Kategoriat
Peliarvostelut

1960: The Making of the President

Yhdysvalloissa presidentinvaalit ovat elämää suurempi juttu. Tämän pelin aiheeksi on otettu varsin kiinnostavat vaalit vuodelta 1960, kun vastakkain olivat John F. Kennedy ja Richard Nixon. Kennedy voitti, kuten hyvin muistetaan, mutta tässä pelissä voi käydä myös toisin, eikä Nixonin pelaaja ole tuomittu häviämään — Kennedylläkin oli heikkoutensa.

Pelin idea

1960-lautapelin kansi1960: The Making of the President perustuu samaan korttivetoiseen pelimekaniikkaan kuin toisen suunnittelijan Jason Matthewsin aikaisempi Twilight Struggle. Pelaajat käyttävät kortteja, jotka ovat joko toista pelaajaa hyödyttäviä historiallisia tapahtumia tai kampanjapisteitä, joita käyttämällä tehdään suoraa vaalityötä.

Tavoitteena on voittaa osavaltioita. Lopussa katsotaan, kumpi ehdokkaista on suosiossa kussakin osavaltiossa. Osavaltion vie pelaaja, jonka kuutioita siellä on pelin lopussa. Tietyn maanosan kaikki tyhjät osavaltiot voi napata itselleen hankkimalla sopivat suosittelijat. Jos kumpikaan ei tee mitään, jokainen osavaltio lankeaa automaattisesti toiselle ehdokkaista.

Tappelu keskittyy luonnollisesti kaikista mehukkaimpiin osavaltioihin. Kuka välittää parin äänen pikkuosavaltiosta, kun tarjolla on itärannikon ja Kalifornian jättipotit? Korttien tapahtumat tuovat mukaan vaalikampanjan avainkysymykset — kuten Nixonin laiska parranajo — joita pelaajat voivat käyttää hyödykseen tai yrittää vältellä esikuviensa virheitä.

Köydenvetoa

Pelissä on mukana luonnollisesti jenkeille tärkeät vaaliväittelyt. Pelin loppupäässä koittavaa väittelyä varten hamstrataan kortteja pelin aikana. Väittelyn eri osa-alueiden voittaja saa hieman vaikutusvaltaa laudalle. Tämä tuntui omassa kokeilussani hitusen turhalta, vaan ehkä enemmällä pelaamisella senkin merkitys paljastuisi.

1960 on kaikin puolin varsin hieno peli, enkä ollenkaan ihmettele, että jenkit varsinkin ovat hulluna peliin. Kympin arvioita BoardGameGeekissä riittää ja kohua pelin ilmestymisen aikoihin. Hyviä politiikkaa käsitteleviä pelejä ei ole valtavasti, joten siitäkin 1960 saa varmasti plussaa.

Peli on melkoista köydenvetoa, jossa pelaajat puskevat edestakaisin, yrittäen purkaa toistensa saavutuksia. Samalla alueella ei voi olla molempien pelaajien vaikutusvaltaa yhtä aikaa, vaan jotta voi pelata uutta, pitää poistaa ensin vastapelaajan vaikutusvalta.

Jatkoa luvassa

Suunnittelijat Jason Matthews ja Christian Leonhard ovat tehneet pelin vuoden 2008 presidentinvaaleista Barack Obaman ja John McCainin välillä. Tämä peli on tuntuvasti 1960:ä tiiviimpi ja lyhyempi ja kantaa nimeä Campaign Manager 2008.

Faktat 1960: The Making of the Presidentistä

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Z-Man Games (2007)

Mutkikkuus: Peli on säännöiltään melko yksinkertainen, mutta korttien tunteminen auttaa kovasti pärjäämisessä.

Onnen vaikutus: Melko matala. Toki kortit tuovat oman tuurinsa, mutta paljon on kyse myös omien korttien mukaan pelaamisesta.

Vuorovaikutus: Peli on tiukkaa ja jatkuvaa vuorovaikutusta alusta loppuun.

Teema: 1960 on erittäin vahvasti temaattinen peli, joten jos aihe ei kiinnosta, peli kannattaa jättää suosiolla väliin.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä, jos perusidea vain jaksaa viehättää. Eri osapuolet vaativat vähän erilaista peliä ja kortit osuvat kohdalle aina eri tavoin.

Kieliriippuvuus: Korteissa on paljon tekstiä, joten melko sujuvaa englannin taitoa vaaditaan.

Pelaajamäärä: 2.

Pituus: 90-120 min.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “1960: The Making of the President”

Peli on kaikin puolin erinomainen; komponentit ja grafiikat ovat upeita, pelimekaniikka on viimeisen päälle hiottu ja peli on teemaltaan kiehtova. En oikeastaan keksi pelistä juuri muuta negatiivista sanottavaa kuin että peli on kahdelle pelaajalle (tämä ei tosin kaikille ole mikään ongelma) ja että pelin pelaaminen kestää noin kaksi tuntia.

Negatiivisista kohdista pelin 2 tunnin kesto on kuitenkin siinä mielessä positiivinen, että se on melko vakio pelikerrasta toiseen. Usein peliä verrataan Twilight Struggleen, jossa kesto voi olla mitä tahansa puolesta tunnista 3 tuntiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.