Kategoriat
Peliarvostelut

Death Note: Confrontation

Todella suosittuun mangaan perustuva Death Note: Confrontation on kissa ja hiiri -leikkiä kahdelle pelaajalle. Toinen on hullu murhaaja, toinen tätä jahtaava etsivä. Osaatko arvata tai päätellä, mitä vastapuoli on valinnut?

Death Note on Tsugumi Ōban käsikirjoittama ja Takeshi Obatan piirtämä 12 albumin mittainen mangasarja vuosilta 2003–2006. Manga on voittanut useita palkintoja, myynyt miljoonia kappaleita ja on äänestetty Japanissa kaikkien aikojen top 10 -mangasarjojen joukkoon.

Mangassa teini-ikäinen poika saa haltuunsa voiman tappaa Death Note -vihon avulla ja hän alkaa käyttää voimaansa parantaakseen yhteiskunnan moraalia. Hänestä tulee kuoleman jumala, Kira. Poliisi kutsuu hätiin omalaatuisen etsivän L:n, jonka tehtävänä on selvittää Kiran identiteetti. Mangassa Kira ja L käyvät jatkuvaa dramaattista kissa-hiiri leikkiä.

Death Note: Confrontationin kansi

Mekaniikat

Death Note: Confrontation -pelissä tuo kissa–hiiri-leikki on pelkistetty ytimeensä. Joka kierros tarjolla on kaksi vaihtoehtoa, joista pelaajat valitsevat samanaikaisesti joko A tai B. Kira haluaa että pelaajat valitsevat eri vaihtoehdot, L haluaa valita samoin.

Jos molemmat valitsevat saman vaihtoehdon, murha on estetty, mutta jos pelaajat valitsevat eri kirjaimet, Kira onnistuu tappamaan. Eri menetelmillä on eri pistearvot, joten toinen vaihtoehdoista voi vaikuttaa lähtökohtaisesti houkuttelevammalta kuin toinen.

Sitten seuraa pelin toinen osio, jossa Kira tappaa kartalta yhden ihmisen ja L koittaa päätellä että missä Kira piileksii. Kiran tappamat kohteet riippuvat nopanheiton tuloksista. Kira saa tappaa vapaasti kotialueellaan, mutta vain kaksi kertaa kotialueen ulkopuolella. Jos nopanheiton tulokset osuvat pelkästään kotialueen ulkopuolelle ja Kira on tehnyt jo kaksi alueen ulkopuolista tappoaan, on hiljainen ilta ja L saa hyvin lisätietoa Kiran alueen rajoista.

Kiran tavoitteena on saada 15 pisteen edestä tappoja, L taas voittaa, jos saa selvitettyä Kiran olinpaikan.

Tietyllä tapaa tämä on uudenlainen versio perinteisestä Scotland Yardin kaltaisesta hidden movement -pelistä, jossa poliisi etsii roistoa kartalta. Versio on riittävän erilainen ja kompakti jotta sitä voisi suositella kyseisen pelityypin ystäville.

Death Note: Confrontationin osia
Pelin komponenttien graafinen ilme on dramaattisen mustavalkoinen. Kuva: Arto ja Virpi Leinonen

Intensiivistä hippaleikkiä

Death Note toimii ihan kivasti. Toisinaan tuntuu, että A:n tai B:n valitseminen on aivan tuuripeliä ja tappioputki siinä turhauttaa. Kiran roolina tällöin on vain toivoa parasta, kun taas L saa pitää hauskaa päättelytehtävän parissa.

Peli tavoittaa teeman ja tunnelman tosi hyvin. Peliä on helppo suositella mangan faneille. Muut tutustukoot oman harkinnan mukaan, teemaan on varmasti vaikea päästä mukaan jos tarina ei ole tuttu. Ei tämä mikään pakkohankinta ole.

Lähikuva valintakortista
Tappaminen ampumalla tuottaa kaksi pistettä, pommi-isku kolme pistettä, eli Kira haluaisi luultavasti valita pommin – mutta silloinhan on selvää, että L valitsee myös B:n, jolloin Kiran kannattaakin valita A, eli… Kuva: Arto ja Virpi Leinonen

Vaihteleva laatu

Pelin kuvitus on pääosin mangasta ja näyttävät hyvältä. Pelaajat saavat pitää hallussaa lehtiöitä, jotka ovat tyylikkäitä. Lehtiössä on sivuja vain 12 helppoon peliin ja 12 vaikeaan. Lehtiöissä oleva kartta on sinänsä selkeä, mutta siihen on sen tummuuden vuoksi vaikea tehdä merkintöjä.

Kiinnostaisi laminoida sivujen printti erikseen ja merkkailla päälle tussilla, jotta kertakäyttöisten sivujen loppuminen ei estäisi pelaamista jatkossa. Lehtiössä on valitettavasti muutamia printtivirheitä, jotka häiritsevät etenkin näin hyvälaatuisessa pelimateriaalissa.

Lähikuva Death Noten kupongista
Tähän kuponkiin merkitään kuolemantapaukset ja hahmotellaan Kiran kotialuetta. Kuva: Arto ja Virpi Leinonen

Faktat Death Note: Confrontationista

Suunnittelijat: ,

Julkaisija: Crazy Pawn Games, IDW Games (2018)

Mutkikkuus: Helppo. Peli suosittelee ikärajaksi 16 vuotta, mutta jos teema on mielenkiintoinen niin kyllä esiteini pärjää tällaisen kanssa. 

Onnen vaikutus: Kohtalainen. Toisen pelaajan aikeiden arvuuttelu on toisinaan varsin tuuripitoista. Pelin vaikeammassa versiossa taktikointi lisääntyy.

Vuorovaikutus: Suoraa. Pelin keskiössä on kahden pelaajan keskinäinen “A vai B”-valintatilanne, ja sen seurauksista riippuen koitetaan hämätä vastustajaa.

Teema: Peli pohjaa samannimiseen manga-sarjakuvaan ja tavoittaa mangan tunnelman varsin hienosti. Toinen pelaajista tappaa ihmisiä ja tämän estääkseen toisen pelaajan tehtävänä on paikantaa tappajan sijainti. Pelissä tapettavat ihmiset ovat rikollisia ja pelin pahis on ottanut oikeuden omiin käsiinsä. 

Uudelleenpelattavuus: Peli on jokseenkin samanlainen kerrasta toiseen. Säännöistä on helpompi ja vaikeampi versio. Kun vaikeamman version roolit ovat molemmille pelaajille tutut, pelin kiinnostavuus kasvaa.

Kieliriippuvuus: Säännöt ja komponentit ovat englanniksi. Helpommassa versiossa englantia tarvitsee vähän, pelin vaikeammassa versiossa hieman enemmän.

Pelaajamäärä: 2

Kesto: 30 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *