Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

High Society

For Salen tavoin High Society on pienten täytepelien klassikoita. Alunperin vuonna 1995 Ravensburgerin julkaisema huutokauppapeli ilmestyi 2003 Überplayn julkaisemana näyttävänä laitoksena. Amigo seurasi perässä ja julkaisi pelin vuonna 2004 pienenä eläinaiheisena korttipeliversiona nimellä Einfach Tierisch.

Laitoksesta riippumatta kyseessä on genrensä helmi, joka sopii hyvin uusien pelaajien koukuttamiseen ja täytteeksi raskaampien vääntöjen väliin.

Pelin idea

High Societyn kansiPelaajilla on samanlainen valikoima rahakortteja, joilla on tarkoitus voittaa huutokaupoista mahdollisimman arvokkaita tavaroita. Pelin oveluus on siinä, että kun rahakortin on lyönyt pöytään, huutoa korottaessaan sitä ei saa vaihtaa suurempaan. Pelaaja voi vain lisätä uuden rahakortin. Tämä rajoittaa tarjousten korottamista merkittävästi.

Tarjolla on pistekortteja, pistepotin tuplaavia kortteja ja harmeja: pisteiden puolitusta, voitetun kortin vievä varas ja miinuspisteitä. Kun huonoja kortteja kaupataan, huutokaupoissa katsotaan kuka passaa ensin. Passaaja ottaa kortin ja muut maksavat senhetkisen tarjouksensa.

Lopussa suurin summa vie voiton, mutta ei sentään ilman ovelaa koukkua. Koska kyse on rikkaiden elämäntavoista, köyhiä ei lasketa. Eniten rahojaan tuhlannut pelaaja eliminoidaan automaattisesti, pisteistä viis.

Hieno täytepeli

High Society on elegantti ja tyylikäs peli. Pelille tuo vaihtelua huutokauppojen satunnainen järjestys ja epävarma loppu. Peli päättyy välittömästi, kun neljäs tuplaus tai puolitus nousee esiin. Loppu voi yllättää. Lyhyt peli on onneksi helppo uusia, mikäli lopputulos jää kaivelemaan…

Jos haluaa nimenomaan pienen, mukana kulkevan pelin, kannattaa harkita Einfach Tierischin hankkimista, sillä sen paketti on paremmin suhteessa pelin kokoon. Überplayn julkaisema High Society on jossain määrin ylituotettu. High Societyn teema sopii peliin kuitenkin Einfach Tierischin eläimiä paremmin.

Suunnittelija:
Julkaisija: Überplay, Amigo
Ilmestymisvuosi: 2003
Pelaajamäärä: 3-5
Pituus: 30 min

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “High Society”

High Society on näiden lyhykäisten fillerien lihaisamman puolen edustaja. Ei koskaan liian pitkä ja vaikka viimeisten korttien järjestys usein määrääkin pelin voittajan yhtä paljon kuin hyvä pelaaminen, niin tämä ei koskaan ole ainakaan allekirjoittanutta vaivannut.

Pelattiin tätä viidellä pelaajalla isänpäivänä ja peli upposi yleisöönsä kuin häkä. Isäni ylisti peliä ja halusi samantien ostaa sen itselleen. Kertoi samalla omia muistojaan tupen peluusta Kainuussa. Erittäin hauska peli. Osbrey Gamesin versio näyttää upealta, todelliselta luksusesineeltä, mikä sopii pelin teemaan hienosti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.