Kategoriat
Peliarvostelut

Catapults

Ikä: 6+. Catapults on kahden pelaajan tarkkuuspeli, jossa ammutaan vastapuolen ukot alas linnanmuureilta katapulteilla.

Catapults on yksinkertaista, vauhdikasta, räjähtelevää hupia. Kaksi linnaa, kaksi katapulttia, makeasti mossahtavia osumia ja sinne tänne kimpoilevia palikoita ja ukkoja.

Catapultsin kansi

Tornit kasaan

Catapults on kahden pelaajan suoraviivaista räiskintää. Ensin rakennetaan linnoitus ja asetellaan omat ukot suojaan, sitten viskotaan toisen rakennelmat halki, poikki ja pinoon.

Pelin keskiaikateema on ihan päälle liimattu, ja voisi yhtä hyvin olla vaikka Angry Birds, mutta ei peli yritäkään olla muuta kuin se on: rakenna ja riko -leikkiä. Juuri niin lapsenmielistä ja kaoottista kuin voisi kuvitellakin ja juuri siksi yhtä hyvä ja koukuttava kuin se Angry Birds.

Kaikkien lautapelien pelaaminen on oikeassa porukassa hauskaa jollain tavalla, Catapultsissa jollakin jo vähän unohtuneella tavalla. Catapultsissa pääsee hetkeksi lapsen kenkiin ritsailemaan. Fiilis on niin nostalginen, että alkoi jo epäilyttää, että onko tämä peli löytynyt jo kasarilla joka kodista? (Ehkä jollakulla onkin, koska Algan Crossbows and Catapults vuodelta 1983 on käytännössä aivan identtinen peli.)

Onko Catapults oikeastaan peliä vai leikkiä?

Meillä Catapults on päässyt pöytään – tai siis lattialle – monen monta kertaa, mutta oikeilla säännöillä rakennusalustoineen, kortteineen ja rajoituksineen tasan yhden kerran. Eikä sitä silloinkaan sääntöjen mukaan pelattu. Ei säännöissä mitään vikaa ole, mutta näin hyvin vapaata pelaamista ja leikkimistä mahdollistava setti pistää mielikuvituksen laukkaamaaan melkein itsestään.

Peli on kirjaimellisesti kaksi katapulttia, kasa rakennuspalikoita ja pussillinen ukkoja, eli se kannustaa keksimään omia pelimuotoja ja sääntöjä hiekkalaatikkotyyliin.

Itse asiassa meillä pelin palikat ja katapultit ovat olleet lasten ja lasten kavereiden suosikkileluja jo pidemmän aikaa. Se on upea meriitti pelille se. Tietenkin linnoihin on lisäilty myös muualta palikoita, ukkoja, eläimiä, autoja ja vaikka mitä – ja lopuksi tietenkin mäjäytetty kaikki matalaksi.

Catapults sopii siis lapsille moneen käyttöön, mutta pienimmille lapsille ehkä paremmin leikkeihin, jos omien rakennelmien rikkominen ei tunnu kivalta. Täytyy myöntää, että myös aikuista kiehtoo kuulien ballistiset lentoradat, linnoitusrakenteiden vakauden suunnittelu ja sotilaiden strateginen sijoittelu… eikun siis se, kun mojova osuma pamauttaa kaiken taivaan tuuliin.

Linnarakennelma ja sitä taustalla uhkaava katapultti.
Linnojen rakentelussa voi kehitellä monenlaista pommitettavaa. Kuva: Tapani Aulu

Faktat Catapultsista

Suunnittelijat:

Julkaisija: Vesuvius Media (2021), Lautapelit.fi (2022)

Mutkikkuus: Hyvin yksinkertainen peli, omia sääntöjä on helppo keksiä.

Onnen vaikutus: Näppäryyspeli, jossa onnella ei ole suoranaisesti sijaa.

Vuorovaikutus: Suora yksi vastaan yksi -peli, eli toisen linnaa tuhotaan katapultilla.

Teema: Keskiaikateema on varsin ohut.

Uudelleenpelattavuus: Fyysisen toiminnan pelinä jokainen pelikerta on aivan erilainen, vaikka perusidea onkin aina sama.

Kieliriippuvuus: Ei käytännössä lainkaan.

Pelaajamäärä: 2

Pituus: 5–10 minuuttia erää kohden.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *