.

Faerûn-boosteri
Boosterien keräämiseen on syytä varautua, jos pelistä innostuu.

Dice Masters -sarja

Ensimmäinen Dice Masters -peli, Uncanny X-Men, julkaistiin vuonna 2014. Pelin suosion myötä se laajeni käsittämään myös Marvelin supersankareita, Yu-Gi-Oh!:ia, Dungeons & Dragonsia ja monia muita maailmoja.

Jokaisessa näistä maailmoista on omanlaisensa kortit ja erikoisvoimat, mutta perusmekaniikat ovat samat. Pelit ovatkin siis yhteen sopivia mekaniikkojen pohjalta, mutta temaattisesti eivät ja termistöissä on hivenen eroavaisuuksia. Kun termistön sovittaa yhteen, voi taistella lohikäärmeellä ja peikolla vaikka Hämähäkkimiehen rinnalla.

Alunperin pelisarjan juuret ovat Quarriors!-pelissä vuodelta 2011.

Faktat Dungeons & Dragons Dice Masters: Faerun Under Siegestä

Suunnittelija

Julkaisija: WizKids (2016)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat yksinkertaiset ja peli sopii myös hivenen nuoremmille, jos englanninkieli taipuu.

Onnen vaikutus: Tuuria on mukana, mutta vahvasti myös taktikointia.

Vuorovaikutus: Taistelua pelaajien kesken, peli on silkkaa vuorovaikutusta.

Teema: Toimiva fantasiateema, muiden aiheiden ystäville löytyy sarjasta sitten muita pelejä.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä. Toki lisäosia vaaditaan jossakin vaiheessa.

Kieliriippuvuus: Englanninkielinen. Korteissa on tekstiä jonkin verran.

Pelaajamäärä: 2

Pituus: 60 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *