Kategoriat
Peliarvostelut

Muumipeikon kalaretki

Ikä: 3+. Muumipeikko on kalassa Nuuskamuikkusen kanssa. Saako Muumipeikko kalaa? Se selviää kolmivuotiaille suunnatussa Muumipeikon kalaretki -pelissä. Muumipeikon kalaretki voitti Vuoden lastenpeli -palkinnon 2016.

Muumipeikon kalaretki on mestarisuunnittelija Reiner Knizian työtä, mutta kaikkea muuta kuin monimutkainen. Oikeastaan pelin on vaikea olla tätä yksinkertaisempi. Knizian nimen houkuttelema peliharrastaja pettynee, mutta jos hakusessa on noin kolmivuotiaalle Muumi-fanille sopiva peli, Muumipeikon kalaretki ajaa asiansa.

Peli on sen verran onnistunut, että se valittiin Vuoden lastenpeliksi vuonna 2016.

Kalastamaan

Muumipeikon kalaretken kansiPelissä on 30 pahvista laattaa, joista osa on tyhjiä ja osassa on kaloja. Tarkoitus on tietysti löytää kaloja. Joka vuorolla saa katsoa yhden laatan. Jos se on kala, sen saa itselleen. Jos laatassa ei ole kalaa, se palautetaan takaisin. Pelissä on siis muistipelielementti: jos aikoo voittaa, kannattaa muistaa, mitkä laatat joku muu on jo todennut kalattomiksi.

Tämä ei vielä olisi kovin ihmeellinen juttu. Peliin on tehty lisävipinää sillä, että laattoja ei käännellä, vaan ne tarkistetaan asettamalla muovinen Muumipeikko laatan päälle ja nostamalla Muumipeikkoa. Jos laatassa on kala, se nousee Muumipeikon mukana. Tyhjä laatta jää pöytään. Jos ymmärtää magnetismin päälle, tämä ei ole kummoinen juttu, mutta eiköhän tällä jonkun kolmivuotiaan ällistytä.

Kahvipannu. Kuva: Mikko Saari
Muumipeikko sai saalista – mutta kalan sijasta tulikin kahvipannu. Kuva: Mikko Saari

Hyvä peli vasta-alkajille

Aika vähän tässä on sisältöä. Lasten kanssa pelaava aikuinen pitkästynee, mutta Muumipeikon kalaretki on onneksi sen verran helppo peli, että pienetkin lapset pystyvät pelaamaan sitä keskenään ilman aikuisen apua. Säännöt ovat sen verran yksinkertaiset. Pieni haaste on tosin pisteenlaskussa, mutta jos osaa laskea kymmeneen asti, pärjää hyvin.

Vuoden lastenpeli -palkinto osoitti taas hankaluuttaan: millainen peli palkinnolla oikeastaan halutaan palkita? Jos halutaan palkita paras peli, jota pienetkin lapset voivat pelata keskenään, Muumipeikon kalaretki on oiva voittaja. Jos taas haluttaisiin palkita paras lastenpeli, jota vanhemmat voivat pelata lastensa kanssa, voittajaksi olisi kuulunut tulla joku toinen peli, samoin jos kohderyhmä olisikin kolmivuotiaiden sijasta eskari-ikäiset.

Erittäin helppoa Muumi-aiheista peliä hakeva ei kuitenkaan pety Muumipeikon kalaretkeen.

Muumipeikon kalaretki. Kuva: Mikko Saari
Muuminappula on hieno ja mukavan isokokoinen. Laattojen lisäksi muita osia ei sitten olekaan. Kuva: Mikko Saari

Faktat Muumipeikon kalaretkestä

Suunnittelija

Julkaisija: Peliko (2016)

Mutkikkuus: Erittäin yksinkertainen. Eipä peli juuri tämän helpompi voi olla. Pienetkin lapset pystyvät pelaamaan peliä ilman aikuisten apua.

Onnen vaikutus: Peli on enimmäkseen tuuria, pienellä annoksella muistamista.

Vuorovaikutus: Ei ole, vain kilpajuoksua siitä, kuka pääsee kalatavoitteeseen ensimmäisenä.

Teema: Muumikuvitus toimii varmasti Muumi-faneille, mitään varsinaista teemallista ulottuvuutta tässä ei ole.

Uudelleenpelattavuus: Aikuinen pitkästyy tämän parissa varmasti, mutta kohderyhmä varmasti viihtyy pelin parissa kerran jos toisenkin.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole lainkaan tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: noin 5–15 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Muumipeikon kalaretki”

Peli kuullostaa mahtavalta kaiken ikäisille Vaikutat tykkäävän haastavista peleistä, joissa on montaa ulottuvuutta pähkäiltävinä ja ne kestävät pitkään,kun taas me jotkut pidämme “aivot narikkaan ” tyylisistä helpoista ajanviettopeleistä. Itse esim. pidän Muumi katolla- ja Choco- peleistä, koska näitä pelejä voi pelata vauvasta vaariin, vaikka koko suku yhdessä. Makuasioista ei kannata kiistellä. On kuitenkin hienoa,että eri ihmiset tykkäävät erilaisista peleistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *