Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

Lord of the Rings: The Confrontation

Reiner Knizian The Confrontation on yksi pidetyimmistä Taru sormusten herrasta -aiheisista peleistä. Kaksi pelaajaa vastakkain asettava peli on sukua vanhalle klassikolle Strategolle. Peleille yhteistä ovat pelinappulat, joiden sisältö paljastuu vastapelaajalle vasta kahden nappulan kohdatessa taistelussa.

The Confrontation onnistuu vangitsemaan kirjojen tarinan ja tunnelman erittäin tiiviiseen peliin. Alkuperäinen Kosmoksen kaksinpelisarjassa ilmestynyt peli on miellyttävän kompakti paketti.

Fantasy Flight Games julkaisi pelistä vuonna 2005 Deluxe-laitoksen, joka ilmestyi normaalikokoisessa ison pelin paketissa, joka on näin pienelle pelille aivan liikaa. Vuonna 2013 ilmestynyt uusi laitos on onneksi taas tiiviimpi paketti. Lautapelit.fi julkaisi lokakuussa 2013 pelistä tämän uuden laitoksen suomeksi nimellä Taru sormusten herrasta: Kaksintaistelu.

Lord of the Rings: The Confrontationin kansi
Vuoden 2013 laitos.

Epäsymmetriset tavoitteet

Vanhan The Confrontationin kansi

Toinen pelaajista on hyvät, toinen pahat. Kummallakin on valikoima kirjasta tuttuja hahmoja, jotka asetellaan pelilaudan ruutuihin. Vuorollaan pelaajan on siirrettävä jotain nappuloistaan eteenpäin askeleen verran. Kun kaksi nappulaa kohtaa, taistellaan. Taistelussa hahmon voima lasketaan yhteen pelatun kortin kanssa, suurempi summa voittaa.

Hyvät yrittävät saada Frodon Tuomiovuorelle, pahoilla taas on mielessä Frodon eliminoiminen tai kolmen nappulan saaminen Kontuun laudan toiseen päähän. Pahuuden voimat ovat vahvemmat taisteluissa, mutta hyvillä on monia hyödyllisiä erikoisominaisuuksia, jotka tasoittavat tilanteen.

Tiukkoja päätöksiä

Frodo lähestyy Mordoria. Kuva: John Carlton
Frodo lähestyy Mordoria. Kuva: John Carlton

Hahmojen erikoisominaisuudet ja niiden kohtaaminen ovat pelin suola. Frodo livahtaa karkuun joutuessaan hyökkäyksen kohteeksi, örkit voittavat automaattisesti kenet tahansa hyökätessään paitsi Gimlin, joka erikoisuutenaan voittaa örkit, lentävä Nazgûl voi hyökätä yksinäisen nappulan kimppuun mistä tahansa, Legolas voittaa lentävän Nazgûlin automaattisesti ja niin edelleen.

Pelissä on tietty bluffaus- ja arvauselementti, joka ei miellytä kaikkia. Pahimmillaan peli ratkeaa valintaan kahden mahdollisuuden väliltä. Nopeassa pelissä tämä ei lopulta ole suuri ongelma.

Pelin tasapaino on suosittu puheenaihe. Väitteitä kummankin puolen ylivertaisuudesta kuulee jokseenkin yhtä paljon, joten peli lienee suhtkoht hyvin tasapainossa. Usein toinen puoli on ylivoimainen, kunnes pelaajat oppivat paremmiksi, jolloin tasapaino heilahtaa. Peliä voi tasoittaa apukorteilla, joita voi antaa huonommalle pelaajalle.

Deluxe-laitos

Uusi Deluxe-laitos on tavallaan näyttävämpi, mutta tarpeettoman isokokoinen. Sisällöltään se on kuitenkin erittäin hyvä. Jokaiselle hahmolle on vaihtoehto. Vaihtoehdot laajentavat peliä Sormuksen saattueen seuraamisesta koko Sormuksen sotaan.

Uusia hahmoja voi käyttää pelkästään tai sekoitettuna vanhojen kanssa – kokeneet pelaajat saavat erittäin kiehtovan pelin arpomalla tai valitsemalla hahmosekoituksensa salassa toiselta pelaajalta.

Faktat Lord of the Rings: The Confrontationista

Suunnittelija: 

Julkaisija: Kosmos, Fantasy Flight Games (2002), Lautapelit.fi (2013)

Mutkikkuus: Perusmekaniikka on yksinkertainen. Vuorolla liikutaan ja jos kohdataan taistellaan pelaamalla kortteja. Säännöissä on muutama pikkuhienous ja detalji, jotka on muistettava.

Onnen vaikutus: Satunnaistekijöitä ei ole, mutta epävarmuutta siitäkin edestä. Toisen pelaajan peliä on luettava, mutta joskus arviot menevät pahasti pieleen ja jommallakummalla käy hyvä tuuri ja toisella sitten vastineeksi huono.

Vuorovaikutus: The Confrontation on nimensä mukaisesti kaksintaistelu, jossa kaikki saavutukset ovat toiselta pois.

Teema: Taru sormusten herrasta -teema on tuotu pelimekaniikkaan hienosti, hahmojen erikoisominaisuudet nousevat teemasta loogisesti.

Uudelleenpelattavuus: Pelkässä peruspelissä riittää aineksia kymmeniin, jos ei satoihin pelikertoihin, ja myöhempien laitosten lisähahmot lisäävät mahdollisuuksia.

Kieliriippuvuus: Pelissä on vähänlaisesti tekstiä ja vähintään apulappujen avulla selviää hyvin siihen asti, että oppii hahmojen kyvyt ulkoa.

Pelaajamäärä : 2

Pelin pituus: noin 30 min.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

3 vastausta aiheeseen “Lord of the Rings: The Confrontation”

Suomenkielisten sääntöjen mukaan Sauronin ja Saattueen Lotsu-kortit ovat identtiset. Kuitenkin Sauronin kortissa lukee, että kortti pitää korvata poistopakan kortilla, sitä vastoin Saattueen kortissa pelaajan tulee ottaa poistopakasta kortti. Ovatkohan säännöt väärässä?

Kiitos, näemmä muistilistassakin asia on juurikin näin. Korttiin on vain sattunut virhe.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *