Kategoriat
Artikkelit

Star Wars: X-Wing – Opas alusten hankintaan

Star Wars: X-Wing Miniatures Gameen on paljon lisäaluksia. Tämä juttu opastaa aloittelijaa alushankinnoissa: mitä kannattaa ostaa, jotta pääsee hyvään alkuun ja saa käyttökelpoisen valikoiman aluksia?

X-Wing Miniature Gamen kansiKahdeksannen julkaisuaallon saavuttaneeseen Star Wars: X-Wing Miniatures Game -peliin on olemassa monenlaista laajennusta.

Core settien (40 €) lisäksi on yksittäisiä lisäaluksia sekä pieninä (15–21 €) että isoina (25–35 €), useamman aluksen settejä (25–40 €) sekä suuria aluksia (50–100 €), joita käytetään tavallisten 100 pisteen kohtaamisten sijaan eeppisissä taisteluissa.

Suurten alusten pakkaukset sisältävät myös pieniä aluksia, mutta tässä artikkelissa suuret alukset jätetään kuitenkin väliin ja keskitytään ensisijaisesti 100 pisteen yhteenottoihin.

Aloitus

Core set on ensiaskel X-Wingin aloituksessa. Uuden trilogian avauksen myötä vaihtoehtoja on kaksi: alkuperäiseen elokuvatrilogiaan perustuva aloituspakkaus tai The Force Awakens -elokuvaan perustuva aloituspakkaus. Uusittujen X-Wingin ja TIE Fighterien lisäksi olennaisimpana erona ovat päivitetyt säännöt ja uusittu vahinkopakka.

Core setin jälkeen seuraava suositeltava hankinta on… toinen core set, joka on kustannustehokas tapa tuplata alusten määrä. Samalla saa toisen setin noppia, liiketemplaatteja sekä vahinkopakan pelimukavuutta lisäämään. Erilaiset core setit hankkimalla saa luonnollisesti myös toiset alustyypit pilotteineen ja muutaman uuden päivityskortin, tosin etupäässä X-Wingien käytettäviksi.

Aloitussettien jälkeen kokoelmaa kasvatetaan aluspakkauksilla. Laajentamisessa kannattaa ainakin aluksi keskittyä uusiin aluksiin, vanhojen alusten puuttuvat pilotit ja päivityskortit voi kotipeleissä ja turnausten ulkopuolella proxyttaa eli etsiä ja kopioida verkosta. X-Wing Miniatures Wiki on tässä oiva apu, kuten myös squadron builder ‑sovellukset, esimerkiksi X-Wing Squadron Builder tai (Yet Another) X-Wing Miniatures Squad Builder.

Skenaarioita kaipaaville enemmän pelattavaa löytyy sekä isojen että useamman aluksen paketeista, ja suurien alusten mukana tulee useamman tehtävän kampanjoita.

Imperiumi

Imperiumi ei ole mitään ilman Darth Vaderia, joten yksi TIE Advanced kuuluu hankintalistalle. Tulivoimainen ja ketterä TIE Interceptor on myös oleellinen osa Imperiumin laivastoa ja sen hankintaan on kaksi vaihtoehtoa, joko omassa yksittäispakkauksessaan tai kerralla kaksin kappalein Imperial Aces -setissä.

Molemmissa on puolensa, mutta varsinkin jos proxyttaminen ei ole mieleen, Imperial Aces lienee parempi valinta. Imperiumin pelaajan on hyvä tietää, että molemmille mainituille alustyypeille on olemassa muutama erittäin hyödyllinen päivityskortti. TIE Interceptor saa elinikää Autothrusters-päivityksestä (löytyy StarViper-laajennuksesta). TIE/x1 -päivitys tekee TIE Advancedista erittäin käyttökelpoisen, mutta valitettavasti se on liitetty eeppisissä peleissä käytettävään Imperial Raider -korvettiin.Imperial Acesin pakkaus

TIE Advanced ja TIE Interceptor -lisäysten jälkeen, jos laajentamisen kanssa ei ole kiire, Imperial Veterans tulee olemaan erinomainen jatkohankinta (julkaisusta on vasta tiedotettu). Pakkaus sisältää TIE Bomberin ja laajennetusta universumista tutun TIE Defenderin, jotka molemmat on toki jo julkaistu yksittäisinä aluksina. TIE Bomber mahdollistaa pommien, torpedoiden ja ohjusten käytön ja TIE Defender on nopea ja kestävä vaihtoehto TIE Advanced ja TIE Interceptor -aluksille.

Jo ilmestyneistä aluksista TIE Phantom tuo mukanaan cloaking-mekaniikan (jota on vielä hieman päivitetty jälkikäteen) ja on siten mainio valinta tuomaan vaihtelua. Isomman koon VT-49 Decimator antaa mahdollisuuden erilaiseen tapaan pelata imperiumia, jolloin osumat otetaan vastaan, mutta annetaan samalla mitalla takaisin. Jähmeäliikkeisen Lambda-sukkulan ja TIE Punisherin, TIE Bomberin isoveljen, voi jättää viimeisiksi hankinnoiksi.

Firespray-31 (Slave 1) on myös pelissä alunperin imperiumin alus, mutta siitä hieman enemmän Scum & Villainy -osiossa.Imperial Veteransin pakkaus

Kapinalliset

Kapinallisten puolella laivuetta on helppo kasvattaa A- ja B-Wingin sisältävällä Rebel Aces -pakkauksella (jälleen molemmat alukset löytyvät myös yksittäispakattuina). A-Wing on erinomaisen liikevalikoiman omaavana aluksena hauska lennettävä. B-Wing on raskaasti suojattu alus, joka on liikevalikoimastaan huolimatta yllättävän hyvä lähitaistelussa.

Y-Wing on myös temaattinen lisä kokoelmaan, kuten myös isompaa aluskokoa edustava YT-1300 (Millennium Falcon). Molemmat alukset voivat ampua myös tulisektorin ulkopuolelle, mikä luonnollisesti vaikuttaa tapaan, joilla niitä lennetään. YT-1300 muuntautuu etenkin crew-päivitysten myötä moneen laivueeseen, Y-Wing saa lisävaihtoehtoja Most Wanted -paketin (ks. Scum & Villainy -osio) myötä.

Z-95 Headhunter tarjoaa kapinallisille Tie Fighterin kaltaisen edullisen option laivueen rakentamisessa. E-Wing, YT-2400 ja K-Wing eivät tuo yhtä paljon uutta kuin aiemmat alukset, joten ne ovat hankintalistan loppuosassa. Isoksi alukseksi ketterä YT-2400 on kuitenkin hauska alus lentää ja K-Wing on monipuolinen rynnäkköalus torpedo-, ohjus- ja pommioptioilla ja uudella SLAM-mekaniikalla. A- ja X-Wingin hybridi E-Wing on mielenkiintoinen alus mutta ei nykyisellään oikein pärjää ominaisuuksiltaan uudelle T-70 X-Wingille. Hankintalistan lopussa on myös HWK-290, joka on Y-Wingin ja K-Wingin kaltainen tykkitornialusta mutta ennen kaikkea tukialus.Rebel Acesin pakkaus

Scum & Villainy

Scum & Villainy -puoli (S&V) ilmestyi vasta X-Wingin 6. julkaisuaallossa. Siinä missä kapinalliset korostavat synergiaa ja Imperiumi huippuyksilöitä ja laumataktiikkaa, S&V koostuu vastustajan laivuetta häiritsevistä ja rankaisevista yksilöistä. S&V jakaa aluksia sekä kapinallisten että imperiumin kanssa ja on siten hankalampi , tai ainakin kalliimpi, puoli keskittyä ensimmäiseksi.

Most Wanted -pakkaus on lähes välttämätön, muttei itsessään riittävä hankinta scum-pelaajalle. Setti sisältää kaksi Z-95 Headhunteria ja Y-Wingin, joita voi tietyin edellytyksin käyttää myös kapinallisten pelaamiseen myös turnauksissa. Sama toimii myös toiseen suuntaan. Oleellisesti Most Wanted antaa option käyttää HWK-290 ja ennen kaikkea Firespray-31 -aluksia osana scum-laivastoa. Firespray-31 on aluksena monipuolisimmasta päästä monine eri päivitysoptioineen ja S&V-versiona Boba Fett on viimein maineensa arvoinen. Myös HWK-290 pilotit sopivat erinomaisesti S&V-luonteeseen.Most Wantedin pakkaus

Seuraaviin S&V-hankintoihin kuuluvat IG-2000, StarViper, YV-666 ja Kihraxz. IG-2000 on ketterä ison alustan hävittäjä, joka hyötyy toisista IG-2000 -aluksista laivueessa ja antaa sitä kautta mielenkiintoisia mahdollisuuksia listan rakentamisessa. StarViper on myös ketterä hävittäjä, joka TIE Interceptorien ja A-Wingien tapaan ei halua joutua useamman aluksen tulen kohteeksi.

YV-666, Hound’s Tooth, on sukkulan kaltainen lentävä tiiliskivi. Kihraxz-hävittäjä (S&V:n X-Wing) on melko edullinen mutta tulivoimainen ja toimiva vaihtoehto S&V-listalle ja se on toistaiseksi syrjäyttänyt M3-A (Scyk) Interceptorin (S&V:n TIE Fighter), joka on varsin muokattava alus mutta hakee vielä paikkaansa pelissä ja on siksi viimeisenä hankintalistalla.Hound's Toothin pakkaus

Tulevat julkaisut – 8. julkaisuaalto

8. julkaisuaallosta on jo ilmestynyt T-70 X-Wing ja TIE /fo Fighter, joista jälkimmäinen on yksittäispakkauksista ehkäpä käyttökelpoisin jo yksinään. Loput aallosta tuo mukanaan suositusta Rebels-animaatiosarjasta tutun Ghostin ja Phantomin miehistöineen kapinallisten puolelle. Imperiumi saa yhden TIE-mallin lisää, mikä edustaa perinteisempää puolta julkaisuaallossa.

S&V saa loputkin enemmän tai vähemmän tutut palkkionmetsästäjät, Zuckussin ja 4-LOMin sekä Dengarin, Misthunter ja Punishing One ‑aluksineen. Erittäin mielenkiintoisen julkaisuaallosta tekee Ghostin ja Phantomin yhteensovittaminen ja Punishing Onen asymmetrinen liikevalikoima, jollaista ei ole aiemmin pelissä nähty.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Yksi vastaus aiheeseen “Star Wars: X-Wing – Opas alusten hankintaan”

Katsauksesta on lähes kaksi vuotta ja neljä julkaisuaaltoa, 12. aalto rantautui The Last Jedi -elokuvan myötä joulukuussa 2017. Oli uuden trilogian elokuvista mitä mieltä tahansa, X-Wingille ne tekevät hyvää tarjoten uusille pelaajille helpomman väylän hypätä peliin mukaan.

Vastarinnalla on helppoa: The Force Awakens Core Setin päälle toisen T-70 X-Wingin ja Millennium Falconin sisältävä Heroes of the Resistance -pakkaus, niin saa kelpo 100 pisteen listoja aikaiseksi.

Ensimmäisellä ritarikunnalla joutuu tekemään ainakin yhden oston enemmän. Yksi Special Forces TIE -laajennus näyttää, että TIE-aluksestakin voi löytyä tulivoimaa ja kestoa. Uusi TIE Silencer tarjoaakin sitten lisäksi vielä äärimmäistä liikkuvuutta. Tämän jälkeen, jos TFA Core Setin uniikit TIE/fo-pilotit tuntuvat turhilta, niin helpotusta löytyy vastaavasta laajennoksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *