Kategoriat
Peliarvostelut

Taco katti pukki juusto pizza

Taco katti pukki juusto pizza taco katti pukki juusto pizza taco katti pukki juusto pizza… MURMELI! Taco katti pukki juusto pizza taco katti pukki SARVIVALAS!

Tämä alunperin Dolphin Hat Gamesin julkaisema peli on osoittau­tunut melkoiseksi myyntimenestykseksi. BoardGameGeekin lis­toilla pelin sijoitus on tätä kirjoittaessani jossain 4000. sijan paik­keilla, mutta Amazonissa peli on sadan myydyimmän lelun ja kym­menen myydyimmän korttipelin joukossa. Se on jo jonkinmoinen saavutus.

Peli ilmestyi englanniksi vuonna 2018, mutta kun peli tuli Blue Orangen valikoimiin vuonna 2020 se sai laajemman jakelun ja myös suomenkielisen version. Lautapelit.fi:n julkaisema peli on saman­laisessa pienessä ja näppärässä paketissa kuin Who Did It? ja pelien kohderyhmäkin on paljolti sama: meillä perheen nuorimmainen, nyt 11-vuotias, on molempien pelien ylin ystävä.

Taco katti pukki juusto pizzan kansi

Taco katti pukki juusto pizza

Tämä peli on sikäli vaivaton arvosteltava, että voin luonnehtia sen hyvin nopeasti ja sen jälkeen jokainen lukija tietääkin suoraan, mitä pelistä ajattelee.

Peli on pakka kortteja, joita on viittä eri lajia. Jokainen pelaaja saa eteensä 12 kortin nipun kuvapuoli alaspäin. Jokainen kääntää vuo­rollaan nippunsa päällimmäisen kortin kuvapuoli ylöspäin yhteiseen poistopakkaan ja sanoo seuraavan sanan “taco”, “katti”, “pukki”, “juusto”, “pizza” -sanalitaniasta.

Jos sanottu sana ja pelattu kortti ovat samat, kaikkien on läpsäistä­vä poistopakkaa ja viimeisenä läpsäissyt ottaa kortit omaan nip­puunsa. Samoin jos mokailee millään tavalla – läpsäisee väärään ai­kaan, sanoo väärän sanan ja niin edelleen – joutuu ottamaan kortit. Pelin voittaa pääsemällä korteistaan eroon ja läpsäisemällä sen jäl­keen poistopakkaa jollain kerralla ensimmäisenä.

Siinä se. Tässä kohtaa tiedät hyvin suurella varmuudella, mitä Taco katti pukki juusto pizzasta ajattelet.

Taco katti pukki juusto pizza -pelin korttivalikoima
Pelin korttivalikoimaa. Kuva: Mikko Saari

Taco katti pukki juusto pizza

On tässä sentään muutama lisämetku matkassa. Ensinnäkin kortit ovat tietysti vähän harhaanjohtavia. Jotkut pizzasiivut ovat naami­oituneet juuston näköisiksi, joissain juustoissa taas on pizzan mie­leen tuovia punaisia pilkkuja ja niin edelleen.

Lisäksi pakassa esiintyy myös kolmea erikoiskorttia. Nämä kaikki toimivat niin, että kun kortti ilmestyy, kaikkien on tehtävä joku tietty ele ja läpsäistävä sitten pakkaa: murmelilla on koputettava pöytää, gorillalla taottava rintaa ja sarvivalaalla läpsäistävä kädet yhteen pään päällä. Jälleen kerran viimeinen oikean eleen tehnyt ja pakkaa läpsäissyt kerää kortit.

Niin, ja pukit ovat tietysti yleisesti valkoisia, paitsi jotkut, jotka ovat ruskeita kuten murmelit… Ihan kuin pelin suunnittelijat tahallaan yrittäisivät johtaa pelaajia harhaan!

Neljä juustokorttia ja yksi juustolta näyttävä pizzakortti
Viisi juustoa ? Kuva: Mikko Saari

Taco katti pukki juusto pizza

Kuten arvata saattaa, peli on täysin älyvapaata touhua. Lisäksi siinä on vähintään kohtuullinen katkenneiden kynsien, raapiutuneiden käsien ja nyrjähtäneiden sormien riski, kun kaikki pelaajat läiskivät poistopakkaa mahdollisimman nopeasti. Meillä on onneksi toistai­seksi vältytty vakavammilta vammoilta. Gorillana rintansa takomi­nenkin voi olla yllättävänkin kivuliasta, kun sitä kiireellä tekee.

Suurin ongelma Taco katti pukki juusto pizzassa on sama mikä kai­kissa muissakin tällaisissa peleissä: jotkut ovat nopeampia kuin toi­set ja jos paremmuusjärjestys on selvillä jossain ensimmäisen pelin puolivälissä, se ei muuksi tule muuttumaan. Hupi katoaa no­peasti, kun käy selväksi, ettei peliä voi ikinä koskaan voittaa. Tästä syystä itse nostan Who Did It?:n Taco katti pukki juusto pizzan edelle: sekin on hauska ja höpsö nopeuspeli, mutta sen muistielementti varmis­taa sen, ettei nopein pelaaja välttämättä voita.

Hyvin monikäyttöinen peli Taco katti pukki juusto pizza kyllä on. Sitä voi suositella lastenpeliksi, perhepeliksi tai aikuisten kesken pelat­tavaksi. Tärkeintä on, että pelaajat ovat keskenään riittävän saman­tasoisia, muuten tulee vain mielipahaa.

Jos haluaa lisätä vaikeusastetta, peliä voi kokeilla eri kielillä – miten olisi portugaliksi taco gato cabra queijo pizza, puolaksi buła pizza kot ser koza tai unkariksi cica pizza taco gida sajt?

Lähikuva pelin laatikosta ja korteista laatikossa
Magneetilla sulkeutuvat jämäkkä boksi on laadukas, nätti ja käytännöllinen. Kuva: Mikko Saari

Taco hattu kakku lahja pizza

Taco hattu kakku lahja pizzan kansi

– 29.7.2022

Vuonna 2021 ilmestyi uusi versio Taco Hat Cake Gift Pizza ja se saatiin toki suomeksikin kesällä 2022. Tämä on ihan tismalleen sama peli kuin edeltäjänsäkin, mutta katti, pukki ja juusto ovat vaihtuneet hatuiksi, kakuiksi ja lahjoiksi.

Merkittävin muutos on erikoiskorteissa. Murmelin, gorillan ja sarvivalaan sijasta pelissä on yksisarvinen, apina ja ninja, joilla on omat liikkeensä, jotka pitää suorittaa, kun kortti nousee kohdalle.

Sinänsä on täysin yhdentekevää, kumman version valitsee. Uusi on vaihtelua, mutta on värimaailmaltaan vähän tylsempi kuin hieman värikkäämpi alkuperäinen. Toisaalta tämä tasainen ruskeus lisää korttien samankaltaisuutta, mikä on lisää hupia peliin.

Alkuperäisen arvion kirjoittamisen aikaan 11-vuotias pelin fani on nyt 13-vuotias. Taco katti pukki juusto pizza maistuu edelleen ja sitä pelataan kavereiden kanssa yhä säännöllisesti. Uusi versio otettiin vastaan ilahtuneena, vaikka se ei mitään uutta peliin tuonutkaan.

Taco hattu kakku lahja pizza -pelin kortteja
Uusi versio on sama peli uudessa kuosissa. Kuva: Mikko Saari

Taco katti pukki juusto pizza

Suunnittelija:

Julkaisija: Dolphin Hat Games (2019), Blue Orange, Lautapelit.fi (2020)

Mutkikkuus: Säännöt ovat erittäin yksinkertaiset, mutta kun on sopivasti kiire, yksinkertainen tehtävä muuttuukin hämmästyttävän vaikeaksi.

Onnen vaikutus: Liiankin matala, nopein pelaaja voittaa tämän sen verran varmasti, että hitaampia ei pitkään huvita pelata.

Vuorovaikutus: Hyvinkin fyysistä vuorovaikutusta, tässä pelissä voi saada kipeästi näpeilleen.

Teema: Meemit mieleen tuova teema ja selkeän värikäs kawaii-henkinen kuvitus toimivat jokseenkin 6/5.

Uudelleenpelattavuus: Fanit jaksavat paukuttaa tätä kerta toi­sensa jälkeen sormet verillä, toiset tietävät kokeilemattakin, ettei­vät halua ikinä pelata.

Kieliriippuvuus: Ei vaadi lukutaitoa, kunhan tunnistaa eri kortit.

Pelaajamäärä: 2–8.

Pituus: 10–30 min, tasaväkisten pelaajien kesken voi venyä.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *