Kategoriat
Peliarvostelut

Charterstone

Charterstone on Stonemaier Gamesin legacy-peli enintään kuudelle pelaajalle. Kampanjan jälkeen pelin, ja uniikin pelilaudan, pariin voi palata yksittäisten pelien muodossa.

Charterstonen taustatarinassa Viherrotkon kuningaskuntaa laajennetaan Ikikuninkaan antamalla asetuksella ja pelaajien tehtävänä on perustaa yhteinen, menestyvä kylä.

Vuonna 2017 ilmestynyt Charterstone on Stonemaier Gamesin tulkinta legacy-pelistä. Sen legacy-kampanja kestää kahdentoista pelin verran, jonka jälkeen käsiin jää peli, jota voi pelata uudestaan ja uudestaan. Pari vuotta Pandemic Legacy: Season 1:n jälkeen ilmestynyt peli edustaa melko varhaisia legacy-pelejä.

Jutun kuvituksessa esiintyy pieniä spoilereita.

Ystävällistä työläistenasettelua

Charterstonen pelimekaniikka on hyvin ystävällistä työläisten asettelua, sillä työläiset eivät toisiaan blokkaa, ja jos menee paikkaan, johon kuka tahansa pelaajista on työläisensä laittanut, palautuu se hänelle takaisin. Työläisiä on kuitenkin vain kaksi, minkä jälkeen edessä on niiden vuoron vievä palauttaminen pelilaudalta. Näiden palautusvuorojen takia ei liian helposti halua pelikaverille työläistä palauttaa.

Pelilaudalla on kullekin pelaajalle oma kuuden tontin alue. Lisäksi on yhteinen alue. Aluksi pelilauta on tyhjä perustoiminnot ja -resurssit tarjoavia perusrakennuksia lukuun ottamatta, mutta kylän kasvaessa pelaajien tontit täyttyvät monipuolisemmista rakennuksista.

Legacy-elementtejä kunnioittaen pelin edetessä avautuu uusia sääntöjä, joita lisätään sääntökirjaan. Myös pelilaudalle liimaillaan tarroja eli käytännössä uusia työläisten käytettäviä rakennuksia. Tarina polveutuu vähän sen mukaan, mitä pelaajat pelissä tekevät.

Kylää kehittämässä

Charterstonen pelaaminen on helppoa, ja vuorot ovat nopeita. Pelissä on kuutta eri perusresurssia sekä rahaa. Europelimäiseen tapaan niitä olisi tarkoitus muuttaa pisteiksi parhaaksi näkemällään tavalla.

Kullakin pelaajalla on myös kaksitoista vaikutusvaltanappulaa pelin alkuun. Niitä kuluu uusien asioiden avaamiseen ja tehokkaampien toimintojen tekemiseen, mikä rajoittaa pelaajan kykyä tehdä mahdottomasti asioita yhdessä pelissä. Peli ei kuitenkaan ole ohi, vaikka käyttäisi viimeisenkin vaikutusvallan, mutta se nopeuttaa pelin loppumista.

Peli päättyy, kun edistystä on kertynyt tarpeeksi. Edistystä kertyy tiettyjen toimintojen, kuten rakentamisten ja laatikoiden avaamisen myötä. Kaikilla kuitenkin tulee olemaan yhtä monta vuoroa pelin aikana. Yksi peli kestää noin 90 minuuttia, mutta pelaajamäärä vaikuttaa asiaan.

Kussakin pelissä on jokin tavoite, esimerkiksi “Kerää eniten resursseja”. Ken tavoitteen parhaiten toteuttaa saa yhden voittotähden eli kunnian. Muuten eniten voittopisteitä pelissä kerännyt voittaa saaden voittopokaalin, mikä vertautuu kunnian saamiseen. Häviäjät saavat kompensaationa kapasiteettiä resurssien säilyttämiseen seuraavaa peliä varten. Jokainen pelaaja saa myös yhden kunnian jokaista kymmentä voittopistettä kohden.

Pelisuunnittelusta

Charterstonen kampanja on kahdentoista pelin mittainen. Peli ei erityisen mullistavasti muutu pelien välillä, tai aikana. Siltikin muutama mieleen jäänyt elementti tuli vastaan.

Merkittävimmät asiat myös avautuvat aika nopeasti pelissä kampanjan alkupuoliskolla. Loppupuolella sen sijaan tulee vastaan enemmän pelikohtaisia sääntöjä.

Hyvää suunnittelua on, että peliin on suunniteltu Recharge Pack, jolla kampanjan voi vetää uusiksi läpi käyttäen pelilaudan toista puolta. Kampanjan jälkeinen pelikin vaikuttaa ihan toimivalta, mutta sen pariin en ole toistaiseksi kaivannut. Onpahan kuitenkin vaihtoehto muistella pelattua kampanjaa sillä tavoin.

Pidin siitä, että pelissä ei availla luukkuja, vaan avautuvat asiat olivat kortteja. Sotkuista raaputtamistakin oli vain yhdessä kortissa peliä kohden, eli sitäkään ei ollut viety yli. On myös kiva, että tarina jää myös ohjekirjaan lisättäväksi, luettavaksi ja kerrattavaksi myöhempiä pelejä varten. Stonemaier Gamesin tapaan komponentit ovat kaikkiaan hyvät ja toimivat.

Pelimekaniikka mahdollistaa nopeat vuorot, mikä on aina positiivista. Nopeiden vuorojen huono puoli on se, että uusien korttien avautuessa pelin pysähdys tuntuu tavallista pidemmältä. En tätä kuitenkaan oikeastaan voi miinukseksi laskea.

Charterstonessa ei varsinaisesti ole ikäviä asioita vaan se on yksinkertaisesti sujuva tapaus. Joku voi kokea pelin loppuvan vähän varkain, mutta sinänsä yllätyksenä sen ei pitäisi tulla. Tietenkään toisten pelaajien toiminnoista ei voi olla varma, mutta muuten kaikki komponentteihin liittyvä on julkista tietoa.

Hyvästä pelisuunnittelusta myös kertoo, että harmillisimmalta tuntuu, kun pisteet jäävät hiukan vajaaksi tasakympistä, jolloin jää se kunnia saamatta.

Pelimekaniikan ollessa ystävällistä työläisten asettelua voi johtavaa pelaajaa olla vaikea tavoittaa, kun hänellä peli rullaa. Siinä voi vain sitten asennoitua, että seuraavassa pelissä asia muuttuu. Toisaalta pelaajat voivat olla myös hyvin tasaväkisiä pisteissä kukin omia asioitaan tehden.

Ikimuistoinen?

Charterstone on siitä toimiva, että kampanjaa on helppo pelata yksi peli kerrallaan. Mitään erityistä vetovoimaa useamman pelin putkeen pelaamiseen ei syntynyt, minkä toki voi nähdä huononakin puolena. Toisaalta kampanjan läpäisyn jälkeen jäi kyllä kytevä kiinnostus pelata uudestaankin Recharge Packin voimin.

Charterstone on leppoisa kampanjapeli, jonka pelaaminen on helppoa ja nopeaa. Sitä voi ihan hyvin suositella, varsinkin kun se vetää kuusikin pelaajaa, mikä tuntuisi myös suositeltavimmalta pelaajamäärältä. Stonemaier Gamesin pelikatalogissa Charterstone on paikkansa ansainnut.

Faktat Charterstonesta

Suunnittelija:

Julkaisija: Stonemaier Games (2017)

Mutkikkuus: Työläisten asettelua melkeinpä helpoimmillaan, ja leppoisimmillaan.

Onnen vaikutus: Onnella ei oleellisesti ole sijaa. Ensisijaisesti onnella on vaikutusta pelin aikana vain siinä, mikä kortti sattuu pakasta tarjontaa täyttämään.

Vuorovaikutus: Vuorovaikutus on konfliktitonta. Ensisijaisesti se on kilpailua tarjolla olevien edistyskorttien poimimisesta ja tiettyjen pelilautapaikkojen täyttämisestä ennen toista.

Teema: Peli sijoittuu omaan fantasiamaailmaansa, joka on sekoitus mennyttä ja nykyisyyttä. Ei maailmaan liiaksi tullut syvennyttyä, mutta se sopii pelin teemaksi siinä missä jokin toinenkin.

Saavutettavuus: Pelaaminen itsessään ei hirveästi vaadi kielitaitoa; kaikki komponentit ovat julkisia ja riittää kun joku osaa selittää. Kuitenkin tarinan kannalta kielitaito on tarpeen.

Uudelleenpelattavuus: Kampanjan jälkeen peliä voi pelata yksittäisinä peleinä. Peliin voi myös ostaa resetointipakkauksen. Mitään erityistä uutta kokemusta ne tuskin tarjoavat, mutta uudelleenpelattavuutta kuitenkin löytyy.

Pelaajamäärä: 1–6. Hauskinta pelaaminen on täydellä pelaajamäärällä. Pelaajien lisääminen ja poistaminen on mahdollista kampanjan aikana, mutta parasta on pelata samalla porukalla. Yksinpeliä varten mukana on Automa, mutta eipä tullut mieleeni edes ajatella tätä yksinpelinä.

Pituus: Pelin kesto on noin 60–90 minuuttia riippuen pelaajamäärästä. Kampanjan kesto on 12 peliä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *