Draftaaminen

Draftaaminen eli värvääminen on tosielämästä monesta paikasta tuttu mekanismi, joka on omaksuttu korttipeleihin pienentämään sattuman osuutta ja antamaan pelaajille enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa pelin kulkuun.

Värväämistä tehdään esimerkiksi urheilussa, jossa ammattilaisliigojen drafteissa valitaan uusia pelaajia joukkueisiin. Tämän draftin aloitti aikoinaan jenkkifutisliiga NFL jo vuonna 1935. Peleihin draftaaminen on tullut tutuksi ennen kaikkea Magic: The Gatheringin booster drafteista, joissa pelaajat rakentavat pakkansa kierrättämällä korttipakkauksia, joista jokainen ottaa vuorollaan yhden kortin.

Tavallisin värväysmekanismi toimiikin niin, että jokainen pelaaja saa saman verran kortteja, valitsee niistä yhden ja antaa sitten loput kortit eteenpäin seuraavalle pelaajalle. Näin kortit kiertävät pelaajalta toiselle ja hupenevat yksi kerrallaan. Tavallisesti draftipeleissä korttien kierrätyssuunta vaihtelee kierrokselta toiselle, jotta aina ei tarvitse saada kortteja samalta pelaajalta.

Kourallinen sushia
Sushi Go! on yksinkertainen draftauspeli, jossa ei tarvitse miettiä korttien vuorovaikutuksia, vaan noukkia vain itselle parhaat kortit. Kuva: Mikko Saari

Vähemmän tuuria, enemmän vuorovaikutusta

Draftin merkitys on korttituurin vähentämisessä. Jos pelaajille vain jaetaan satunnaiset kortit pakasta, lopputulos on tuurista kiinni. Draftaamisessakin on tuuria mukana, mutta pelaajilla on enemmän vaikutusvaltaa lopputulokseen ja mahdollisuuksia hakea tietyntyyppisiä kortteja käteensä.

Draftaaminen tuo mukanaan myös vuorovaikutusta. Varsinkin peleissä, joissa kerättävät kortit pelataan saman tien pöytään, tärkeäksi osaksi peliä nousee “hate draft” eli toisten pelaajien mahdollisuuksien torppaaminen. Jos sinusta seuraava pelaaja kerää vihreitä kortteja, et varmaankaan halua päästää käsistäsi hyviä vihreitä kortteja. Pelistä riippuu, kuinka paljon tällaiselle draftaamiselle on sijaa: jos kaikki kortit pelataan, pitää ajatella vähän enemmän omaa etua kuin pelissä, jossa osa draftatuista korteista jätetään pelaamatta, jolloin tarpeettomia kortteja on helppo haudata pois pelistä.

Kourallinen keijuja
Fairy Talessa valitaan viidestä kortista yksi ja annetaan kortit sitten eteenpäin. Korttien vuorovaikutukset ovat mutkikkaita. Kuva: Mikko Saari

Kortinvalintaa

Yksinkertainen draftaamisen tai kortinvalinnan malli on tuttu Menolipusta: uusia kortteja ei nosteta pelkästään sokkona pakasta, vaan tarjolla on myös avoin valikoima. Näin pelaaja voi luopua hieman salailusta ja vastineeksi saada sen kortin, jonka tarvitsee.

Tällaisesta värväämisestä jalostuneempi versio löytyy vaikkapa Through the Agesista tai Dale of Merchantsista, joissa kortit etenevät ikään kuin liukuhihnalla: kun kortteja ostetaan, pöydällä olevia kortteja liikutetaan eteenpäin ja jonoa täytetään toisesta päästä. Lisäksi kortteihin liittyy lisähinta, joka tuoreemmista korteista on maksettava. Näin juuri ilmestyneen erinomaisen kortin voi napata heti, mutta tästä onnenpotkusta pitää maksaa lisähinta. Vaihtoehtona on odotella hinnan laskemista ja ottaa se riski, että joku muu ehtii ostaa kortin.

Toisin kuin BoardGameGeekissä, tätä mekanismia ei lasketa Lautapelioppaan luokituksissa draftaamiseksi: tällainen elementti löytyy muodossa tai toisessa useimmista peleistä, joten se ei oikeastaan kerro pelistä juuri mitään (BoardGameGeekissä tällaisia pelejä on listattuna yli 6000). Lautapelioppaassa draftaamiseksi lasketaan vain pelit, joissa samoja kortteja kierrätetään pelaajalta toiselle. Kortinvalinnalle on oma pelimekaniikkansa.

Lautapelioppaassa arvostellut draftauspelit

Listalle ei ole otettu myöskään aivan jokaista peliä, joissa draftaamista esiintyy, vaan ainoastaan sellaisia, joissa draftaaminen on keskeisessä osassa. Esimerkiksi Agricolaa ei lasketa draftauspeliksi, koska Agricolassa drafti ei ole olennainen osa peliä, vaikka sitä voidaan varianttina käyttää korttien jakamiseen pelin alussa.

Terraforming Mars

Terraforming Mars

Marsin maankaltaistaminen on kunnianhimoinen tavoite, jossa riittää tekemistä sukupolviksi. Terraforming Mars on vuoden 2016 Essenin messujen hittilautapeli aiheesta.

7 Wonders

7 Wonders

Huippusuosittu draftauspeli 7 Wonders on antiikin seitsemän ihmeen rakentamista ja oman korttivalikoiman rakentelua mahdollisimman tuottoisaksi. Peli toimii hienosti 3–7 pelaajalla, venymättä seitsemälläkään tuskallisen pitkäksi.

Magic: The Gathering

Magic: The Gathering

Kaikkien keräilykorttipelien ykkönen on vuonna 1993 ilmestynyt Magic: The Gathering, joka aloitti koko genren ja on edelleen paras ja tärkein keräilykorttipeli.

Notre Dame

Notre Dame

Pariisi 1300-luvulla – ruttoa vaivaa, Notre Dame kohoaa laudan keskelle ja ympärillä pelaajat kehittävät omia kaupunginosiaan. Korttien kierrättämiseen ja toimintojen toistojen myötä tapahtuvaan kehittymiseen perustuva pelimekaniikka tarjoaa haasteita.

It's a Wonderful World

It’s a Wonderful World

Tulevaisuus on ihana dystopia, jossa kansa lomailee rannoilla ja toisaalla sotakoneet taistelevat resursseista. It's a Wonderful World on korttidraftia ja koneistonrakennusta virtaviivaisen sujuvasti.

Sagrada

Sagrada

Sagrada Familian lasimaalaukset kaipaavat mestareita töihin. Sagradassa pelaajien tehtävänä on rakentaa kauniit lasimaalaukset tarkkoja sääntöjä noudattaen, jotta pisteitä kertyy mahdollisimman paljon.

Res Arcana

Res Arcana

Tom Lehmannin Res Arcana on kipakka koneistonrakennuspeli ja kilpajuoksu klassisen alkemian maailmassa. Muunna resursseja ja kerää pisteet kotiin.

Inis

Inis

Kelttien valtataisteluja kuvaava Inis on tyylikäs ja mielenkiintoinen ukkoja laudalla -lautapeli, jossa taistellaan alueiden hallinnasta.

Fairy Tale

Fairy Tale

Tiivis filleri Fairy Tale on draftauspeli, jonka korttien kiemuraiset vuorovaikutussuhteet tekevät aloittamisesta haastavaa, mutta tarjoavat kokeneillekin pelaajille paljon pureskeltavaa.

Roll Player

Roll Player

Fantasiaroolipelien hahmonluonti on Roll Player -pelin aiheena. Nopista kehitellään roolipelihahmoja, joista pyritään tekemään mahdollisimman päteviä.

Sushi Go!

Sushi Go!

Kuka kokoaa itselleen arvokkaimmat sushi-annokset? Sushi Go! on yksinkertainen värväyspeli, jossa kierrätetään kortteja ja yritetään poimia parhaat.

Bunny Kingdom

Bunny Kingdom

Richard Garfieldin suunnittelema Bunny Kingdom on puputeemainen perhepeliksi soveltuva draftauspeli, jossa pupuruhtinaat levittävät valtakuntiaan pelilaudalle.

Ginkgopolis

Ginkgopolis

On vuosi 2212 ja ihmiskunta on ajautunut kuilun partaalle resurssien ja tilan puutteen vuoksi. Ainoa tapa selviytyä on rakentaa ylöspäin symbioosissa luonnon kanssa. Yhdestä maailman vanhimmasta puulajista, neidonhiuspuusta (ginkgo biloba), on tullut uuden rakennusarkkitehtuurin symboli. Paras arkkitehti voittakoon!

Pikku Prinssi: Tee minulle planeetta

Pikku Prinssi: Tee minulle planeetta

Yksi maailmankirjallisuuden suurista klassikoista on nyt myös mainio lautapeli. Pikku Prinssi -lautapeli toimii niin perhepelinä kuin aikuistenkin kesken. Lähtökohtaisesti lempeältä vaikuttava planeetanrakennuspeli onkin vaivihkaa varsin häijy peli.

Among the Stars

Among the Stars

Alunperin vuonna 2012 ilmestynyt peli potkustartattiin vuonna 2014 uutena laitoksena. Pelin aiheena on edelleen avaruusaseman rakentaminen 7 Wondersista tutulla korttien draftaamisella.

Brian Boru: High King of Ireland

Brian Boru: High King of Ireland

Monet vaarat heittävät varjonsa Irlannin ylle: viikingit uhkaavat rannikoita ja eri heimot kamppailevat vallasta rikkoen saarivaltakuntaa sisäisesti. Johtajuutta siis tarvitaan. Sinun tehtäväsi on osoittaa olevasi paras vaihtoehto uudeksi ylikuninkaaksi tässä tikkejä ja alueenhallintaa yhdistävässä pelissä.

Best Treehouse Ever

Best Treehouse Ever

Kuka rakentaa hienoimman puumajan? Best Treehouse Ever on yksinkertainen, koko perheelle sopiva draftauspeli, jossa rakennellaan puumajaa. Tarjolla on mitä mielikuvituksellisimpia huoneita.

Mr. Jack Pocket

Mr. Jack Pocket

Watson ja Sherlock jahtaavat Viiltäjä-Jackia Hullulle murhaajalle tahtovat lukea lakia Kaksinpelissä toinen häviää ja toinen voittaa Tätä nopeaa kilpajuoksua kannattaa koittaa

Carnival of Monsters

Carnival of Monsters

Kuninkaalliseen Hirviöntutkijaseuraan pääsee joka vuosi yksi uusi jäsen. Ehdokkaista valitaan paras luonnollisesti hirviöjahdilla: neljän jahtikauden aikana parhaan saaliin napannut hirviönmetsästäjä toivotetaan tervetulleeksi.

Planet

Planet

Rakenna oma planeettasi kiinnittämällä magneettilaattoja 12-tahokkaan sivuille. Enemmistöjä oikeista alueista luonut kerää planeetalleen parhaimman valikoiman eläimiä.

Between Two Cities

Between Two Cities

Kaupunginrakennuspeli Between Two Cities on leppoisaa laatankierrätystä ja kaupunginrakennusta 1–7 pelaajalle. Erittäin joustava pelaajamäärä toimii hyvin ja tekee Between Two Citiesistä monikäyttöisen pelin. Peliharrastajille peli ei kuitenkaan tarjoa kovin tiukkoja haasteita.

Fields of Green

Fields of Green

Maatalousaiheinen draftauspeli Fields of Green tarjoaa avaruudellisia haasteita, kun maatilan kortit pitää draftata ja asetella sitten fiksusti.

Subdivision

Subdivision

Subdivisionissa kilvoitellaan siitä, kuka kaavoittaa parhaimman kaupunginosan. Erilaisten tarpeiden pallottelu on mukava haaste, jossa toiset pelaajat eivät onneksi pääse häiritsemään.

Isle of Cats

Isle of Cats

Kissasaari yhdistää kaksi suosittua mekaniikkaa eli korttien värväyksen ja polyominolaatoilla pulmailun. Yhdistelmä sopii hyvin harrastajille, mutta mukana olevien lisäsääntöjen avulla myös perheille.

Monsters on Board

Monsters on Board

Monsters on Board on Hotel Transylvania -elokuvista innoitusta hakeva hirviöpeli joka kärsii hätäisestä suunnittelusta ja yhteensopimattomista pelivälineistä.

7 Wonders Duel: Pantheon

7 Wonders Duel: Pantheon

7 Wonders: Duelin ensimmäinen lisäosa Pantheon tuo peliin uusia valintoja jumalakorttien muodossa.

7 Wonders: Cities

7 Wonders: Cities

7 Wonders: Citiesin uudet kaupunkikortit tuovat 7 Wondersiin synkkiä mahdollisuuksia. Peliä on myös mahdollista pelata paripelinä 4, 6 tai 8 pelaajalla.

Overseers

Overseers

Jumalattaren valvojat muokkaavat ihmisiä paremmaksi – mutta Overseers on kyllä varsin abstrakti bluffaus- ja draftauspeli, jossa huijataan muita pelaajia.

Heat

Heat

Rikoskeikkojen suunnitteleminen draftaamalla kortteja on Heatin juju, ja peli toimiikin siinä tehtävässä kerrassaan mainiosti. Saul Bass -henkinen kuvituskin sopii peliin kuin reikärauta rosvon kouraan.

7 Wonders: Leaders

7 Wonders: Leaders

7 Wondersin ensimmäinen lisäosa Leaders tuo peliin vaihtelua. Johtajat ohjaavat pelaajien peliä uusille urille. Se on tarpeen 7 Wondersissa, jossa on muuten kovin helppo juuttua vanhoille laduille.