Kategoriat
Peliarvostelut

Qwinto

Onko Qwixx jo pelattu puhki? Qwinto tarjoaa samansorttisia lisähaasteita. Heittäkää noppaa ja yrittäkää saada pistelappu täytettyä hyvin. Toisten nopanheittoja voi käyttää, joten kaikkien vuoroilla on oltava skarppina.

Onko Qwixx jo pelattu puhki? Qwinto tarjoaa samansorttisia lisähaasteita. Uwe Rappin ja Bernhard Lachin suunittelema pieni noppapeli mainostaa kannessaankin olevansa Qwixxin seuraaja ja siltä se tosiaan tuntuu. Pelit ovat samankaltaisia, mutta eivät samanlaisia – molemmille on kyllä sijaa pelikokoelmassa.

Yksi heittää, kaikki käyttävät

Qwinton kansiYksi Qwixxin oivalluksia on se, että yhden heittäessä kaikki voivat käyttää nopanheiton tuloksia oman pelinsä edistämiseen. Usein noppapeleissä joutuu odottelemaan omaa vuoroaan joutilaana, mutta Qwixxissä ollaan koko ajan mukana. Sama pätee Qwintossa: heittäjä saa päättää, mitä yrittää saada aikaiseksi, mutta kaikki saavat hyödyntää nopanheiton tuloksia.

Lomakkeella on kolme riviä numeroille, yksi jokaiselle kolmesta väristä. Noppia on kolme, yksi joka väriä. Vuorolla heitetään noppia – yhtä, kahta tai jokaista kolmea – ja kirjataan summa lomakkeelle. Nopat saa heittää kertaalleen uusiksi, jos tulos ei miellytä, mutta silloin pitää heittää kaikki nopat. Summan saa kirjata riville, jos rivin värinen noppa oli heitossa mukana, ja lukujen pitää kasvaa rivillä vasemmalta oikealle. Lisäksi sama luku ei saa esiintyä kahta kertaa samassa pystysarakkeessa.

Yksinkertaista, mutta ei kestä kauan, kun yleisimmät tulokset täyttävät rivit ja lukujen sovittelu paikoilleen käy vaikeaksi. Muut saavat olla käyttämättä numeroita, mutta vuorossa olevan pelaajan on pakko käyttää heittämänsä tulos. Jos ei halua tai pysty, pitää rastittaa sakkoruutu.

Qwinto. Kuva: Mikko Saari
Qwinton paketista löytyy muutama noppa, pistelehtiö ja kyniä. Kuva: Mikko Saari

Rivejä ja sarakkeita

Peli päättyy, kun joku pelaajista saa kaksi riviä täytettyä tai kun joku ottaa neljännen sakkonsa. Silloin lasketaan pisteet. Vaakarivien pisteet riippuvat siitä, onko rivi täynnä vai ei. Jos rivi on täynnä, pisteitä tulee rivin viimeisen ruudun mukaan. Keskeneräisestä rivistä saa pisteitä täytettyjen ruutujen lukumäärän verran.

Riveillä on lisäksi viisi viisikulmiota. Ne ovat niissä sarakkeissa, joissa kaikki kolme riviä kohtaavat. Viisikulmioihin merkityt luvut saa laskea pisteiksi, jos on saanut täytettyä saman sarakkeen joka riviltä.

Pisteenlasku on nopeasti tehty (erityisen nopeasti, jos säästää paperia ja kirjaa tulokset puhelimella nettilomakkeelle), voittaja selvillä ja sitten voikin ottaa uuden erän. Qwinto on nopea ja hauska filleri, joka pitää kaikki pelaajat aktiivisina koko ajan. Tässä peli onnistuu vähintään yhtä hyvin kuin Qwixx.

Kumpi peleistä sitten on parempi, on toinen kysymys. Itse sanoisin tällä hetkellä Qwinto, mutta pidätän oikeuden muuttaa mielipidettäni tarvittaessa. Saatavuus oli Qwixxin valtti, mutta se korjaantui vuonna 2018, kun Pandasaurus Games julkaisi pelin englanniksi ja Vennerød Forlag pohjoismaisen laitoksen. Toivottavasti suomenkielinen Qwinto päätyy markettien hyllyille asti.

Faktat Qwintosta

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Nürnberger-Spielkarten-Verlag (2015), Pandasaurus Games ja Vennerød (2018)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset ja nopeasti selitetyt, kuten tällaisessa pelissä kuuluu ollakin.

Onnen vaikutus: Peli tarjoaa mielekkään sekoituksen tuuria, laskelmointia ja riskinottoa.

Vuorovaikutus: Vuorovaikutusta ei ole, mutta toisten vuoroilla pitää olla tarkkana.

Teema: Peli on abstrakti.

Uudelleenpelattavuus: Kestää kyllä kulutusta, varsinkin satunnaisesti pelattuna fillerinä.

Kieliriippuvuus: Peli on sääntöjä lukuunottamatta kielivapaa (ja tässä arvostelussa on selitetty jokseenkin kaikki säännöt).

Pelaajamäärä: 2–6.

Pituus: 10–15 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Qwinto”

Näppärä ja helppo kupongintäyttöpeli, jossa jokainen voi hyödyntää toisen noppatuloksia. Pitkästymistä ei pääse syntymään omaa vuoroa odottaessa. Peli on nopeasti pelattu ja uusinnat ottaa kyllä mielellään. Nettilomake pistetaulukolle on kätevä, mutta koska kaikilla ei ole älylaitteita, niin laminoin osan pistetaulukoista kontaktimuovilla ja kirjaamme tulokset vesiliukoisilla tusseilla, niin samaa lappua voi käyttää monta kertaa.

Josko saisi anopin innostumaan ainaisen Yatzyn tilalle… Suosittelen kevyeksi filleriksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *