Lord of the Rings: The Confrontation

Reiner Knizian The Confrontation on yksi pidetyimmistä Taru sormusten herrasta -aiheisista peleistä. Kaksi pelaajaa vastakkain asettava peli on sukua vanhalle klassikolle Strategolle. Peleille yhteistä ovat pelinappulat, joiden sisältö paljastuu vastapelaajalle vasta kahden nappulan kohdatessa taistelussa.

The Confrontation onnistuu vangitsemaan kirjojen tarinan ja tunnelman erittäin tiiviiseen peliin. Alkuperäinen Kosmoksen kaksinpelisarjassa ilmestynyt peli on miellyttävän kompakti paketti. Fantasy Flight Games julkaisi pelistä Deluxe-laitoksen, joka ilmestyi normaalikokoisessa ison pelin paketissa, joka on näin pienelle pelille aivan liikaa. Vuonna 2013 ilmestynyt uusi laitos on onneksi taas tiiviimpi paketti.

Lautapelit.fi julkaisee lokakuussa 2013 pelistä suomenkielisen laitoksen nimellä Taru sormusten herrasta: Kaksintaistelu.

Pelin idea

Vanhan The Confrontationin kansiToinen pelaajista on hyvät, toinen pahat. Kummallakin on valikoima kirjasta tuttuja hahmoja, jotka asetellaan pelilaudan ruutuihin. Vuorollaan pelaajan on siirrettävä jotain nappuloistaan eteenpäin askeleen verran. Kun kaksi nappulaa kohtaa, taistellaan. Taistelussa hahmon voima lasketaan yhteen pelatun kortin kanssa, suurempi summa voittaa.

Hyvät yrittävät saada Frodon Tuomiovuorelle, pahoilla taas on mielessä Frodon eliminoiminen tai kolmen nappulan saaminen Kontuun laudan toiseen päähän. Pahuuden voimat ovat vahvemmat taisteluissa, mutta hyvillä on monia hyödyllisiä erikoisominaisuuksia, jotka tasoittavat tilanteen.

Tiukkoja päätöksiä

Frodo lähestyy Mordoria. Kuva: John Carlton
Frodo lähestyy Mordoria. Kuva: John Carlton

Hahmojen erikoisominaisuudet ja niiden kohtaaminen ovat pelin suola. Frodo livahtaa karkuun joutuessaan hyökkäyksen kohteeksi, örkit voittavat automaattisesti kenet tahansa hyökätessään paitsi Gimlin, joka erikoisuutenaan voittaa örkit, lentävä Nazgûl voi hyökätä yksinäisen nappulan kimppuun mistä tahansa, Legolas voittaa lentävän Nazgûlin automaattisesti ja niin edelleen.

Pelissä on tietty bluffaus- ja arvauselementti, joka ei miellytä kaikkia. Pahimmillaan peli ratkeaa valintaan kahden mahdollisuuden väliltä. Nopeassa pelissä tämä ei lopulta ole suuri ongelma.

Pelin tasapaino on suosittu puheenaihe. Väitteitä kummankin puolen ylivertaisuudesta kuulee jokseenkin yhtä paljon, joten peli lienee suhtkoht hyvin tasapainossa. Usein toinen puoli on ylivoimainen, kunnes pelaajat oppivat paremmiksi, jolloin tasapaino heilahtaa. Peliä voi tasoittaa apukorteilla, joita voi antaa huonommalle pelaajalle.

Deluxe-laitos

The Confrontation Deluxen kansiUusi Deluxe-laitos on tavallaan näyttävämpi, mutta tarpeettoman isokokoinen. Sisällöltään se on kuitenkin erittäin hyvä. Jokaiselle hahmolle on vaihtoehto. Vaihtoehdot laajentavat peliä Sormuksen saattueen seuraamisesta koko Sormuksen sotaan. Uusia hahmoja voi käyttää pelkästään tai sekoitettuna vanhojen kanssa — kokeneet pelaajat saavat erittäin kiehtovan pelin arpomalla tai valitsemalla hahmosekoituksensa salassa toiselta pelaajalta.

Suunnittelija:
Julkaisija: Kosmos, Fantasy Flight Games
Ilmestymisvuosi: 2002
Pelaajamäärä: 2
Pituus: 30 min

Osta peli itsellesi

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Arvostele Lord of the Rings: The Confrontation

Sinun täytyy rekisteröityä käyttäjäksi voidaksesi arvostella pelejä.

Ääniä:98
Aito keskiarvo:3.55
Tasoitettu keskiarvo:3.55
  • 0: 0
  • 1: 0
  • 2: 6
  • 3: 36
  • 4: 52
  • 5: 4

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Osta Löydä lautapelit -kirja

3 thoughts on “Lord of the Rings: The Confrontation”

  1. Suomenkielisten sääntöjen mukaan Sauronin ja Saattueen Lotsu-kortit ovat identtiset. Kuitenkin Sauronin kortissa lukee, että kortti pitää korvata poistopakan kortilla, sitä vastoin Saattueen kortissa pelaajan tulee ottaa poistopakasta kortti. Ovatkohan säännöt väärässä?

  2. Kyllä ne ovat identtiset, molemmilla valitaan otetaan poistopakasta yksi kortti, joka pelataan välittömästi.

  3. Kiitos, näemmä muistilistassakin asia on juurikin näin. Korttiin on vain sattunut virhe.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.