Kategoriat
Peliarvostelut

7 Signum (Die Sieben Siegel)

7 Signum, alkuperäiseltä nimeltään Die Sieben Siegel eli seitsemän sinettiä on tikkipeli, jossa pelaajien on ennustettava täsmälleen voittamansa tikit. Patalupaus on kenties joillekin tuttu, samantyyppinen peli. 7 Signumissa ei kuitenkaan riitä pelkkä tikkien määrän tietäminen, vaan pelaajien on myös ennustettava keräämiensä tikkien maa.

Tavoitteena on pysytellä nollilla, sakkoja tulee yli- ja alitarjoamisesta. Alitarjoaminen eli muiden kuin luvattujen tikkien ottaminen on pahempi juttu. Peliä sekoittaa myös se, että yksi pelaajista voi ottaa sabotöörin roolin. Sabotööri ei tee ennustusta, vaan yrittää turmella muiden peliä.

Pelin idea

7 Signumin kansiJaon aluksi pelaajille jaetaan 15 korttia, jonka jälkeen alkaa tarjouskierros. Pelaajat tekevät tarjouksensa ottamalla erivärisiä sinettejä. Kun tikin voittaa, saa luopua samanvärisestä sinetistä. Jäljelle jääneet sinetit ovat kahden sakkopisteen arvoisia. Jos ei pysty antamaan oikeanväristä sinettiä, joutuu ottamaan mustan sinetin, joka on kolmen miinuksen arvoinen.

Sabotööri ei välitä sineteistä, vaan maksaa aina neljä sakkopistettä. Jokainen muiden pelaajien ottama musta sinetti laskee kuitenkin tätä pistemäärää, joten jos sabotööri pelaa korttinsa hyvin, nollatulos on mahdollinen.

Käden hyvyys tai huonous ei ole aivan selkeä juttu. Jos käsi on täynnä isoja kortteja, tiedossa on paljon voitettuja tikkejä. Iso määrä sinettejä on kuitenkin aina iso riski, sillä jos tikit eivät menekään suunnitelmien mukaan, osa sineteistä jää helposti lunastamatta. Helpoimpia ovatkin usein vaatimattomat kortit, joissa on pari selvästi isoa korttia, joilla on helppo voittaa pari tikkiä.

Sabotöörillä on oma arvotuksensa korteille. Sabotööri on helppo valinta, jos käsi on täynnä valttia — silloin sinettien ottaminen on erityisen hankalaa. Tällainen käsi ei ole kuitenkaan hyvä käsi sabotöörille, koska sabotöörin kannattaa välttää tikkien voittamista. Mitä enemmän tikkejä pystyy syöttämään muille pelaajille, sitä todennäköisempää on, että jonkun arvio jää liian pieneksi ja tämä joutuu ottamaan mustan sinetin.

Pelaajamäärän merkitys

7 Signum toimii kolmella, neljällä tai viidellä pelaajalla. Peli on parhaimmillaan, kun pelaajia on enemmän. Kolmella pelaajalla sakkopisteiden määrä nousee merkittävästi ja sabotööristä tulee varma valinta, olivat kortit lähes millaiset tahansa. Neljällä ja viidellä pelaajalla on helpompaa pelata hyvää, ehjää peliä, jolloin sabotöörin valinnasta tulee mielenkiintoisempi pulma.

Peli toimii kuitenkin vähintään tyydyttävästi kaikilla pelaajamäärillä. Kolmella pelaajalla pelaisin kuitenkin mieluummin vaikkapa Stichelniä, jota muuten voi pelata 7 Signumin korteilla.

Sabotöörin hinnasta on ollut paljon keskustelua netissä ja parannusehdotuksiakin on. Jos tuntuu siltä, että sabotööri on liian helppo valinta, kannattaa korottaa sen hintaa viiteen tai kuuteen pisteeseen. Sen luulisi vähentävän mielenkiintoa ottaa aina sabotööri.

Perinteisten korttipelien ystävälle 7 Signum on mielenkiintoinen peli, jossa voi menestyä hyvin monenlaisilla korteilla, se on aina hyvän tikkipelin merkki.

Suunnittelija:
Julkaisija: Lautapelit.fi / Amigo
Ilmestymisvuosi: 2009 / 2003
Pelaajamäärä: 3-5
Pituus: 30 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “7 Signum (Die Sieben Siegel)”

Mielenkiintoinen tikkipeli, jota olen pelannut niin pelejä enemmän harrastavien kavereiden kuin perheenkin kesken. Tikkipeli itsessään ei ole kovinkaan monimutkainen mutta voitettujen tikkejen arviointi vaatii kokemusta ja taitoa. Omasta mielestäni sabotoori on ehkä aavistuksen liian vahva, joten viiden miinuslaatan kanssa aloittaminen on perusteltua. Mainio peli ja tätä on ainakin helppo pitää mukana missä vain kulkeekin.

Tuttavallisemin Steven Seagal on tosiaan kelpo tikkipeli, joka on helppo opettaa ja menee kaikille korttipeleistä pitäville. Sabotööriä kannattaa tosiaan testata eri varianteilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *