Kategoriat
Artikkelit

Inserttien tekeminen

Näin teet kapalevystä kätevät insertit lautapelille ja nopeutat pelaamisen aloittamista ja vähennät säätämiseen kuluvaa aikaa tuntuvasti.

Lautapeliharrastuksessa kivointa on pelaaminen, eikä alkuvalmistelujen tekeminen. Hyvä insertti eli laatikon sisältä löytyvä lokerikko helpottaa pelin aloittamista tuntuvasti. Joissain peleissä voi olla valmiiksi hyvä insertti, mutta useimmiten ei.

Kaupallista inserttitarjontaa on saatavilla, mutta tässä artikkelissa keskitytään omien ratkaisujen askartelemiseen. Alkuun pääseminen on helppoa, tarvitset vain kapalevyä, metallisen viivoittimen, leikkuualustan, veitsen ja liimaa. Mitään erityisiä kädenlahjoja tai rikasta mielikuvitusta ei vaadita.

Hyvän insertin hyödyt ovat kiistattomat: ne pitävät pelin osat järjestyksessä, nopeuttavat setuppaamista ja parhaimmat nopeuttavat jopa itse pelaamista toimien vaikka komponenttikippoina pelatessa. Usein myös käy niin, että suojitetut kortit eivät mahdu alkuperäiseen pelin mukana tulleeseen inserttiin, jolloin uuden tekeminen on ainoa vaihtoehto. Vielä useammin käy niin, että pelin mukana ei tule minkäänlaista säilytysratkaisua.

Cottage Garden
Cottage Gardenin mukana tuli kaksi minigrip-pussia säilytystä varten. Pidin sitä lähinnä huonona vitsinä, joten oman säilytysratkaisun tekeminen oli helppo ratkaisu. Kuva: Valtteri Sankari

Asiaa levystä

Minä käytän omissa inserteissäni valkoista 5 mm paksuista levyä. Kapalevy (myös kevytlevy tai englanniksi foam core) on styroksin kaltaisesta vaahtomuovista valmistettu levy, joka on päällystetty paperilla molemmilta puolilta. Levyä saa tilattua netistä, mutta itse tykkään hakea omani läheisestä taidetarvike- ja kehystysliikkeestä. Kannattaa rohkeasti mennä kysymään, jos lähistöllä on kehystämö.

5 millimetrin paksuus on sopiva kompromissi jämäkkyyden ja tilansäästön kannalta. Lisäksi omien havaintojeni mukaan suurin osa muista askartelijoista käyttää 5 mm levyä, joten ohjeiden seuraaminen on helpompaa. Väri on suurimmaksi osaksi makuasia, mutta valkoiseen on helpointa tehdä kynällä merkintöjä.  Jos silmäkarkki miellyttää, niin eriväristen levyjen käytöllä voi saada tuotoksensa seuraavalle tasolle sillä saralla.

Power Gridin resurssit
Power Grid ei kovin ihmeellistä inserttiä vaadi, mutta resursseille on kätevää olla oma paikkansa. Tusseilla saa luotua mukavia visuaalisia ärsykkeitä pelaajille. Kuva: Valtteri Sankari.

Työkalut ja muut tarvikkeet

Leikkaamisessa helpointa on käyttää mattoveistä tai katkaisuteräveistä. Tärkeintä on, että terä on riittävän jämäkästi kiinni kahvaosassa eikä heilu sivuttaissuunnassa. Myös terän vaihtomahdollisuus on hyvä olla olemassa, jos aikoo tehdä useamman kuin yhden insertin eikä huvita aina ostaa uutta veistä. Oma veitseni tuli rautakaupasta ostetun työkalupakin mukana, mutta mattoveitsiä saa ostettua melkein mistä vain. Osta sellainen joka sopii hyvin käteen, valinnanvaraa on.

Metallinen viivoitin on ehdoton ja 30 cm pitkä on riittävän pitkä useimpiin projekteihin. Leikkauskohtien merkitsemiseen levyyn käy mikä tahansa kynä, jonka erottaa. Pöydän suojaksi kannattaa ostaa leikkuualusta. Liimaksi käy oman kokemukseni mukaan mikä tahansa yleisliima ja olen käyttänyt menestyksekkäästi perinteistä Eri Keeperiä. Olen kokeillut kuumaliimaa, mutta se oli tarpeettoman työlästä eikä lopputulos ollut merkittävästi parempi, päinvastoin. Oikein käytettynä insertit eivät joudu kovaan rasitukseen, joten liiman ei tarvitse olla mitään superia.

Työkalut
Omat työkaluni. Kuva: Valtteri Sankari.

Ylläolevilla välineillä pääsee alkuun. Suorakulmasta voi olla hyötyä, jos haluaa varmasti leikkauksensa jiiriin. Erivärisillä tusseilla voi tehdä merkintöjä pelaamista helpottamaan. Nuppineulat helpottavat varsinkin isompien rakennelmien koossa pysymistä liiman kuivuessa. Netistä tilaamalla voi hankkia vaikka minkälaisia apuvälineitä levyn leikkaamiseen, mutta minulla ei ole niistä kokemusta.

Leikkaaminen

Leikatessa pidä veistä kohtisuoraan levyä kohti ja vähintään 45 asteen kulmassa. Leikkausliike on rauhallinen eikä siinä tarvitse rystyset valkoisena painaa. Ei kannata yrittää kerralla leikata koko levyn läpi, vaan tehdä useampi perättäinen viilto. Tällöin saa varmemmin siistin leikkausjäljen. Terä kannattaa vaihtaa, jos loivasta leikkauskulmasta ja useasta vedosta huolimatta veitsi repii levyä leikatessa.

Leikkaus
Kuva: Valtteri Sankari.

Ideoita insertteihin

Ehdoton apu inserttien tekemisessä on BoardGameGeek. Foam core insert modifications -geeklistillä on satoja käyttäjien luomuksia, joista voi vähintäänkin saada inspiraatiota. Tarkastan aina ensimmäiseksi tämän geeklistin, ennen kuin alan edes sen enempää suunnittelemaan uutta projektia. Kaikkiin peleihin valmista ratkaisua ei löydy, mutta yleisimpiin aivan varmasti.

Myös ihan googlaamalla foam core + pelin nimi saattaa löytää jotain osviittaa. Esimerkiksi oman Puerto Rico -inserttini apinoin Imgurista. Harrastus kannattaa aloittaa joistain pienemmistä ja helpoista inserteistä, joissa mittausten ja leikkausten ei tarvitse olla millilleen.

Patchwork
Simppeli insertti Patchworkille, joka pitää nappulat järjestyksessä. Kuva: Valtteri Sankari.

Jos peliin ei löydy kenenkään aiemmin tekemää ratkaisua malliksi, ei auta muu kuin itse suunnitella sellainen. Jotkut tekevät 3D-mallin SketchUpilla tai vastaavalla suunnitteluohjelmalla tai piirtävät paperille piirustukset. Oma prosessini on seuraavanlainen: otan ensiksi mitat pelilaatikon sisäpuolelta, että tiedän minkä verran on tilaa työskennellä.

Oma pakkomielteeni on, että kannen pitää sulkeutua alas asti, joten varsinkin korkeusmittojen ottamisessa pitää olla tarkkana ja ottaa huomioon ohjekirjan ja pelilaudan paksuus (pelistä riippuen). Tykkään tehdä kapalevystä ikään kuin toisen laatikon peliboksin sisään, jos tila sallii sen. Tämä tuo jämäkkyyttä lopulliseen luomukseen.

Seuraavaksi mietin, mitkä komponentit haluan erilleen ja mitkä ovat pelin setuppaamisen pahimmat pullonkaulat ja alan vain tekemään. Mittailen asioita sitä mukaa, kun työ etenee, enkä kauheasti kirjoita asioita ylös. Erilaisten nappuloiden ja pahvilätkien lajitteluun menee yleensä eniten aikaa, joten niille rakennan omat pikku laatikot, joita voi käyttää myös pelatessa. Pelaajakohtaiset osat on myös hyvä olla valmiina, kun laatikon kannen avaa ja pelaajille voi vain antaa laatikon jossa on kaikki tarvittava.

Troyes
Troyesin laatikossa on hyvin tilaa. Tein ensin laatikon laatikon sisään. Sitten askartelin pelaajanappuloille, rahoille ja voittopisteille pienet boksit. Korteille on omat ”tarjottimet”, joista toista voi käyttää myös pelin aikana. Kuva: Valtteri Sankari

Joidenkin pelien tapauksessa (Caverna, köh) tavaraa on niin paljon, että tilaa on todella niukasti ja mittausten pitää olla just eikä melkein. Silloin kannattaa miettiä tarvitseeko kaikille erilaisille nappuloille tehdä omat lokeronsa, vai laittaako esimerkiksi eri suuruiset rahat samaan.

Loppujen lopuksi kyse on omasta viitseliäisyydestä ja miten paljon haluaa näperrellä. Hyvin tehty insertti pitää osat paikoillaan säilytyksessä ja kuljetuksessa. Pystysuunnassa säilyttäminen ja heiluminen liikuttaessa eivät ole mikään ongelma, jos on hoitanut homman tarkasti.

Nippon
Nipponin insertissä on valmiina ojennuksessa palkinto- ja tehdaslaatat. Sen kun vaan nostaa pöydälle ja alkaa pelaamaan. Kuva: Valtteri Sankari.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

5 vastausta aiheeseen “Inserttien tekeminen”

Voisiko toimiva vaihtoehto (nuukuus, ekologisuus, kierrätys) kapalevylle olla pahvi?

Kiitos vinkeistä! Minkälaisia liitoksia kappaleiden välillä on vai pysyykö pelkällä liimalla?

Kapalevy on aika paljon jäykempää kuin useimmat pahvit ja riittävän jäykkä pahvilevy taas on herkästi kovin paksua. Mutta en sano, että se mahdotonta olisi, voi kokeilla jos löytyy sopiva pahvilaatu.

Kapalevy ei vaadi sen ihmeempiä liitoksia, pelkkä liima riittää. Itse käytän nuppineuloja pitämään kappaleet kiinni sen aikaa että liima kuivuu.

Olen käyttänyt välillä ohutta pahvia kapalevyn lisäksi, jos on ollut pahasti tilasta puutetta. Jonkun komponenttikipon pohjan voi hyvin korvata pahvilla, jolloin tilaa säästyy se muutama milli. Kokonaan pahhvista en ole mitään tehnyt.

Kuten Mikko edellä totesi, niin mitään liitoksia ei käytännössä tarvita vaan homma pysyy kasassa liimalla.

Jos näitä aikoo näperrellä enemmänkin, niin kuumaliimapistooli on varmasti hyvä hankinta. Nopea ja helppo ratkaisu..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *