Kategoriat
Peliarvostelut

Taco katti pukki juusto pizza

Taco katti pukki juusto pizza taco katti pukki juusto pizza taco katti pukki juusto pizza… MURMELI! Taco katti pukki juusto pizza taco katti pukki SARVIVALAS!

Tämä alunperin Dolphin Hat Gamesin julkaisema peli on osoittautunut melkoiseksi myyntimenestykseksi. BoardGameGeekin listoilla pelin sijoitus on tätä kirjoittaessani jossain 4000. sijan paikkeilla, mutta Amazonissa peli on sadan myydyimmän lelun ja kymmenen myydyimmän korttipelin joukossa. Se on jo jonkinmoinen saavutus.

Peli ilmestyi englanniksi vuonna 2018, mutta kun peli tuli Blue Orangen valikoimiin vuonna 2020 se sai laajemman jakelun ja myös suomenkielisen version. Lautapelit.fi:n julkaisema peli on samanlaisessa pienessä ja näppärässä paketissa kuin Who Did It? ja pelien kohderyhmäkin on paljolti sama: meillä perheen nuorimmainen, nyt 11-vuotias, on molempien pelien ylin ystävä.

Taco katti pukki juusto pizzan kansi

Taco katti pukki juusto pizza

Tämä peli on sikäli vaivaton arvosteltava, että voin luonnehtia sen hyvin nopeasti ja sen jälkeen jokainen lukija tietääkin suoraan, mitä pelistä ajattelee.

Peli on pakka kortteja, joita on viittä eri lajia. Jokainen pelaaja saa eteensä 12 kortin nipun kuvapuoli alaspäin. Jokainen kääntää vuorollaan nippunsa päällimmäisen kortin kuvapuoli ylöspäin yhteiseen poistopakkaan ja sanoo seuraavan sanan ”taco”, ”katti”, ”pukki”, ”juusto”, ”pizza” -sanalitaniasta.

Jos sanottu sana ja pelattu kortti ovat samat, kaikkien on läpsäistävä poistopakkaa ja viimeisenä läpsäissyt ottaa kortit omaan nippuunsa. Samoin jos mokailee millään tavalla – läpsäisee väärään aikaan, sanoo väärän sanan ja niin edelleen – joutuu ottamaan kortit. Pelin voittaa pääsemällä korteistaan eroon ja läpsäisemällä sen jälkeen poistopakkaa jollain kerralla ensimmäisenä.

Siinä se. Tässä kohtaa tiedät hyvin suurella varmuudella, mitä Taco katti pukki juusto pizzasta ajattelet.

Taco katti pukki juusto pizza -pelin korttivalikoima
Pelin korttivalikoimaa. Kuva: Mikko Saari

Taco katti pukki juusto pizza

On tässä sentään muutama lisämetku matkassa. Ensinnäkin kortit ovat tietysti vähän harhaanjohtavia. Jotkut pizzasiivut ovat naamioituneet juuston näköisiksi, joissain juustoissa taas on pizzan mieleen tuovia punaisia pilkkuja ja niin edelleen.

Lisäksi pakassa esiintyy myös kolmea erikoiskorttia. Nämä kaikki toimivat niin, että kun kortti ilmestyy, kaikkien on tehtävä joku tietty ele ja läpsäistävä sitten pakkaa: murmelilla on koputettava pöytää, gorillalla taottava rintaa ja sarvivalaalla läpsäistävä kädet yhteen pään päällä. Jälleen kerran viimeinen oikean eleen tehnyt ja pakkaa läpsäissyt kerää kortit.

Niin, ja pukit ovat tietysti yleisesti valkoisia, paitsi jotkut, jotka ovat ruskeita kuten murmelit… Ihan kuin pelin suunnittelijat tahallaan yrittäisivät johtaa pelaajia harhaan!

Neljä juustokorttia ja yksi juustolta näyttävä pizzakortti
Viisi juustoa ? Kuva: Mikko Saari

Taco katti pukki juusto pizza

Kuten arvata saattaa, peli on täysin älyvapaata touhua. Lisäksi siinä on vähintään kohtuullinen katkenneiden kynsien, raapiutuneiden käsien ja nyrjähtäneiden sormien riski, kun kaikki pelaajat läiskivät poistopakkaa mahdollisimman nopeasti. Meillä on onneksi toistaiseksi vältytty vakavammilta vammoilta. Gorillana rintansa takominenkin voi olla yllättävänkin kivuliasta, kun sitä kiireellä tekee.

Suurin ongelma Taco katti pukki juusto pizzassa on sama mikä kaikissa muissakin tällaisissa peleissä: jotkut ovat nopeampia kuin toiset ja jos paremmuusjärjestys on selvillä jossain ensimmäisen pelin puolivälissä, se ei muuksi tule muuttumaan. Hupi katoaa nopeasti, kun käy selväksi, ettei peliä voi ikinä koskaan voittaa. Tästä syystä itse nostan Who Did It?:n Taco katti pukki juusto pizzan edelle: sekin on hauska ja höpsö nopeuspeli, mutta sen muistielementti varmistaa sen, ettei nopein pelaaja välttämättä voita.

Hyvin monikäyttöinen peli Taco katti pukki juusto pizza kyllä on. Sitä voi suositella lastenpeliksi, perhepeliksi tai aikuisten kesken pelattavaksi. Tärkeintä on, että pelaajat ovat keskenään riittävän samantasoisia, muuten tulee vain mielipahaa.

Jos haluaa lisätä vaikeusastetta, peliä voi kokeilla eri kielillä – miten olisi portugaliksi taco gato cabra queijo pizza, puolaksi buła pizza kot ser koza tai unkariksi cica pizza taco gida sajt?

Lähikuva pelin laatikosta ja korteista laatikossa
Magneetilla sulkeutuvat jämäkkä boksi on laadukas, nätti ja käytännöllinen. Kuva: Mikko Saari

Taco katti pukki juusto pizza

Suunnittelija:

Julkaisija: Dolphin Hat Games (2019), Blue Orange, Lautapelit.fi (2020)

Mutkikkuus: Säännöt ovat erittäin yksinkertaiset, mutta kun on sopivasti kiire, yksinkertainen tehtävä muuttuukin hämmästyttävän vaikeaksi.

Onnen vaikutus: Liiankin matala, nopein pelaaja voittaa tämän sen verran varmasti, että hitaampia ei pitkään huvita pelata.

Vuorovaikutus: Hyvinkin fyysistä vuorovaikutusta, tässä pelissä voi saada kipeästi näpeilleen.

Teema: Meemit mieleen tuova teema ja selkeän värikäs kawaii-henkinen kuvitus toimivat jokseenkin 6/5.

Uudelleenpelattavuus: Fanit jaksavat paukuttaa tätä kerta toisensa jälkeen sormet verillä, toiset tietävät kokeilemattakin, etteivät halua ikinä pelata.

Kieliriippuvuus: Ei vaadi lukutaitoa, kunhan tunnistaa eri kortit.

Pelaajamäärä: 2–8.

Pituus: 10–30 min, tasaväkisten pelaajien kesken voi venyä.

close

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.