Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Die Macher

Jo vuonna 1986 ensimmäisen kerran ilmestynyt Die Macher nauttii legendaarista mainetta, kahdesta syystä. Toisaalta peli on ehdottomasti raskaimpia europelejä noin neljän-viiden tunnin kestollaan, toisaalta pelin aihe, Saksan eduskuntavaalit, on ehdottoman omaperäinen.

Peli on ollut, syystäkin, saatavilla vain saksaksi. Uudelleenjulkaisuihin erikoistunut Valley Games otti pelin ensimmäiseksi julkaisukseen, joten peli on nykyään saatavilla myös englanniksi. Aihe on kuitenkin edelleen sama.

Pelin idea

Die Macherin kansiPelaajat ottavat kukin komentoonsa yhden Saksan pääpuolueista. Vaalikamppailua käydään seitsemässä liittovaltiossa. Peli on tiivistä resurssinhallintaa, jossa pelaajat käsittelevät rahaa, ääniä tuottavia puoluekokouksia ja mediavaikutusta mahdollisimman suuren äänisaaliin keräämiseksi.

Vaaleissa keskitytään asiakysymyksiin. Jokaisella puolueella on ohjelma, joka listaa puolueen kannat muutamaan perusasiaan (ydinvoima, geeniruoka, koulutus ja niin edelleen). Liittovaltioiden asukkailla on samoin joku kanta ja mitä paremmin mielipiteet kohtaavat, sitä helpommin ääniä kertyy. Luonnollisesti sekä puolueohjelmaa että kansan mielipiteitä on mahdollista muokata.

Joka kierros käydään yhdet vaalit, mutta samaan aikaan pelaajien on valmistauduttava kolmeen seuraavaan kierrokseen. Kun vaalit ovat ohi, siirrytään seuraavalle alueelle ja taas uusi alue ilmestyy näkyviin. Näin pelaajien on levitettävä vähäiset resurssinsa laajalle ja arvioitava, milloin kannattaa taistella täysillä voimilla ja milloin kannattaa levätä.

Raskas klassikko

Die Macher on raskas peli, mutta pelatessa aika kiitää mukavasti. Tekemistä on koko ajan, koska isot ja raskaat kierrokset on jaettu pienempiin vaiheisiin, jotka kukin tekee vuorollaan. Peli toistaa pitkälti samoja toimintoja joka vuoro, mutta toisaalta seitsemän kierroksen pelaaminen tuo peliin tärkeää pitkän aikavälin suunnittelua.

Pelin ainoa kauneuspilkku on mielipidekyselyissä, jotka huutokaupataan pelaajille sokkona. Tuuri ratkaisee, mitä mielipidekyselystä löytyy ja turhasta kortista voi päätyä maksamaan paljon. On kuitenkin makuasia, pitääkö tätä ongelmana vai ei, usein kuitenkin tietää onko kortti pakko ostaa varmuuden vuoksi vai ei.

Toisille pelin kuivahko teema on kauhistus, toisille ylin houkutin. Mikäli haluaa kokea saksalaishenkisen lautapelielämyksen äärimuodossaan, Die Macher kannattaa testata.

Suunnittelija:
Julkaisija: Hans im Glück, Valley Games
Ilmestymisvuosi: 1997, 2006
Pelaajamäärä: 3-5
Pituus: 240 min

Pöydällä Digital -lautapelimessut netissä 22.5.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Die Macher”

Jee, yksi lempparipeleistä! Tässä ei leikitä tuurilla vaan kaikilla pelaajilla on samat lähtökohdat ja mahdollisuudet voittoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.