San Juan

San Juan on Puerto Ricon pääkaupunki ja Puerto Rico -lautapelin korttipeliversio. Pelin idea on sama ja toteutuskin Puerto Ricoa pelanneille tutunoloinen, mutta silti tuore. Peleissä on paljon samaa, mutta paljon omaakin. Ulkoisesti pelit ainakin muistuttavat toisiaan, kiitos Franz Vohwinkelin kuvituksen. Pelin suunnittelijanakin on sama Andreas Seyfarth.

Pelin idea

San Juanin kansiSan Juan, korttipeli kun on, perustuu korttien hallintaan. Kortit ovat yhtä aikaa rakennuksia, joita pelaajat kaupunkeihinsa rakentavat ja rahaa, jolla rakennukset maksetaan. Tämä luo jo mukavaa hankausta: mitkä kortit haluat milloinkin rakentaa, mitkä voit käyttää valuuttana?

Rakennukset tuottavat uusia kortteja eri tavoin, tai sitten suoraan voittopisteitä. Erillisiä plantaaseja ei ole, vaan pelkkä tuotantorakennus riittää. Kortteja käytetään myös plantaasien tuotteina. Tässä pelissä korteilla on todellakin monta eri käyttötarkoitusta.

Roolinvalintamekanismi on tuttu Puerto Ricosta ja roolitkin jotakuinkin samat. Myös rakennuksissa on paljon tuttuja. Uuteen korttitalouteen tottuminen vie aikansa — haasteet ovat selvästi erilaisia. Plantaasien tuotanto eroaa melko paljon Puerto Ricosta, sen kanssa on miettimistä.

Nopea ja näppärä

San Juanin paras puoli on sen nopeus ja kepeys. Etenkin kaksinpeli taittuu nopeilla pelaajilla jopa vartissa, eikä Puerto Ricon raskasta asettelu- ja siivoamisvaihetta esiinny. Tällaiseksi pikapeliksi San Juan on mukavan syvällinen ja monipuolinen. Peli voi aluksi vaikuttaa tuuripeliltä, mutta viimeistään pelaaminen taitavampaa pelaajaa vastaan osoittaa, että tilanteisiin reagoiminen ja korttien hallinta on avain voittoon. Taitavampi pelaaja osaa hyödyntää saamansa kortit tehokkaammin.

San Juanissa satunnaisuus on hiottu erittäin hyvin kohdalleen. Tasaväkisten pelaajien pelit ratkeavat toisinaan korttituuriin, mutta taidokkaampi pelaaja vie useimmiten voiton kokemattomasta. Jokainen peli on aivan erilainen, kun pelaajalla on käytössään eri kortit, yhtä tiettyä strategiaa ei voi toteuttaa joka kerta. Peli pysyy tällöin tuoreena pitkään.

Puerto Rico -faneille San Juan on erilainen, raikas kokemus. Aikaisempi Puerto Rico -kokemus ei kuitenkaan ole välttämättömyys San Juanista nauttimista varten. Hieman kevyempänä peli on oikeastaan Puerto Ricoa helpompi oppia. Kaiken informaation julkisuus tosin helpottaa Puerto Ricon opetuspelejä, kun San Juanissa salaiset kortit vaikeuttavat neuvomista.

Suunnittelija:
Julkaisija: Alea, Rio Grande Games
Ilmestymisvuosi: 2004
Pelaajamäärä: 2-4
Pituus: 15–45 min

Osta peli itsellesi

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Arvostele San Juan

Sinun täytyy rekisteröityä käyttäjäksi voidaksesi arvostella pelejä.

Ääniä:120
Aito keskiarvo:3.71
Tasoitettu keskiarvo:3.71
 • 0: 0
 • 1: 0
 • 2: 2
 • 3: 41
 • 4: 67
 • 5: 10

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

3 vastausta artikkeliin ”San Juan”

 1. Reiskaa yrittäneenä pääsin kokeilemaan San Juania, joka iskikin heti paljon paremmin! Mekaniikka on samantyyppinen, mutta Reiskan mystisten merkkien tilalla oli ihan selvää englantia, joten peliin pääsi paremmin mukaan. Suosittelen kaikille, joilla on Reiskasta negatiiviset fiilikset.

 2. Mitä enemmän olen Race for the Galaxyä tahkonnut, niin sitä enemmän oikeastaan alan arvostamaan San Juanin simppeliyttä siihen verrattuna. Ekat pari peliä Reiskaa on aika ulapalla ja sittenkin siinä useasti on informaatioähky niiden kaikkien symbolien kanssa. Olen ollut koko ajan sitä mieltä, että hankin jonain päivänä Reiskan SJ:n rinnalle HC-vaihtoehdoksi, mutta viime aikoina olen alkanut epäilemään tuota.

  San Juaniin muuten on lisäri Alean/Rio Granden aarrearkussa (jossa lisärit myös 5+ muulle pelille). Tuossa tulee lisää kortteja ja tapahtumakortit. Tapahtumakortit ovat pikkaisen liian arvaamattomia satunnaistekijöitä enkä niitä taida pääasiassa tulla käyttämään. Lisäkortit sinällään tuovat mukavasti erilaisia vaihtoehtoja. Niissä on tosin vähäsen samaa vikaa kuin Reiskan lisäreissä, että pakan paisuessa eivät ne suunnitellut kombot tule onnistumaan likimainkaan niin usein. Lisäksi kultakaivos vaikutti yhden pelin perusteella vahvistuneen ehkä jopa karvan liikaa uuden korttijakauman myötä.

 3. Aarrearkun kortteihin en ole tutustunut, mutta veikkaisin että tuo kombottamisen vaikeus ei pakan paisumiseen huku San Juanissa vieläkään. Pakka kiertää ympäri kuitenkin sen verran monta kertaa, ja duplikaatteja korteista on hyvin, että kyllä ne sopiva aika usein käteen nousevat (jos muut eivät niitä pihtaa koko peliä kädessään tai kappeliin laita).

  Kultakaivostahan ei nopeissa peleissä edes käytetä, joten sen vahvistuminen ei ole ongelma, eihän =)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *