Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Die Macher

Saksan liittovaltiovaalit ovat edessä. Miten käy puolueesi seitsemän eri liittovaltion vaaleissa? Irtoaako paikkoja? Osuvatko puolueen kannat yksiin äänestäjien kanssa?

Jo vuonna 1986 ensimmäisen kerran ilmestynyt Die Macher (“tekijät”) nauttii legendaarista mainetta, kahdesta syystä. Toisaalta peli on raskaimpia europelejä noin neljän-viiden tunnin kestollaan, toisaalta pelin aihe, Saksan eduskuntavaalit, on ehdottoman omaperäinen.

Peli on ollut, syystäkin, saatavilla vain saksaksi. Uudelleenjulkaisuihin erikoistunut Valley Games otti pelin ensimmäiseksi julkaisukseen, joten peli on nykyään saatavilla myös englanniksi. Aihe on kuitenkin edelleen sama.

Tuorein versio pelistä ilmestyi Spielworxxin julkaisemana englannin- ja saksankielisenä laitoksena 2019.

Die Macherin kansi

Saksan vaalit

Pelaajat ottavat kukin komentoonsa yhden Saksan pääpuolueista. Vaalikamppailua käydään seitsemässä liittovaltiossa. Peli on tiivistä resurssinhallintaa, jossa pelaajat käsittelevät rahaa, ääniä tuottavia puoluekokouksia ja mediavaikutusta mahdollisimman suuren äänisaaliin keräämiseksi.

Vaaleissa keskitytään asiakysymyksiin. Jokaisella puolueella on ohjelma, joka listaa puolueen kannat muutamaan perusasiaan (ydinvoima, geeniruoka, koulutus ja niin edelleen). Liittovaltioiden asukkailla on samoin joku kanta ja mitä paremmin mielipiteet kohtaavat, sitä helpommin ääniä kertyy. Luonnollisesti sekä puolueohjelmaa että kansan mielipiteitä on mahdollista muokata.

Joka kierros käydään yhdet vaalit, mutta samaan aikaan pelaajien on valmistauduttava kolmeen seuraavaan kierrokseen. Kun vaalit ovat ohi, siirrytään seuraavalle alueelle ja taas uusi alue ilmestyy näkyviin. Näin pelaajien on levitettävä vähäiset resurssinsa laajalle ja arvioitava, milloin kannattaa taistella täysillä voimilla ja milloin kannattaa levätä.

Raskas klassikko

Die Macher on raskas peli, mutta pelatessa aika kiitää mukavasti. Tekemistä on koko ajan, koska isot ja raskaat kierrokset on jaettu pienempiin vaiheisiin, jotka kukin tekee vuorollaan. Peli toistaa pitkälti samoja toimintoja joka vuoro, mutta toisaalta seitsemän kierroksen pelaaminen tuo peliin tärkeää pitkän aikavälin suunnittelua.

Pelin ainoa kauneuspilkku on mielipidekyselyissä, jotka huutokaupataan pelaajille sokkona. Tuuri ratkaisee, mitä mielipidekyselystä löytyy ja turhasta kortista voi päätyä maksamaan paljon. On kuitenkin makuasia, pitääkö tätä ongelmana vai ei, usein kuitenkin tietää onko kortti pakko ostaa varmuuden vuoksi vai ei.

Toisille pelin kuivahko teema on kauhistus, toisille ylin houkutin. Mikäli haluaa kokea saksalaishenkisen lautapelielämyksen äärimuodossaan, Die Macher kannattaa testata.

Faktat Die Macherista

Suunnittelijat:

Julkaisija: Hans im Glück (1986, 1997), Valley Games (2006), Spielworxx (2019), Stronghold Games (2019)

Mutkikkuus: Peli voi olla pitkä, mutta toisaalta se on vaikeusasteeltaan kuitenkin melko tavanomainen raskas europeli. Vuoden 2021 asteikolla se ei ole enää mitenkään poikkeuksellisen hurja tapaus. Opettelemista peli kuitenkin vaatii.

Onnen vaikutus: Mukana on muutama kiperä tuurielementti, muuten peli on silkkaa taidon ja strategian juhlaa.

Vuorovaikutus: Puolueiden välinen kamppailu on pelissä tiukkaa köydenvetoa.

Teema: Vaaliteema toimii hienosti. Pelaajien on pohdittava tarkkaan, miten puolueensa linjaavat, jotta kansa tykkää.

Uudelleenpelattavuus: Peli on osoittautunut pitkäikäiseksi klassikoksi; toisaalta harva pääsee pelaamaan tätä niin tiuhaan, että pelin saisi pelattua puhki.

Kieliriippuvuus: Pelin osissa ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 3–5, parhaimmillaan viidellä.

Pituus: 4 tuntia, ensimmäiseen peliin on hyvä varata enemmänkin aikaa.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Die Macher”

Jee, yksi lempparipeleistä! Tässä ei leikitä tuurilla vaan kaikilla pelaajilla on samat lähtökohdat ja mahdollisuudet voittoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *