Kategoriat
Säännöt

Ta Yü

Ta Yü on legendaarinen kiinalainen sankari, joka pelasti Keskivaltakunnan uhkaavalta tulvalta luomalla useita jokia, jotka ohjasivat vedet kaukaiseen mereen. Pelaajien tehtävänä on asetella vesikanavia kuvaavia laattoja ohjatakseen vedet pois mailtaan. Pelin voittaa se, joka luo tehokkaimman kanavaverkoston yhdistämään tulvan pelilaudan reunoille. Peliä voi pelata kaksin tai neljästään paripelinä. Kolmella pelaajalla yksi pelaajista on tulva, joka yrittää estää muita pelaajia luomasta kanavia.

Lue Ta Yü -lautapelin arvostelu.

Niek Neuwahlin laattapeli 2-4 pelaajalle. Ikäsuositus 10+. Julkaisija Kosmos / Rio Grande Games.

Sisältö

  • pelilauta
  • 112 kanavalaattaa pussissa

Kaksinpeli

Tavoite

Pelaajat asettelevat kanavalaattoja vuorotellen laudalle muodostaen yhden yhtenäisen kanavaverkoston, joka johtaa laudan keskeltä neljälle rannikolle (pohjoinen, etelä, itä ja länsi). Toinen pelaajista pelaa pohjois-etelä -suuntaa, toinen itä-länttä.

Kun kanava koskettaa laudan reunaa, vesi pääsee virtaamaan mereen. Pelaajan pisteet lasketaan kertomalla pelaajan kummankin rannikon vesireittien määrä keskenään.

Eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa.

Kanavalaatat

Kanavalaattoja on 112. Jokaisessa on sinisiä viivoja, jotka kuvaavat vesikanavaa. Jokainen laatta muodostuu tavallaan kolmesta pienestä neliöstä. Kanava poistuu laatalta aina kolmesta kohtaa. Nämä kohdat ovat aina neliöiden ulkosivujen keskellä. Erilaisia malleja on 28 ja kukin malli esiintyy neljä kertaa.

12 erilaisessa mallissa kanava poistuu laatalta kolmella eri sivulla (muissa kaksi uloskäyntiä on samalla sivulla ja yhdessä mallissa kaikki uloskäynnit ovat samalla sivulla). Näiden laattojen taustaan on kaiverrettu renkaat erottamaan ne muista laatoista.

Alkuvalmistelut

Sekoittakaa laatat kuvapuoli alaspäin pöydällä ja muodostakaa niistä pino, joka on seitsemän laattaa korkea, kaksi laattaa leveä ja kahdeksen laattaa pitkä (kts. kuva ohjekirjassa).

(Suomentajan huomio: vaihtoehtoisesti voitte levittää laatat tasaisesti pöydälle kuvapuoli alaspäin. Säästää aikaa.)

Pelaajien ei kannata istua vastakkain, vaan viereisillä sivuilla. Toinen voi esimerkiksi istua pohjoispuolella (ja pelata pohjois-etelä-suuntaa) ja toinen länsipuolella (ja pelata itä-länttä). Valitkaa aloittaja haluamallanne tavalla.

Pelin kulku

Vuorollaan pelaajat tekevät seuraavat toimenpiteet:

  1. Pelaaja nostaa laatan pinosta. Laatta on otettava jommankumman lautaa lähinnä olevan pinon päältä.
  2. Pelaaja asettaa nostamansa laatan laudalle. Laatta on laitettava kuvapuoli ylöspäin siten, että se peittää tarkalleen ottaen kolme tyhjää ruutua laudalta. Seuraavia sääntöjä tulee noudattaa:
    • Ensimmäinen laatta tulee laittaa siten, että se peittää laudan keskimmäisen ruudun. Laatan suunnalla ei ole muuten väliä.
    • Uuden palan on liityttävä laudalla jo olevaan kanavaverkkoon. Se ei saa myöskään tukkia aikaisempia kanavia.
    • Laudan reunaa vasten voi olla joko tyhjä reuna tai avoin kanava.
    • Laattaa ei saa laittaa siten, että se menee laudan reunan yli.
    • Muuten laatan saa asettaa haluamallaan tavalla. Säännöissä on esimerkkejä.
  3. Kun pelaaja on asettanut laatan, hänen vuoronsa päättyy. Pelaajat pelaavat vuorotellen.

Pelin loppu

Peli päättyy, kun nostettua laattaa ei voi enää pelata. Molempien pelaajien on oltava samaa mieltä siitä, että laattaa ei voi enää pelata. Laatta on pelattava, mikäli vastapuoli löytää sille sopivan paikan, jonka jälkeen peli jatkuu normaalisti.

Jos kumpikaan pelaajista ei ole saanut vielä yhtään pistettä, pelaajat voivat heittää laatan pois ja nostaa uuden laatan tilalle. Muussa tapauksessa peli päättyy.

Pisteenlasku

Jokainen kanavan ulostulo laudan reunalla on yksi piste. Jokaisella sivulla on merkitty kolme erityistä kohtaa, joihin osuvat ulostulot ovat kahden pisteen arvoisia. Pelaajat laskevat kummankin rannikon pisteet erikseen; lopputulos on rannikoiden pistemäärien tulo.

Huomatkaa: Pelaaja, joka saa pisteitä vain yhdellä rannikolla saa nolla pistettä, sillä mikä tahansa luku kerrottuna nollalla on nolla. Tasapuolisuus kannattaa!

Taktiikoita

Muista, että renkain merkityissä laatoissa on kolmeen eri suuntaan lähtevä kanava. Tällä tiedolla voi olla joskus merkitystä laattaa valittaessa.

Kun pelaat laatan, voit usein valita, edistätkö omaa peliäsi vai haittaatko vastapuolta. Vastapuolen suunnitelmien pilaaminen on usein hyödyllisempää kuin kanavien lisääminen omalle rannikolle.

Muunnelma kahdelle pelaajalle

Peli on muuten kuin peruspeli, mutta ennen pelin alkua pelaajat nostavat yhden laatan kumpikin ja asettavat ne kuvapuoli ylöspäin eteensä. Vuorollaan pelaajat nostavat laatan ja asettavat sen tämän laatan viereen. Pelaaja voi sitten pelata kumman laatan tahansa. Toinen laatta jää odottamaan seuraavaa vuoroa. Näin pelaajilla on aina mahdollisuus valita kahdesta laatasta.

Nelinpeli (paripeli)

Pelaajat jakautuvat kahteen joukkueeseen. Parit istuvat vastakkain. Toinen joukkue pelaa pohjois-etelä-suuntaa, toinen itä-länttä.

Alkuvalmistelut ovat kuten kaksinpelissä. Peli etenee myötäpäivään siten, että joukkueet ja pelaajat joukkueen sisällä vuorottelevat (A1, B1, A2, B2…).

Joukkueen jäsenet eivät saa puhua siirroistaan keskenään. Jos näin käy, vuoro menetetään ja laatta annetaan seuraavalle vastapuolen pelaajalle, joka pelaa sen.

Pisteenlasku on kuten kaksinpelissä.

Kolminpeli

Kolminpelin mielekäs pelaaminen edellyttää aikaisempaa Ta Yü ?kokemusta kahdella tai neljällä pelaajalla. Kolminpelissä kaksi pelaajista pelaa kuten normaalisti. Kolmas pelaaja ottaa tulvan roolin ja yrittää estää toisia pelaajia onnistumasta.

Peli alkaa huutokaupalla, jossa määritellään, kenestä tulee tulva. Tarjoukset ovat pistemääriä, jotka tulvapelaaja estää muita saavuttamasta. Kun pelaaja tarjoaa 20, hän tarkoittaa, että jos hän on tulva, kumpikaan normaalisti pelaavista ei saavuta 20 pistettä tai enempää. Tulva voittaa, jos kumpikaan pelaajista ei saavuta 20 pistettä. Jos jompikumpi (tai molemmat) saavuttavat vähintään 20 pistettä, eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa. Mitä pienempi tarjous, sitä vaikeampi se on pitää.

Huutokaupan aloittaa satunnaisesti valittu pelaaja. Tämä esittää jonkun tarjouksen. Muut tarjoavat vuorotellen järjestyksessä myötäpäivään alemman numeron tai passaavat. Huutokauppaa jatkuu, kunnes kaikki passaavat, jolloin matalimman tarjouksen tehneestä pelaajasta tulee tulva.

Pelin alkuvalmistelut ovat kuten kaksinpelissä. Pelin aloittaa jompikumpi tavallista peliä pelaavista. Peli etenee myötäpäivään laudan ympäri. Pelaajien tulee seurata pistemääriä pelin aikana, sillä jos vähintään toinen pelaajista saavuttaa tai ylittää tulvapelaajan tarjouksen, tulva putoaa pois pelistä, koska ei voi enää voittaa.

Suunnittelija

Niek Neuwahl on syntynyt vuonna 1944. Hän asuu vaimonsa kanssa Italiassa. Neuwahl on arkkitehti ja johdon konsultti ja samalla oivaltava pelisuunnittelija, joka on julkaissut jo useampia pelejä. Neuwahl on voittanut palkinnon Spiel des Jahres -raadilta vuoden kauneimmasta pelistä. Neuwahl suosii strategisia kaksinpelejä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *