Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 30.4.2018: Mensa Select -voittajat

Vuoden 2018 Mensa Select -voittajat on valittu. Lautakunnan uusimmassa jaksossa puhutaan visuaalisuuden merkityksestä pelikokemukselle.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Mensa Select -voittajat on valittu

Mensa Select -voittajatYhdysvaltojen Mensa on taas valinnut Mensa Select -voittajat. Tänä vuonna voittajien lista on poikkeuksellisen vakuuttava:

Palkinnon voittajat päätetään Mind Games -tapahtumassa, jossa mensalaiset pelaavat kisaan ilmoittautuneita pelejä viikonlopun ajan ja pisteyttävät pelit useammassa eri kategoriassa. Tuloksena voittajat ovat yleensä kevyitä, lyhyitä ja helposti opeteltavia pelejä, mutta joukossa on aina silloin tällöin vähän raskaampiakin pelejä.

Ehdokkaina on julkaisijoiden kisaan ilmoittamia pelejä. Kaikki mahdolliset pelit eivät siis ole ehdolla. Tämän vuodessa kisassa herää esimerkiksi kysymys siitä, onko Santorini ollut ollenkaan mukana – se tuntuisi jokseenkin täydelliseltä Mensa Select -voittajalta. Osallistuminen toki maksaa satoja dollareita ja kuusi kopiota pelistä sekä sisältää riskin siitä että peli ei pääse edes mukaan koko kisaan.

Asmodee jakelee Competoa Pohjoismaissa

Asmodee Nordics on ottanut Competon pelit jakeluunsa Suomessa ja muissakin Pohjoismaissa. Klask ja Bonk ovat siis jatkossa Asmodeen jakelussa. Mitä käytännön merkitystä tällä on, jää nähtäväksi, mutta jos se edistää pelien saatavuutta, niin hyvä juttu.

Competo on muuttanut toimintansa painopistettä vahvasti pois käännöspeleistä. Niitä ei ole enää odotettavissa, jatkossa Competo keskittyy omien pelien tuotantoon ja kuten tästä käänteestä huomataan, pääpaino on muualla kuin Suomessa. Competon päämielenkiinto on pelien saamisessa Yhdysvaltojen markkinoille. Tälle pyrkimykselle toivomme menestystä.

Asmodeelta saatiin sellainen tieto, että loppuvuodesta on luvassa Sheriff of Nottingham suomeksi. Kyseessä on Tiukka tilanne rajalla -pelin (joka on suomeksi sattumoisin Competon julkaisu) uusittu versio, jossa salakuljetetaan tavaraa Nottinghamiin ja yritetään valehdella sheriffille, että mitään sopimatonta ei ole mukana.

Lisäksi on tulossa uusi Delirium-niminen peli, joka on jotain ihan uutta. Tästä ei ole vielä oikein mitään tietoa, muuta kuin se, että kyse on noppapelistä.

Sheriff of Nottinghamin kansi

Lautakunta-podcastin kolmosjakso

Lautakunnan kolmannessa jaksossa puhutaan pelien visuaalisuudesta ja sen merkityksestä pelikokemukselle.

Jakso löytyy myös Youtubesta:

Seuraavaa jaksoa ei tarvitsekaan sitten odotella kahta viikkoa. Varsinaiset Lautakunta-jaksot ilmestyvät jatkossakin kahden viikon välein, mutta väliviikoilla julkaistaan jatkossa aina toisinaan erikoisjaksoja, joissa käsitellään peleihin liittyviä aiheita pienemmällä porukalla. Ensimmäinen erikoisjakso ilmestyy viikon päästä.

Dawn of Peacemakers -video

Sami Laakso on julkaissut videon Dawn of Peacemakersin tuotantomallikappaleesta. Kyllähän tämä kovin hienolta näyttää!

Ropecon hakee työvoimaa

Ropecon etsii työntekijöitä. Tapahtuma pidetään Helsingin Messukeskuksessa 27.–29.7.2018 ja vapaaehtoista työvoimaa tarvitaan runsain mitoin. Kymmenen tunnin työpanos eli kaksi neljän tunnin vuoroa ja kahden tunnin varallaolo palkitaan viikonloppurannekkeella ja pääsyllä työntekijöiden takahuoneeseen tapahtuman aikana ja kaatajaisiin tapahtuman jälkeen.

Työvoimaksi ilmoittautuminen tapahtuu Kompassi-järjestelmässä. Työnsankareille on myös Facebook-ryhmä.

Lyhyet

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Hellboy: The Board Game on Mike Mignolan sarjakuviin perustuva yhteistyöpeli, jossa pelaajat torjuvat okkultistisia uhkia. Mukana on yli sata miniatyyriä, julkaisija on Mantic Games. Suunnittelija James Hewittin meriittihin kuuluvat muun muassa DreadBall, Blood Bowl 2016, Necromunda: Underhive ja Warhammer Quest: Silver Tower. Peli maksaa 95 puntaa, postikulujen kanssa hinta on vähän päälle satasen. Verotonta toimitusta lupaillaan helmikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Hellboy
Miniatyyrit tulevat maalaamattomina.

Alhambra Designer’s Edition on Alhambran luksuslaitos, jossa on täysin uusi kuvitus, aikaisempaa isommat laatat ja yhdeksän uutta lisäosaa tunnetuilta suunnittelijoilta. Mukana on myös Alhambran aikaisemmat lisäosat. Tarjolla on eritasoisia pledgejä, halvimmillaan 51 eurolla saa peruspelin, laattatornin ja kolme uutta lisäriä, kalleimmillaan 208 eurolla saa aivan kaiken. Toimitus luvataan verottomasti maaliskuussa 2019. Kampanja löytyy täältä.

Homesteaders saa kymmenvuotisjuhlalaitoksen, jossa on uusi New Beginnings -lisäosa. Lisäosa mahdollistaa viisinpelit. Peruspelissä on pientä parannusta, mutta peli oli alunperinkin sen verran tyylikäs, ettei siinä ole varaa Deluxified-käsittelylle. Pelkkä lisäri maksaa 37 dollaria, peruspeli on 75 dollaria ja molemmat yhteensä ovat 96 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu tammikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

CIA: Collect It All on CIA:n koulutustarkoituksiinsa tekemään korttipeliin perustuva peli. Alkuperäinen korttipeli oli pitkään luokiteltu salaiseksi, mutta sittemmin se on julkaistu. Koska Yhdysvalloissa valtion tuotokset ovat automaattisesti vapaata riistaa tekijänoikeuksien suhteen, peli saatettiin ottaa jatkojalostuksen kohteeksi. Suomeen ei valitettavasti saa fyysistä peliä, mutta jos idea kiinnostaa, print-n-play-versio maksaa vain 10 dollaria. Toimitus on luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

MegaMetroCity on perinteinen mätkintäpeli, jossa kaikki pelaajat pieksevät yhdessä tuumin naapurustonsa vallanneita jengiläisiä (Final Fight, miten olisi?). Peli maksaa 89 dollaria ja parinkympin postikulut päälle. Toimitusta luvataan toukokuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Big Monster on hirviöiden keräilyä draftin ja laattojenasettelun keinoin. Draftissa saa hauskana innovaationa valita, kenelle laatat seuraavaksi menevät. Peli maksaa 44 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu verottomasti syyskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Court of the Dead: Mourners Call on peli, jossa kilpaillaan kuolleiden valtakunnan hallinnasta. Pelaajien on tehtävä yhteistyötä, mutta vain yksi voi voittaa. Peli maksaa 109 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Fire Tower on tulipalopeli, joka ei poikkeuksellisesti ole yhteistyöpeli. Riittää, että suojelet omaa palotorniasi: ihan hyvä vaan, jos muut palavat. Peli maksaa 55 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu tammikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Dig on kasibittikuvituksella varustettu onnenkoetuspeli. Nyt jakelussa on toinen painos ja Dragon!-lisäosa. Pelkkä lisäri maksaa 12 euroa Suomeen toimitettuna, peruspeli lisärin kanssa on 34 euroa ja pelialustaakin olisi tarjolla. Veroton toimitus on luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Black Rose Wars on taktista sotaa velhokerhon johtajaksi haluavien arkkimaagien kesken. Core boxin saa 99 dollarilla ja parinkympin postikuluilla, lisärin kanssa hinta on 139 dollaria ja muutama kymppi postikuluja. Toimitus on kesäkuussa 2019, lisämaksusta osan saa jo tammikuussa. Toimitus on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Blight Chronicles: Agent Decker on yksinpelattava pakanrakennuspeli. Peruspeli maksaa 57 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus luvataan tammikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Vaihteeksi on menty pakohuonepelien parissa. Unlock! Mystery Adventures on nyt läpikotaisin pelattu. The Tonipal’s Treasure -merirosvoseikkailu oli ylivoimaisesti parasta Unlock!ia tähän mennessä, alusta loppuun todella mainio pulmapaketti, jossa ei juuri heikkoja hetkiä tunnettu. Suosittelen lämpimästi.

The Nautilus’ Traps sen sijaan jakaa varmasti enemmän mielipiteitä, se on omituisempi ja potentiaalisesti turhauttavampi. Itse lähdin vähän varauksella, kun olin kuullut haukkuja, joten pääsi yllättämään: tämähän oli itse asiassa ihan hyvä.

Exit: The Game – The Forbidden Castle oli mainio linna-arvoitus, mukana oli pari hyvinkin herkullista pulmaa, muuten mentiin vähän jo metailun puolelle. Mutta kelpo veto tämäkin, Exitit ovat kyllä olleet tasaisen viihdyttäviä.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Viikkokatsaus 30.4.2018: Mensa Select -voittajat”

Dale of Merchantsin soolovariantti on viikon testailun aikana ollut ihan näppärä viritelmä. Toripakka toimii aikamittarina samaan tapaan kuin Port Royalin soolopelissä. Toripakka hupenee, kun ”vastustajan” yhdistettyyn pakkaan kertyy joka vuorolla torilta oikeanpuolimmainen kortti. Kunhan osaa hyödyntää tätä tietoa ja sopivia kortteja, eri tekniikoita ja komboja voi käyttää yhtä mehukkaasti kuin peruspelissä. Samanlainen kiireen tuntukin säilyy parhaimmillaan viimeiseen asti, ja voittoja ja häviöitä on tähän mennessä kertynyt aika tasan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *