Vuonna 2007 Vuoden lastenpelin palkinnon voitti Piikkisiili, joka myös Polly the Porcupinenä tunnetaan. Erittäin yksinkertainen peli ei ole samanlainen aikuistenviihdyttäjä kuin seuraavan vuoden voittaja Eläinpyramidi, mutta toisaalta harvassa ovat ne sofistikoituneet pelit, joissa suositusikä lähtee kolmivuotiaasta.
Kolmivuotias kun tämän huushollin kalustoon kuitenkin kuuluu, peli oli ehdottomasti kiinnostava tuttavuus, vaikka aikaisempi tutkailu olikin jättänyt Piikkisiilistä vähän kyseenalaisen kuvan.
Pelin idea
Peli koostuu siilistä ja piikeistä. Muoviset piikit tungetaan siilin selässä oleviin reikiin ja peli voi alkaa. Joka kierros heitetään noppaa, joka kertoo, voittaako sillä kierroksella lyhin vai pisin piikki. Sen jälkeen jokainen pelaaja noukkii siilin selästä piikin. Pituuksia verrataan — piikkejä on viittä eri kokoa — ja lyhin tai pisin piikki voittaa, tasapelin tullen kaikki tasoissa olevat pelaajat. Voittajat pistävät piikkinsä talteen, muut palauttavat piikit takaisin siiliin.
Näin jatketaan, kunnes jollakulla on ennalta sovittu määrä piikkejä tai kun piikit loppuvat siilistä. Eniten piikkejä kerännyt voittaa. Helppo peli on pisimmilläänkin ohi alle kymmenessä minuutissa.
Koska pelaajat palauttavat osan piikeistä siiliin, kyse ei ole pelkästä arvonnasta, vaan mukana on myös helppo muistipelielementti. Vähän liiankin helppo, ehkä, mutta niin vain ensimmäisessä testipelissä voitto meni kolmivuotiaalle touhottajalle, joka ei takuulla muistellut aikaisempia piikkejä. Muistiaan käyttänyt ja voittajapiikkejä takuupaikoille jemmannut isä joutui tyytymään kakkossijaan yhden piikin erolla.
Hupia kolmivuotiaille
Aikuisten kesken pelattavaksi Piikkisiiliä ei voi suositella, pitkää iloa pelistä ei saa ja “kenellä on pisin”-vitsien tulvaa tuskin kestää. Levottoman kolmivuotiaan kanssa Piikkisiiliä sen sijaan pystyi pelaamaan ja pelin kanssa on ihan mukava opetella pelien pelaamista. Siili on kivan näköinen ja piikit sopivan pehmeitä ja taipuisia. Ulkoisesta toteutuksesta ainoa miinus tulee siitä, ettei piikkejä saa säilöön siilin sisälle.
Oliko peli sitten Vuoden lastenpeli -palkinnon arvoinen? Olisi palkinnon voinut Halli Gallille, Funny Fishingille tai Mago Maginollekin myöntää — tosin Halli Galli on minusta ihan täysiverinen perhepeli, eikä siten oikeastaan olisi edes kuulunut lastenpelien sarjaan. Piikkisiili on joka tapauksessa kolmivuotiaille oikein kelpo peli.
Faktat Piikkisiilistä
Suunnittelija: Bill Payne
Julkaisija: Alga (2007)
Mutkikkuus: Erittäin yksinkertainen, juuri tämän helpommaksi peli ei voi käydä.
Onnen vaikutus: Melko korkea. Kolmivuotiaskin voi voittaa. Mukana on kuitenkin muistamista, jolla voi pärjätä.
Vuorovaikutus: Jokainen poimii piikin, sitten vertaillaan — peli on varsin neutraali, eikä luultavasti harmita ketään, mikä on tietysti olennaista.
Teema: Pelillä ei ole varsinaista teemaa, mutta siili on kyllä sympaattinen.
Uudelleenpelattavuus: Ei tätä aikuinen määräänsä enempää jaksa, mutta eipä kolmivuotiailla kärsivällisyyttäkään pitkään riitä.
Kieliriippuvuus: Peli on täysin kielivapaa.
Pelaajamäärä: 2–4, luultavasti parempi, kun pelaajia on enemmän kuin kaksi.
Pituus: 5–10 min, mikä on juuri sopivan vähän.
2 vastausta aiheeseen “Piikkisiili”
Joo. Olen samaa mieltä Halli Gallista. Ei ole lastenpeli. Halli Gallissa sattuu. Se on voimalaji.
Täytyypä todeta, että aika vähälle Piikkisiilin pelaaminen jäi, nyt kun Nooan kanssa on pystynyt pelaamaan ihan oikeitakin lastenpelejä. Gulo Gulon ja Mago Maginon kaltaiset pelit tarjoavat vähän Piikkisiiliä parempia elämyksiä niin lapsille kuin etenkin aikuisille.