Kategoriat
Peliarvostelut

Overbooking

Oletko juonikkain järjestelijä, vai jäävätkö vieraasi ulos värjöttelemään? Overbooking on korttipeli, jossa pisteitä kerätään ujuttamalla omat vieraat rajattuihin hotellien huoneisiin.

Kuningaskunnan vuoden kohokohta on käsillä – paikalle haluavat kaikki! Mutta voi ei – ennakkovaraukset unohtuivat ja hotelleissa on rajatusti tilaa, ja sinun tehtäväsi on löytää vieraillesi majapaikka. Et tietysti ole ainoa joka kilpailee tilasta jäljellä olevissa hotelleissa, joten pelkästään varausjonoon meneminen ei takaa menestystä. Onneksi takaoven kautta voi aina yrittää kääntää edun itselleen ja vaikuttaa siihen kuka majapaikan saakaan.

Varausjonoja ja etuilua

Overbooking on korttipeli, jossa pöydälle asetetaan ensin hotelleja yhtä monta kuin pelaajia on. Tämän jälkeen pelaajat asettavat vieraskortteja vuorotellen hotelleihin, pitäen silmällä muiden liikkeitä. Hotelleissa on rajattu määrä huoneita, ja myös hotellikohtaiset säännöt.

Hotellikohtaiset säännöt määrittävät keitä etuovelle varausjonoon saa vuorollaan asettaa. Varausjonoon jonottamaan mahtuu neljä vierasta, ellei hotellisääntö toisin määritä. Kortit asetellaan nurinpäin, mutta takapuolen vaakunan koosta pystyy päättelemään onko kortti pieni (1–3) vai suuri (4–6). Vain suurimpien korttien pelaaminen ei kuitenkaan yleensä kannata, koska korttien kolikkomäärä määrittää loppupisteet.

Kierroksen lopussa sisään hotelliin ei päästäkään täysin saapumisjärjestyksessä, vaan eniten huoneita tarvitseva (isoin luku kortissa) saa huoneet ensin. Jos useampi on pelannut samaa lukua, sisään pääsee ensin se joka on varausjonoon tuli aiemmin. Ja hotellin täyttöä jatketaan kunnes hotellista huoneet ovat loppu.

Perusjärjestystä voi muuttaa asettamalla takaovelle vieraskortteja. Takaovelle mahtuu kaksi vierasta, ensimmäinen palkitaan kolikolla joka on yhden pisteen arvoinen loppupisteytyksessä. Tässä korttien erikoisuudet tulevat esiin.

  • Munkki (1) voi mennä etuovelle jonon jatkoksi.
  • Kauppias (2) kasvattaa hotellin huoneiden määrää kolmella.
  • Palvelija (3) voi asettaa korttinsa varausjonoon, minkä tahansa oman korttinsa tilalle.
  • Aatelinen (4) voi valita yhden oman korttinsa jonosta joka saa huoneensa heti (jos hotellissa on tilaa).
  • Sotilas (5) voi astua kenen tahansa pelaajan työläisen tilalle.
  • Työläinen (6) vähentää vapaiden huoneiden määrää kolmella.

Vaakunoilla voittoon

Kilpailuhenkisyys nostaa tässä pelissä helposti päätään, sillä korttikombinaatioilla pystyy vaikuttamaan peliin paljon. Sääntöjen ollessa ristiriidassa vieraiden erikoisominaisuudet ohittavat hotellisäännöt tarkastuksessa.

Kierrostarkastus on suoraviivaista: ensin katsotaan takaoven erikoisominaisuudet, sitten päästetään etuilevat vieraat sisään ja lopulta suurin numero edellä päästetään loput vieraat niin kauan kuin tilaa riittää. Huoneen saaneet kortit palautetaan pelaajalle pistekasaan ja tämän jälkeen loput kortit siirtyvät poistopinoon, koska niitä ei enää pelissä tarvita. Joka kierroksella pelaaja saa pitää vieraskortit, jotka pääsevät hotelliin ja mahdolliset kierroksella keräämänsä kolikot. 

Peliä pelataan neljä kierrosta, jonka jälkeen vieraskorttien kolikot ja irtokolikot lasketaan yhteen ja tarkistetaan paljonko samanlaisia vaakunoita pelaaja on onnistunut keräämään – saman vaakunan seteistä saa vielä lisäpisteitä. Vaakunoiden keräily onkin merkittävä tapa varmistaa omaa sijoitustaan, ja peli tarjoaakin kaksi pisteytystasoa, joilla vaakunoiden merkitykseen voi vaikuttaa.

Nopea peli satunnaiseen käyttöön

Overbooking on helposti lähestyttävä peli tuoreella pelimekaniikalla. Peli tarjoaa kevyen uhkapelielementin kortin valitsemiseen, mutta palkitsee pelaajaa, joka pohtii omia tarpeita ja muiden liikkeitä. Ensimmäisellä kerralla peli antaa mutkikkaan vaikutelman, koska sen lisäksi kaikilla vierastyypeillä on erilaiset ominaisuudet, joilla hotellin jonoon voi vaikuttaa, hotelleilla on omat sääntönsä siitä ketkä jonoon voivat päästä ja myös vieraiden vaakunoihin pitää kiinnittää huomiota, mikäli mielii saada loppupisteytyksessä lisäpisteitä.

Pelaajan avuksi pelistä löytyy vierastyyppien yhteenvetokortit, joiden avulla voi tarkastaa mitä kortit tekevät. Ohjekirja on hyvä, ja ainakin testipelien poikkeustilanteisiin löytyi selkeät säännöt. Ohjeessa suositellaan pelaamaan ensimmäisen kerran ilman vaakunoiden laskentaa loppupisteytyksessä, ja tätä kannattaakin noudattaa, jotta pelaajat keskittyvät ensin ymmärtämään pelaajakortit ja hotellikortit. Kaikki pelaajamme oppivat pelin yhdellä harjoituspelikerralla, nuorimman ollessa 8-vuotias.

Parin ensimmäisen pelin jälkeen Overbooking tuntuikin varsin yksinkertaiselta, ja huomioi kiinnittyi suunnitteluun ja toisten liikkeiden arvailuun. Peli käy pian itseään toistavaksi useammilla pelikerroilla, koska etenkin nelinpelissä vaihtelua tuovat hotellit käydään läpi joka pelikerta. Overbooking soveltuu parhaiten kolmen tai neljän hengen peliksi.

Uudelleenpeluuarvoa varten peli kaipaisi laajennuksia joita ei ainakaan arvostelun kirjoitushetkellä ollut olemassa – jo pelkästään laajempi valikoima hotelleja antaisi uudelleenpeluuarvoa, mutta tästä huolimatta peli toimii fillerinä eli nopeana silloin tällöin muiden pelien välissä pelattavana pelinä. 

Faktat Overbookingista

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi (2023), HUCH! (2022)

Mutkikkuus: Vaikuttaa alkuun monimutkaisemmalta kuin on. Kun eri korttien vaikutukset oppii tuntemaan ja ymmärtämään, peli etenee sujuvasti ja on helppo pelata. Yhdellä harjoituskerralla pääsee jo pitkälle.

Onnen vaikutus: Sekä käsikortit että hotellit asetetaan kierrokselle sattumanvaraisesti joten onnella on jonkin verran vaikutusta. Mutta koska yhdeksästä käsikortista pelataan kierroksella vain viisi, kaikilla on samanlaiset vieraskorttipakat ja kaikki kortit käyvät kädessä jossain vaiheessa peliä, onnea tärkeämpää on seurata, mitä muut pelaajat tekevät ja suunnitella vuoronsa.

Vuorovaikutus: Muiden pelaajien peliä on syytä seurata. Vaikka kortit pelataan nurinpäin, toisien liikkeitä pystyy arvaamaan – ja sekä ryöstämään itselleen pisteitä että sabotoimaan toisen pisteiden keruuta. Tästä syystä hotellihuoneiden paljastus kierrosten lopussa kirvoitti tunteita laidasta laitaan.

Teema: Löyhä, kuvitus on hauska ja sopii teemaan, mutta en tarkastelisi taustatarinaa kovin kriittisesti.

Uudelleenpelattavuus: Vaikka hotellihuoneita onkin pelissä 16, neljän hengen pelissä hotellit käydään läpi joka kerta. Myös kaikki vieraskortit käyvät kädessä joka kierros. Peli jakoi myös tuntemuksia – usein pelattavaksi peliksi en tätä suosittelisi, mutta mikäli etsinnässä on filleri satunnaiseen käyttöön ja laskennallinen optimointi ja pieni uhkapeli innostaa, Overbooking voi hyvinkin löytää paikkansa hyllystä.  

Saavutettavuus: Pelaajavärit ovat perinteiset keltainen, punainen, sininen ja vihreä. Pöydälle asetetut nurinpäin asetetut kortit ovat muuten aivan samanlaisia, jotenpunavihervärisokeille tulee ongelmia punaisten, keltaisen ja vihreiden korttien erottamisessa toisistaan. Korteissa ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4, mutta testipelien perusteella peli oli parhaimmillaan neljän pelaajan kesken. Kaksinpelille ei ole omia sääntöjään, ja kukaan ei halunnut pelata toista kertaa kaksinpeliä.

Pituus: 30 minuuttia, joka pitää aika hyvin paikkansa

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *