Kategoriat
Peliarvostelut

Yatzoo

Ikäsuositus: 5+. Yatzoo on hieno kevytversio kaikkien rakastamasta Yatzysta. Se tuo pelin myös perheen pienimpien ulottuville kauniilla elännopilla ja oivaltavan yksinkertaisella pistelaskulla.

Yatzy on ikiklassikko, joka löytyy liki joka talosta ja kesämökiltä. Vielä useampi voi sitä pelata, koska siihen tarvitaan vain viisi tavallista noppaa, paperi ja kynä. Peliä pelataan ympäri maailman lukemattomilla eri nimillä ja eri säännöillä ja Lautapelioppaassakin Yatzyn säännöt on kautta aikain suosituin juttu. 

Yatzoo on Lautapelit.fin luoma lastenpeli, joka yrittää tuoda Yatzyn jo päiväkoti-ikäisten saataville – ja myös onnistuu siinä erinomaisesti. Eläinnopat, hienosti suunnitellut lomakkeet, lyhyempi peli ja helpotettu pistelaskenta tekevät Yatzoosta oikealla tavalla omanlaisensa pelin, säilyttäen kuitenkin alkuperäisen fiiliksen. 

Yatzoon kansi

Sääntömuutokset

Yatzoon nopissa ei ole silmälukuja, vaan leijonia, käärmeitä, pandoja, possuja, norsuja ja valaita. Eläimillä ei ole pistearvoja, vaan kaikki ovat yhtä arvokkaita. Luonnollisesti tämä tarkoittaa, että pistelasku on erilainen, kuten myös tuloslomake. 

Yatzoossa lasketaan vain eläinten määriä, ei arvoja. Lomakkeen “yläkertaan” kirjataan jokaisen eläimen kohdalle saatujen eläinten määrä. Mitään tavoitemäärää ei ole, eli bonusta ei jaeta. 

Alakerran yhdistelmissä ei ole merkitystä millä eläimillä ne muodostetaan. Koska kaikki eläimet ovat samanarvoisia, saa kolmosista aina 3 pistettä, nelosista 4 pistettä, kahdesta parista 4 pistettä, täyskädestä 5 ja viidestä erilaisesta 5 pistettä. Viisi samaa eli YatZOO antaa 10 pistettä. 

Kaikkien yhdistelmien pistearvot on jo valmiiksi printattu himmeällä pistelomakkeeseen, joten niitä ei tarvi muistaa, eikä edes kirjoittaa numeroin. Näin pienimmät voivat vain sutata halutun ruudun. 4-5-vuotiaat taas saavat harjoitella numeroiden piirtämistä valmiin hahmon päälle. Tämä on nerokas ja erittäin käyttökelpoinen lisä tukemaan oppimista. 

Varsinainen pelivuoro on Yatzoossa sama kuin tavallisessa Yatzyssa: nopat saa heittää kolme kertaa ja haluamansa nopat saa laittaa syrjään. Kolmannen heiton jälkeen kirjataan pisteet haluttuun kohtaan tuloslomakkeella. 

Yatzoossa ei siis ole paria, sattumaa eikä suoria, mikä tekee pelistä sopivan verran lyhyemmän kuin perus-Yatzysta. Myös tämä tukee vähän pienempien pelaamista, koska peruspeli voi venähtää varsinkin pitkäksi varsinkin heti jos on enemmän kuin kaksi pelaajaa. 

Yatzoon pistelomake
Kuva: Tapani Aulu

Puhtaasti lapsille vai myös aikuisille?

Yatzoon pistelasku tekee YatZOOn jahtaamisesta turvallisempaa. Koska yläkerrassa ei tarvi huolehtia bonusten saamisesta, peli on melko suoraviivaista viiden saman hakemista. Tämän ansiosta täyden YatZOOn tietenkin saakin sitten useammin, eikä pelissä muutenkaan tule kovin paljon nollia. Mikä on varmastikin lapsen näkökulmasta kivaa. Aikuisille se tietenkin tarkoittaa sitä, että erot ovat hyvin pieniä ja jopa lähelle teoreettista maksimia pääsee. 

Ainakin meillä tusinan pelikerran jälkeen tämä toimii varsin mainiosti myös aikuisille, eikä keveys harmita yhtään. Viisivuotias tuntuisi olevan juuri eikä melkein oikean ikäinen nauttimaan Yatzoosta.

Yatzoon nopat
Yatzoon nopat ovat selkeitä ja eläimet söpöjä. Kuva: Tapani Aulu

Faktat Yatzoosta

Julkaisija: Lautapelit.fi (2016)

Mutkikkuus: Klassinen kupongintäyttö. Strategisesti kevyt ja suoraviivainen.

Onnen vaikutus: Valinnoilla on vaikutusta, mutta onnella voi pärjätä. 

Vuorovaikutus: Pelissä ei ole lainkaan vuorovaikutusta. 

Teema: Ei teemaa. 

Uudelleenpelattavuus: Strategisesti yksinkertaisempi kuin tavallinen Yatzy, joten voi kyllästyttää ennenpitkää – mutta sitten voi siirtyä vaikka oikean Yatzyn pariin.

Kieliriippuvuus: Ei vaadi lukutaitoa.

Pelaajamäärä: 1+

Pituus: 10 minuuttia pelaajaa kohden.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *