Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Menolippu (Ticket to Ride)

Huippusuosittu Menolippu on yksinkertainen koko perheen junapeli, jossa kerätään kortteja ja rakennellaan niiden avulla junareittejä Yhdysvaltojen kartalle, pyrkien toteuttamaan omat menoliput.

Menolippu on ollut kaikinpuolin todellinen menestys. Sen myötä suunnittelija Alan R. Moon sai toisen ja vuonna 2002 perustettu Days of Wonder ensimmäisen Spiel des Jahres -palkintonsa. Suomenkielinen laitos voitti Vuoden peli -palkinnon 2005. Peli on voittanyt myös As d’Or -palkinnon.

Vuonna 2013 Days of Wonderin nettisivut mainostivat peliä myydyn yli kolme miljoonaa kappaletta, joka nostaa sen korkealle lautapelien eliittiin. Peli on julkaistu 11 eri kielellä yli 30 maassa.

Lautapelit.fi julkaisi pelin suomeksi vuonna 2004 nimellä Menolippu. Pelin jakeluoikeudet Suomessa siirtyivät myöhemmin Asmodeelle ja siinä yhteydessä pelin nimeksi vaihtui Ticket to Ride myös Suomessa.

Menolippu-pelin kansi

Junareittejä Yhdysvalloissa

Menolippu on hyvin yksinkertainen peli. Pelaajat keräävät erivärisiä kortteja, joita käytetään junareittien muodostamiseen Yhdysvaltain kartalle kaupunkien väliin. Reiteillä yritetään täyttää omien matkalippujen ehtoja. Reittien rakentamisesta saa pisteitä, samoin matkalippujen toteuttamisesta. Jos matkalippu jää tekemättä, pisteet menettää.

Idea on erittäin yksinkertainen, mutta toimiva. Pelaajien on tasapainoteltava erilaisten tarpeiden välillä. Korttien kerääminen on houkuttelevaa, mutta jos odottaa liikaa, joku toinen voi rakentaa juuri sen yhteyden, jonka olisi itse tarvinnut. Sopivan ilkeä kanssapelaaja katsoo, mitä olet rakentamassa, ja vie kriittisen pätkän ihan pahuuttaan.

Osa reiteistä on kartalla kahteen kertaan, mutta muiden suhteen on oltava nopea, jotta reitin saa vallattua. Matkalippujen hamstraaminen on hyödyllistä, mutta kaikki kerätyt liput tulisi myös toteuttaa, muuten makselee pisteensä sakkoina.

Pelin säännöt oppii muutamassa minuutissa ja peliä voi pelata mainiosti myös lasten kanssa. Menolippu on kaikin tavoin erinomainen valinta ensimmäiseksi tuttavuudeksi uusien lautapelien maailmaan.

Menolippu. Kuva: Gary James / BGG
Ruuhkaa radoilla. Kuva: Gary James / BGG

Lisäosat

Spiel des Jahres -voittajien tapaan peli on laajentunut. Varsinaisia lisäosia on kaksi:

Mystery Train lisää kymmenisen korttia matkalippupakkaan. Kortit mahdollistavat erilaisia tapoja kerätä lisäpisteitä. Pienen, alunperin ilmaiseksi jaetun laajennoksen voi tulostaa Days of Wonderin kotisivuilta, minkä lisäksi sitä voi saada lautapelien erikoisliikkeistä esimerkiksi peliostoksen lisänä.

Menolippu USA 1910 on samoin läjä kortteja. Paketti sisältää Menolipun alkuperäiset kortit suuremmassa koossa, minkä lisäksi mukana on 35 kokonaan uutta matkalippua. Varsinkin perus-Menolippua paljon pelanneet ja vanhat liput jo ulkoa osaavat ovat pitäneet uusia matkalippuja erinomaisena lisänä.

Menolippu Sveitsi on alunperin Windows-versiossa ilmestynyt kahdelle tai kolmelle pelaajalle suunnattu kartta.

Lisäosien sijasta Menolipun laajentuminen on tapahtunut pääasiassa sisarpelien kautta. Näillä sivuilla on esitelty tähän mennessä ilmestyneet pelit Menolippu EurooppaTicket to Ride: Märklin Edition ja Menolippu Pohjoismaat. Muita sisarpelejä ovat Menolippu Korttipeli ja Menolippu Nopat.

Peliin on ilmestynyt myös karttapaketteja, katso juttumme Menolipun lisäkartoista. Netistä löytyy myös valtava määrä fanikarttoja peliin. Askartelutaitoinen pääsee pelaamaan Menolippua monissa eri maissa. Kartta löytyy muun muassa jotakuinkin jokaisesta Euroopan maasta, myös Suomesta (zip-paketti, 23 megaa)!

Menolippu

Nettiversio

Days of Wonderin Menolippu-nettisivuilla on suosittu nettiversio pelistä kaikkine eri versioineen. Pelaamaan pääsee rajallisesti ilmaiseksi, täydet ominaisuudet aukeavat maksamalla tai Days of Wonderin pelien mukana tulevilla nettikoodeilla.

Jos tuntuu, että kotipeleissä ei saa riittävästi vastusta, kannattaa kokeilla pelaamista netissä, jossa parhaimmilla pelaajilla on takanaan helposti tuhansia pelejä. Kaksinpeli kokeneiden Menolippu-pelaajien kesken on tiukkaa taitopeliä!

Pelistä on olemassa myös kotikoneilla (PC ja Mac) pelattava versio. Sillä voi pelata nettipelejä tai tietokonetta vastaan. Mukana on sekä perus-Menolippu että Menolippu Eurooppa, ja lisäksi tässä tietokonepelissä alun perin julkaistu Sveitsin kartta.

Opi pelin säännöt

Faktat Menolipusta

Suunnittelija:

Julkaisija: Days of Wonder (2002), Lautapelit.fi (2004)

Mutkikkuus: Peli on säännöiltään suoraviivainen ja helppo opettaa ja oppia. Se sopii mainiosti myös kokemattomille lautapelaajille ja lasten kanssa pelattavaksi.

Onnen vaikutus: Taitavin pelaaja voittaa, mutta sattumallakin on osansa, esimerkiksi matkalippu- ja junakorttien nostamisessa.

Vuorovaikutus: Laudalla on rajallisesti reittejä. Peliä voi pelata ahkerasti toisia blokkaillen tai rauhanomaisemmin, mutta silloinkin päätyy yleensä estämään muiden menestystä vahingossa.

Teema: Pelillä on täysin höpö taustatarina, jota kukaan tuskin edes muistaa, joten sinänsä teemalla ei ole suurempaa merkitystä. Eri maihin sijoittuvat kartat ovat kuitenkin hauskaa vaihtelua.

Uudelleenpelattavuus: Pelillä on faninsa, jotka ovat pelanneet sitä tuhansia ja tuhansia kertoja. Ei siihen siis ihan heti kyllästy, ja lisäosia riittää tuomaan vaihtelua, jos sellaista kaipaa.

Kieliriippuvuus: Vain säännöissä on tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–5. Kaksin- ja kolminpeli on peruspelin kartalla vähän laimeaa, jos pelaa paljon pienemmillä pelaajamäärillä, joku lisäosa kuten Sveitsi on paikallaan.

Pituus: 45 minuuttia.

close

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

27 vastausta aiheeseen “Menolippu (Ticket to Ride)”

Voiko menolippu pelissä nostaa käännetystä paksta ensin kortin ja sitten ottaa viidestä avoinna olevasta veturin?

Tarkennuksena msaaren kommenttiin, jos veturi tulee piilopakasta tällöin saa ottaa vielä toisenkin kortin, mutta ei avoinna olevaa veturia silloinkaan.

Vihdoinkin tuli pelattua tätä, ollut jo jonkin aikaa hyllyssä mutta muut pelit ovat vieneet huomion. Hyvä peli, ja kuten arvostelussa todetaankin, sopii hyvin porttipeliksi uusille lautapelaajille. Kaveri on ihmetellyt, miksi laitan rahaa niin paljon näihin peleihin. Pari erää Menolippua vakuutti, nyt kaverikin ajatteli lähteä pelikauppaan!

Porttipelinä Menolippu on kieltämättä aivan omaa luokkaansa, itsellänikin se oli yksi ensimmäisistä ”oikeista” lautapeleistä. Tuo linkki Suomen karttaan on muuten rikki (ylläpitäjille vinkki) ;)

Linkki suomen karttaan johtaa sivuille, joilta ei enää löydy mitään. Saisiko fileet suoraan linkin taakse, vai onko sulla niitä enää tallessa?

Löysin kirpputorilta tämän version pelistä ja olen vilkuillut kaupassa erilaisia versioita aina välillä, mutten osannut päättää, että minkä haluaisin. Tämä vaikutti ensimmäisen testikerran jälkeen paremmalta kuin aikaisempi junapelini TransEuropa ja vähän tekisi mieli hankkia joku muukin versio pelistä.

@Velma

En ole Menolipun ekspertti, mutta ainakin BGG:ssä suositeltiin Aasiaa ja Intiaa ensimmäisiksi lisäosiksi. Aasia on hyvä valinta etenkin silloin, jos peliporukka on iso. Intia taas toimii hyvin 3-4 pelaajalla.

Molemmat vaativat siis peruspelin omistamista, mutta sehän sinulta ilmeisesti jo löytyykin. ;)

@Velma

Aivan ensimmäiseksi hankkisin perusmenolipun kaveriksi 1912-lisäosan, joka pitää sisällään reilunpuoleisen läjän uusia matkalippuja. Nämä lisäävät peruspelin vetovoimaa entisestään ja pelikertojen karttuessa uudelleenpeluuarvo kasvaa. Tämän jälkeen en itse ole löytänyt lisäosista aivan samaa tenhoa. Jos pelaat enimmäkseen 2-3 hengen pelejä, niin erillisistä lisäosista suosittelisin Intiaa, koska sen mukana tulee (tietääkseni edelleen) Sveitsi, jonka itse rankkaan laajennuksista parhaaksi. Kolmen kärkeen mahtuu myös Menolippu Eurooppa, jota pelaan pääasiassa ilman asemasääntöä.

Hopsista. USA 1910-lisäkorttipakkaa tarkoitin tuolle perusmenolipulle.

Hei, kiitos vinkeistä. Mulla on siis toi Amerikka nyt, vaikka Eurooppa oli alun perin suunnitelmissa hankkia. Luultavasti nyt lähtee hankintaan siis Intia, tarkoitus olis jatkossakin pelata pienellä porukalla.

Pienellä porukalla toimii myös pohjoismaat versio pelistä joka tosin enää saatavilla englannin kielisenä painoksena.

Minkä kokoinen tuosta Suomen kartasta pitäisi tulostaa? Neljä A3-kokoista sivua vai?

Tuo on kartan tekijän sivu, eli kyllä se 4 x A3 on se oikea koko, mutta minusta se on aika iso koko tuohon tiedostojen kokoon verrattuna.

Tarkoitatko ettei kartan kuvasta tule tarpeeksi laadukas jos sen tulostaa niin isoksi? Jos tulostaa A2-kokoon niin mahtuuko junanvaunut silti hyvin omille paikoilleen kartalle?

Niin – en kyllä tiedä, miten käytännössä homma toimii, kun en ole itse tuota tulostanut. En osaa tuosta junanvaunujen sopivuudesta sanoa mitään.

Kannattaa ensin tulostaa A4 papereilla yksi lohko mustavalkoisena, siitä näkee miten vaunut sopii ja sit jos haluaa muuttaa kokoa, niin skaalaa väritulostetta tarpeen mukaan. Jos mustavalkoisessa A4 on aivan liian pieni, niin oikea koko on 4xA3.

Menolipun pelilaudassa on kohtia, joissa kaupunkeja yhdistää kaksi junaraidetta vierekkäin. Ohjeen mukaan kumman vain raiteen saa rakentaa. Joissain kohtaa näitä on useampi peräkkäin (esim. ensin Portland-San Francisco ja sitten San Francisco-Los Angeles). Jos juna kulkee ensin Portlandista San Franciscoon oikeaa raidetta, voiko sen jälkeen jatkaa San Franciscosta Los Anglesiin vasenta raidetta pitkin?

Hei! Osaako kukaan kertoa intia versiosta selleisen seikan että jos rakentaa matkalipun useamoaan kertaan, niinpisteytetäänkö lopuksi matkalippu myös useampaan kertaan mandalabonusten lisäksi? Eli siis jos mulla on esim. 8 pisteen arvoinen menolippu, jonka rakennan 3:n kertaan, niin saanko lipuksi 24 pistettä + mandalabonuksen? Kiitos jos joku osaa vastata ?

Juulia, ymmärsin tämän näin, että tiketin saa vain kerran, ja lisäksi mandalabonuksen, jos reitin rakentaa toisen kerran. Kolmannesta yhteydestä ei saa enää lisähyötyä.

Englanniksi säännöissä on näin: ”Any Ticket whose 2 Destination Cities are linked via at least 2 distinct continuous paths of its owner’s plastic trains qualifies for a Grand Tour bonus. These 2 paths may intersect, but cannot share trains.”

Eli tuota katsotaan tikettikohtaisesti ja jos tiketin kaupungit yhdistyvät vähintään kahdella eri reitillä, tiketti lasketaan bonusta varten. Reittien määrällä ei siis ole merkitystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *