Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

St. Petersburg

Kuten nimestä voi päätellä, St. Petersburgin teemana on suomalaisille läheinen Pietari. Pelaajat ovat Pietari Suuren palveluksessa olevia rakennuttajia, jotka rakentavat Pietaria. Käytännössä teemalla on hyvin vähän merkitystä, peli on puhdasta talousmanipulaatiota, jossa rakennukset tuottavat rahaa, jolla saa uusia rakennuksia, jotka tuottavat lopulta voittopisteitä.

St. Petersburg voitti Deutscher Spiele Preis -palkinnon vuonna 2004.

Pelin idea

St. Petersburg kansiSt. Petersburgin pääasia on korttien ostaminen. Tarjolla on valikoima kortteja, joista pelaajat voivat vuorotellen ostaa yhden kortin. Kortteja voi myös varastoida tulevaa käyttöä varten, mutta vain rajallisesti. Kun kaikki pelaajat passaavat, siirrytään seuraavaan vaiheeseen ja uusien korttien pariin.

Kierrokset on jaettu neljään vaiheeseen, jotka vastaavat pelin eri korttityyppejä. Kunkin vaiheen alussa lauta täytetään kyseisen tyypin korteilla ja vaiheen lopussa pelaajien ostamat kyseisen tyypin kortit tuottavat kortista riippuen rahaa, voittopisteitä tai molempia.

Työläiset ovat halpoja ja tuottavat vain rahaa. Rakennukset tuottavat pääasiassa voittopisteitä, mutta myös vähän rahaa. Aateliset tuottavat voittopisteitä ja rahaa ja pelin lopussa valtavasti voittopisteitä, mikäli pelaaja on kerännyt laajan valikoiman. Päivityskortit ovat parempia versioita muista korteista, niillä voi korvata jo ostettuja kortteja tehokkaammilla.

Laskelmointia ja taktikointia

St. Petersburgin avainasemassa on tiukka rahankäyttö. Rahaa on nihkeästi ja ostettavaa paljon enemmän. Peli on yllättävän lyhyt, joten siirtyminen voittopisteiden keräämiseen on ajoitettava tarkkaan, sillä jos aloittaa liian aikaisin, muut kaahaavat lopussa ohi kiitos runsaiden rahavarojen. Jos taas aloittaa liian myöhään, ei ehdi saamaan muita kiinni.

Peli on elegantti, mutta ei vailla ongelmia. Aatelisten vaikutus loppupisteisiin on usein liiankin ratkaiseva. Osa aatelisista on erittäin hyviä ja jos pelaaja saa parhaimman aatelisista ensimmäisellä kierroksella, voitto on erittäin todennäköinen. Monet ovat kehitelleet erilaisia ratkaisuja aristokraattiongelmaan.

Peli vaatii myös tarkkuutta, sillä jos ei osta työläisiä aina kun voi, voiton saattaa luovuttaa hyvinkin pian. Ohjekirja suorastaan käskee pelaajia ostamaan ensimmäisellä kierroksella kaksi työläistä Palautesilmukka on sen verran vahva, että tämä on syytä ottaa tosissaan. Erittäin vahva aloitus tietää yleensä jokseenkin varmaa voittoa.

St. Petersburg kuuluu niihin peleihin, joissa pelaajien välinen vuorovaikutus on erittäin vähäistä. Monet kokevat sen ongelmaksi, toisille se on etu – ainakaan menestys ei riipu suosiosta tai neuvottelutaidoista. Jos arvostaa pelaamisen sosiaalista ulottuvuutta, St. Petersburg ei ole suuri menestys.

Lisäosat

Vuonna 2008 peliin ilmestyi lisäosa, joka sisältää myös vuonna 2005 Spielbox-lehden liitteenä ilmestyneen The Banquet -minilaajennoksen. Lisäosa mahdollistaa viiden hengen pelit ja tuo peliin uusia kortteja.

Westpark Gamersin PC-versio pelistä on mainio ajantappopasianssi.

Suunnittelija: , , ,
Julkaisija: Hans im Glück, Rio Grande Games
Ilmestymisvuosi: 2004
Pelaajamäärä: 2–4
Pituus: 45 min

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

1 vastaus aiheeseen “St. Petersburg”

Tuosta sosiaalisuuden puutteesta johtuen/ansiosta? St. Petersburg on kuin luotu BSW-pelaamiseen. Brettspielweltissä on joukko hyviä pelejä pelattavana, joita livenä ei juuri tule pelattua, ja tämä on yksi niistä. Itselläni toki syynä on sekin, ettei peruspeliporukassa tätä kenelläkään ole, mutta ehkä osasyynä on arvostelussa kuvattu vuorovaikutuksen puute.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.