Kategoriat
Säännöt

Yatzy

Yatzy on suosittu noppapeli, jolla on monta nimeä: yatzy, jatsi, yahtzee, yacht… Yahtzee on USA:laisen E. S. Lowe -pelifirman rekisteröimä tavaramerkki ja yatzy pelin “virallinen” nimi Suomessa. Peliä myydään sen nykyisen kansainvälisen julkaisijan Hasbron mukaan yli 50 miljoonaa kappaletta vuodessa.

Yatzyn tavoitteena on saada täytettyä pistelomake mahdollisimman tehokkaasti. Pelin pelaamiseen tarvitaan vain viisi tavallista kuusisivuista arpakuutiota. Pelaajia voi olla teoriassa rajattomasti. Myös yksin voi pelata.

Osta Yatzy Adlibriksestä!

Perinteinen Yatzy

Yatzy puunopilla

Kuuden nopan Maxi Yatzy

Maxi Yatzy puunopilla

Yatzyn lisälehtiö

Linkit ovat kaupallista yhteistyötä. Saamme korvauksen, jos teet ostoksia linkkien kautta.

Pelin kulku

Pelaajien vuorojärjestyksellä ei ole väliä – kaikki pelaavat kuitenkin pelin aikana yhtä monta vuoroa.

Vuoron aikana pelaaja saa heittää noppia korkeintaan kolme kertaa. Jokaisella heitolla voi lukita osan nopista. Loput voi heittää uudestaan. Kolmea kertaa ei ole pakko heittää, kaikki nopat saa lukita vaikka ensimmäisellä heitolla. Yhtään noppaa ei ole pakko lukita.

Kun pelaaja lopettaa heittämisen, saavutettu tulos kirjataan haluttuun kohtaan pöytäkirjassa. Pelaaja saa valita vapaasti kohdan, jonka täyttää. Mikäli heitetty tulos ei sovi valittuun kohtaan lainkaan, pisteiksi merkitään nolla.

Pöytäkirjaa saa täyttää vapaasti haluamassaan järjestyksessä. Tästä on myös muunnelmia.

Täyskäsi yatzyssä
Onnekas heitto. Kuva: Mikko Saari

Yhdistelmät

Tulostettava Yatzy-pöytäkirja löytyy muun muassa Wikimediasta. Käsin kirjoitettukin kelpaa oikein mainiosti, mutta yatzy-settejä saa myös kaupasta varsin edullisesti.

Pöytäkirja jakautuu kahteen osaa: ylä- ja alapuoleen.

Yläpuolella on kohdat:

  • Ykköset
  • Kakkoset
  • Kolmoset
  • Neloset
  • Viitoset
  • Kuutoset
  • Välisumma
  • Bonus

Yläpuolen kohdissa lasketaan yksinkertaisesti kyseisten numeroiden summa. Ykkösiin lasketaan siis noppien ykköset, kakkosiin kakkoset ja niin edelleen. Tulos 3-3-3-6-6 olisi kolmosissa 9 pistettä ja kuutosissa 12 pistettä.

Välisummaan lasketaan kaikkien kuuden numerokentän summa. Jos siihen tulee vähintään 63 pistettä, pelaaja saa kirjata itselleen 50 pisteen bonuksen. 63 pistettä saavuttaa, kun saa jokaiseen kohtaan vähintään kolme oikeaa numeroa.

Alapuolella on kohdat:

  • Yksi pari: kaksi kertaa sama silmäluku. 1-3-4-4-6 = 4+4 = 8 pistettä.
  • Kaksi paria: kaksi eri paria. 1-1-4-4-6 = 1+1 + 4+4 = 10 pistettä.
  • Kolmoisluku: kolme samaa silmälukua. 1-3-3-3-6 = 3+3+3 = 9 pistettä.
  • Neloisluku: neljä samaa silmälukua. 1-3-3-3-3 = 3+3+3+3 = 12 pistettä.
  • Pieni suora: numerot 1-2-3-4-5. 15 pistettä.
  • Suuri suora: numerot 2-3-4-5-6. 20 pistettä.
  • Täyskäsi eli mökki: kolmoisluku ja pari. 3-3-3-5-5 = 3+3+3+5+5 = 19 pistettä.
  • Sattuma: mitä tahansa. Tähän kelpaa mitä tahansa, pisteiksi lasketaan silmälukujen summa.
  • Yatzy: viisi samaa silmälukua. 50 pistettä.

Pelaajan peli on ohi, kun kaikki kohdat pöytäkirjasta on täytetty. Lopputulos saadaan laskemalla pelaajan pisteet yhteen, eniten pisteitä kerännyt voittaa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Saako neloset laskea kahtena parina? Neljää samaa ei saa kirjata kahdeksi pariksi. Kahden parin on oltava kaksi eri paria. Sama viiden saman kanssa: se ei käy kahdeksi pariksi eikä täyskädeksi.

Pitääkö Yatzy saada kertaheitolla? Yatzya ei tarvitse heittää yhdellä kertaa, vaan sen voi rakentaa kolmen heiton aikana lukitsemalla noppia.

Mitä jos heittää useamman Yatzyn? Jokaisen suorituksen, myös yatzyn, voi tehdä vain kerran pelin aikana. Myöhemmät yatzyt on siis käytettävä johonkin muuhun yhdistelmään.

Saako nopanheiton pelata huonompaan yhdistelmään? Jos heittää vaikka kaksi paria, nopanheiton voi käyttää myös yksittäiseen pariin tai johonkin numerokentistä. Täyskäden voi käyttää myös kolmosina, parina tai numeroina, neloset voi käyttää kolmosina tai parina ja niin edelleen.

Saako noppien lukituksia purkaa? Saa, aiemmalla heitolla lukitut nopat saa heittää uudestaan myöhemmällä heitolla.

Muunnelmia

Pakko-yatzy. Pöytäkirja täytetään järjestyksessä ylhäältä alas. Tämä tekee pelistä todella synkän tuuripelin.

Osto-yatzy. Jos pelaaja ei käytä kolmea heittoa, käyttämättömistä heitoista saa pelimerkkejä, joilla voi myöhemmin ostaa lisäheittoja. Jos heit­tää vuorollaan vain kerran, saa kaksi pelimerkkiä; jos heittää kaksi kertaa, saa yhden pelimerkin.

Monen sarakkeen yatzy. Jokaisella pelaajalla on monta saraketta, joita täytetään. Yksi versio tästä on kerroin-yatzy, jossa toisesta sarakkeesta saa tuplapisteet ja kolmannesta kolminkertaiset pisteet. Toisessa versiossa taas on ensin tavallinen vapaa sarake ja sen lisäksi pakko-yatzyt ylhäältä alas ja alhaalta ylös.

Kuuden nopan yatzy. Pelissä on kuudes noppa ja uusia yhdistel­miä pöytäkirjassa: kolme paria, viisi samaa, talo (4+2), sauna (3+3), täyssuora (1–6, 30 pistettä). Yatzy vaatii kuusi samaa ja on arvoltaan 100 pistettä. Yläkerran bonuksen saa 84 pisteellä.

Amerikkalainen muunnelma. Täyskäsi on aina 25 pistettä, pieni suora 30 pistettä ja suuri suora 40 pistettä. Pieni suora on neljän suora, suuri suora on viiden suora. Kolmesta samasta ja neljästä samasta lasketaan kaikkien noppien summa. Paria ja kahta paria ei tunneta.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

52 vastausta aiheeseen “Yatzy”

Jos saan heittovuorolla esim. 4 kpl numeroa 3, mutta olen jo käyttänyt kohdan numeroille 3 sekä 4 samaa kohdan, mutta 3 samaa on käyttämättä, niin voinko merkitä siihen vaikka oikeasti sain 4 samaa enkä aikoastaan 3 samaa?

Voit merkitä. Sinähän heitit kolme kolmosta, sillä että niitä oli neljäskin ei ole tässä mitään merkitystä.

Voisitteko lisätä tänne myös Maxim yatzyn säännöt :D???

Voisittekohan kertoa miten tuota kuuden nopan yatzyn pelataan? kun saimme tuon nuorin kanssa lapsenlapsiltamme sellaisten yatzyn eikä siinä ole ohjeita.

Ukko Pekka, hakemalla Googlesta “kuuden nopan yatzy” ensimmäisenä tuloksena tulee Wikipedian Yatzy-sivu, josta löytyy kuuden nopan yatzyn eli Maxi yatzyn ohjeet. Hakemalla “Maxi Yatzy säännöt” puolestaan löytää Tacticin sääntö-pdf:n.

Cars Yatzyn säännöt ovat tekijänoikeuden suojaamat, emmekä voi niitä tänne siksi lisätä.

Mitä tarkoittaa US säännöillä kuudella nopalla pelattaessa ROYAL ja 2×3 OF A KIND?
Latasin tosiaan puhelimeeni yatzin ja en oikein tajua noita kahta kohtaa eikä ole mitään infoa.

2×3 of a kind on kolme samaa kahdesti, eli esimerkiksi 222 333. Royal on pokerissa kuningasvärisuora, mutta mitäköhän se yatzyssä olisi… Voisiko se olla suora 123456?

http://alypaa.com/nettipelit/pelit/Yatzy

Moi. Voiko joku tsekata ylemmän osoitteen ja kertoa mikä rulesetti tässä Yatzyssa on käytössä.

Pelissä ei saa lukita 0 pistettä (ensisijaisesti). Sattuman saa lukita ainoastaan jos kaikista muista sarakkeista tulee 0 pistettä. Ainoastaan silloin jos sattuma on käytetty ja jokaisesta sarakkeesta saa 0 pistettä, voi pelaaja lukita valitsemaansa sarakkeeseen 0 pistettä. Pelissä voi myös lukita 4 samaa -> 2 paria. Onko säännöt väärin ohjelmoitu vai onko kyseessä joku tunnettu pelimuoto?

Minä väittäisin, että on väärin, ettei jotain luokkaa saa vapaaehtoisesti nollata, mutta no, tuossa on sellainen variantti. Se, käykö kahteen pariin neljä samaa vai ei on makuasia, molemmilla tavoilla voi pelata.

Kiitos nopeasta vastauksesta Mikko. Mites tuo sattumaan liittyvä sääntö sitten? Ootko ikinä kuullu vastaavasta?

Saako sattumaa käyttää milloin haluaa vai vasta sitten, kun mikään muu ei ole mahdollinen?

Jos esim. saan yhdistelmän jossa on yksi 6 ja kuutoset-kohta on ainoa vapaa, johon yhdistelmä sopii sattuman lisäksi, onko minun pakko merkitä kuutoset-kohtaan 6 vai voinko merkitä tuloksen sattumaan, jolloin voin vielä yrittää parempia kuutosia?

Olli, tästä säännöstä on vaihtelua, mutta minä olen aina pelannut niin, että sattuman saa pelata koska tahansa. Parempi se minusta niin on, mutta jotkut pelaavat toisella tavalla.

Moi,

jos pelaajalla on “kaksi paria” käyttämättä ja heitot vaikka 2×4 ja 2×1 ja 1×3, mutta myös ykköset ja neloset vielä käyttämättä, niin saako käyttää esim nuo pelkät neloset? Koska tuohan olisi todella huono käsi käytettäväksi kahteen pariin vai onko pakko vain käyttää tuo “kaksi paria”?

t: Jani

1) Voiko noppalukituksia vaihtaa tai purkaa kesken vuoron?

2) Voiko täyskäden (esim. jos se on käytetty) käyttää muuna, esim. yhtenä parina, yhtenä kolmikkona tai jonain numerona.

Mitä jos heittää useamman kuin yhden Yatzyn saman pelin aikana? Voiko merkitä johonkin sarakkeeseen nollan ja Yatziin esim. 100 jos on heittänyt kaksi kertaa Yatzin?

Toki sen toisen Yatzyn voi hyödyntää sinne pistetaulukon yläosaan, jos siellä on vielä tilaa. Samoin kuin vaikka neljään samaan, kolmeen samaan, sattumaan tai muuhun vastaavaan. Ei siitä toista 50 pistettä kuitenkaan saa, mutta ei välttämättä ihan hukkaankaan mene.

Jos on valinnut heitettäväksi nelosia ensimmäisellä heitolla ja toisella heitolla noppa osuu jo valittuun neloseen kääntäen sen vaikka vitoseksi, niin onko se silloin vitonen vai nelonen? Eli saako nopat osua ns. jo valittuihin noppiin?

Hei!
Otin ensimmäisen heiton jälkeen sivuun nopan, joka oli 4. Minun piti ottaa 5, joka oli pöydässä. Sanoin “vitonen talteen” (lukittu), mutta otin siis vahingossa toisen nopan, joka oli vitosen sijaan 4. Tämän jälkeen heitin toisen heiton ja samalla tajusimme lukittuna olevan nopan olevan nro 4.

Pelaamme viidellä eri värisellä nopalla. Miten teemme nyt, kuinka toimia? Peli keskeytyi. Ehdotus pelikumppanilta oli, että heittovuoro uusitaan. Itse ehdotin, että koko peli alkaisi alusta.

Päättäkää itse, teidän pelinnehän se on. Heittovuoron uusiminen kuulostaa ihan hyvältä, koko pelin aloittaminen alusta taas vähän liioittelulta. Itse antaisin kyllä kääntää lukitun nopan viitoseksi, jos kerran on ääneen sanottu, että viitonen lukitaan.

Kiitos vastauksesta. Sitä odotettiin! :) Uusimme heittovuoron, emme peliä. Hyvää marraskuun jatkoa!
Jatsimatsi

Olen ymmärtänyt että jos pelaa vapaamuotoista Yatzya niin silloin pelataan ykkösistä kuutoseen ja sen jälkeen 63 pistettä ylittänyt saa 50 bonarin. Seuraavaksi pelataan mökit ja parit yms.

Kysymys 1
Onko virallista sääntöä pelataanko ensin ykkösistä-kuutosiin omana ja sitten välipisteiden jälkeen loput.

Kysymys 2
Jos ne pelataan erikseen niin voiko Yatzyn heittää jo ykkösistä-kuutosiin aikana

Ilari, virallisten sääntöjen mukaan saa pelata ihan täysin vapaassa järjestyksessä. Kaikki mahdolliset rajoitukset ovat jotain muunnelmia (esim. kolmen sarakkeen peli, jossa pelataan yksi sarja järjestyksessä ylhäältä alas, toinen alhaalta ylös ja kolmas vapaassa järjestyksessä). Epävirallisten muunnelmien sääntöihin en ota kantaa, ne pitää sopia ennen peliä peliporukan kesken.

Pitääkö Yatzy saada yhdellä heitolla vai voiko käyttää useamman heiton?

Hei! Onko sääntöä siihen, miten yatzissa nopat tulee heittää? Heitetäänkö nopat yhtäaikaa vai voiko noppia heittää yksitellen?

Sari, ei kai varsinaisesti. Kannattaa sopia etukäteen. Teoriassa sillä ei ole väliä, satunnaistulos on satunnaistulos, mutta käytännössä pitäisin parempana, jos kaikki nopat heitetään kerralla.

“Täyskäsi eli mökki: kolmoisluku ja pari. 3-3-3-5-5 = 3+3+5+5+5 = 21 pistettä.”

Ensimmäisellä rivillä virhe: ensin 3-3-3-5-5, sitten 3-3-5-5-5

Kysymys 1.

Pelaataanko Monen sarakkeen Yatzyssa sarakkeet järjestyksessä? Pitääkö ensimmäisessä sarakkeessa joka ruudussa olla jokin tulos ennen kuin voi siirtyä seuraavaan sarakkeeseen?

Kysymys 2

Jos pitää pelata sarakkeet järjestyksessä, niin missä järjestyksessä? Vastauksessasi Ilarille sanot, että vapaasarake on viimeisenä, kun se tuossa muunnelmaosiossa on ensimmäisenä? Mikä sarake Kerroin-Yatzyssa on ensimmäisenä? Normaalitulokset vai niin monella sarakkeella kuin pelataan kertaa tulokset?

Kysymys 3

Satutko tietämään mitään 7-Yatzysta eli seitsemän nopan Yatzysta? Wikipediassa Yatzy-artikkelissa yhdessä aiemmassa artikkeliversiossa kerrottiin näin (poistettiin artikkelista, koska siinä ei ollut lähteitä):

Hyvin hiljattain tullut uusi muunnelma Yatzystä. Pelissä käytetään peräti 7 noppaa, mutta muuten toimintaperiaate on sama. Pisteitä voi kerätä monenlaisesti ja maksimipistemäärä on 1115. Tosin peliä voi pelata monen eri menetelmin, jossa voidaan sopia, kuinka paljon esim. Bonuksesta tai Yatzystä saa.

Alla listaus: (sulkeissa maksimipistemäärä ja ilman sulkeita esimerkki) Kyseessä on alkuperäinen pistejärjestelmä

Ykköset (7) 4
Kakkoset (14) 10
Kolmoset (21) 15
Neloset (28) 24
Viitoset (35) 25
Kuutoset (42) 30
Yhteensä (147) 108
Bonus (105 pisteestä, eli keskimäärin 5 osumaa per numero) (150) 150
Pari (12) 12
Kaksi paria (22) 18
Kolme paria (30) 24
Kolmiluku (18) 18
Neliluku (24) 20
Viisiluku (30) 20
Kuusiluku (36) 36
Mökki (2+3) (28) 27
Tuplamökki (2+2+3) (36) 31
Talo (2+4) (34) 24
Lipputanko (2+5) (40) 38
Sauna (3+3) (33) 21
Lippu (3+4) (39) 39
Pieni suora (1-2-3-4-5) (15) 15
Iso suora (2-3-4-5-6) (20) 20
Täysi suora (1-2-3-4-5-6) (ei ole 30 niin kuin kuuden nopan yatzyssä)(21) 0
Tuplasuora (6-5-4-3-4-5-6, tai voi olla pienempikin, esim. 4-3-2-1-2-3-4) (33) 19
Seiska (ykköset ja kuutoset) (21) 14 (kaksi kertaa yksi ja kaksi kertaa kuusi)
Seiska (kakkoset ja viitoset) (21) 14 (kaksi kertaa kaksi ja kaksi kertaa viisi)
Seiska (kolmoset ja neloset) (21) 7 (yksi kertaa kolme ja yksi kertaa neljä)
Seiskajako (voidaan laittaa noppien yhteissumma, joka on seitsemällä jaollinen, eli 7 14 21 28 35 42) (42) 28
esim: 6+6+6+4+3+3

Sattuma (42) 29
Yatzy (200) 0
Yhteensä (1115) 704

Tuossa on kohtia, jotka eivät oikein tunnu oikeilta: seiska kohdat ja seiskajako eivät tunnu realistisilta (esim. kuuden nopan Yatzyssa ei ole tällaisia) ja Yatzy on 200, kun kuuden nopan Yatzyssa se on 100 eli normaalin Yatzyn Yatzy + 50 pistettä (vai onko se otettu 2 x normaalin Yatzyn Yatzy?)

Jos tiedät tai löydät seitsemän nopan Yatzysta jotain, niin voisit lisätä sen tuohon muunnelmiaosioon.
Jos tiedät jotain tuosta seitsemän nopan Yatzysta, niin olisi yksi kysymys siitä. Seitsemän nopan yatzyssa on tuplasuora ja siinä on esimerkki millainen se on eli se voisi olla siis 6-5-4-3-4-5-6 tai 4-3-2-1-2-3-4. Voisiko se olla myös esim. 3-4-5-6-5-4-3 tai 1-2-3-4-3-2-1?

1. Riippuu varmaan pitkälti siitä, minkälaista muunnelmaa pelataan. Sopikaa ennen peliä, millä tavalla pelaatte.

2. Olettaisin, että jokaista eri variaatiota pelataan, eli sopikaa etukäteen. En tiedä, onko näihin ylipäänsä mitään virallisia sääntöjä olemassa. Jos pelaa sitä muunnelmaa, jossa on vapaasarake ja pakkosarakkeet ylös ja alas, minusta pelissä ei ole yhtään mitään järkeä, jos ei saa vapaasti valita, mihin sarakkeeseen pelaa; toisaalta jotkut pelaavat ilokseen pakko-Yatzyakin, joten ehkä joku tällaisestakin nauttii.

3. En tiedä mitään seitsemän nopan Yatzysta. Ihan hyvältähän tuo listaus näyttää, nuo seiskat ja seiskajaotkin, toki jos haluaa vähemmän kohtia kupongille, niin ne jättäisin kyllä ensin pois.

Kyllähän seitsemän nopan Yatzy on paljon vaikeampi tehdä kuin kuuden nopan Yatzy, että sikäli tuplapistemäärä kuulostaa minusta järkevältä.

Miksei 1234321 olisi ihan pätevä tuplasuora, ei kai sen ole pakko olla laskeva ja sitten nouseva.

Hei! Säännöistä ei käy ilmi, kuinka monta kierrosta Yatzyssa heitetään? Netistä löytyy väitteitä, että Yatzyssa on 15 kierrosta ja jossain lukee, että 13 kierrosta. Sarakkeita on 15 ja monessa paikassa lukee, että kaikki pitää täyttää. Eli kuinka monta kierrosta Yatzyssa pelataan?

Moi! Miten pisteenlasku toimii, jos esim yritän suoraa tai täyskättä ja lopputulema onkin “vajaa”.

Onko se silloin 0 pistettä vai lasketaanko niiden noppien silmäluvut, jotka on oikein?

Tomi, jos täyskädessä ei ole kolmosia ja paria, se ei silloin ole täyskäsi. Nolla pistettä. Sama suoran kanssa. Yatzyssa ei tunneta “melkein oikein”-yhdistelmiä.

Hei, onko yliheittäminen sallittua? Jos saan ensimmäisellä heitolla 3+3+5+5+5 joka on kuitenkin käytetty. Voiko tuloksen merkitä kahteen pariin eli 3+3+5+5?

Kati, kun kirjaat kädestäsi kaksi paria, sitä viidettä noppaa ei huomioida mitenkään. Se voi olla mitä tahansa, tässä tapauksessa myös kolmonen tai viitonen.

Jos heittää yatzyn ja 3 samaa puuttuu niin meneekö hukkaan vai voiko käyttää?

Olen kuullut käsitteestä leiska, joka tarkoittaa, että heittää yhdellä heitolla yatsyn. Miten se pisteytetään? Kyllä siitä pitäisi enemmän saada, kun googlasin, että sen todennäköisyys on 1296.

Sarkku, siitä saa samat 50 pistettä. Tylyä, mutta niin se vaan menee. Kotisääntöjä saa kehitellä, eli voitte miettiä, mikä olisi mielestänne reilu bonus tästä suorituksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *