Kategoriat
Peliarvostelut

Top Race

Wolfgang Kramerin kilpa-ajopeli ilmestyi ensimmäistä kertaa vuonna 1985. Peliko julkaisi tämän oivan perhepelin suomeksi vuonna 2011, mutta peliä on päivitetty vuosien varrella ja se on edelleen käypää tavaraa.

Mestari Wolfgang Kramerin suunnittelema Top Race on julkaistu alunperin vuonna 1996, mutta suomeksi se saatiin vasta nyt. On hieman kummallista, että tällainen vanha peli on kaivettu julkaistavaksi 15 vuotta ilmestymisensä jälkeen, mutta ei se huono juttu ole – Top Race on nimittäin varsin mainio kilpa-ajopeli.

Huutokauppaa ja kilpa-ajoa

Top Racen kansi

Pelaajille jaetaan käsi täyteen kortteja, joilla autoja vauhditetaan kohti maalia. Jokaisessa kortissa on listattu 1–6 autoa ja jokaiselle numero, joka kertoo, montako ruutua tämä auto kortin pelaamisen myötä liikkuu. Mukana voi olla myös jokeriautoja, jolloin siirrettävän auton saa valita itse.

Kun kortit on nähty, on aika jakaa autot. Autoista käydään huutokauppa, jossa pelaajat voivat huutaa itselleen yhden tai useamman auton. Jokaiselle pelaajalle on riitettävä auto, mutta jos pelaajia on vähemmän kuin kuusi, autoja on enemmän kuin pelaajia ja joku voi saada useamman kuin yhden auton.

Luonnollisesti tavoitteena on saada sellaiset autot, jotka sopivat mahdollisimman hyvin yksiin omien korttien kanssa. Kun autot on ostettu, ajetaan kisa. Jokainen pelaa vuorollaan kädestään kortin ja siirtää autoja niin paljon kuin mahdollista. Radalla on kapeita kohtia, joihin mahtuu kaksi tai vain yksi auto kerrallaan. Näihin kohtiin voi muodostua sumppuja, jolloin ohi ei pääse – kätevä paikka hukata vastustajan autoa vauhdittava kortti.

Kisa kestää yhden kierroksen. Kaikki autot ajavat maaliin ja järjestys määrää palkkion. Voittajalle maksetaan 200 000, kun viimeisen auton omistaja joutuu tyytymään vaivaiseen kymppitonniin. Tavoitteena on tienata enemmän kuin autoistaan maksoi. Täysi peli kestää kolme kisaa, jonka jälkeen isoimman rahamassin omistaja on voittaja.

Vauhdikas autopeli

Top Race on mainio peli, jossa tuurilla on kohtuullinen osuus. Taitavalla korttien valitsemisella ja radan kapeiden kohtien hyödyntämisellä saa korteistaan vähän enemmän irti. Toki tuurilla on osansa ja etenkin kolme korttia, jotka joko kiihdyttävät yhtä autoa tai pysäyttävät toisen, voivat vaikuttaa lopputulokseen ratkaisevasti. Tuuria tasoittaa se, että kisoja ajetaan kolme.

Mikään simulaattori Top Race ei siis ole, mutta autohuutokaupan ansiosta se nousee perusperhepeliä kiinnostavammaksi myös lautapeliharrastajan näkökulmasta. Perhepelinä Top Race toimii myös hyvin, kunhan lapset ovat sen verran fiksuja, että pystyvät tekemään jotenkuten järkeviä valintoja huutokaupassa.

Ulkoiselta toteutukseltaan peli on siisti. Formula-autot ovat tyylikkäitä, kortit ovat selkeitä ja radatkin mielenkiintoisia. Ratojen kuvitus voisi olla vähän tyylikkäämpää, eikä haittaisi, jos mukana olisi useampi rata. Nyt kolmen kisan pelissä joudutaan ajamaan toinen rata kaksi kertaa (tosin ratojahan voi ajaa myös toiseen suuntaan, jos kaipaa vaihtelua). Kaikenkaikkiaan näppärä paketti. Säännöissä on vaihtelua tuomassa muutama muunnelmaehdotus, joita voi ottaa käyttöön, jos mieli tekee.

Punainen auto johtaa kisaa. Kuva: Mikko Saari
Punainen auto on kisan johdossa — toistaiseksi. Kuva: Mikko Saari

Pitkän kehityksen tulos

Wolfgang Kramer on kehitellyt kilpa-ajopeliään pitkään. Peli ilmestyi ensimmäistä kertaa jo vuonna 1980 nimellä Niki Lauda’s Formel 1. Vuonna 1985 ilmestyi Formel 1 Nürburgring, vuonna 1990 Daytona 500 ja vuonna 1996 sekä Top Race että Detroit-Cleveland Grand Prix. BoardGameGeekissä korkeinta arvostusta nauttii Daytona 500.

Top Racestakin on olemassa erilaisia laitoksia. Pelikon lisäksi pelin ovat julkaisseet Alga, Magma, Pegasus ja ASS. Näistä paras on Pegasuksen vuonna 2008 ilmestynyt laitos, joka on Pelikon peliä näyttävämpi. Paketista löytyy kahden radan sijasta neljä ja pelissä on muutenkin lisäsääntöjä, kuten varikkokäynnit. Pelikon laitos ajaa asiansa, todellinen asianharrastaja nappaa jostain saksalaisesta pelikaupasta Pegasuksen laitoksen.

Tuorein versio pelistä on Restoration Gamesin vuonna 2017 julkaisema Downforce.

Faktat Top Racesta

Suunnittelija:

Julkaisija: Peliko (2011), ASS (1996)

Mutkikkuus: Helppo, säännöt on äkkiä luettu ja pelaamaan pääsee nopeasti.

Onnen vaikutus: Kohtalainen, joskus tulee paremmat kortit kuin toiste. Huutokauppa tasoittaa tuuria jonkin verran, samoin kolmen kisan ajaminen.

Vuorovaikutus: Pelaajien on punnittava siirtojaan ja mietittävä tarkkaan, miten muiden autoja siirtävät.

Teema: Varsinaista kilpa-ajotunnelmaa ei tule, mutta harvasta lautapelistä tulee. Kisateema toimii hyvin.

Uudelleenpelattavuus: Uudelleenpelattavuus kumpuaa lähinnä korteista ja huutokaupasta, joiden tulokset vaihtelevat mukavasti pelistä toiseen.

Kieliriippuvuus: Itse peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–6, parhaimmillaan noin neljällä.

Pituus: 45 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

3 vastausta aiheeseen “Top Race”

Osaisiko joku selventää sääntöjä siltä osin, että miten toimitaan jos huutokaupassa päädytään tilanteeseen jossa vaikkapa kolminpelissä kahdella pelaajalla on kaksi autoa ja yhdellä pelaajalla ei yhtään? Saako tämä pelaaja nyt 1-2 autoa ilmaiseksi vai miten tuossa tulee toimia?

Jos autoja on jäljellä kaksi ja autojen omistukset menevät 2-2-0, kaikki saavat vielä osallistua huutokauppaan. Autojen ei tarvitse mennä tasan, eli ne voivat jakautua 3-2-1. Jos viimeisen auton kohdalla joku on vielä autoa vailla, tämä pelaaja saa ostaa auton, mutta hinta on 30 000, ei nolla.

Hauska peli, kun on tarpeeksi pelaajia. 3 pelaajaa täytyy olla vähintään, että peli on järkevä, mieluiten 4-5

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *