Kategoriat
Peliarvostelut

Tiukka tilanne rajalla

Onko laukussa laittomia tuomisia? Tiukka tilanne rajalla pistää pelaajien bluffaustaidot koetukselle, kun sheriffi haluaa tarkistaa, mitä matkalaukussa on.

Tiukka tilanne rajalla on teemaltaan hauska. Pelaajat yrittävät salakuljettaa tavaraa rajan yli. Peli on erittäin näyttävästi tuotettu, sillä pelaajat kätkevät tavaransa todella näyttäviin metallisiin matkalaukkuihin. Peli on kenties jopa turhankin laveasti toteutettu ollakseen niinkin kevyt peli kuin on, mutta näyttävät komponentit kieltämättä tuovat oman lisänsä pelin tunnelmaan.

Säpinää tullissa

Pelaajat vuorottelevat sheriffinä. Muut laittavat matkalaukkuihinsa pakasta nostamaansa tavaraa ja ilmoittavat sitten sheriffille, mitä laukusta löytyy. Tässä vaiheessa kaikkien laukuissa on luonnollisesti vain laillisia tuomisia, kuten marakasseja ja saviruukkuja. Sheriffi valitsee yhden laukuista tullitarkastukseen, jonka voi välttää, jos saa lahjottua sheriffin sopivalla rahasummalla.

Jos tarkastukseen joutuu ja laukun sisältö oli sitä mitä luvattiin, pelaaja saa korvauksen. Jos laukusta löytyy laittomia tavaroita, seuraa sakkoja ja sheriffi voi halutessaan takavarikoida sopimattomat tavarat omiin varastoihinsa. Sakoilta voi kuitenkin välttyä maksamalla sheriffille hieman henkilökohtaista palkanlisää. Tullitarkastuksesta selviytyneet pelaajat myyvät korttinsa. Lopulta raha ratkaisee voittajan.

Tiukka tilanne rajalla

Bluffausviihdettä

Peli on silkkaa bluffia. Tuurillakin on osansa, sillä pelaajien saamat tuotteet ovat jaetuista korteista kiinni, mutta taitava bluffaaja selviää mistä tahansa. Voittaminen voi kyllä olla vaikeaa, mikäli arvokkaat kortit kiertävät pelaajan kaukaa. Pelissähän voi bluffata useampaan suuntaan, tarpeen mukaan. Jos peliporukka innostuu ja mukaan tulee kevyttä roolipelielementtiä, viihteen määrä sen kun kasvaa. Jos pitää bluffaamisesta, Tiukka tilanne rajalla on erinomainen valinta.

Tiettyä herkkyyttä pelissä on. Jos kaikki pelaajat valitsevat strategiakseen sulloa kassiin viisi korttia joka kierroksella, peli käy vähän tylsäksi ja kuudella pelaajalla menee jopa sikäli rikki, että kortit loppuvat kesken ennen pelin loppumista. Liika laskelmointi ei tähän peliin sovi, toisaalta pelissäkin on vikaa, jos tahallaan pitää pelata huonosti… Mutta kaikki eivät ole tätä ongelmaa edes huomanneet, joten kyse on vähän peliporukastakin riippuvasta jutusta.

Mikäli pelin sisältöä ei koe moraalisesti kyseenalaiseksi, se sopii hyvin myös koko perheen peliksi. Pelin kotimaassa Brasiliassa Tiukka tilanne rajalla on kielletty auktoriteettien vastaisena.

Pelistä on sittemmin ilmestynyt uusi versio Sheriff of Nottingham, joka vaihtaa aiheen keskiaikaiseksi Robin Hood -henkiseksi. Sheriff of Nottinghamista on ilmestynyt parikin eri versiota, joista ensimmäinen jossain vaiheessa myös suomeksi.

Faktat Tiukka tilanne rajalla -pelistä

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Kosmos (2006), Competo (2007)

Mutkikkuus: Säännöt ovat suoraviivaiset, peli ei ole kovin vaikea.

Onnen vaikutus: Enimmäkseen kyse on bluffaamisesta ja vuorovaikutuksesta, mutta toki korttien kanssa pelatessa tuurillakin on merkitystä.

Vuorovaikutus: Peli on silkkaa vuorovaikutusta, bluffia ja toisten pelaajien bluffien lukemista.

Teema: Tullihuijaus on hauska teema, sopivasti kevytmielistä leikkiä vakavalla asialla näin lautapelin aiheeksi.

Uudelleenpelattavuus: Peli nousee sen verran vahvasti pelaajien välisestä vuorovaikutuksesta, että jos siitä pitää, se kyllä kestää varsin hyvin käyttöä.

Kieliriippuvuus: Pelin osissa ei ole merkittävää tekstiä.

Pelaajamäärä: 3–6.

Pituus: 40 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *