Kategoriat
Peliarvostelut

Mago Magino

Ikä: 5+. Reiner Knizian lastenpeli Mago Magino on noitamaisen hauska peli pienillekin lapsille, etenkin kun pelaajia on enemmän. Kuka pelastaa kristallit?

Ilkeä noita on varastanut velho Mago Maginon taikakristallin ja rikkonut sen palasiksi. Mago ei pääse itse noidan luokse, joten lapset päättävät auttaa. Matkan varrella on kuitenkin vaaroja, sillä noita ei katso hyvällä asioihinsa puuttumista ja saattaa muuttaa lapsukaiset sammakoiksi. Onneksi Mago Magino pystyy auttamaan!

Pelin idea

Mago Magino on yksinkertainen lastenpeli, jossa pelaajat etenevät laudalla noppaa heittämällä. Matka vie ensin noidan luokse hakemaan kristallinpalasta, joka sitten kiikutetaan Mago Maginon talolle. Valintoja on vähänlaisesti. Jokaisella pelaajalla on kaksi lasta, joiden väliltä voi valita ja matkalla noidan luokse voi valita lyhyen ja vaarallisen tai pitkän ja turvallisen reitin väliltä. Paluumatka pitää tehdä aina pidempää reittiä.

Vaara tulee nopan kahdesta ykkösestä, joissa on noidan kuva. Silloin pitää pyöräyttää noitaa, joka on laudan keskellä oleva pyörivä osoitin. Jos noita osoittaa ruutua, jossa on lapsia, lapset muuttuvat sammakoiksi! Nappulat käännetään nurinpäin. Sammakkopuolet ovat kaikki identtisiä, joten pelaajien pitää muistaa, minkä sammakon alla on oma nappula. Noiduttu metsä eli se lyhyt ja vaarallinen reitti on vaarallinen siksi, koska se lasketaan noitaa pyöräytettäessä yhdeksi ruuduksi — jos noita osoittaa metsää, kaikki metsässä olevat lapset muuttuvat sammakoiksi.

Sammakoksi muuttuneen lapsen voi pelastaa joko viemällä lapsen yksi askel kerrallaan Mago Maginon taloon tai Mago-nappulan luokse tai siirtämällä Magon sammakon luokse. Onneksi on toinenkin lapsi, joka voi juoksennella kristallien perässä toisen loikkiessa sammakkona. Sammakot ovat kaiken lisäksi saman näköisiä, joten pitää varoa, ettei siirrä vahingossa kaverin sammakoksi muuttunutta lasta.

Pelin voittaa se, joka saa ensimmäisenä kuljetettua kolme kristallia noidan luota takaisin Mago Maginolle.Mago Magino -pelin esittelykuva

Parasta porukalla

Kaksinpelinä Mago Magino ei ole parhaimmillaan, koska noitaa laiskottaa. Ykkösiä heitetään sen verran vähemmän, että noita ei ole mikään vaara. Metsän läpi meneminen on ilmeinen valinta, koska se ei yksinkertaisesti ole kovin vaarallista. Peli on vain siitä kiinni, kuka heittää isoimmat numerot nopalla. Lopputuloksena on hieman tylsä peli.

Mago Magino pelastuspuuhissa
Mago Magino pelastaa sammakoksi muuttuneen lapsen. Kuva: Competo

Useammalla pelaajalla peli piristyy kummasti, kun noitaan tulee vähän vauhtia. Peli muuttuu vaarallisemmaksi ja Mago Maginoonkin tulee vähän liikettä, kun lapset muuttuvat sammakoiksi useammin. Sammakot eivät voi kantaa kristalleja, joten sammakoiksi muuttuneiden lasten kristallit voi käydä nyysimässä, jos on sillä tavalla häijy — pelistä tulee siis kaikinpuolin vuorovaikutteisempi.

Vaivaan on parannus. BoardGameGeekistä löytyy muunnelma, joka pistää noitaan vauhtia. Sen mukaan kaksinpelissä noitaa pyöräytetään, kun heitetään 1, 2 tai 3 — näin noita on yhtä vilkas kuin tavallisesti viisinpelissä. Kolmella ja neljälläkin pelaajalla noitaa voi halutessaan vauhdittaa.

Mago Magino on kaikinpuolin mainio lastenpeli, joka sopii pienemmillekin lapsille. Ulkoasultaan peli on Selectan julkaisujen tapaan miellyttävä ja nätti, varsinkin Mago Magino on hieno. Lapset ovat käteviä puukiekkoja, joissa kristallit pysyvät kätevästi, tosin oransseja ja punaisia lapsia ei huonossa valossa erota toisistaan. Pelilauta on riittävän selkeä, ruudut erottuvat toisistaan hyvin.

Faktat Mago Maginosta

Suunnittelija:

Julkaisija: Competo (2006), Selecta (2004)

Mutkikkuus: Hyvin helppo, lapset ymmärtävät pelin säännöt helposti.

Onnen vaikutus: Erittäin vahva, pelin voittaa se, joka heittää nopalla isoimmat numerot.

Vuorovaikutus: Vuorovaikutus on vähäistä, jonkin verran voi tehdä kiusaa toisille pelaajille pudonneita kristalleja nyysimällä (kristallien varastamista voi helposti rajoittaa, jos siitä tulee paha mieli).

Teema: Hauska teema toimii, noita jää mieleen. Peli on sopivasti pelottava.

Uudelleenpelattavuus: Kelvollinen, tosin aikuisen näkökulmasta Mago Magino ei ole ihan lastenpelien parasta A-sarjaa.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–5. Peli on parempi, mitä enemmän pelaajia on, kahdella varsinkin noitaa pitää vähän aktivoida.

Pituus: 10–30 min, peliä voi myös nopeuttaa pelaamalla vain kahteen kristalliin.

close

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.