Kategoriat
Artikkelit

Satunnaisuuden rooli

Vahvat satunnaiselementit ovat varma tapa saada lautapeliharrastaja inhoamaan jotain peliä. Yksinkertaisimmissa lautapeleissä ei muuta olekaan, jolloin kyse on oikeastaan arpajaisista. Arpajaiset eivät pitkään viihdytä, varsinkaan jos rahapalkintoja ei ole luvassa.

Joillekin pelaajille on tärkeää, että pelissä ei ole lainkaan satunnaiselementtejä. Se ei kuitenkaan aina ole ihanteellinen tilanne. Jotta peli ilman satunnaiselementtejä olisi mielekäs, sen on tarjottava pelaajille paljon mahdollisuuksia. Go ja shakki toimivat hyvin, sillä peleissä on vaihtelua ja pelit tuntuvat erilaisilta, kun valinnanvaraa on paljon.

Oikeanlaiset satunnaiselementit ovat tärkeässä asemassa pelin uudelleenpelattavuuden kannalta. Pelin alkuasetelma voi esimerkiksi olla jollain tapaa satunnainen, kuten Catanin uudisasukkaiden jokaista peliä varten erikseen koottava pelilauta. Jokaisella pelikerralla pelilauta on uudenlainen, pienetkin erot vaikuttavat paljon pelin strategioiden muotoutumiseen.

Perhepeleissä sattumaa tarvitaan enemmän ja sillä voi olla suurempi vaikutus pelin kulkuun. Ei haittaa, vaikka vähemmän taidokas pelaaja voi voittaa pelin hyvällä tuurilla, kunhan pelaajilla säilyy tuntu siitä, että omilla päätöksillä on merkitystä menestyksen kannalta.

Tuurielementtien kuten korttien tai laattojen käyttäminen tuo peleihin runsaasti vaihtelua. Puerto Ricon korttipeliversiossa San Juanissa tuurin merkitys on suurempi kuin Puerto Ricossa, koska pelaajat ovat nostamiensa korttien armoilla. Puerto Ricon strategisuuden sijasta San Juan on vahvasti taktinen peli. Reagoiminen tilanteeseen on tärkeää ja päätöksiä tehdään lyhyemmällä aikajänteellä, kun tilanne muuttuu koko ajan. On makuasia, viihtyykö paremmin taktisten vai strategisten pelien parissa.

Nopanheittojen kohdalla ratkaisevaa on usein se, kuinka paljon noppia pelin aikana heitetään. Nopat noudattavat todennäköisyyksien lakeja, mutta vasta kun niitä heitetään tarpeeksi. Yhden Catanin uudisasukkaat -pelin aikana voidaan nähdä yllättävänkin vinoja jakaumia nopanheittojen tuloksissa. Peleissä joissa noppia heitellään jopa satoja kertoja, pelaajien välinen noppatuuri ei heittele niin paljon.

Suurikaan määrä nopanheittoja ei kuitenkaan estä sitä, että juuri ratkaisevalla hetkellä tulos on ällistyttävän onnekas. Usein peleissä, joissa esiintyy selkeä tuurielementti on tärkeää saada itsensä asemaan, jossa pystyy hyötymään mahdollisimman monesta eri tuloksesta. Catanin uudisasukkaissa tämä näkyy hyvin. Pelaaja, jonka asutukset ovat hajallaan eri numeroiden kohdalla voittaa yleensä parille numerolle keskittyneen pelaajan.

Satunnaisuus tuo peleihin mukavaa vaihtelua, mutta toisinaan tuloksena on kummallisia pelisessioita. Tigris & Euphratesissa laattojen satunnainen nostaminen pitää pelaajat varpaillaan, mutta toisinaan johtaa siihen, ettei pelaaja saa pelin aikana juuri ollenkaan elintärkeitä punaisia laattoja, jolloin voittaminen on vaikeaa. Catanissa se parille numerolle keskittynyt pelaaja vie joskus voiton, kun onni osuu kohdalle. Tällaiset ääritapaukset ovat kuitenkin harvinaisia ja usein välttämätön hinta muuten tärkeälle vaihtelulle.

Satunnaisuudessa on tärkeintä se, mitä se pelille tekee. Oikeaan kohtaan sijoitettu sopiva satunnaiselementti tuo peleihin vaihtelua ja pitää pelin tuoreena kerta toisensa jälkeen. Jos sattuma vaikuttaa pelaajien asemaan, pelin pitää tarjota paljon mahdollisuuksia hallita sattumaa ja varautua erilaisiin tuloksiin. Jos sattuma ratkaisee voittajan tai vaikuttaa muuten liikaa pelin kulkuun, lautapeliharrastajat hylkäävät pelin nopeasti. Perhepelinä tai kevyenä viihteenä vahvasti satunnainenkin peli voi toimia, jos sitä on muuten miellyttävää pelata.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *