Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 1.10.2018: Lautapelikahvila Helsinkiin

Café Boardgame on avannut ovensa Helsingissä Eerikinkadulla. Essen-uutuuksia ja Kickstarter-kampanjoita, lautapeliblogien uusimmat otsikot ja niin päin pois.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Viikkokatsauksen takana on yksi toimittaja, joka kirjoittaa katsausta vapaa-ajallaan. Puuttuuko viikkokatsauksesta mielestäsi jotain? Valittamisen sijasta suosittelen toimeliaisuutta: uutisvihjeitä otetaan vastaan ja näkökulmia julkaistaan erittäin mieluusti. Viestejä voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen mikko@lautapeliopas.fi.

Lautapelikahvila avasi ovensa Helsingissä

Lautapelikahvila Café Boardgame avasi ovensa Helsingissä perjantaina 28.9.2018. Eerikinkatu 14:ssa sijaitsevaa lautapelikahvilaa pyörittävät Henri ja Anne-Mari Haapsamo. Henri on tuttu Tavernan omistajista, mutta muuten uudella kahvilalla ei ole Tavernan kanssa tekemistä.

Uudessa kahvilassa on tarjolla italialaispainotteista ruokaa, pienpanimo-oluita ja luonnollisesti pelikirjasto, josta löytyy pelattavaa. Pelimaksu on 5 €, jolla saa koko pelikirjaston käyttöönsä, neljä tuntia peliaikaa ja etukäteen varattaessa myös pelioppaan, joka opettaa pelien säännöt. Avajaistarjouksena pelimaksu on lokakuun ajan 3 €.

Kahvila on avoinna tiistaista torstaihin klo 15–22, perjantaisin klo 15–24 ja lauantaisin klo 12–24.

Löydä lautapelit -kirja on saatavilla

Kustantamosta ilmoitettiin perjantaina ilouutinen: kirja on saapunut painosta. Sitä saa siis aivan kohtapuoliin kirjakaupoista ja kirjastojenkin valikoimiin se tulee piakkoin.

Kirjaa voi tilata suoraan kustantajalta. Omaan lähikirjastoon voi jo tehdä varauksen kirjasta, jos haluat saada sen luettavaksesi ensimmäisten joukossa.

Mitkä pelit ovat muovanneet käsityksiämme lautapeleistä eniten? Mitkä ovat menestyspelien rakennuspalikat? Löydä lautapelit esittelee ne pelit, jotka kaikkien peliharrastajien – niin aloittelijoiden kuin kokeneidenkin – olisi syytä tuntea. Vaikuttavien klassikoiden lisäksi kirja tarjoaa paljon vinkkejä tuoreempien lautapelien pariin ja kertoo, millaista on lautapelien harrastaminen. Tämä kirja on pikakurssi lautapelisivistykseen!

Löydä lautapelit

Warhammer Quest palaa Heroes of Terrinothina

Warhammer Quest: The Adventure Card Game on Fantasy Flightin Warhammer-teemainen yhteistyökorttipeli, mutta lisenssin menetyksen myötä se jouduttiin lakkauttamaan. Nyt peli tekee paluun FFG:n omaan Terrinoth-maailmaan sijoittuvana versiona. Heroes of Terrinoth on vanha tuttu peli uudessa paketissa. Pieniä eroja edelliseen on, mutta perusmoottori on pysynyt samana.

Pelistä voi lukea lisää Fantasy Flightin ennakkojutuista.

Heroes of Terrinothin kortteja
Kuva: Fantasy Flight Games

Essen-uutuuksia

Spiel 2018 -ennakko on julkaistu BGG:ssä. Luvassa on tuhatkunta uutta lautapeliä. Kaikkia ei täällä voida esitellä, mutta noukin joka viikkokatsaukseen listalta jotain. Toivotan myös lukijoiden nostot tervetulleiksi, laittakaa vaikka kommentteihin omia poimintojanne.

  • Takla on aivan liian iso kenenkään kannettavaksi Essenistä, mutta näyttääpä hienolta. Näppäryyspelin idea on yksinkertainen: tavoitteena on rakentaa torni, joka osuu pelialueen keskelle sijoitetussa tolppassa olevaan palloon. Pelitapoja on erilaisia: reaaliaikainen rakennuskisa, säästäväisyyskisa eli kuka hoitaa homman vähimmillä palikoilla tai vuoropohjainen rakentelu. Peli on julkaisija Steffen-Spielen 15-vuotisjuhlan kunniaksi tehty.Takla
  • Edition Spielwieseltä tulee pari uutta peliä. The Boldest on Norian suunnittelijan Sophia Wagnerin käsialaa ja jonkunlainen luolaholvauspeli. Pelaajat valitsevat synkkään metsään säntäävät sankarit ja voimakkain päihittää hirviöt ja kerää aarteet. Kansikuva herättää mielenkiintoa. Toinen Spielwiesen uutuus on Farben, tarinankerrontapeli, jossa värikortteja liitetään tarinan sanoihin ja lopuksi pelaajien tulee muistaa, mitä värejä liittyi mihinkin.The Boldestin kansi
  • Wolfgang Warschilta ja Schmidtiltä tulee uusi peli samaan sarjaan Ganz schön Cleverin ja Noch malin kanssa. Brikks on Tetristä roll-and-writenä, noppia heittämällä määrätään pudotettavan palikan muoto ja väri. Väri vaikuttaa siihen, että jos onnistuu pudottamaan palikan oikealla värillä merkittyyn kohtaan, saa energiaa, jolla voi sitten pyöritellä palikoita ja jopa valita, millaisen palikan saa. Kun ei enää voi pelata uusia palikoita, peli päättyy. Pisteitä tulee parhaiten täytetyistä riveistä, lähes täytetyistä riveistä saa vähemmän.Brikks

Lyhyitä

Lautakunta

Lautakunta jatkaa vielä Miira Hartemon (Noppapotti), Tero Hyötyläisen (Lunkisti) sekä Tuomo Pekkasen (Lautapelit.fi) kanssa Lautapelaamaan-tapahtuman läpikäyntiä. Varsinaisena aiheena on kuitenkin “häpeähyllyt”, eli mikä se on ja mistä tällaisesta häpeähyllystä on kyse. Häpeä- ja tyrkkyhyllyistään kertoo myös Kai Saarto (Todellisuuspako).

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Project L on Tetrikseen nojaava peliprojekti, jossa tehdään pieniä Ubongo-tyyppisiä puzzleja. Kun puzzlen saa valmiiksi, saa pisteitä ja uuden palasen, jonka avulla voi tehdä entistä vaativampia puzzleja. Komponentit ovat todella elegantit. Peruspeli maksaa 35 euroa, laajempi versio 49 euroa. Postikuluja tulee 10–15 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

War for Indagar lupailee kaikkea syvällisen 4x-pelin strategisuutta vain kahdessa tunnissa. Pelissä on fantasiateema, figuureja ja tekoälypelaajia. Peli maksaa 79 dollaria ja noin 25 dollarin postikulut päälle. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2019. Verottomuus on vielä auki. Kampanja löytyy täältä.

BattleCON: Devastation of Indines on pidetty kaksintaistelupeli (BGG-arvosanojen keskiarvo 8.0) vuodelta 2013. BattleCON: Unleashed on kattava laitos, oikein kunnon Collector’s Edition. Kampanjassa on pyörryttävä määrä erilaisia pledgejä. 315 dollarin Core Collection on all-in-vaihtoehto, jolla saa kaiken. 180 dollarin New Game Complete sisältää kaiken uuden tavaran. 30 dollarin New Challengerilla pääsee BattleCONin makuun halvimmalla. Toimitukset on luvattu elokuulle 2019, postikulut vaihtelevat parista dollarista neljäänkymppiin ja toimitus on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Heroes of Tenefyr on pakanrakennusta yhteistyössä, mukana push-your-luck-elementtiä ja muutenkin omaperäisiä elementtejä. Teemana on luolaholvaus, hirviöitä voittamalla saa uusia kortteja pakkoihin ja paremmat mahdollisuudet. Peli maksaa 29 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Lunarbaboon’s Parenting Is Easy on kerrankin peli kunnon aiheesta. Pelin tavoitteena on ajaa vanhemmat hulluiksi aiheuttamalla kaaosta kotona. Huonoimmin käyttävä kakara voittaa pelin. Peli maksaa 50 dollaria, kampanjassa on tarjolla myös kirja ja ahdistuspeikkopehmolelu. Toimitus on luvattu heinäkuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelatut

Järvenpään kirjaston lautapelipäivässä tuli testattua Baluba, Lautapelit.fi:n julkaisema lastenpeli. Pelin tavoitteena on kipitellä laudan halki noppaa heittäen, mutta mukana on sentään juju tai pari. Noppa ei anna suoraan lukuja, vaan eläimiä, joita taas löytyy laudalla olevista laatoista. Laattoja lisätään joka vuoro laudalle lisää, mikä työntää olemassaolevia laattoja piiloon ja tuo piilosta uusia laattoja esiin, eli muistipelielementtiä on mukana myös – tosin peruspelaajan keskittymiskyvyllä tämä on pikemminkin satunnaiselementti.

Aivan kelpo peli kuitenkin, tätä on helppo suositella leppoisaa, helppoa perhepeliä etsiville.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *