Kategoriat
Peliarvostelut

Ark Nova: Merimaailmat

Ark Novan eläintarhoista puuttui akvaariot. Nyt Merimaailmat-lisäosa korvaa tämän puutteen. Akvaarioiden lisäksi uusi lisäosa paikkailee peruspelin tasapainovikoja ja tuo uusia ominaisuuksia.

Vuoden 2022 kovin hittipeli Ark Nova sai ensimmäisen lisäosansa vuonna 2023, kun Ark Nova: Merimaailmat eli alunperin Marine Worlds ilmestyi. Suomenkielinen pelikin näyttää käyneen kaupaksi riittävän hyvin, kun lisäosa suomennettiin heti.

Merimaailmat ei ole mullistava uutuus, mutta lisäilee sinne ja tänne kaikkea uutta mukavaa, parantaen Ark Nova -pelikokemusta. En luonnehtisi lisäosaa pakkohankinnaksi, mutta etenkin kokeneille Ark Nova -faneille se on helppo lisätä mukaan ja lopputuloksena on parempi peli.

Mutta tehdäänpä sukellus pintaa syvemmälle!

Ark Nova: Merimaailmat -kansi

Vesieläimet tulevat

Jo laatikon koosta näkee, että uusia eläintarhalautoja ei ole luvassa. Laatikosta löytyy uusia kortteja ja laattoja, uusi järjestötoimintolauta ja jokaiselle pelaajalle uusia puunappuloita.

Kortit ovat pääasiassa täydennystä pakkaan ja enimmäkseen uusia vesieläimiä. Vesieläimiä pelataan vain ja ainoastaan akvaarioihin, joita on isompi ja pienempi. Molemmat akvaariot pääsee rakentamaan heti pelin alusta alkaen, joten merieläimiä voi käyttää, vaikka ei kakkostason rakentamista päivittäisikään. Hyvä niin, koska näitä eläimiä ei tietenkään maalle pelata.

Akvaarioeläimissä on paljon erilaisia kaloja. Niistä noin puolet on koralliriuttojen asukkaita. Koralliriutoilla on paljon lajeja, jotka elävät jonkinlaisessa yhteistyössä ja niin nämäkin: aina kun pelaat uuden koralliriuttalajin, se aktivoi kaikkien aikaisempien koralliriuttalajiesi ominaisuudet. Keskittyminen kannattaa!

Merieläimet ovat oikein hauska lisä peliin ja tuovat eläintarhojen lajikirjoon uutta vaihtelua.

Vanhojen korttien päivitykset liittyvät lähinnä symboliikan muutoksiin: aikaisemmat “eri eläinikonit” ja “eri mantereet”-symbolit on korvattu epämääräisillä symboleilla, jotka mahdollistavat eläinlajien ja mantereiden lisäämisen peliin. Mantereita ei tässä tule lisää, mutta merieläimillä on oma ikoninsa.

Kahdeksan lisäosan uutta korttia.
Uusia kortteja. Paholaissiipisimppu ja täpläkeihäsrausku ovat korallieläimiä, joiden toiminnot laukeavat aina kun eläintarhaan lisätään uusi koralliriutan eläin. Kuva: Mikko Saari

Uudet pisteytys- ja toimintokortit

Enemmän muokkauksia on tehty loppupisteytyskortteihin. Niitä onkin pidetty pelin isoimpana vikana: korttien joukossa on ollut selvästi toisiaan parempia ja huonompia kortteja. Esimerkiksi vuori- ja vesimerkeistä pisteitä antavat kortit ovat harvaa ilahduttaneet käteen sattuessaan, sen verran vaikeaa niistä on ollut saada täydet pisteet.

Lisärissä tulee monesta tällaisesta kortista uusi versio, jossa vaatimuksia on höllätty hieman. Nämä ovat yksiselitteisen hyvä muutos, joka kannattaa ottaa ehdottomasti käyttöön, vaikka muuten ei Merimaailmoita käyttäisikään.

Mielenkiintoinen päivitys on uudet toimintokortit. Näitä on neljä jokaiselle toiminnolle ja ne draftataan pelin alussa: pelaajat saavat kolme uutta korttia, joista valita kaksi. Uudet toimintokortit ovat enimmäkseen samoja kuin vanhatkin, mutta tekevät kaikenlaista pientä uutta.

Esimerkiksi uusista kortinnostotoiminnoista yksi antaa nostaa 1–3 uutta korttia ilman korttien heittämistä pois kädestä, toinen antaa yhden kaivajatoiminnon ennen korttien nostamista, kolmas antaa napata jo kolmostasolta alkaen ja neljäs antaa “siirrä toimintokortti paikkaan 1”-toiminnon.

Nämä bonustoiminnot ovat enimmäkseen hauskoja lisäpotkuja, jotka tuovat hieman tehokkuutta alkupeliin ja luovat epäsymmetriaa pelaajien välille. Epäsymmetria voi tietysti tarkoittaa eroja voimakkuudessa, mutta ei näistä korteista mikään nyt ensivaikutelmalta kovin vaaralliselta vaikuta – no, se järjestökortti, joka kakkostasollaan antaa lahjoituksiin alennusta X-merkkien verran, on kyllä mukava, mutta eipä silläkään kukaan yksin voittoon juokse.

Kompassimeduusa-kortti.
Kompassimeduusassa on aaltosymboli, joka nostattaa pakasta lisäkortteja kun korttivalikoimaa täydennetään tauon yhteydessä. Eläimen kokomerkintä on punainen sen merkkinä, että sen voi pelata vain akvaarioon. Kuva: Mikko Saari

Yliopistot ja muu sälä

Järjestölaudalle on ilmestynyt uusi yliopisto poimittavaksi. Kun sen ottaa, saa valita yhden kuudesta uudesta yliopistosta. Niissä on yksi tiedemerkki ja yksi eläinlajisymboli ja lisäksi ominaisuus, jolla saa kelata pakasta kortteja, kunnes löytää kortin, jossa on tämä symboli. Tämä on todella mainio lisä, joka auttaa selviämään entistä suuremmasta pakasta. Jos todella tarvitset sen yhden petoeläimen, otat tämän yliopiston, niin saat yhden varman ja toisen mahdollisen petoeläinmerkin.

Isomman pakan kanssa auttaa myös uusista korteista löytyvä aaltomerkki. Sillä on merkitystä, kun pakasta käännetään tauon jälkeen uusia kortteja. Jos uusissa korteissa on aaltoja, pöydältä poistetaan yksi kortti jokaista aaltoa kohden ja tilalle tulee uutta. Tämäkin auttaa pakkaa kiertämään vähän nopeammin.

Uudet bonuslaatat pisteradalle tuovat mukavaa pientä vaihtelua. Estetiikan puolella uudet puunappulat jokaiselle pelaajalle virkistävät pelin ulkoasua. Osa pelin omistajista lienee näitä jo Etsystä tai muualta päivitellyt, nyt on viralliset hienommat napit. Jokainen pelaaja saa ensinnäkin erilliset merkit pisteradoille ja maineradalle. Lisäksi jokainen saa seitsemän isompaa eläinnappulaa, joita voi käyttää suojeluprojektien merkkaamiseen. Tässä ei ole kyse mistään tuikitarpeellisesta asiasta, mutta onpahan silti kiva lisä.

Merimaailmoiden uudet pahviosat
Akvaariot, uudet yliopistot ja bonuslätkät. Kuva: Mikko Saari

Hyvä peruslisäosa

Kenenkään Ark Nova -kokemus ei Merimaailmoista mullistu ja peruspelilläkin pärjää (etenkin jos ottaa lisäosasta loppupisteytyskorttien korjaukset), mutta lisäosa on ehdottomasti hyvä täydennys peliin. Sääntökuorma ei juuri kasva, mutta peliin tulee uutta vaihtelua.

Hillitty sääntökuorma onkin tarpeen, sillä kukapa jaksaisi noukkia lisäosan kortteja pois pakasta ne sinne kerran lisättyään. Silläkin lisäosan on oltava sellainen, että sitä voi myös aloittelijoiden kanssa pelata. Merieläimet eivät säännöiltään järin mutkikkaita ole. Jos selviää Ark Novan peruspelistä, selviää kyllä lisäosasta. Ensikertalaisilta jättäisin toki uudet toimintokortit pois.

Lisäosa kääntyy siis selvästi plussan puolelle. Olen sitä mieltä, että aika harva lisäosa on pakko-ostos – kyllä niitäkin jokunen on – eikä Merimaailmatkaan sellainen ole. Pelaisin vastedeskin Ark Novaa ihan mielelläni myös peruspelinä, mutta toki kun lisäosa kerran on pelini joukkoon sekoitettu, ei se sieltä kyllä poiskaan lähde.

Isot kissaeläinmeeplet.
Uudet isot eläinmeeplet suojeluprojekteja varten ovat tyylikkäitä ja helpottavat siinä, että nappula tulee varmasti otettua oikeasta paikasta. (Taustalla näkyvä neopreenipelilauta on oma hankinta.) Kuva: Mikko Saari

Faktat Merimaailmat-lisäosasta

Suunnittelija:

Julkaisija: Feuerland Spiele, Lautapelit.fi (2023)

Mutkikkuus: Ei lisää peruspelin sääntökuormaa merkittävästi, eli lisäosan kortteja ei ole pakko noukkia pois aloittelijoidenkaan kanssa pelattaessa.

Onnen vaikutus: Taitavampi pärjää edelleen. Lisäosa tasoittaa hieman loppupisteytyskorttien välistä eroa, toisaalta uudet toimintokortit tuovat oman tuurielementtinsä mukaan.

Vuorovaikutus: Ei muutoksia peruspeliin nähden. Uusissa korteissa on muutama uusi tapa vaikuttaa muiden pelaajien peliin poistamalla saatavilla olevia kortteja pöydästä.

Teema: Eläintarhateema vahvistuu eläinvalikoiman kasvamisen myötä.

Uudelleenpelattavuus: Lisäosa ei tunnu välttämättömältä, mutta kyllähän se mukavasti piristää Ark Nova -pelejä.

Saavutettavuus: Samaa sarjaa peruspelin kanssa. Korteissa on paljon tekstiä, eli peli kannattaa hankkia suomeksi, jos se on kynnyskysymys. Peli on myös edelleen kognitiivisesti melko vaativa.

Pelaajamäärä: 1–4.

Pituus: 45–150 minuuttia, lisäosa ei vaikuta pelin kestoon.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *