Kategoriat
Palkinnot

Spiel des Jahres

Saksan vuoden peli -palkinto Spiel des Jahres on merkittävin yksittäinen lautapelipalkinto. Ehdokkuus voi Scott Tepperin mukaan nostaa pelin myynnin muutamasta tuhannesta kymmeneen tuhanteen ja voittajaa myydään tavallisesti satoja tuhansia, jopa puoli miljoonaa kappaletta. Se on paljon se, ja lisäksi Spiel des Jahres -voittajiin ilmestyy tavallisesti useita hyvin kaupaksi käyviä lisäosia.

Palkintoon liittyy erilaisia huhuja. On ilmeistä, että korttipeli tai muu pieni peli ei voi Spiel des Jahresia voittaa. Liittyykö se sitten siihen, että logon käyttäminen maksaa ja hinta riippuu pelin myyntihinnasta, jolloin pieni ja halpa peli ei tuota SdJ-organisaatiolle yhtä paljon rahaa, on toinen asia. Vuonna 2013 palkinnon kuitenkin voitti pieni korttipeli Hanabi, joten korttipelin voitto ei ole täysin mahdotonta.

Lisäksi on huhuttu, että palkintoa kierrätetään julkaisijalta toiselle ja annetaan tarvittaessa julkaisijoille, joilla on taloudellisia vaikeuksia – Carcassonnen voitto esimerkiksi pelasti Hans im Glückin talouden. Toisaalta Carcassonne oli myös selkeästi palkinnon arvoinen peli, joten sikäli sen voittoon ei välttämättä liity mitään sen kummempaa.

Peliharrastajilla on tapana kitistä Spiel des Jahres -tuloksista – esimerkiksi Villa Paletin valitseminen voittajaksi Puerto Ricon sijasta oli monelle melkoinen järkytys – mutta tosiasia on, että Spiel des Jahres on suunnattu saksalaisille perheille eikä lautapeliharrastajille.

1990-luvun lopulla raadin kokoonpano oli hieman erilainen, ja silloin palkintoa jaettiin El Granden, Tikalin ja Torresin kaltaisille harrastajia miellyttäville peleille. Tämä oli kuitenkin poikkeus ja tietyssä mielessä Spiel des Jahresille huonoa aikaa, mutta näiden valintojen perusteella lautapeliharrastajille on voinut jäädä käsitys, että raati arvostaisi raskaampiakin pelejä.

Spiel des Jahres -voittajat

Spiel des Jahres

Katso myös erillinen lista Lautapelioppaassa esitellyt Spiel des Jahres -voittajat.

Kennerspiel des Jahres -voittajat

Kennerspiel des Jahres -logo

Vuonna 2011 mukaan otettiin Kennerspiel des Jahres, joka on palkinto vaativammille, peliharrastajille suunnatuille peleille. Aikaisemmin haastavia pelejä on palkittu erilaisilla lisäpalkinnoilla.

Kinderspiel des Jahres -voittajat

Kinderspiel des Jahres -logo

Parhaalle lastenpelille myönnettävä Kinderspiel des Jahres jaettiin ensimmäisen kerran virallisesti vuonna 2001. Sitä ennen jaettiin Sonderpreis ”Kinderspiel” -lisäpalkintoa, joka oli käytännössä sama asia vaatimattomammassa muodossa.

close

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.