Kategoriat
Peliarvostelut

Etsi ja löydä : Safariseikkailu

Ikä: 4+. Eläimet piileskelevät safarilla. Joka vuoro pitää löytää kaksi tiettyä eläintä. Kuka löytää eläimet nopeimmin? Etsi ja löydä : Safariseikkailu on Vuoden lastenpeli 2020.

Kolmas kerta toden sanoo. Etsi ja löydä : Safariseikkailu on ilmestynyt jo kaksi kertaa aikaisemmin, ensin vuonna 2017 Muumi Viidakkoseikkailuna ja vuotta myöhemmin Coral Reefinä. Kummallakin kerralla peli pääsi Vuoden lastenpeli -kisassa finaaliin, mutta jäi vaille voittoa. Kolmannella kerralla Safariseikkailuna peli sitten vei pääpalkinnon.

Etsi ja löydä: Safariseikkailun kansi

Etsi ja löydä

Pelin perusidea on edelleen tismalleen sama kuin ennenkin. Pelilauta kootaan kahdestatoista palapelipalasta, joiden toisella puolella on vähän helpompi safari, jossa eläimet erottuvat taustasta paremmin, ja toisella puolella sitten vähän vilkkaampi versio, jossa kaikenlaisia häiriötekijöitä on enemmän.

Kortit jaetaan kahteen pakkaan ja sen jälkeen aletaan kääntää kortteja esiin yhtä aikaa molemmista pakoista. Korteissa on kuvattuna safarilta löytyviä eläimiä ja kun kortit on käännetty, pelaajien tehtävänä on löytää korteissa näkyvät eläimet safarilta ja osoitettava niitä sormillaan.

Voittaja saa palkkioksi eläinhahmon. Ensialkuun arvelin, että nämä muoviset eläinfiguurit ovat se syy, miksi Safariseikkailu vei viimein palkinnon, mutta nyt kun tarkistin, niin olivathan ne jo Coral Reefissä. Perimmäinen syy voittoon on siis sittenkin muualla kuin koreissa komponenteissa.

Pelin voittaa keräämällä ensimmäisenä viisi eläinhahmoa. Tarjolla on myös oikotie voittoon: joissain korteissa on kamerasymboleita ja jos molemmissa käännetyissä korteissa on kameran kuva, voittaja saa kameramerkinkin. Pelin voi voittaa myös hankkimalla kaksi kameraa.

Etsi ja löydä -pelilauta
Palapelipaloista koottava pelilauta varmistaa, ettei kukaan voi opetella eläinten sijainteja ulkoa. Tämä on helpompi versio, otsikkokuvassa näkyy vaikeampi. Kuva: Mikko Saari

Hauskaa nopeille

Mikäpä siinä, että hyvää peliä julkaistaan uudestaan ja uudestaan. Muumi viidakkoseikkailu on jo loppuunmyyty ja Coral Reefinkin saatavuus näyttäisi olevan heikentymässä. Kyseessä on kuitenkin aidosti hyvä lastenpeli, joten mikseipä tätä sitten pitäisi tarjolla vaikka sitten uudella nimellä.

Tästä versiosta ei ole valittamista. Kuvitus on miellyttävää ja toimivaa. Safariteema ei kestä lähempää tarkastelua, sen verran iloisesti se sekoittaa eri puolilla maailmaa eläviä eläimiä samaan ympäristöön, mutta uskollisuus todellisuudelle ei liene tällaisessa pelissä niin olennaista.

Isoin miinus Safariseikkailulle tulee siitä, että peli on armoton taitopeli. Peliä voi olla hankala pelata aikuisten ja lasten kesken. Jos pelaajat ovat tarpeeksi tasaväkisiä, peli toimii hienosti, ja kameramerkkien kerääminen tarjoaa oivan oikotien voittoon, joka voi tuottaa sopivasti yllätyksiä.

Jos pelaajia on kolme tai neljä, sääntökirjan ehdottama muunnelma, jossa kierroksen voittaja ei osallistu seuraavalle kierrokselle vaan kääntää vain kortit, on erinomainen idea ja tasoittaa peliä jonkun verran.

Olisin itse suonut pelille Vuoden lastenpeli -voiton jo Muumi viidakkoseikkailuna, se oli silloisista finalisteista mielestäni paras. Ei siis harmita nyt, että pelin kolmas inkarnaatio vei voiton.

Valikoima pelin kortteja
Korttien kuvitus on viehättävää. Kuva: Mikko Saari

Faktat Etsi ja löydä : Safariseikkailusta

JulkaisijaTactic (2020)

Mutkikkuus: Peli on hyvin yksinkertainen ja helppo opettaa.

Onnen vaikutus: Ei ole, menestys on puhtaasti nopeudesta kiinni.

Vuorovaikutus: Etsiminen voi olla varsin intensiivistä, mutta mitään ilkeilyä tai suoraa vuorovaikutusta pelissä ei ole.

Teema: Kuvitus on kaunis, jotakuta saattaa vaivata se, miten safarille on sekoitettu kaiken maailman eläimiä.

Uudelleenpelattavuus: Jos pelaajat ovat riittävän tasaväkisiä, peli on houkutteleva ja puoleensavetävä, mutta taitoerot latistavat tunnelman nopeasti.

Kieliriippuvuus: Pelaaminen ei edellytä lukutaitoa.

Pelaajamäärä: 2–4

Pituus: 10–20 minuuttia

Pisteenlaskueläimiä
Kuva: Mikko Saari

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *