Kategoriat
Peliarvostelut

Sellaista sattuu!

Heitä ja liiku -pelimekanismi on lautapelien perusmateriaalia. Erityisesti huonoilla lautapeleillä on tapana perustua tähän yksinkertaiseen mekanismiin. Siksi olikin yllättävää, kun Wolfgang Kramer ja Michael Kiesling tarttuivat nopanheittoon ja kehittelivät siitä hyvän pelin.

Sellaista sattuu! nojaa pohjimmiltaan samaan peruskikkaan, jolla voi pelastaa monta täysin typerää heitä ja liiku -peliä siedettäviksi: jokaisella pelaajalla on useampi nappula ja pelaaja saa valita, mitä nappulaa käyttää kullakin vuorolla. Tällä ovelalla pikku kikalla on mahdollista lisätä kevyttä päätöksentekoa lähes jokaiseen joutavaan nopanheittoharjoitukseen.

Pelin idea

Sellaista sattuu!Sellaista sattuu! ei jää tähän. Pelin pelilauta kootaan laatoista, joissa on numeroita väliltä -10 — +8. Pelaajat liikuttavat nappuloitaan radan läpi. Aina kun nappula poistuu laatalta, joka jää tyhjäksi, pelaaja ottaa laatan itselleen. Lopussa lasketaan pisteet yhteen ja eniten pisteitä kerännyt voittaa.

Laudalla on myös hyödyllisiä vaihtolaattoja, jotka vaihtavat miinukset plussiksi. Niitä ja parhaita plussalaattoja suojaavat vartijat, neutraalit nappulat, joita kaikki voivat siirtää.

Helppoa ja hauskaa

Sellaista sattuu! on erittäin yksinkertainen peli ja sopii sikäli myös nuorille pelaajille. Pelin kuvitus tosin on, mielenkiintoista sinänsä, jotenkin aikuismaista pilapiirrostyyliä. Pelin parissa voi opiskella strategian alkeita, sillä pelissä vaaditut päätökset ovat pääasiassa helppoja. Peli sopii mainiosti myös aikuisten kevytviihteeksi.

Saksassa peliin on julkaistu pari lisäosaa, Verflixxt nochmal! ja Verflixxt Hoch2, jotka lisäävät peliin monenlaisia uusia ominaisuuksia. Niitä ei valitettavasti Suomesta saa, mutta jos peruspelistä pitää, lisäosat ovat ehdottomasti hankkimisen arvoisia.

Suunnittelija: ,
Julkaisija: Ravensburger
Ilmestymisvuosi: 2005
Pelaajamäärä: 2-6
Pituus: 30 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Sellaista sattuu!”

Lisäosat tuovat monia pieniä juttuja, joita voi melko huoletta joko ottaa mukaan tai jättää käyttämättä oman maun mukaan, mikä on hyvä juttu. Itselleni pelkkä peruspeli jätti sellaisen maun, että siitä puuttuu pikkaisen sitä Jotain. Ensimmäisen lisäosan Flixxy-lintu ja laatansiirtolaatat olivat se juttu, jonka jälkeen peli tuntui minusta huomattavasti hauskemmalta. Vaikkakin lisäosat lisäävät jonkin verran ennestää kaaosta, mutta se on minusta vain pelin hengen mukaista.

Peli on kevyttä hauskaa, mutta kannattaa muistaa, että peli ei ole mitenkään erityisen lyhyt. Siinä voi vierähtää yli tuntikin helposti, koska vuoroja tulee paljon, vaikka nopeita ovatkin. Ei siis mikään varsinainen filleri.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *