Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

Dead of Winter: A Crossroads Game

Dead of Winter on uuden Crossroads-pelisarjan avaus, joka asettaa pelaajat selviytymään zombeista ja ankarasta talvesta. Joukossa voi olla myös petturi. Dead of Winter on varma valinta The Walking Dead -sarjan ystäville ja muille zombiekauhun faneille.

Zombiepelejä tuntuu vilisevän markkinoilla kyllästymiseen saakka, mutta ilmeisesti pelit kuitenkin käyvät kaupaksi. Plaid Hat Games teki oman tulkintansa zombieaiheesta ja julkaisi jotakin erilaista, josta ei voi olla pitämättä.

Crossroads on Plaid Hatin uusi pelisarja, jonka pelit testaavat selviytyjien kykyä tulla toimeen kriisitilanteissa sisäisten ja ulkoisten paineiden alla. Dead of Winter on sarjan ensimmäinen peli.

Dead of Winter: A Crossroads Gamen kansi

Zombiemaailmanloppu

Pelaajien ohjastamien ryhmien täytyy selviytyä maailmassa, jossa ihmiskunta on joko kuollut tai saanut tartunnan zombieksi muuttavasta viruksesta. Mukaan on heitetty sisäisten konfliktien lisäksi haasteita, tutkimusta ja tietysti zombieita.

Pelin alussa jokainen pelaaja saa ohjattavakseen kaksi selviytyjää, esimerkiksi kokin, rekkakuskin tai sotilaan. Jokainen hahmo on erilainen.

Jokaisella selviytyjäryhmällä on johtaja ja yksi tai useampia seuraajia. Johtaja on yleisesti ottaen paremmin turvassa kuin seuraajat, jos zombiet onnistuvat murtautumaan rakennukseen.

Pelin alussa jaetaan jokaiselle pelaajalle salainen tehtävä, joka määrittää pelaajan oman voittotavoitteen. Ryhmässä saattaa kuitenkin olla mukana petturi. Petturin tehtävät vaihtelevat, mutta pääasiallisesti hänen tehtävänään on haitata ryhmän toimia. Omien tehtävien lisäksi selviytyjillä on yhteinen tehtävä. Ryhmän tehtävä täytyy suorittaa onnistuneesti, jolloin pelaaja voi oman tavoitteensa täytyttyä voittaa pelin. Periaatteessa useampi pelaaja voi ”voittaa” pelin.

Selviytymistä kriiseistä

Pelaajat ohjastavat selviytyjiään ja kaikki pelaajat yrittävät yhdessä selviytyä kierroksen alussa nostettavasta kriisikortista. Kriisikortti määrittelee hyvin vahvasti, mitä vuoron aikana tehdään: esimerkiksi kerätään bensaa, ruokaa tai vaikkapa lääkkeitä. Kriisikortille pelaaja voi pelata vuorollaan joko sitä auttavia kortteja tai sitä haittaavia kortteja. Jos esimerkiksi bensan kerääminen on tärkeää, niin pelaaja joka pelaa roskia tai jotakin muuta kuin bensaa kriisin tarpeisiin vähentää suoraan pelattuja bensoja. Nämä kortit pelataan aina kuvapuoli alaspäin ja sekoitetaan ennen kriisin selvittämistä kierroksen lopussa. Näin mahdollisesta petturista ei ole varmuutta.

Kierroksen aikana pelaajat siis yrittävät suorittaa omaa tehtäväänsä, pitää selviytyjänsä hengissä, suorittaa ryhmätehtävää ja lisäksi selviytyä kriiseistä. Jotta kaikki ei olisi liian helppoa, ulkona on kova pakkanen, joka aiheuttaa paleltumia ja zombieita, jotka voivat purra hahmoa. Lisäksi toiset selviytyjät voivat halutessaan yrittää eliminoida muita selviytyjiä.

Zombiet piirittävät selviytyjien turvapaikkaa. Kuva: Daniel Thurot / BGG
Zombiet piirittävät selviytyjien turvapaikkaa. Kuva: Daniel Thurot / BGG

Tapahtumia ja päätöksentekoa

Jokaisen vuoron alussa pelaaja nostaa ensimmäisenä tapahtumakortin. Kortissa olevat asiat ovat yleensä haitallisia. Tapahtumakorteissa olevasta asiasta ryhmä joko äänestää yhdessä tai vuorossa oleva pelaaja tekee päätöksen itsenäisesti. Joskus on pakko tehdä muiden kannalta haitallisia päätöksiä. Tapahtumakortti saattaa esimerkiksi olla sellainen, että selviytyjä joutuu valitsemaan ottaako mukaansa yhdyskuntaan nälkäisiä lapsia vai jättääkö lapset pakkasen ja zombieiden armoille.

Ruoka ja moraali ovat erittäin tärkeitä, sillä moraalin laskettua nollaan peli hävitään ja ruoan loppuessa taas selviytyjät alkavat näkemään nälkää, joka taas kuluttaa ruokaa nopeammin. Jos edellä mainitussa tapauksessa selviytyjä olisi ottanut mukaansa lapset ja ryhmällä ruoat olisivat olleet vähissä, todennäköisesti koko ryhmä olisi nähnyt nälkää, sillä kaikkien täytyy syödä joka kierros.

Zombieita lisätään erilaisten asioiden tapahduttua pelin aikana. Niiden määrää ei saa päästää liian korkeaksi. Jos zombiet murtautuvat sisään, kuolee avuton selviytyjä tai hahmo, jolla on heikompi johtamisarvo. Kuolema laskee ryhmän moraalia. Ryhmä voi äänestää jonkun pelaajan ulos yhdyskunnasta, epäillessään petturuutta. Tämän voi kuitenkin tehdä vain kerran pelin aikana, joten ulos äänestettävästä petturista kannattaa olla varma.

Noppia heitetään vuoron alussa ja niitä käytetään taisteluun, siivoamiseen, erikoisominaisuuksiin ja etsimiseen. Käytettävän nopan silmäluku täytyy olla sama tai suurempi kuin tarvittavan arvon. Siivoamiseen käy mikä tahansa noppa.

Fernanda Suarezin kuvitus on todella tyylikästä. Kuva: Plaid Hat Games
Fernanda Suarezin kuvitus on todella tyylikästä. Kuva: Plaid Hat Games

Tiivistunnelmainen ja hyvin toteutettu

Peliä pelatessa tulee mieleen väkisinkin The Walking Dead ja tekijät ovat varmasti sarjansa katsoneet. Peli nimittäin saavuttaa sarjan tunnelman hämmästyttävän hyvin. Pelissä tapahtuu paljon, siinä juonitaan ja siinä yritetään selviytyä. Peli on todellakin hyvin onnistunut, mutta se vaatii ehdottomasti vähintään neljä pelaajaa normaalissa petturityylissä. Pelissä on toki mahdollisuus pelata myös yhteistyötä ja viimeinen selviytyjä -pelejä. Kun tehtäväkorteissa on vielä vaikeampi moodi takana, niin pelattava ei lopu heti.

Pelissä on huomioitu alaikäisiä pelaajia ja tietyt kortit suositellaan poistettavaksi pelistä, jos alaikäisiä on mukana pelissä. Pelin taide on hyvin toteutettu, komponentit laadukkaita ja pelin mekaniikat hyvin toimivia. Peliä kannattaa ehdottomasti testata, mutta sen saaminen arvostelun kirjoittamisen hetkellä on hankalaa, sillä painos myytiin lähestulkoon loppuun heti ja Suomesta onnistuin saamaan viimeisen kappaleen.

Tuurielementti sopii tähän peliin, sillä odottamattomat tapahtumat kuuluvat selviytymiseen ja ainahan petturi on mukana, vai onko?

Koira ja Colt. Kuva: Mike Hulsebus / BGG
Koira ja Colt. Kuva: Mike Hulsebus / BGG

Jatko-osia

Dead of Winter: The Long Nightin kansi

Vuonna 2016 ilmestyi Dead of Winter: The Long Night, itsenäinen peli, jonka voi yhdistää alkuperäisen Dead of Winterin kanssa. The Long Nightissä on uusi paikka, Raxxon, josta vyöryy kaupunkiin epäonnistuneiden kokeiden tuotoksia.

Dead of Winter: Warring Coloniesin kansi

Vuonna 2017 ilmestynyt Dead of Winter: Warring Colonies lisää peliin paljon uutta materiaalia käytettäväksi joko alkuperäisen pelin tai The Long Nightin kanssa. Erikoisuutena on Warring Colonies -pelimuoto 4–11 pelaajalle, jossa kaksi siirtokuntaa taistelee toisiaan vastaan. Lisäksi yksi pelaajista voi olla yksinäinen susi, joka yrittää selviytyä omillaan.

Faktat Dead of Winter: A Crossroad Gamesta

Suunnittelijat: ,

Julkaisija: Plaid Hat Games (2014)

Mutkikkuus: Pelissä on paljon muistettavaa ja se on keskiraskas säännöiltään.

Onnen vaikutus: Tuuria ja taktiikkaa on sopivassa mitassa.

Vuorovaikutus: Pelaajien välinen vuorovaikutus on pelissä vahvassa asemassa.

Teema: Teema on vahva ja se toimii hyvin.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä.

Kieliriippuvuus: Säännöt englanniksi ja pelissä on paljon englanninkielistä tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–5 (suositeltava määrä 3 tai 4)

Pituus: 100 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

13 vastausta aiheeseen “Dead of Winter: A Crossroads Game”

“Ryhmä voi äänestää jonkun pelaajan ulos yhdyskunnasta, epäillessään petturuutta. Tämän voi kuitenkin tehdä vain kerran pelin aikana, joten ulos äänestettävästä petturista kannattaa olla varma.”

Säännöissä ymmärtääkseni sanotaan, että äänestää voi kerran vuorossa, ei kerran pelin aikana. Alla vielä lainaus sääntökirjasta

“Once during each of his turns a player
may choose another player and initiate a vote to
exile that player”

Ei varmaankaan ole tulossa suomenkielistä versiota ? Vai onko pelin englanninkieli kuinka ‘haastavaa’ ?

En usko, että on suomennosta tulossa. Tästä ei kuitenkaan pysty tekemään monikielistä laitosta ja sälää on sen verran paljon, että kalliiksi tulisi. Kääntäjä laskuttaisi jo sen verran, että julkaisun kannattavuus tyssäisi siihen.

Vaikea sanoa, miten vaikeaa pelin kieli on; ei se kovin hankalalta vaikuta, mutta tekstiä on kyllä aika paljon.

Metsästin tätä tovin käytettynä, mutta ei löytynyt. Ostin Dead of Winterin sitten uutena, ja ensimmäisen viiden pelin perusteella se on koko rahan arvoinen, ja varmasti enemmänkin.

Jokainen pelikerta on erilainen. Uusi päätehtävä, uusia kriisejä ja uusia salaisia tehtäviä. Peli ei ole vaikea oppia, mutta se vaikuttaa vievän ainakin yhden tai useamman pelikerran, että mekaniikan sisäistää. Vaikeudet löytyvät itse pelistä, sillä ilman hardcore-sääntöjä peli tuntuu jo silloinkin todella hankalalta. Uusia ongelmia sikiää kierros kierrokselta, oli kyseessä sitten alati lisääntyvät zombit, nälkiintyminen tai paleltuminen tai muut haavat. Siihen päälle vielä se, ettei koskaan tiedä onko joukossa petturi, joka yrittää saada moraalin nollille. Stressiä ja haasteita siis piisaa.

Harva peli on mekaniikaltaan yhtä syvällinen ja teemaltaan vahva kuin Dead of Winter. Kerrassaan mainiota viihdettä.

PS. Petturin mahdolliseen pelaamiseen riittää mainiosti kolme pelaajaa. 4-5 on tietenkin paras vaihtoehto.

Moi Mikko!

Kyseinen peli kiinnostaa kovasti niin pelimekaniikaltaan kuin toteutukseltaan. Omassa peliporukassani on muutamia henkilöitä joilta englanti ei suju. Ajatuksissani olisi jos kortit muovittaisi ja väsäisi suomennokset niihin kortteihin joita muut eivät saa/pysty omalla pelivuorolla näkemään. Sinä olet pelin nähnyt, osaatko arvioida paljonko tuollaisia kortteja pelissä on, jotka tulisi suomentaa, jotta peli toimii? Mikäli pelissä on kortteja jotka ovat pelin aikana kaikille nähtävissä ne pystyy luonnollisesti suomentamaan suullisesti pelin aikana.

Mitä luulet saisiko yllämainitsemallani tavalla pelistä rakennettua tuollaisen toimivan puolisuomennoksen?

Lauri, onnistuuhan tuo ja työmäärä pienenee todella paljon, kun Crossroads-kortteja ei tarvitse suomentaa – niihin riittää, että pelissä on pari kielitaitoista pelaajaa mukana lukemassa kortteja toisilleen ja muille pelaajille. Itselleenhän tuota korttia ei voi lukea (tosin käyttäen puhelimessa Dead of Winter: Crossroads Appia voi, appi kun näyttää kortit vaihe kerrallaan).

Jonkin verran jää silti suommennettavaa, joku viitisenkymmentä salassa pidettävää tavoitekorttia.

Tuli hankittua kyseinen peli. Tähän on ilmeisesti olemassa jokin applikaatio, mutta sitäkö ei suomessa pysty latailemaan?

Laitan pienen katsannan peliin, nyt kun olen sitä ehtinyt useamman kerran pelata.

Ensinnäkin Mikon kommentti tuosta suomentamisesta oli hyvä, se onnistui mielestäni hyvin ja oli mahdollista toteuttaa. Toki se aikaa ja vaivannäköä hieman vaati.

Peli, siitä olen pitäny kovin! Tällaista ei meidän peliporukassa ole vielä ollutkaan. Parhaimmillaan upean sähköisen vainoharhainen tunnelma: miksi kolluuttelit noita korvia tuonne? Eikö muka vieläkään löytynyt kriisiin tarvitsemaamme ruokaa, vaikka ties monetta kertaa ruokakauppaa pengot lävitse? Epäilyksen ilmapiiri liehuu vahvana! Yhteistyötä tehdään, toisiin kuitenkaan 100% luottamatta. Olihan se erikoinen tilanne kun jouduin syyttömänä karkotetuksi epäilyksien kasvaessa liian suuriksi.

Yllämainitseman kaltainen tilanne vaatii peliporukan joka on sisäistänyt säännöt hyvin ja pystyy seuraamaan pelissä muutakin kuin vain omaa seuraavaa vuoroaan. Muutamassa pelissä joissa on ollut enemmän ylipäätänsä vähemmän lautapelejä pelanneita mukana, on tuo tiivistunnelmaisuus jäänyt odottamaan seuraavia pelikertoja, tällöinkin peli on ollut erittäin mukavaa yhteistyötä pelilautaa ja sen asettamia tapahtumia vastaan. Ja olihan siellä silloinkin petturi mukana, joka lähes voitti pelin.

Kokonaisuudessaan erittäin hyvä peli, joka vaatii perehtymisen asiaan ja, että joku tosiaan ottaa säännöt hyvin haltuun. Tällöin tästä saa tiivistunnelmaisen, mielestäni omaleimaisen pelikokemuksen. Joita edes zombit eivät pysty pilaamaan, vaikken niiden suurin ihailija olekkaan.

Malttamattomana odotan, että saan tämän asettaa jälleen pelipöytäämme!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *