Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 25.5.2020: Spiel des Jahres -ehdokkaat 2020

Uutisissa Spiel des Jahres -palkinnon ehdokkaat vuodelle 2020, Blizzardin ja Days of Wonderin yhteistyö Small World of Warcraft, Pandemic: Hot Zone – North America ja odotettuja pelitapahtumien peruutusilmoituksia.

Spiel des Jahres -ehdokkaat 2020

Spiel des Jahres -palkinnon eli Saksan vuoden peli -palkinnon ehdokkaat julkistettiin Facebookissa esitetyssä livelähetyksessä 18.5.2020. Lista löytyy Spiel des Jahresin sivuilta.

Spielin ja Kennerspielin voittajat julkistetaan 20.7.2020, Kinderspielin voittaja selviää jo 15.6.2020.

Spiel des Jahresin ehdokkaat ovat:

  • My City (Reiner Knizia, Kosmos)
  • Nova Luna (Uwe Rosenberg ja Corné van Moorsel, Edition Spielwiese)
  • Pictures (Daniela ja Christian Stöhr, PD-Verlag)

Suosituksen saivat Color Brain, Draftosaurus, The Fox in the Forest, Kitchen Rush, Little Town ja Spicy.

My Cityn kansi
Nova Lunan kansi
Picturesin kansi

Kennerspiel des Jahresin eli kokeneemmille lautapelaajille suunnatun sarjan ehdokkaat ovat:

Suositukset menivät Paladins of the West Kingdomille, Res Arcanalle ja Underwater Citiesille.

Cartographersin kansi
The Crew'n kansi
King's Dilemman kansi

Kinderspiel des Jahresin eli lastenpelien sarjan ehdokkaat ovat:

Suositukset menivät Go Slow!:lle, Hans im Glückille, Magic Schoolille, Puzzle-Memolle, Slide Questille, Zombie Kidz Evolutionille ja Zoo Runille.

Hedgehog Rollin kansi
Foto Fishin kansi
Wir sind die Roboterin kansi

Ehdokkaiden arviointia

Spiel des Jahres:

My City on Reiner Knizian suunnittelema koko perheen legacy-peli, jossa pelaajat kehittävät kaupunkejaan omilla pelilaudoillaan. 24 puolituntista episodia sisältävä peli kuvaa kaupungin kehityskaarta esiteolliselta ajalta nykyaikaan. Peliä voi pelata myös ilman legacy-elementtejä.

Nova Luna on Uwe Rosenbergin kehittämä laattojenasettelupeli, joka lainaa Corné van Moorselin Habitatsista niin paljon, että van Moorsel sai myös pelisuunnittelukrediitit. Koko perhe pelaa -blogissa peliä kehuttiin, erityisesti kaksinpelinä.

Pictures on partypeli, jossa yritetään kopioida kuvakortteja eri materiaaleilla: rakennuspalikoilla, kepeillä ja kivillä, ikonikorteilla, värillisillä kuutioilla tai narulla. Sen jälkeen arvuutellaan, mihin korttiin yritetään viitata. Lunkisti-blogin Tero on Picturesiin ihastunut ja kehunut peliä moneen otteeseen.

Tästä kolmikosta itse näkisin todennäköisenä voittajana joko My Cityn, koska se on kiinnostava legacy-perhepeli Kosmokselta, tai Picturesin, joka vaikuttaa omintakeiselta partypeliltä. Onko Just Onen voitto viime vuonna sitten miinus Picturesille, on hyvä kysymys. Nova Luna vaikuttaa näihin verrattuna vähän pliisulta.

Kennerspiel des Jahres:

Cartographers on Roll Playerin maailmaan sijoittuva kartanpiirtoaiheinen kupongintäyttöpeli. Genreen on ollut viime vuosina aika lailla tungosta, mutta Todellisuuspako-blogissa oltiin valmiita nostamaan Cartographers genren ykköseksi. Tavanomaisesta poiketen pelissä on muun muassa vuorovaikutusta: hirviöitä pääsee piirtelemään naapurin kartalle.

The Crew on kehuja kerännyt yhteistyötikkipeli – ei tarvitse mennä Lautapelioppaan arviota pidemmälle kalaan sen suhteen. Crew’n ehdokkuus ei yllättänyt, enkä yllättyisi, jos peli palkinnon nappaisi: saksalaiset ovat perinteisesti korttipelien ystäviä ja The Crew on lumonnut myös pelaajia, jotka eivät tikkipeleistä muuten välitä.

The King’s Dilemma on “interaktiivinen narratiivikokemus legacy-elementeillä”. Pelaajat ovat kuningaskunnan valtasukuja ja kuninkaan neuvonantajia. Joka kierros tulee yksi dilemma ratkaistavaksi. Tavoitteena on pitää valtakunta kasassa ja oman suvun edut etusijalla.

Tästä kolmikosta onkin vaikea ennustaa voittajaa, kun jokainen peli vaikuttaa mahdolliselta: Cartographers on viime vuosien hittigenren parhaimmistoa, The Crew on The Mindin tapainen yksinkertaisen nerokas peli ja The King’s Dilemma on kiehtova ja arvostettu roolipelimäinen legacy-juonittelu. The Crew tuntuisi helpoimmalta valinnalta, joten veikataan sitä, mutta en pitäisi mitään näistä huonona valintana.

Mukavaa oli myös huomata Res Arcanan saama tunnustus.

Kinderspiel des Jahres:

Kuten tavallista, Kinderspiel-ehdokkaat ovat taas täysin tuntemattomia tapauksia.

Hedgehog Rollissa heitellään velcro-päällystettyä siiliä pitkin pelilautaa ja siiliin tarttuvat asiat kertovat sitten, miten pelilaudan polulla pääsee etenemään. Kuulostaa hauskalta ja nappasi As d’Or-ehdokkuudenkin.

Foto Fishissä on muistia ja reaktioharjoitusta, jossa laudalta pitää napsia kuvia kaloista kameran muotoisella kehyksellä.

Wir sind die Roboter on yhteistyöpeli, jossa voi kehittää ajantuntua. Se on yhdenlainen The Mind lapsille: joku liikuttaa robottia piilossa tietyllä nopeudella jonkun aikaa ja muiden on arvioitava, mihin robotti on siinä ajassa liikkunut, eli millainen käsitys liikuttajalla on ajasta ja nopeudesta.

Small World of Warcraft

Small World of Warcraftin kansi

Days of Wonder ja Blizzard yhdistävät voimansa ja julkaisevat Small World of Warcraftin. Kesällä 2020 ilmestyvä peli on Small World, joka sijoittuu Azerothiin, World of Warcraftin maailmaan.

Mitään erityisempää uutta Small World of Warcraft ei Small Worldiin näyttäisi tuovan, peli on entisellään. Pelaajat valitsevat rodun ja erikoisvoiman yhdistelmän, jolla lähtevät valloittamaan Azerothia. Jossain vaiheessa pelaajien on sitten hylättävä kansansa ja valittava uusi. Vanha kansa jää laudalle rappioituneena olemaan, kunnes muut pelaajat raivaavat sen valloitukset pois. Pisteitä kertyy vallatuista alueista jokaisen vuoron lopussa.

Mukana on legendaarisia paikkoja ja esineitä; tätä ei alkuperäisessä Small Worldissa ollut, mutta ominaisuus on tuttu Small World Undergroundista. Pelissä on myös uusi pelimekaniikka, joka mahdollistaa matkustamisen kaukaisten paikkojen välillä.

Essenin messut ja Gen Con peruttu

Vuoden 2020 Spiel-messut on peruttu. Messujen järjestäjätaho Friedhelm Merz Verlag ilmoitti 18.5.2020, että messut siirretään seuraavaan vuoteen.

We have been observing the very dynamic national and international development regarding Covid-19 very closely over the last weeks and months and have explored all possibilities for the implementation of SPIEL ’20, also in coordination with the authorities. Unfortunately, this has led to the conclusion that due to force majeure, we will not be able to run SPIEL ’20 on the intended date, either factually or technically. After a long time of consideration we have come to the painful conclusion that SPIEL will have to be postponed by one year.

Tilalle tulee virtuaali-SPIEL, josta kerrotaan lisää, kun tietoja tulee.

Myös heinä-elokuun vaihteeseen sijoittuva Gen Con perutaan ja korvataan Gen Con Online -virtuaalitapahtumalla. Virtuaalitapahtuma on 30.7.–2.8.2020 kuten alkuperäinen Gen Con olisi ollut.

Pandemic: Hot Zone – North America

Pandemic: Hot Zone – North American kansi

Pandemic: Hot Zone – North America on ensimmäinen peli uudessa Hot Zone -sarjassa, jossa ilmestyy yksinkertaisia, tiivistettyjä versioita Pandemicista. Hyvä kysymys on, miten hyvää makua tällainen pelijulkaisu edustaa aikana, jolloin Pohjois-Amerikka ihan kirjaimellisesti on kuuma pandemiavyöhyke… Toki peli on luotu jo hyvän aikaa ennen Covid-19-pandemiaa ja pelin suuri julkaisu New Yorkin lelumessuilla jätettiin sitten pandemiasyistä väliin.

Kuten Z-Manin sivuilla kerrotaan, peli on saanut alkunsa huhtikuussa 2018 ja sen taustalla on Days of Wonderin Adrien Martinotin kehittämä Ticket to Ride -demopeli. Tästä demopelistä syntyi sittemmin Ticket to Ride: New Yorkin aloittama sarja, kun miniversio kiinnosti pelaajia enemmänkin.

Matt Leacock sai Ticket to Ride Demon ihmeteltäväkseen Gathering of Friendsissä vuonna 2018 ja tehtävän käsitellä Pandemicia samalla tavalla. Pelissä kaikki on vähän pienempää: kartta keskittyy yhdelle alueelle, paikkoja on vähemmän, kortteja tarvitaan vähemmän, niitä on pelaajilla kädessä vähemmän ja vain kriittiset toiminnot on jätetty peliin mukaan.

Tästäkin demopelistä tuli niin kiinnostava, että se julkaistaan sellaisenaan ja näitä Hot Zone -sarjan pelejä on tulossa lisää. Peli ilmestynee kesällä 2020, tarkempaa julkaisuaikaa ei ole vielä tiedossa.

Demokuva Pandemic: Hot Zone – North American sisällöstä
Kuva: Z-Man Games

Lautakunta

Lautakunta pysähtyy kolmen lyhyen aiheen pariin siemailemaan kahvia, teetä ja muita virvokkeita. Lisenssipelien kohonneesta laadusta alustaa Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), pelaamisen tavoitteellisuutta pohtii Annika Saarto (Todellisuuspako) ja pelien Deluxe-versioiden järkevyyttä puntaroi Miira Hartemo (Noppapotti).

Lyhyet

Deep Ventsin kansi

Ryan Laukatin ja Red Raven Gamesin seuraava peli on Deep Vents, merien syvyyksiin sijoittuva peli, jossa jokaisella pelaajalla on oma hydrotermaalinen syvänmeren ekosysteeminsä. Pelaajat draftaavat laattoja, joita lisäävät sitten ekosysteemeihinsä. Sen jälkeen oman ekosysteemin laatat käydään läpi ja jokainen laatta joko kasvaa tai laukaistaan. Kasvava laatta kerää itselleen arkeoneja ja kun laatta laukaistaan, se tekee jotain: hyökkää, puolustaa, siirtää arkeoneja tai tuhoaa laattoja.

Peli on Ryan Laukatin ja T. Alex Davisin suunnittelema ja ilmestyy virallisesti elokuun alussa. Amerikkalaisille peliä myydään jo toukokuussa rajoitetuissa määrin Red Ravenin nettisivuilta.

Pelin sääntökirja löytyy Red Ravenin sivuilta.


Perinteikäs Charles S. Roberts Awards -sotapelipalkinto on tehnyt paluun tauon jälkeen. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1974 ja tauolle se meni 2012. Nyt palkinto on käynnistetty uudestaan. Komiteaa johtaa Rodger B. MacGowan, joka tunnetaan GMT Gamesin johdosta, C3i-lehdestä ja satojen sotapelien kuvittajana.

Palkinto on nimetty Charles S. Robertsin mukaan. Roberts on modernien sotapelien keksijä, joka perusti Avalon Hill -peliyhtiön vuonna 1958 ja julkaisi ensimmäiset kaupalliset sotapelit Tactics II:n ja Gettysburgin.

Palkinto perustuu yleisöäänestykseen. Äänestää voi palkinnon nettisivuilla 31.5.2020 asti. Voittajat julkistetaan 1.7.2020.


Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.


Maharajan kansi

Maharaja on Kramerin ja Kieslingin peli, jonka Phalanx Games julkaisi alunperin vuonna 2004. Nyt Cranio Creations julkaisee pelin uudestaan, uudistettuna laitoksena. Simone Luciani on päivittänyt peliä uudeksi ja koko ulkoasu on tietysti pistetty täysin uusiksi.

Sääntökirja on luettavissa ja uusi versio löytyy Tabletopiasta. Cranio Creationsin maine Kickstarterissa on aika heikkoa Barragen monessa mielessä hyvin epäonnistuneen kampanjan jälkeen.

Peli maksaa 45 euroa. Postikuluja arvioidaan 10 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Railroad Ink Challenge: Lush Greenin kansi

Railroad Ink Challenge: Lush Green ja Railroad Ink Challenge: Shining Yellow ovat uudet Railroad Ink -pelit. Aikaisempien tapaan kyseessä on junateemainen kupongintäyttö noppia heittelemällä. Tavoitteena on yhdistää mahdollisimman monta kupongin uloskäynneistä samaan rautatieverkostoon.

Vuorovaikutusta tulee siitä, että pelaajat kilvoittelevat samoista tavoitteista, joista nopeimmat palkitaan eniten. Uusissa nopissa on ennennäkemättömiä juttuja: tehtaat tuplaavat noppia, kylät antavat bonuspisteitä ja yliopistot avaavat erikoisreittejä.

Pelin sääntökirja on saatavissa ja peliä voi kokeilla print-n-playna, pelin erikoisnopat saa korvattua noppasovelluksella.

Uusien pelien lisäosat ovat yhteensopivia vanhojen Railroad Inkien kanssa, mutta muuten pelit eivät toimi ristiin saumattomasti. Uusiin sääntöihin vaaditaan uudet laudat ja nopat.

Yksi peli maksaa 18 euroa. Molemmat pelit saa 34 eurolla. Kaikki herkut irtoavat 75 eurolla. Postikuluja tulee 9–15 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Age of Dogfights: WW1

Age of Dogfights: WW1 on ensimmäisen sodan ilmataisteluja kuvaava serbialainen peli. Se mallintaa kaksitasojen ilmasotaa yksinkertaisilla säänöillä, mutta huomioi esimerkiksi viisi eri korkeustasoa, koneiden erilaiset kääntöominaisuudet, tuulen vaikutuksen ja auringon sijainnin vaikutuksen tähtäämiseen. Pelin sääntökirja on luettavissa.

Tekijöillä on taustaa ilmasotapelien tekemisestä jo 1990-luvulta alkaen. Sarja tulee saamaan kolme jatkopeliä: toisen maailmasodan, transoonisen aikakauden ja yliääniaikakauden ilmasodan pelit.

Konemalleja on Ranskalle, Saksalle ja Englannille 18 erilaista Airco DH.2:n tasoisista pikkupurtiloista Handley Page -pommikoneeseen. Mukana on tietysti Sopwith Camel ja kolmitaso-Fokker. Lisäosa tuo mukaan ilmalaivat ja Itävalta-Unkarin, Italian, Venäjän, Yhdysvallat, Serbian ja Bulgarian; lisäostona saa Ottomaanit.

Peli maksaa 48 dollaria, lisärin kanssa 76 dollaria. Postikuluja tulee 17–20 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu tammikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Escape: Roll & Writen kansi

Escape: Roll & Write on kupongintäyttöversio Escape: The Curse of the Templestä. Peli on yhteistyöpeli, jossa pelaajien on kerättävä temppelistä tietty määrä jalokivia ja paettava ennen kuin koko temppeli romahtaa. Alkuperäisen Escapen tapaan pelaajien on koordinoitava toimintaansa: tiettyjen kammioiden jalokivien kerääminen vaatii, että kaksi pelaajaa on kammiossa yhtä aikaa.

Aivan alkuperäisen Escapen tavalla ahdistava kupongintäyttöversio ei ole, sillä peliä ei pelata reaaliajassa kelloa vastaan. Jokainen pelaaja toimii vuorollaan.

Kickstarter-kampanjassa on tarjolla myös paljon materiaalia alkuperäiseen Escapeen. Uutena tulee Dice Shrine Chambersit, jotka käyttävät kupongintäyttöpelin noppia perus-Escapessa.

Pelkkä Roll & Write maksaa 28 dollaria Suomeen toimitettuna. Kaiken Escape-tavaran saa 137 dollarilla. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Dawnshaden kansi

Dawnshade on yhteistyönä pelattava seikkailulautaroolipeli. Peli lupaa runsasta hahmon kustomisointia, intensiivistä taistelutoimintaa Final Fantasyn kaltaisten JRPG-pelien hengessä ja aidosti avoimen maailman seikkailua, joka on joka kerta erilainen eikä vain perinteistä “valitse oma seikkailusi”-rautatietä.

Komponenttipuolella mallia on otettu Too Many Bonesista ja peli luottaa näyttäviin ja laadukkaisiin pokerichippeihin. Sääntökirja on luettavissa. Pikanttina yksityiskohtana pelin elementaalinen taikavoima on nimeltään väki.

Peli maksaa 98 dollaria. 148 dollarin hintainen luksuspaketti korvaa kounttereista kepoiset muovichipit ja pahviläpyskät kunnollisilla painavilla chipeillä – ja mahdollisuuden ottaa kuvan kuusikulmainen pelilaatikko. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2021. Boksit ovat sen verran painavia, että postikuluiksi arvioidaan 35–40 dollaria. Kampanja löytyy täältä.


Bulletin kansi

Bullet♥︎ on shoot-em-up-pelien inspiroima puzzlelautapeli anime-tyylisellä kuvituksella. Pelilaudan yläreunasta putoaa luoteja, joita pitää manipuloida tiettyyn järjestykseen, jotta ne saa siirrettyä toisten pelaajien laudoille muiden ongelmaksi.

Pelin sääntökirja on luettavissa ja kokeilemaan pääsee Tabletop Simulatorilla.

Peli maksaa 39 dollaria, puisilla deluxe-tokeneilla 59 dollaria. Postikuluja arvioidaan 7 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Tribunen kansi

Tribune on uusi versio vuonna 2007 ilmestyneestä Tribune: Primus Inter Paresista. Karl-Heinz Schmielin suunnittelemassa pelissä pelaajat ovat roomalaisia ylimyksiä, jotka kilvoittelevat tribuunin asemasta. Peli yhdistelee työläistenasettelua ja settienkeräilyä. Pelaajat keräävät kortteja, suorittavat tavoitteita ja yrittävät haalia valtaa erilaisiin ryhmittymiin. Valtaa saa, kun pelaa vähintään kahden kortin setin ja se pysyy, kunnes joku pelaa isomman setin samalle ryhmittymälle.

Uusi laitos sisältää peruspelin, lisäosan vuodelta 2008 ja pieniä parannuksia aikaisempaan. Pelilautaa on hieman muutettu ja uusia paikkoja lisätty, kuten Colosseum, jossa voi taistella bonuksista. Pelissä on uusi kristittyjen ryhmittymä, jolla on erilaiset säännöt muihin verrattuna. Peliin on lisätty myös keisarikortit, jotka tuovat uusia mahdollisuuksia.

Sääntökirjaan voi tutustua täällä.

Peli maksaa 69 dollaria. Postikuluiksi arvioidaan melko reippaat 30 dollaria, mutta samoilla postikuluilla tulee sitten useampi peli – kimppatilaus kannattaa. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Tiny Epic Piratesin kansi

Tiny Epic Pirates on tuorein osa Tiny Epic -pelien sarjaa. Luvassa on taas eeppisiä seikkailuja pienessä boksissa, nyt merirosvoilun parissa. Pelimekaniikka perustuu rondeliin, mutta hauskana jippona jokaisella pelaajalla on oma, erilainen rondelinsa ja rondelien sisältö vaihtelee pelistä riippuen.

Pelissä on mahdollista ryöstellä kaupunkeja, myydä ryöstösaalista, hankkia miehistöä, hyökätä kauppalaivoihin, etsiä aarteita ja haudata omia aarteita jemmaan – pelin voittaa hautaamalla ensimmäisenä kolme aarretta. Pelin säännöt ovat luettavissa.

Peruspaketti maksaa 25 dollaria. Eipä juuri kannata, kun 30 dollarilla saa Deluxe-version. 40 dollarilla mukaan saa vielä Curse of Amdiak -lisäosan. Päälle tulee postikuluja 12–15 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Capital Lux 2:n kansi

Capital Lux 2: Generations on itsenäinen lisäosa vuonna 2016 ilmestyneelle Capital Luxille. Peli tuo reippaasti vaihtelua verrattuna alkuperäiseen: alkuperäisen pelin yhden erikoisvoimasetin sijasta erilaisia settejä on 256, stretch goalien myötä jopa 625. Vaihtelua siis riittää.

Pelin kolme kierrosta alkavat kukin draftilla, jossa pelaajat draftaavat kuuden kortin kädet. Sen jälkeen kortit pelataan yksi kerrallaan joko omaan kotitukikohtaan tai pöydän keskelle pääkaupunkiin. Kierroksen päätteeksi pelaajat menettävät kaikki kortit niissä väreissä, joissa heillä on arvokkaammat kortit kuin pääkaupungilla. Pelin sääntökirja on luettavana.

Peli maksaa 44 dollaria Suomeen toimitettuna. Kuuden kappaleen paketissa yhden pelin hinta jää noin 29 dollariin. Toimitus on veroton ja luvattu huhtikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Stop the Trainin kansi

Stop the Train! on sosiaalista päättelyä 4–6 pelaajalle. Junassa on pommi ja kaikkien pelaajien yhteisenä tehtävänä on pysäyttää juna. Sen lisäksi pelaajilla on omat hahmokohtaiset tavoitteet ja pelin voittaminen vaatii molempien tavoitteiden suorittamista. Joku pelaajista on tietysti sabotööri, joka haluaa tuhota junan.

Vastarintaliikkeen edustaja haluaa heittää sabotöörin pois junasta, MI6:n agentti haluaa saada sabotöörin kuulusteltavaksi. Sotavanki haluaa, että juna menee nopeinta reittiä, insinööri haluaa junan menevän siltaa pitkin ja valokuvaaja haluaa junan menevän maisemareittiä, stuntmies haluaa tulla heitetyksi junasta ja niin edelleen – pelaajien risteävät tavoitteet varmistavat, että neuvotteluissa riittää konflikteja. Sääntökirjasta voi lukea lisää.

Peli maksaa 42 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimituksen pitäisi olla veroton. Toimitus on luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Unlock! Timeless Adventuresin kansi

Onnistuin tekemään hyvät vaihtokaupat, kun sain vaihdettua Unlockin Epic Adventuresin päikseen Timeless Adventuresiin, eli pelkillä postikuluilla sai lisää Unlockia pelattavaksi. Nämä nimittäin maistuvat: hain boksin postista perjantaina ja skenaariot pelattiin lauantaina, sunnuntaina ja maanantaina.

Boksi oli laadultaan tasaisen hyvä, sellaisia kasin suorituksia kukin skenaarioista. Mikään ei jäänyt mieleen Unlockin parhaina paloina, mutta kaikki toimivat mukavasti. Se täytyy sanoa, että joko me olemme kehittyneet tai Unlockit ovat helpottuneet, sillä kaikki kolme skenaariota menivät sujuvasti läpi, lähes täysin ilman vihjeitä ja noin 40 minuutissa kukin.

Mielenkiintoni heräsi ja laitoin tähän asti ilmestyneet Unlockit paremmuusjärjestykseen. Annoin skenaarioille pisteitä kouluarvosanoilla ja summasin sitten boksin skenaarioiden pisteet yhteen. Käytännössä yksittäisten skenaarioiden pisteet vaihtelivat välillä 6–9. Tuloksena oli tällainen lista:

  1. Heroic Adventures: 9
  2. Timeless Adventures, Epic Adventures, Mystery Adventures: 8
  3. Secret Adventures: 8-
  4. Escape Adventures: 7+
  5. Exotic Adventures: 7

Exoticin kohdalla usko sarjaan meinasi loppua, mutta onneksi seuraavaksi tuli Heroic ja sen jälkeen laatu on ollut tasaista. Mielenkiinnolla odotan, miten tänä vuonna ilmestyvä Mythic Adventures toimii – ainakin odotukset Noside Storyn jatko-osalle ovat korkealla, näiden skenaarioiden vinksahtanut logiikka on aina ollut hauskaa.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelitapahtumat on toistaiseksi peruttu koronaviruksen vuoksi.

  • SMCon-pelitapahtuma ja Lautapelaamisen SM-kisat on peruttu vuodelta 2020, sillä Essenin messuja ei järjestetä, eikä EM-kisojakaan siten ole.
  • 15.–17.5.2020 järjestettäväksi suunniteltu raskaiden pelien erikoistapahtuma Hexacon on peruttu. Tilalle tulee mahdollisesti virtuaaliconi tai korvaava tapahtuma syksylle. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta ja tapahtuman Facebook-sivulta.
  • 24.–26.7.2020 järjestettävä Ropecon siirtyy tai peruuntuu hallituksen linjattua, että yleisötapahtumien rajoitukset jatkuvat 31.7. asti. Lisätietoja Ropeconin nettisivuilta.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista, Twitteristä, Telegramista ja Instagramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.

Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Lautapeliblogien päivitykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *