Kategoriat
Peliarvostelut

A Game of Cat & Mouth

Vanhan sanonnan mukaan lahjahevosen suuhun ei sovi katsoa, mutta kissan suuhun kannattaa kurkata ainakin tämän pelin merkeissä.

Exploding Kittensin myötä menestystä ansainnut tiimi on kehitellyt vuosien varrella huumoripainotteisia pelejä tiuhaan tahtiin. Joukkoon on mahtunut niin tavallisia korttipelejä kuin pehmo­burritonheittelyä ja rapukäsiä. Verrattain tuore julkaisu on A Game of Cat & Mouth, joka onkin puhdas näppäryyspeli.

A Game of Cat & Mouthin kansi

Tassu viuhuu

Pelin tarkoituksena on singota pieniä keltaisia kumipalloja vastustajan pelialueelle kissanpään läpi. Palloja ei heitellä itse, vaan käytössä on magneetilla pelialustaan kiinnittyvä kissantassu, jota käytetään ritsan lailla. Pelaaja saa erävoiton, kun kaikki saman­väriset pikkupallot on singottu vastustajan puolelle.

Katin suuhun ja nenään tungetaan lisää palloja, joita tökkimällä voitto saapuu nopeammin, sillä suun kolme valkoista palloa tipahtavat nopeasti, ja nenän mustan pallon pudottaminen riittää yksinään erävoittoon. Voittoehdon täytyttyä pallot palautetaan alkuasemiin ja aloitetaan uusi erä. Voittoon vaaditaan viisi erävoittoa.

Kissantassu on magneetilla kiinni pelilaudassa.
Mukavan kokoisessa tassussa on todella jämäkkä magneetti. Kuva: Veeti Kainulainen

Pallojen ammuskelu on kivaa, ja magneettiset tassut toimivat ritsoina oikein hyvin. Pallojen flengailu kaverin puolelle on sopivan arvaamatonta olematta aivan täysin tuuripeliä. Päättömän ammuskelun sijaan peli menee yleensä siihen, että molemmat pelaajat yrittävät pudottaa mustan nenäpallon nopean voiton toivossa. Nenäpallo on ylivoimaisesti helpoin tapa voittaa peli, ja toisaalta tavallisten pallojen sinkoaminen kaverin puolelle on harvoin tehokasta, sillä keltaisia palloja on pelissä aina kahdeksan kappaletta.

Pelin laatikko avautuu näppärästi peliareenaksi, johon lisätään yksinkertaiset pahviseinät ja psykedeelisen näköinen kissanpää. Seinille on tarvetta, ja ne ajavat asiansa kelvosti, vaikkakin ne voisivat olla hieman korkeammat. Jos palloja ajautuu areenan ulkopuolelle, peli pysäytetään ja ne siirretään kentälle. Pallojen keräily lattialta katkaisee pelin hektisyyden, mikä on ikävää adrenaliinihuumaan perustuvalle pelille.

Nenäpallo on pienessä lokerossa ja tiukemmin kiinni kuin hammaspallot.
Nenäpallo on hieman hammaspalloja tukevammassa reiässä, jotta sen töniminen olisi haastavampaa. Kuva: Veeti Kainulainen

Yhteenveto

A Game of Cat & Mouth on yksinkertainen näppäryyspeli hauskalla idealla. Tassuritsat sopivat nopeaan pelailuun, mutta ei tästä varsinaisesti kestosuosikkia näppäryyspelien osalta tule. Nopeasti pöytään kasattava areena vauhdittaa kokemusta, ja värikkään kaoottinen ulkoasu ansaitsee lisää plussapisteitä.

Tiimin seuraava peli tulee luultavasti olevan tätäkin kaoottisempi, joten julkaisijan katalogia kannattaa pitää silmällä, jos tästä pitää.

A Game of Cat & Mouthin areena
Areena on kohtalaisen kokoinen ja tukeva, eikä kokoamisessakaan ole suuria haasteita. Kuva: Veeti Kainulainen

Faktat A Game of Cat & Mouthista

Suunnittelija: Ei mainittu

JulkaisijaExploding Kittens (2020, suomeksi 2022)

Mutkikkuus: Idea on todella simppeli, ja tassuritsaa on helppo käyttää.

Onnen vaikutus: Ritsan tarkkuus ei ole huippuluokkaa, eli mukana on hieman arvaamattomuutta.

Vuorovaikutus: Suorana kaksintaisteluna kaverin toimilla on suora vaikutus omaan peliin.

Teema: Lisää sateenkaaria lervaavia kissoja ja Exploding Kittens -estetiikkaa, mukavan kaoottinen ratkaisu.

Uudelleenpelattavuus: Yksi erä lisää -peli, mutta varianssia on kovin vähän, eikä mekaniikka ole aivan timanttinen.

Kieliriippuvuus: Sääntöjen ulkopuolelta täysin kielivapaa, yksinkertaisuudessaan helposti avattavissa.

Pelaajamäärä: 2 pelaajaa.

Pituus: 10 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *