Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Lord of the Rings: The Card Game

Fantasy Flight Gamesin vuonna 2011 julkaisema The Lord of the Rings: The Card Game tarjoaa Keskimaassa seikkailua korttipelin muodossa. Peli on erikoinen yhteistyönä tai yksin pelattava LCG-peli. Onko peli tarpeeksi mukaansatempaava ja haasteellinen jotta siitä olisi iloa pitkäksi aikaa?

Pelin kulku

Lord of the Rings: The Card Gamen kansiThe Lord of the Rings: The Card Game poikkeaa monista markkinoilla olevista korttipeleistä idealtaan. Pelissä ei pelata toista pelaajaa vastaan, vaan peliä voi pelata yksin tai kaverin kanssa yhteistyönä. Peli on selkeästi suunniteltu pelattavaksi kahdella pelaajalla, sillä vaikeustaso nousee huomattavasti yksin pelatessa. Ei ole mahdotonta, että tehtävien suorittamisessa ensimmäisellä kerralla epäonnistuu ja joissakin tehtävissä saattaa epäonnistua useaankin kertaan. Peli on vaikea ja ilman taktikointia ei pelissä pärjää. Virheisiin on hieman enemmän varaa kaksinpelissä, joka sekin on melko haastava.

Peliä varten on suositeltavaa rakentaa itselleen sopiva pakka ja tutustua kortteihin ennen pelaamisen aloittamista. Tästä syystä peli ei periaatteessa ole valmis pelattavaksi suoraan laatikosta. Alussa valmisteluun käytetty aika kuitenkin palkitaan pelin aikana. Peruspaketissa tulee mukana neljä 30 kortin pakkaa. Pelissä voi rakentaa itselleen esimerkiksi taisteluun erikoistuneen pakan tai yleishyödyllisen pakan. Kaksinpelissä pakoilla on hieman vähemmän merkitystä. Lisäosista saa täydennyskortteja pakkoihin, joten niitä ainakin jossakin vaiheessa on suositeltavaa hankkia.

Pelissä valitaan ensimmäiseksi seikkailu, jota pelataan. Seikkailu määrittelee käytettävät kortit ja tehtävät alkuvalmistelut. Seikkailussa pelaajien täytyy kerätä tehtäväpisteitä ja kun tavoite on saavutettu, voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Seikkailu koostuu muutamasta erillisestä vaiheesta. Pelin voi hävitä kahdella tapaa: jos uhkataso nousee 50 pisteeseen tai jos kaikki pelaajan sankarit kuolevat.

Pelaaja voi valita sankareita itselleen alussa periaatteessa täysin vapaasti. Jokainen sankari nostaa nostaa kuitenkin uhkatasoa ja siksi sankarien määrä on kannattavaa pitää alussa alempana. Yleensä hyvä määrä on yhdestä kolmeen sankaria.

Resursseja, matkustamista ja taistelua

Gandalf. Kuva: Chris Norwood / BGG
Gandalf valmiina auttamaan. Kuva: Chris Norwood / BGG

Pelaaminen koostuu seitsemästä vaiheesta, joista monet ovat tuttuja korttipelejä pelanneille. Ensimmäisessä vaiheessa pelaaja saa sankareistaan resursseja. Resursseilla pelaaja voi ostaa apuri-, esine- tai tapahtumakortteja. Näistä on hyötyä sankareille tehtävien suorittamisessa.

Resurssivaiheen jälkeen siirrytään suunnitteluvaiheeseen, jolloin pelaaja voi ostaa kortteja. Aloitusvaiheiden jälkeen siirrytään tehtävien suorittamiseen. Tehtäviä suorittaakseen pelaaja valitsee sankarit, jotka tehtävään osallistuvat. Tehtävien suorittamisen jälkeen on matkustusvaihe, jolloin pelaaja voi poistaa paikkakortin pelistä ja sen avulla voidaan uhkatasoa pitää kurissa.

Matkustamisen jälkeen on taisteluvaihe. Taisteluvaihe on erittäin mielenkiintoinen. Sankarit, esineet, apurit, erikoistoiminnot ja tapahtumat mahdollistavat erilaisten taktiikoiden luomisen. Taistelu on periaatteeltaan yksinkertainen. Ensin hyökkää hirviö ja pelaaja valitsee puolustavan sankarin. Hyökkäysarvon ja puolustusarvon välinen erotus aiheutuu vahinkona. Tämän jälkeen pelaaja hyökkää jäljellä olevilla sankareilla ja apureilla. Tätä jatketaan kunnes hirviö kuolee.

Hyvin suunniteltu ja vaikea

Peli on erittäin hyvä yhteistyöpeli. Se ei ole liian pitkä ja siinä on erittäin paljon syvyyttä. Yksinpelinä peli toimii loistavasti, joskin se on paljon vaikeampi kuin kahdestaan pelattuna. Vaikeustaso ei skaalaudu. Peli on välillä jopa turhauttavan hankala ja joskus on yksinkertaisesti nostettava kädet pystyyn. Alusta aloittaminen on kuitenkin hauskaa, sillä silloin voi lähestyä ongelmaa aivan eri tavalla

Lord of the Rings: The Card Game on erittäin hyvä lisä jokaisen korttipeleistä ja fantasiasta pitävän hyllyyn. Pelin tapahtumat eivät ole suoraan kytköksissä Taruun sormusten herrasta, vaan sijoittuvat aikaan Hobitin ja Tarun sormusten herrasta välissä. Se on piristävää, sillä Keskimaassa on paljon mahdollisuuksia muuhunkin eeppiseen seikkailuun kuin pelkkä kirjojen tarina.

Yksinpeli. Kuva: Markus Unger / BGG
Yksinpeli menossa. Kuva: Markus Unger / BGG

Pelin taide on laadukasta ja sitä katselee mielellään. Korttien laatu ei yllätä Fantasy Flight Gamesin pelejä tuntevia. Harmillista on se, että peruslaatikossa ei tule kolmea seikkailua enempää ja kohtaamiskortteja olisi saanut olla selkeästi enemmän. Pelin uudelleenpeluu arvo on kohtuullinen, mutta kuten kaikissa tämän tyyppisissä peleissä, peliä pelataan seikkailujen suorittamiseksi. Lisää kortteja saa ostamalla lisäosapakkauksia. Fantasy Flight Games on tehnyt tästä yhden lypsylehmän lisää ja näin saadaan onnettomat lautapelaajat kantamaan roponsa valmistajalle. Hyvä asia on kuitenkin se, että rahalle saa myös vastinetta.

Peliä voi pelata myös nelinpelinä, mutta silloin kannattaa ostaa lisäksi toinen peruspaketti.

Pelin opettelu on englantia osaaville helpompaa, sillä Fantasy Flight Games on tehnyt hyviä ja selkeitä videoita pelin kulusta. Videoiden katsomisen jälkeen sääntökirjaa ei tarvitse kuin joihinkin yksittäisiin sääntö tarkastuksiin.

Lisäosia

Peliin on julkaistu useita lisäosia jotka tuovat kaikenlaisia kortteja lisää ja muodostavat eräänlaisen suuremman tarinan. Tarinan kanssa pääsee matkalle Keskimaan hienoihin ja myyttisiin maisemiin.

Faktat The Lord of the Rings: The Card Gamesta

Suunnittelija:

Julkaisija: Fantasy Flight Games (2011)

Mutkikkuus: Peli etenee selkeästi ja on säännöiltään melko helppo pelata. Muuten vaikeustaso on haastava.

Onnen vaikutus: Pelissä on mukana tuuria, mutta hyvällä taktiikalla pärjää paremmin.

Vuorovaikutus: Peli on yhteistyöpeli, joten pelaajien on puhallettava yhteen hiileen.

Teema: Peli sijoittuu Keskimaahan, mutta kaikki eivät arvosta pelintekijöiden keksimiä hahmoja, eikä teema miellytä kaikkia Keskimaa-faneja.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä, jos ostaa jatkuvasti ulos pukattavia lisäosia. Peruspelillä raja tulee vastaan melko pian.

Kieliriippuvuus: Pelissä on paljon englanninkielistä tekstiä.

Pelaajamäärä: 1–2

Pituus: 60 minuuttia.

close

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

9 vastausta aiheeseen “Lord of the Rings: The Card Game”

Tätä voin suositella lämpimästi ja erityisesti silloin jos sopivaa peliseuraa ei ole aina tarjolla.

Yksinpelien pelaaminen on vain niin perinpohjaisen tylsää hommaa, että sellaisia en osta. Mutta jos tätä voisi pelata kätevästi pojan kanssa… no ehkä yhteistyöpelissä ei niin haittaa, että joutuu selittämään kortteja suomeksi, mutta silti helpottaisi elämää, jos toinen voisi lukea itse.

”Yksinpelien pelaaminen on vain niin perinpohjaisen tylsää hommaa, että sellaisia en osta”. Tästähän voimme tietysti tingata vaikkapa maailman tappiin :D Henkilökohtaisesti olen kuitenkin sitä mieltä, että yksinpeli lauta/sotapepeleissäkin on parhaimmillaan erinomaisen kirjan lukemiseen verrattava kokemus. Yleisesti ottaen sosiaalinen aspekti on toki erinomaisen tärkeä.

Ei tarvitse edes tingata, saatte nauttia yksinpeleistänne niin paljon kuin haluatte. Minä kuitenkaan en – jos olen yksin, mieluummin vaikka luen kirjaa. Jos pelaan yksin, niin sitten nykyään käytännössä iPadilla (tosin iPadilla pelaan eniten lautapelejä tai lautapelimäisiä pelejä).

Kolmisenkymmentä vuotta bittibelejä harrastaneena olen ihastellut tuota Applen meininkiä. Minut erottaa iPadistä vain lautapeliharrastukseni renessanssi. Tosin, veivaan peeceellä silmät kiiluen muun muassa Napoleon Total Waria.

Peliähän voi pelata itseasiassa 1-4 palaajalla, vaikka aloituspakkauksessa tuleekin mukana ainoastaan 2 pahvista uhkalaskuria; puuttuvat laskurit voi korvata vaikka lyijykynällä ja ruutupaperilla. Tietysti varsinaisen virallisen pakan koko on 50 korttia, ja kun aloituspaketissa on vain 30 korttia maata kohden, joutuu jokainen pelaaja koostamaan pakkansa useammasta maasta. Lisäosien hankkimisen myötä tämä ongelma häviää pikku hiljaa.

Joka tapauksessa noin vuosi sitten pelasimme läpi 6 pikkulaajennuksesta koostuvan Synkmetsä-skenaarion lisäosa kerrallaan kolmella pelaajalla siten, että jokaisella pelaajalla oli vain yksi maa pakassaan. Ajan kanssa pakat sitten kasvoivat täysimittaisiksi. Minusta tämä toimi mainiosti, joka lisäosan mukana tuli uusi tehtävä ja muutamia lisäkortteja pakkaan, muttei kuitenkaan ahdistavuuteen asti. Toki vaikeustaso on kolmella pelaajalla vähän helpompi, mutta toisaalta vuorovaikutuksen määrä kasvaa samalla. Vasta viimeisessä seikkailussa koimme ensimmäisen tappiomme, mutta kyllä sitä edeltävissä viidessä seikkailussakin oli ”veitsi kurkulla”-fiilis, joten tunnelma pysyi hyvänä koko ajan.

Eikä pelaajien suuri lukumääräkään takaa automaattista voittoa. Aloituspaketin keskivaikeassa seikkailussakin koimme kerran musertavan tappion peräti neljällä pelaajalla vain parissa kierroksessa, kun kohtauspakka iski kerralla pöytään pahimmat mahdolliset kombinaatiot. Jos oikein muistan, sai ryhmän jokainen jäsen heti alkuun 16 pistettä threatiä! Ja toinen kierros taisikin tuottaa tuhon koko ryhmälle.

Mielestäni peliä voi suositella kaikille Tolkien-faneille kokeiltavaksi, aloituspakkauksen perusteella pääsee fiilikseen siitä, onko kyseessä oma juttu ja tarvittaessa laadukasta lisäpelattavaa saa rahalla. Toisaalta jos aihepiiri tuntuu täysin yhdentekevältä, ei peli lisäosineen välttämättä tarjoa riittävästi viihdettä kustannuksiin nähden. Hyvä mutta kallis peli (varsinkin, kun lisäosien makuun pääsee!)

Itsekin ostaisin heti, jos saisi suomeksi. En usko, että vaimo jaksaa keskittyä riittävästi, jotta syventyisi peliin tosissaan. Muutakaan riittävän kielitaitoista peliseuraa tuskin saan innostumaan. Sinänsä sääli, koska peli vaikuttaa melko täydelliseltä syysiltojen ajanvietolta. Teemankin puolesta tämä kolahtaisi hienosti. Kukapa nyt ei LOTRista tykkäisi.

Minusta pelin olisi voinut tehdä toimivaksi alkupaketista lähtien – nyt peruspelaaja ihmettelee kun ei pääse kuin level 1:n tehtävän läpi. Onnen vaikutus myös suurta mielestäni, sillä riippuu mikä kortti kasasta tulee jotta ylipäänsä voi päästä kentän läpi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.