Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

Patchwork

Patchwork on tilkkutäkin rakentelua ja nappikauppaa kahdelle pelaajalle. Uwe Rosenbergin pieni ja näppärä peli on helppojen kaksinpelien parhaimmistoa.

Uwe Rosenberg ei tee pelkästään vastikään arvostellun Fields of Arlen kaltaisia isoja pelejä, vaan hallitsee myös pienimuotoisempien pelien tekemisen. Patchwork on samaa Lookoutin mainiota kaksinpelien sarjaa kuin Agricola: All Creatures Big and Small ja Le Havre: Inland Port. Pelin aiheena on tilkkutäkkien ompeleminen – lopputulos on vähintäänkin soma kaksinpeli.

Lautapelit.fi julkaisi pelin suomeksi loppuvuodesta 2016. Pelistä on olemassa myös hieman yksinkertaisempi versio Patchwork Express.

Patchwork / Tilkkutäkin kansi

Pala minulle, pala sinulle

Peli koostuu epämääräisen muotoisista tilkkulaatoista, jotka levitetään pöydälle ympyrän muotoon. Pelaajat saavat omat 9×9 ruudun laudat, joihin tilkkutäkkiä rakennetaan ja tukun pahvisia nappeja pelirahaksi. Keskellä pöytää on pelilauta, jossa mitataan aikaa.

Tilkuilla on tukku ominaisuuksia: ne ovat eri muotoisia, niissä on vaihteleva määrä nappeja kuvattuna ja lisäksi niiden ostaminen maksaa tietyn määrän nappeja ja aikaa. Vuorollaan pelaajalla on kaksi vaihtoehtoa: osta ja pelaa tilkku tai ota lisää nappeja. Vuoroja sääntelee aikamittari, aina on sen pelaajan vuoro, joka on aikamittarissa viimeisenä.

Nappeja saa lisää marssimalla aikamittarissa eteenpäin: yksi nappi yhdestä askeleesta. Nappeja kuluu tilkkujen ostamiseen. Tilkkuympyrää kiertää pelinappula, jonka edessä olevista kolmesta tilkusta saa valita haluamansa. Kun tilkku ostetaan, maksetaan sen hinta napeissa ja siirretään omaa nappulaa aikamittarilla ajankulun verran.

Aikamittarilla on joukko napinkuvia. Kun sellaisen ohittaa, tienaa nappeja sen mukaan, kuinka monta napinkuvaa omissa tilkuissa on. Laudalla on myös muutama yhden ruudun kokoinen paikkalaatta, jonka saa se, joka sen ensin ohittaa. Näillä pikkupaikoilla on hyvä täydentää pelilaudan koloja.

Peli päättyy, kun aika on loppu. Lopussa lasketaan pisteet: jokainen käteen jäänyt nappi on yksi piste, mutta enemmän painaa se, kuinka hyvin tilkkutäkkinsä sai valmiiksi. Jokainen tyhjä ruutu nimittäin maksaa kaksi pistettä. Tarjolla on myös bonus sille, joka saa ensimmäisenä 7×7-kokoisen alueen täytettyä (jos saa).

Yhden pelaajan pelilauta, jossa on rakennettu tilkkutäkkiä
Tilkkutäkin rakennus etenee. Kuva: Mikko Saari

Yksinkertaista, viehättävää ja hauskaa

Patchwork on erinomaisen toimiva peli. Sen säännöt on helppo oppia ja opettaa – tässä pelissä ei juuri haittaa, vaikka kumpikaan pelaajista ei osaisi sääntöjä ennen pelin aloittamista, vauhtiin pääsee silti nopeasti. Pelaaminen on helppoa ja mukavaa.

Strategista syvyyttäkin riittää, samoin erilaisia lähestymistapoja, ainakin sen verran mitä vartin filleriltä sopii odottaa. Aivotta ei voi läiskiä, silloin on pelin lopussa käsissä tyhjyyttään ammottava lauta ja hurjat miinukset. Toisaalta peli on kaikinpuolin kevyttä hupia, eikä rasita päätä liikaa. Sanoisin, että tasapaino on kohdallaan.

Ulkoiselta toteutukseltaan peli on todella viehättävä, napeissa ja kangastilkuissa on jotain perin söpöä. Ilmeinen parannus olisi pahvinappien vaihtaminen oikeisiin nappeihin, pitänee poiketa joskus nappikaupassa.

Sekalainen valikoima tilkkulaattoja
Kuva: Mikko Saari

Faktat Patchworkista

Suunnittelija:

Julkaisija: Lookout Games, Mayfair Games (2014), Lautapelit.fi (2016)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset, peliä pääsee pelaamaan nopeasti ja vaivattomasti.

Onnen vaikutus: Pientä satunnaistekijää ja tuurielementtiä on mukana, mutta taitavampi pelaaja voittaa yleensä.

Vuorovaikutus: Hieman voi taktikoida sillä, että ottaa toisen pelaajan tarvitseman laatan tämän nenän edestä. Lisäksi eläväinen vuorojärjestys antaa mahdollisuuksia taktikointiin.

Teema: Abstrakti pelihän tämä on, mutta tilkkutäkkiteema toimii hienosti kuvituksen kannalta.

Uudelleenpelattavuus: Jaksaahan tätä naksutella, uskoisin pelin kestävän hyvin käyttöä.

Kieliriippuvuus: Pelaaminen ei edellytä lukutaitoa.

Pelaajamäärä: 2

Kesto: 15–20 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Patchwork”

On kyllä hyvä kaksinpeli! Rento ja helppo omaksua. Vaikka vaikuttaa simppeliltä, niin taktikoinnin mahdollisuudet parin pelin jälkeen rupeaa avautumaan entistä enemmän. Pelattavaa pitkäksi aikaa.

Pitkästä aikaa lautapeleihin taas innostuneena aloimme vaimon kanssa tätä kokeilemaan. Pelin hinta/laatu on kyllä erinomainen. Peli on helposti lähestyttävä, peliaika kohtuullinen/lyhyehkö ja kestää hyvin käyttöä sekä erinomainen kaksinpelinä. Ulkoinen toteutuskin hivelee silmää.

Hyvää kaksinpeliä hakeville voin kyllä minäkin tätä suositella. Tällä pelillä on taas mukava lähteä lautapelaamiseen mukaan =).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *